Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

Θάνος Τασίκας: “Η ΑΓΑΠΗ δεν έχει φύλο”

Published

on

Γράφει ο Θάνος Τασίκας, Υπεύθυνος Οργανωτικού Τ.Ο ΠΑΣΟΚ Κομοτηνής & Επικεφαλής Ανασυγκρότησης της ΠΑΣΠ Κομοτηνής

Πολύς ντόρος και βαβούρα έχει δημιουργηθεί με αφορμή το επικείμενο νομοσχέδιο για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομοφυλοφίλων ζευγαριών έχοντας κάνει προϊόν μικροπολιτικής και κομματικής καιροσκοπίας ένα θέμα βαθύτατης αξιακής,πολιτικής και κοινωνικής ουσίας.
Από τις δράσεις του επιτελικού Μαξίμου που πετάει το μπαλάκι στην κερκίδα της αντιπολίτευσης και κάνει χαλαρωτικά μασάζ στα δεξιά πληγωμένα παιδιά της,στις αντιδράσεις από καπιταλιστές αριστερούς που ο μόνος αγώνας που δίνουν στα βουνά είναι για σκι στις γαλλικές Άλπεις,στους «κίτρινους παραλογισμούς του κίτρινου τμήματος» της αντιπολίτευσης και στην διφορούμενη στάση της εκκλησίας της Ελλάδος να διαμορφώνουν το σκηνικό της μέχρι στιγμής κομωδίας.

Ας δούμε λίγο τι ισχύει περι του θέματος στην υπόλοιπη Ευρώπη και τον κόσμο.
Κατοχυρωμένος νομικά είναι ο γάμος των ομοφυλοφίλων ζευγαριών σε 35 χώρες του πλανήτη με συνολικό πληθυσμό 1,4 δισεκατομμύρια αντιστοιχώντας στο 17% του παγκόσμιου πληθυσμού.Η τελευταία χώρα που άλλαξε το νομικό καθεστώς της νομιμοποιώντας τον γάμο είναι η Εσθονία ενώ τον δρόμο άνοιξε το 2001 η Ολλανδία.Στην Ευρωπαϊκή ένωση 17 από τα 25 κράτη μέλη έχουν κάνει το ίδιο.

