ΘΕΜΑ: “Ασφάλεια Πολιτών” – Όταν το ΠΑΣΟΚ κατέθετε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Επιμέλεια Θέματος - Σωτήρης Παπαδόπουλος

Τις τελευταίες ημέρες με την ασφάλεια των πολιτών κάτι δε πάει καλά. Τους τελευταίους μήνες έχουμε πολλές δολοφονίες με τελευταία αυτή στη Βάρη. Δυστυχώς, δεν ήταν όμως αυτή καθώς προηγήθηκαν και άλλες πολλές δολοφονίες πριν από αυτήν. Μερικές από αυτές, συγκλόνισαν ολόκληρη την Επικράτεια όπως για παράδειγμα η δολοφονία του γνωστού δημοσιογράφου Καραϊβάζ ή το διπλό έγκλημα που έγινε στο χωριό Μακρινίτσα στο Πήλιο της Μαγνησίας.

Ολόκληρο όμως το Πανελλήνιο, ταράχθηκε για ημέρες με το πιο φρικιαστικό έγκλημα που έγινε στα Γλυκά Νερά, όπου αδίστακτοι κακοποιοί σκότωσαν μια νεαρή μητέρα μπροστά στα μάτια του παιδιού της. Όλα αυτά τα εγκλήματα και μια σειρά άλλων εγκλημάτων διατάραξε την ηρεμία των φιλήσυχων πολιτών καθώς δεν αισθάνονται ασφαλής. Δικαίως θα πει κανείς, ότι διαταράχθηκαν αφού δεν έγιναν λίγα εγκλήματα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα και η ασφάλεια είναι καθορισμένο δικαίωμα των πολιτών.

Δυστυχώς όμως το θέμα της ασφάλειας στη χώρα δεν είναι καινούργιο θέμα, που βγήκε τώρα στην επιφάνεια με Κυβέρνηση ΝΔ και με Υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοϊδή, είναι διαχρονικό στη χώρα καθώς και τα ίδια γινόντουσαν και με Κυβέρνηση Συριζα – Ανελ. Η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ στις 10 Οκτωβρίου του 2018 είχε καταθέσει εγκαίρως επίκαιρη ερώτηση προς την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη τη κυρία Όλγα Γεροβασίλη.

Συγκεκριμένα όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ αναφέρει:

«Το δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια στο χώρο εργασίας, στο δρόμο, στο σπίτι, είναι αδιαπραγμάτευτο. Δυστυχώς όμως οι πολίτες της χώρας βρίσκονται καθημερινά στο έλεος σκληρών κακοποιών που εισβάλουν στα σπίτια τους και ληστεύουν, δολοφονούν και τραυματίζουν σωματικά και ψυχικά αθώους ανθρώπους.

Σχεδόν επτά στου 10 (το 68%) δηλώνουν πως αισθάνονται δυσαρεστημένοι από το επίπεδο ασφάλειας και αστυνόμευσης της χώρας. Καθημερινά έρχονται στη δημοσιότητα περιστατικά διαρρήξεων και ένοπλων ληστειών σε οικίες και καταστήματα με θύματα ανυπεράσπιστους συμπολίτες μας σε όλη τη χώρα. Τα περιστατικά αυτά δε συμβαίνουν μόνο στις μεγάλες πόλεις, ούτε καν μόνο στις πρωτεύουσες των Νομών αλλά και σε κωμοπόλεις, χωριά ακόμα και σε μικρούς και απομακρυσμένους οικισμούς.

