Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Θάνος Τασίκας: Γιατί φωνάζουν οι αγρότες;

Published

on

Γράφει ο Θάνος Τασίκας, Υπεύθυνος Οργανωτικού Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Κομοτηνής & Επικεφαλής Ανασυγκρότησης της ΠΑΣΠ Κομοτηνής

Άλλωστε όλα λυμένα τα ‘χουν, σωστά; Όχι βέβαια.

Η κατάσταση στην ελληνική ύπαιθρο, στα μικρά και μεγάλα χωριά, στις παραμελημένες μικρές πόλεις ανά την Ελλάδα , δυστυχώς έχει ξεφύγει.

Η κατάσταση έχει ξεφύγει διότι τα χωριά ερημώνουν, οι πολίτες της επαρχίας γερνούν, και η επαρχία μαραζώνει.

Έζησα και μεγάλωσα στην ελληνική επαρχία, και μάλιστα σε μια περιοχή που στηρίζει την οικονομία της επάνω στη γεωργική παραγωγή.

Στην συνέχεια έφυγα για σπουδές και πάλι ο προορισμός μου ήταν μια μικρή ακριτική πόλη της Ελλάδας, όπου κι αυτή έχει ως βασικό μοχλό “ανάπτυξης” τους αγρότες.

Ο κοινός παρανομαστής στις δύο αυτές περιοχές , αλλά και στην συντριπτική πλειοψηφία των πόλεων της επαρχίας, είναι η εγκατάλειψη.

Advertisement

Η κατάσταση στα χωριά , όπου βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος των αγροτών θυμίζει μετα-αποκαλυπτικό σκηνικό με δεκάδες άδεια σπίτια, έλλειψη νέων ατόμων και λιγοστή ελπίδα.

Ο λόγος;

Ξεκάθαρο πλέον , η μηδαμινή στήριξη της αγροτιάς, της κτηνοτροφίας, της αλιείας, της κτηνοτροφίας και της μελισσοκομίας.

Δηλαδή των κλάδων που απασχολούν περισσότερους από 1.000.000 συμπολίτες μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις στον αγροτικό κόσμο ήταν το κερασάκι που ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής και της ανέχειας.

Ο αγώνας των αγροτών δεν γίνεται πλέον για μια βιώσιμη αγροτική ανάπτυξη, ή για τη διεκδίκηση καλύτερων συνθηκών εργασίας.

Ο αγώνας αυτός, είναι αγώνας για επιβίωση.

Advertisement

Συνοψίζοντας την κατάσταση σε δύο γραμμές θα σας πω το εξής.

“ Με τις τελευταίες εξελίξεις της κοινής αγροτικής πολιτικής ( ΝΕΑ ΚΑΠ ) και τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η αγροτική παραγωγή δεν είναι πια βιώσιμη. “

Με ακόμη πιο απλά λόγια, το κόστος παραγωγής υπερβαίνει κατά πολύ το ύψος των επιδοτήσεων και των εσόδων που θα λάβουν οι αγρότες μετά την πώληση των παραγόμενων αγαθών τους.

Άρα δεν τους συμφέρει πλέον να καλλιεργούν τα χωράφια τους.

Αυτή η κατάσταση οδήγησε τους αγρότες σε ένα πραγματικό αδιέξοδο, και ο μόνος τρόπος να βγουν από αυτό είναι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, τα οποία βέβαια έχουν κατατεθεί εδώ και μήνες, όμως ουδέποτε λήφθηκαν υπόψη από τους αρμόδιους.

Διότι το αφήγημα της κυβέρνησης επαναλαμβάνεται εδώ και χρόνια.

“ Εχετε δίκιο “ , τους λένε, και στη συνέχεια διεθνοποιούν το πρόβλημα , με σκοπό να φύγει από πάνω τους.

Advertisement

Πάμε να δούμε ποια είναι τα αιτήματα των αγροτών.

Πρώτον

Πλήρης αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ( ΚΑΠ )

Όπως έχει αναφερθεί από αγρότες και γεωργικούς συμβούλους, το βασικό πρόβλημα με την νέα ΚΑΠ είναι ότι έχει μειωθεί σε πάνω από 200 – 250 εκατομμύρια το κονδύλιο της βασικής ενίσχυσης.

Εκεί που δίνονταν πάνω από ένα δισεκατομμύριο σε επιδοτήσεις, αυτό το κονδύλιο μειώθηκε στα 800 εκατομμύρια ευρώ. Βασική είναι η ενίσχυση που δίνεται σε όλους τους αγρότες ως βάση, και προστατεύει τους παραγωγούς από ολοκληρωτική χρεοκοπία.

