Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Θανάσης Κλειάσιος: Ε.Σ.Υ. έχεις δημόσιο νοσοκομείο κοντά σου;

Published

on

Γράφει ο Θανάσης Κλειάσιος, Γραμματέας Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Νότιας Αθήνας & Δημοτικός Σύμβουλος Βύρωνα

Η Μεταπολιτευτική Ελλάδα διαθέτει το Εθνικό Σύστημα Υγείας που αποτελεί εδώ και 40 χρόνια την υγειονομική ασπίδα των μη προνομιούχων Ελλήνων. Για δεκαετίες υπήρξε η βιτρίνα του κοινωνικού μας κράτους, κατατάσσοντας το ως το 14ο καλύτερο σύστημα υγείας παγκοσμίως στις αρχές της νέας χιλιετίας.

Οι διαδοχικές κρίσεις και ο συνεχής περιορισμός των δημοσίων δαπανών, αναπόφευκτα επηρέασαν και το Ε.Σ.Υ αφήνοντας το με αισθητές ελλείψεις έναντι της ιδιωτικής υγείας που ανέκαθεν λειτουργούσε παράλληλα και συμπληρωματικά. Ελλείψεις σε υγειονομικό προσωπικό, υγειονομικό εξοπλισμό, υποδομές.

Τα νέα δεδομένα της πανδημίας του COVID-19, εκτός ότι άλλαξαν άρδην την καθημερινότητα μας, υπενθύμισαν την αξία ενός ισχυρού εθνικού συστήματος υγείας για μια χώρα που θέλει να έχει κοινωνικό κράτος που αμβλύνει τις ανισότητες. Σε όλη την Ευρώπη, που κατεξοχήν διαθέτει κοινωνικό κράτος, το βάρος της αντιμετώπισης της πανδημίας το σήκωσαν ως επί το πλείστον τα εθνικά συστήματα υγείας.

Το Ταμείο Ανάκαμψης που ήρθε ως απάντηση της Ευρώπης στην υγειονομική και στη συνέχεια στην ενεργειακή κρίση αποτελεί τη δεύτερη ευκαιρία για την πραγματική αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ στη χώρα μας.

Τα δύο κυρίαρχα προβλήματα που εντοπίζουμε εύκολα είναι η μηδαμινή πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη και η κατανομή των δημόσιων νοσοκομείων με όρους προηγούμενων δεκαετιών.

Πως μπορεί να νιώσει υγειονομική ασφάλεια ένας κάτοικος της περιφέρειας όταν δεν μπορεί να την νιώσει ένας κάτοικος της Πρωτεύουσας;

Advertisement

Η δημόσια υγεία στην Αττική απευθύνεται σε μια κοινωνία άλλης εποχής που κατοικούσε κατά κύριο λόγο στον αστικό ιστό. Σήμερα η Αττική κατοικείται κυρίως στα προάστια, όπως έδειξαν και τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. κατά την πρόσφατη απογραφή.

Τι αναβάθμιση της δημόσιας υγείας θα αντιληφθεί ο κάτοικος των προαστίων της Νότιας Αθήνας όταν χρειαστεί να επισκεφθεί Δημόσιο Νοσοκομείο και πρέπει να μεταβεί σε όμορους τομείς της Αττικής, όπως το Δήμο Αθηναίων ή στην περιφερειακή ενότητα Ανατολικής Αττικής; Όταν λοιπόν δεν μπορεί μεταβεί άμεσα σε ένα κοντινό δημόσιο νοσοκομείο ο κάτοικος της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, με πληθυσμό που ξεπερνά τις 800 χιλιάδες, τότε τι θα αισθάνονται οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών μας;

Και αν μάλιστα σκεφτούμε πόσα δημόσια νοσοκομεία διαθέτει μόνο ο αστικός ιστός και ο Δήμος Αθηναίων, εύκολα συμπεραίνει κανείς το βάρος που πέφτει σε αυτά τα νοσοκομεία για να εξυπηρετήσουν όλη την Αττική, η κυκλοφοριακή συμφόρηση που δημιουργείται προκειμένου να προσέλθουν οι ασθενείς σε αυτά άμεσα και φυσικά ότι αυτός ο σχεδιασμός δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ελλάδας του 21ου αιώνα.

Για ποια αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ συζητάμε αν δεν υπάρχει πραγματική πρωτοβάθμια υγεία που θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία προκειμένου να απασχολούνται με μόνο με τα σοβαρά περιστατικά;

Προς το παρόν βλέπουμε μόνο το 4% των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιείται για την αναβάθμιση του Ε.Σ.Υ εκ των οποίων το 2% αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των υγειονομικών μονάδων, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος των χωρών του νότου είναι σε διψήφιο ποσοστό.

Αν θέλουμε η Ελλάδα να είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα τότε πρέπει να επενδύσουμε στην υγεία και παιδεία, τους δυο βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους που μειώνουν τις ανισότητες και προκαλούν κοινωνική κινητικότητα. Διαφορετικά, θα βλέπουμε άλλον ένα παρατεταμένα παρηκμασμένο κρατικό κλάδο να οδηγείται συνειδητά υποτιμημένος στα ιδιωτικά κεφάλαια, όπως τόσες άλλες πάλε ποτέ ισχυρές κρατικές δομές.

Advertisement