Φαίνεται όμως ότι παρά την πολιτική αλλαγή πολιτικής ηγεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κατάσταση παραμένει ίδια και απαράλλακτη. Είναι σαφές ότι η Κυβέρνηση Συριζα – Ανελ δε διαθέτει ούτε τη πολιτική βούληση ούτε οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Αδυνατεί να υπερασπιστεί το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια. Η πρόληψη και η καταστολή της εγκληματικής δραστηριότητας, προϋποθέτουν εκτός των άλλων ισχυρή αστυνομική παρουσία στις γειτονιές δίπλα στο πολίτη. Οι παραινέσεις όπως «προσποιήστε ότι κοιμάστε» δε λύνουν το πρόβλημα το οποίο έχει οξυνθεί σημαντικά από την εφαρμογή του νόμου του κ. Παρασκευόπολου για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με την απελευθέρωση κακοποιών του οποίου την παράσταση έσπευσε να θεσμοθετήσει η Κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, τα άβατα για την Αστυνομία συνεχίζουν να πολλαπλασιάζονται με αποκορύφωμα περιοχές της Δυτικής Αττικής, τις Αχαρνές και το Κέντρο της Αθήνας με την Κυβέρνηση είτε να παρακολουθεί αμέτοχη είτε να επιδίδεται σε φιέστες και εγκαίνια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα εγκαίνια του κ. Τσίπρα της μεταφοράς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας και του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Δυτικής Αττικής στο Δήμο Φυλής με δηλώσεις «Η παραβατικότητα στη Δυτική Αττική έχει μειωθεί». Δυστυχώς όμως, οι κάτοικοι των Δήμων Αχαρνών, Φυλής και Ασπροπύργου βιώνουν το φόβο για τη σωματική ακεραιότητα τους και βλέπουν καθημερινά τη περιουσία τους να γίνεται βορά στις συμμορίες και το εμπόριο ναρκωτικών να ανθεί μπροστά στα μάτια των ίδιων και των παιδιών τους.

Στα Εξάρχεια τα επεισόδια εντείνονται και οι συμπλοκές κουκουλοφόρων αντιεξουσιαστών με τα ΜΑΤ καθιστούν κάθε φορά τη περιοχή βομβαρδισμένο τοπίο με τεράστιες υλικές ζημιές για τους κατοίκους. Επίσης, τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη γίνονται συχνά στόχος επιθέσεων κουκουλοφόρων αλλά δυστυχώς και αδίστακτων τρομοκρατικών επιθέσεων που πυροβολούν αδιακρίτως με κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα. Ακόμα και αστυνομικοί που περιπολούν πεζοί δέχονται επιθέσεις με πέτρες και καδρόνια από ομάδες κουκουλοφόρων όπως έγινε πρόσφατα στο Πεδίο του Άρεως.

Η ανεπάρκεια της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών όμως συνοδεύονται και από την επίδειξη παροιμιώδους ανοχής στην ασυδοσία οργανωμένων αντιεξουσιαστικών ομάδων. Υμέτεροι «μπαχαλάκηδες» έχουν το ελεύθερο να μπαινοβγαίνουν και να επιτίθονται σε Υπουργεία, στη Βουλή και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε άλλα καταστήματα και επιχειρήσεις να διαδηλώνουν, να λεηλατήσουν και να απειλούν με αποτέλεσμα να καταργείται στη πράξη κάθε προστασία εργαζόμενων και πολιτών.

Δε φτάνουν όμως, αυτά. Οι ίδιες οι ομάδες επιτίθενται σε ξένο έδαφος, δηλαδή σε Πρεσβείες και σε Προξενεία όπως οι Πρεσβείες της Γαλλίας, του Ιράν του Ισραήλ με αποτέλεσμα τον διεθνή διασυρμό της χώρας. Ο κ. Τσίπρας καλύπτει πλήρως και συνειδητά τους αυτουργούς αυτών των περιστατικών και η Κυβέρνηση παλινδρομεί και «τρέχει» πίσω από τα συμβάντα, δρώντας εκ των υστέρων και όχι προληπτικά. Η στάση του αυτή δεν αποτελεί βέβαια έκπληξη όταν βουλευτές του Συριζα χαρακτηρίζουν τη δράση των «μπαχαλάκηδων» πολιτικό ακτιβισμό, σε μια περίοδο όπου τα εθνικά θέματα είναι σε έξαρση και το γεωπολιτικό περιβάλλον ρευστό και επικίνδυνο.