Δεύτερον                                                                                                                 Αναπλήρωση του επιδόματος της Πράσινης Ενίσχυσης

Μέχρι το έτος 2023 οι αγρότες λάμβαναν το λεγόμενο πρασίνισμα, το οποίο σε συνδυασμό με την βασική ενίσχυση βοηθούσε στην ισοφάριση του κόστους παραγωγής. Από το 2024 αυτό το “πρασίνισμα” κόπηκε και την θέση του πήρε το οικολογικό σχήμα το οποίο δεν μπόρεσε όμως να τεθεί σε ικανοποιητική λειτουργία. Με αποτέλεσμα ακόμη περισσότερες απώλειες για την αγροτική παραγωγή.

Advertisement

Τρίτον                                                                                                                              Μείωση του κόστους παραγωγής

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι αγρότες δεν έχουν πλέον κανένα περιθώριο κέρδους καθώς έχουν αυξηθεί πάρα πολύ η ενέργεια, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, οι ζωοτροφές, οι σπόροι  και γενικότερα το κόστος της αγροτικής παραγωγής.

Τέταρτον                                                                                                                           Επιστροφή πετρελαίου κίνησης και όχι απλώς του ΕΦΚ                                                    ( ειδικός φόρος κατανάλωσης )

Οι αγρότες, ζητούν επιστροφή του κόστους του πετρελαίου κίνησης, δηλαδή όχι μόνο να απαλλαγούν από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης, αλλά ζητούν να επιδοτηθούν με έκπτωση της τιμής απευθείας «στην αντλία».

Πέμπτον                                                                                                                       Επιδότηση μόνον των συνδεδεμένων ενισχύσεων

Αυτό είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα, σήμερα παίρνουν επιδοτήσεις όσοι είχαν κατοχυρώσει να πάρουν “δικαιώματα” ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στο οποίο έγινε απογραφή των αγροτών ή των κτηνοτρόφων. Οι αγρότες ζητούν αυτές οι επιδοτήσεις να δίνονται στο κάθε έτος, κι όχι με βάση το παρελθόν όπου κλειδώθηκαν τα ποσά στους συγκεκριμένους αγρότες και κτηνοτρόφους. Έτσι οι παραγωγοί θα πληρώνονται με βάση την πραγματική τους παραγωγή, και όχι βάση τα “ιστορικά δικαιώματα”.

Έκτον                                                                                                                          Καταπολέμηση της ακρίβειας & ασφάλεια

Advertisement

Το γεωργικό εισόδημα εξαφανίζεται από την αύξηση των ειδών καθημερινότητας και διατροφής. Τα αγροτικά προϊόντα πωλούνται φθηνά από το χωράφι , αλλά καταλήγουν πολύ ακριβά στο ράφι και την λαϊκή κατανάλωση.

Επίσης, οι αγρότες ζητούν αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση. Επίσης να μπει φρένο στα σχέδια της κυβέρνησης που θέλει να αυξήσει τις εισφορές, να μειώσει τις αποζημιώσεις και να ανοίξει διάπλατα το δρόμο στις μεγάλες εταιρείες.

Έβδομον                                                                                                                       Επίσπευση των αποζημιώσεων στη Θεσσαλία

Δεν έχει ολοκληρωθεί η εξόφληση των αποζημιώσεων των παραγωγών που επλήγησαν από τον Daniel και Elias στην Θεσσαλία με αποτέλεσμα οι Θεσσαλοί αγρότες να μην μπορούν να διαχειριστούν τα χρέη τους, άρα ένα μεγάλο ποσοστό των παραγωγών θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει την γεωργία. 

Τι μας περιμένει;

Ως νέος, που μεγάλωσε στην ελληνική επαρχία, και έχοντας ζήσει τα προβλήματα των αγροτών από πρώτο χέρι, έχω να δηλώσω ότι το μέλλον της χώρας μας εξαρτάται από το μέλλον των αγροτών. Εάν δεν υπάρχει κίνητρο, δεν υπάρχει ανάπτυξη. 

Και πως να υπάρχει κίνητρο όταν οι ‘νέοι αγρότες’ βυθίζονται στα χρέη ; 

Advertisement

Πως να υπάρχει κίνητρο όταν ένας παραγωγός με ακίνητη περιουσία και μηχανήματα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ δεν μπορεί να κερδίσει ούτε το βασικό μισθό καλλιεργώντας τα χωράφια του;

Πως να υπάρχει κίνητρο όταν όλη αυτή η περιουσία, οι κόποι ολόκληρων γενεών, βρίσκονται στο έλεος του καιρού; Χωρίς να υπάρχει μέριμνα ικανών αποζημιώσεων από τους κρατικούς φορείς που χρεώνουν υπέρογκα ποσά για την ασφάλιση αυτών των περιουσιακών στοιχείων;

Το αποτέλεσμα αυτών των κινητοποιήσεων είναι κρίσιμο τόσο για τους αγρότες όσο και για την υπόλοιπη κοινωνία. Διότι η Ελλάδα στηρίζεται στους αγρότες της, κι αυτό πρέπει να το καταλάβει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, και να σταματήσει επιτέλους να προσπαθεί να τους ρίξει στάχτη στα μάτια με ημίμετρα και κούφιες υποσχέσεις.

Advertisement