Η Γαλλία ήταν η 14η χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών το 2013 με τον πρώτο γάμο να τελείται στην πόλη του Μονπελιέ. Από τότε συνάφθηκαν πάνω από 80.000 γάμοι. 
Στη Γαλλία μόνο ο γάμος δίνει το δικαίωμα στην τεκνοθεσία και κοινή κηδεμονία. Τα παντρεμένα ομόφυλα και ετερόφυλα ζευγάρια χαίρουν των ίδιων συγγενικών δικαιωμάτων. 
Ο γάμος αίρει την νομική αβεβαιότητα των ομόφυλων ζευγαριών όχι μόνο για τη τεκνοθεσία αλλά και στην περίπτωση υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 
Στην άλλη πλευρά του πλανήτη και συγκεκριμένα στις ΗΠΑ το Ανώτατο Δικαστήριο με την απόφαση σταθμό του 2015 κατοχύρωσε τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών σε ομοσπονδιακό επίπεδο. 
Η συντηρητική σύνθεση του Ανώτατου Δικαστηρίου τα τελευταία χρόνια όμως, έχει δημιουργήσει φόβους ότι αυτή η απόφαση μπορεί κάποια στιγμή να ανατραπεί. Σε μια τέτοια περίπτωση, η κάθε πολιτεία θα είναι υπεύθυνη για την σχετική νομοθεσία.
Σε 32 πολιτείες σήμερα ισχύει – χωρίς να εφαρμόζεται – η απαγόρευση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα την ενεργοποιούσε αυτομάτως.
Για να προλάβει ενδεχόμενες εξελίξεις η κυβέρνηση Μπάιντεν πέρασε τον νόμο σεβασμού του γάμου ο οποίος προστατεύει σε ομοσπονδιακό επίπεδο τα σχετικά δικαιώματα. Σε όλες τις 50 πολιτείες τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν σήμερα να προβούν σε υιοθεσία.
Στην Αυστραλία από το 2017 οι ίδιοι οι πολίτες έδωσαν εντολή στην κυβέρνηση να θεσμοθετήσει τον γάμο των ομοφυλόφιλων.
Από τον Απρίλιο του 2018 επιτρέπεται και η τεκνοθεσία και η υιοθεσία ανηλίκων από ομοφυλόφιλα ζευγάρια ενώ έκτοτε περίπου το 5% των γάμων ετησίως αφορά σε ζευγάρια του ιδίου φύλου. 
Επιστροφή στην διευρυμένη ευρωπαϊκή γειτονιά μας όπου στην Ισπανία ο πολιτικός γάμος ομόφυλων ζευγαριών ισχύει από το 2005. Με τον ίδιο νόμο επιτρέπεται η υιοθεσία, η σύνταξη χηρείας αλλά και τα κληρονομικά δικαιώματα, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα ετερόφυλα ζευγάρια.
Επιπλέον με πρόσφατο νόμο για τα τρανσέξουαλ άτομα επιτρέπεται και η αλλαγή φύλου στη δημόσια υγεία. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Καθολικής εκκλησίας εντούτοις όλα τα ανώτατα δικαστήρια επικύρωσαν τον νόμο και η Ισπανία θεωρείται από τις πρώτες χώρες στον κόσμο στην προστασία των δικαιωμάτων των ομόφυλων ζευγαριών τα τελευταία 20 χρόνια.
Αφού προανέφερα και την δυτική εκκλησία ας αναφέρουμε κάτι πολύ ενδιαφέρον το οποίο πρέπει να βάλει σε σκέψη και την δίκη μας εκκλησία αλλά και τους λάτρεις της θρησκοληψίας με απόφαση ορόσημο που εγκρίθηκε από τον Πάπα Φραγκίσκο οι ιερείς μπορούν να ευλογούν ζευγάρια του ίδιου φύλου καθιστώντας την εκκλησία των 1,3 δισεκατομμυρίων μελών, πιο φιλόξενη προς τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα.Επίσης τον περασμένο μήνα το Βατικανό αποφάσισε ότι οι διεμφυλικοί θα μπορούσαν, υπό ορισμένες συνθήκες, να βαφτιστούν στην Καθολική εκκλησία αλλά και να γίνουν νονοί.
Εδώ σας ρωτώ αγαπητοί μου αναγνώστες όντας και εγώ ένας άνθρωπος βαθιά πιστός και θρησκευόμενος τα άτομα με ομοφυλοφιλικές τάσεις δεν είναι παιδιά του θεού;…Ο Θεός δεν τους αγαπά; Όλοι χρειάζονται τον θεό και νομίζω ότι και ο Χριστός από την πορεία του στον επίγειο κόσμο δεν άφησε κανέναν που να μην του προσφέρει τον δρόμο της διδασκαλίας,της αγάπης και της συμπόρευσης αγκαλιάζοντας την κάθε του πτυχή.Για να κλείσω και την πτυχή της δίκης μας εκκλησίας καλό λοιπόν θα ήταν να μην κάνει αντιπολίτευση στην πίστη και στα ήθη της κοινωνίας μας όπως έπραξε πολλές φορές στο παρελθόν αλλά να σταθεί στο ύψος της κοινωνικής ανάγκης και της προόδου.
