Connect with us

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

“1982: Η θεία λειτουργία για πρώτη φορά σε ζωντανή σύνδεση από την κρατική τηλεόραση.”

Published

on

*O “Σαλβαδόρ” γράφει στο “Τhe Socialist” για το ΠΑΣΟΚ, τις δράσεις του, τις στιγμές που “σημάδεψαν” τις κυβερνήσεις του και τα πρόσωπα που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη

Στην τελευταία του προεκλογική ομιλια, πριν τις εκλογές του 1981 ο Ανδρέας Παπανδρέου εστιάζοντας στον όρο της επερχόμενης αλλαγης, μίλησε για αυτήν σε όλα τα επίπεδα του δημοσίου βίου λέγοντας:” Ήρθε η ώρα της αλλαγής, της πολιτικής, της οικονομικής, της κοινωνικής, της πολιτιστικής…”. Στη τελευταία του αποστροφή μιλώντας για την επερχόμενη πολιτιστική αλλαγή εννοούσε το τρόπο αντίληψης και εφαρμογής των πολιτιστικών θεσμών και παραδόσεων όπως τις αντιλαμβανομαστε και τις εφαρμόζουμε. Συγκεκριμένα το 1982 μεσω του τότε Υπουργείου τύπου και του υπουργείου παιδείας και θρησκευματων, ξεκίνησαν οι πρώτες συζητήσεις με την κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ και την Εκκλησία της Ελλάδος για να εφαρμοστεί κάτι καινοτόμο για τα τηλεοπτικά και δημόσια πολιτιστικό-θρησκευτικά δεδομένα της εποχής και ήταν η απευθείας τηλεοπτική μετάδοση της κυριακάτικης θείας λειτουργίας από την ΕΡΤ.
Το πλάνο του σχεδίου αυτού το οποίο ζούμε και βλέπουμε έως σήμερα στους τηλεοπτικούς μας δέκτες , τόσο στην δημόσια όσο και σε κάποια ιδιωτικά κανάλια πλέον αποτέλεσε έμπνευση, σχέδιο και επιλογή υλοποίησης της κυβέρνησης της αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου. Οι πρώτες συζητήσεις οι οποίες είχαν ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 1982 μεταξύ των τριών εμπλεκομένων (Υπουργείο τύπου-ΕΡΤ-Εκκλησία της Ελλάδος) ξεκίνησαν στο πλανο δραστηριότητας κ’ υλοποίησης, της απευθείας τηλεοπτικής κάλυψης των εορτασμών του Επιταφιου και της ανάστασης του Πάσχα, από την κρατική τηλεόραση, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό  Αθηνών παρουσία της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
Το τεχνικό μέρος δεν υπήρξε εύκολο καθώς το ζητούμενο δεν ήταν απλά να μεταδοθεί μια θρησκευτική εορτή στους τηλεοπτικούς δέκτες αλλά να μπει η σκέψη αυτή σε συγκεκριμένες ράγες υλοποίησης ώστε να μεταδίδεται σε εβδομαδιαίο επίπεδο η κυριακάτικη θεια λειτουργία. Πέραν του τεχνικού πλαισίου ο δύσκολος συνομιλητής υπήρξε η εκκλησία και η ιερά σύνοδος που με το στείρο επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο διώχνει τους πιστούς από την εκκλησία, θέλησε να αποστασιοποιηθει από το κυβερνητικό σχέδιο. Η δύναμη όμως της εικόνας, το μονοπώλιο των υψηλών τηλεθεασεων της κρατικής τηλεόρασης, το σκηνοθετικό αποτέλεσμα των πρώτων τηλεοπτικών λειτουργιών και η αθρόα προσέλευση πιστών στους ναούς λόγο της τηλεοπτικής διάστασης που είχε δωθει στην τελετή, ήταν ακαταλυτα επιχειρήματα για την ιεραρχία της χώρας, ώστε τα επόμενα χρόνια να σχηματισουν μια τρίτη σχέση με τα ΜΜΕ της χώρας…