Και τώρα η ώρα ΠΑΣΟΚ για άλλη μια κρίσιμη κοινωνικά και ιστορικά στιγμή ώστε να δείξουμε τον δρόμο της ουσιώδους αλλαγής και όχι της ‘’ψεύτομεταρρύθμισης’’ διότι ας μην ξεχνιόμαστε 5 χρόνια πριν μόνο 19 από τους 75 βουλευτές της ΝΔ είχαν ψηφίσει το σύμφωνο συμβίωσης και μάλιστα πολλοί απ αυτούς που ψήφισαν τότε όχι,σήμερα ηγούνται της καμπάνιας για την ψήφιση νομοσχεδίου αλλά ξέχασα το χρήμα,τα συμφέροντα και οι υπουργικές καρέκλες είναι πολύ γλυκές.
Τι εννοώ με το προσδιορισμό της ‘’ουσιώδους αλλαγής’’ ότι δεν τίθεται ζήτημα εάν η παράταξη που έφερε στην χώρα το οικογένειακο δίκαιο και όλες τις μεγάλες καινοτομίες και η οποία έχει θεμέλιο λίθο της ιδεολογίας της,την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων το αν θα ψηφίσει το αν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο του γάμου και της τεκνοθεσίας των ΛΟΑΤΚΙ.
Το ζητούμενο είναι η δημοκρατική παράταξη να φέρει μια πρόταση νόμου βασισμένη στην ισότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και η οποία να έχει σταδιακούς και μακροπρόθεσμους στόχους να οικοδομήσει μια ελληνική κοινωνία ανοιχτή στην σκέψη,τον διάλογο και τις εξελίξεις.Η κυβέρνηση των αποτυχιών και των παρωδιών της οποίας η ιδιοσυγκρασία δεν αντέχει μια τέτοια εξέλιξη πράγμα που φαίνεται από το πως διαχειρίζεται μέχρι τώρα την κατάσταση με την προσπάθεια της να επιβάλει μια στείρα,κακή και γενικολογική αντιγραφή με βίαιο τρόπο και επικοινωνιακά tricks.
Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να βγει στην κοινωνία και μαζί με όλα να την ενημερώσει,να την προετοιμάσει και γι’αυτό.
Αυτή η πρόταση νόμου που θα καταθέσουμε όχι απλώς να νομιμοποιήσει τον γάμο και την τεκνοθεσία αλλά να θέτει τις δικλείδες ασφαλείας και της προόδου.Στο πρακτικό κομμάτι να υπάρχουν στα σχολεία μαθήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης και σεξουαλικού αυτοπροσδιορισμού ,να θεσπιστούν προγράμματα δραστηριοτήτων και ενημερώσεων για τις ετερόφυλες και τις ομόφυλες οικογένειες με την παροχή ειδικών επιστημόνων από την πολιτεία και να γίνουν εκστρατείες σε όλη την επικράτεια όπου θα αναλύεται ο στόχος του νέου μοντέλου οικογένειας αλλά και το πως θα βοηθήσει και αυτό με την σειρά του στην μείωση της υπογεννητικότητας και του προβλήματος του Δημογραφικού.
Ένας άνθρωπος του ουρανίου τόξου έχει ανθρώπινα δικαιώματα και μπορεί να είναι ο/η αδερφός-ή μας,ο γείτονας μας,ο /η κολλητός-τη μας,τα ξαδέλφια μας ή και τα παιδιά μας.

Ως δημοκρατική παράταξη κάποτε παλέψαμε και καταφέραμε σε αυτήν την χώρα να έχουν φωνή και ισότητα όλοι έτσι λοιπόν και τώρα δεν θα επαναπαυτούμε όσον αφορά το θέμα της οικοδόμησης μίας Ελλάδας Ισότητας. Μίας Ελλάδας, στην οποία θα μπορεί ο καθένας να είναι ο εαυτός του και να αγαπάει όποιον θέλει, χωρίς φόβο αντιποίνων και διακρίσεων. Διότι το να είσαι ο εαυτός σου δεν είναι η ιδεολογία σου. Είναι η ταυτότητά σου. Και κανένας, ποτέ, δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό. Επομένως, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής — ζώνες χωρίς ΛΟΑΤΚΙ είναι ζώνες χωρίς ανθρωπισμό. Και δεν έχουν θέση στην Ελλάδα που οραματιζόμαστε.

Αφιερωμένο στον φίλο Β.Σ.

Advertisement