Επί των ημερών της σημερινής Κυβέρνησης οι άνδρες των Ματ  παρακολουθούν αμέτοχοι και ακίνητοι τους «μπαχαλάκηδες» να σπάνε και να καίνε στο κέντρο της Αθήνας αλλά και να σπάνε αλλά αν διανοηθεί κανένας διαμαρτυρόμενος να πλησιάσει την οδό Ηρώδου Αττικού για να προσεγγίσει το Μέγαρο Μαξίμου η όποιο άλλο σημείο βρίσκεται ανά την επικράτεια ο Πρωθυπουργός, τότε η εντολή είναι μια: Ακραία καταστολή!

Το πρόβλημα που δεν αντιμετωπίζεται με δηλώσεις όπως αυτή του κ. πρώην Αναπληρωτή Υπουργού ότι οι “εντολές του δεν δεν εισακούγονται”, όπως «οι εντολές τους δεν εισακούγονται», ούτε οι εκάστοτε αντιδράσεις των Σωμάτων Ασφαλείας είτε είναι “υπερβολικές” είτε είναι “αδρανείς” ανάλογα με το επικοινωνιακό κλίμα που επικρατεί.

Ανίκανη να αντιμετωπίσει τα ζητήματα ασφάλειας η κυβέρνηση, κατηγορεί της ΕΛ.ΑΣ. ενώ παράλληλα τη χρησιμοποιεί ως κομματικό εργαλείο, αποδεικνύοντας το μέγεθος του καθεστωτισμού της.

Για να καταπολεμηθεί το έγκλημα χρειάζεται ισχυρή αλλά και δημοκρατική Αστυνομία με σωστή διαχείριση των ανδρών και γυναικών που υπηρετούν σε αυτή αλλά και με διασφάλιση των δικαιωμάτων και αποδοχών τους κατά τρόπο που συνάδει με το λειτούργημά τους.

Η ανικανότητα διαχείρισης του υπηρετούμενου στα Σώματα Ασφαλείας προσωπικού από τη Κυβέρνηση δεν έχει προηγούμενο. Μόλις πριν λίγες ημέρες ακούσαμε ξανά τις ίδιες εξαγγελίες που επαναλαμβάνονται εδώ και τρία χρόνια περί ενίσχυσης της αστυνόμευσης στις γειτονιές και μετακίνηση προσωπικού. Οι πολίτες όμως δεν “παραμυθιάζονται”. Είναι γνωστό άλλωστε ότι το προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια. Μόνο στην Αττική η μείωση ανέρχεται στο 30%. Η ανάγκη προσλήψεων στην ΕΛ.ΑΣ. όμως, δεν απασχολεί τη Κυβέρνηση που είναι προσηλωμένη στους διορισμούς των δικών της παιδιών.

Επιπλέον οι άνδρες και οι γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ., που προσπαθούν να καταπολεμήσουν το έγκλημα κάτω από άθλιες συνθήκες και με απαρχαιωμένα οχήματα και με κακή ή καθόλου συντήρηση, με εξοπλισμό και ρουχισμό που αναγκάζονται να αγοράσουν οι ίδιοι γιατί ο υπάρχων είτε δεν επαρκεί είτε δεν υπάρχει πολλές φορές γίνονται οι ίδιοι τα θύματα περιστατικών βίας. Χαρακτηριστικό είναι το περιστατικό όπου δυο περιπολικά της Άμεσης Δράσης που κλήθηκαν να ελέγξουν σταθμευμένο δίκυκλο πίσω από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (Μαυρωματαίων και Χέυδεν) δέχτηκαν επίθεση με πέτρες και αντικείμενα από ομάδα και αγνώστων με αποτέλεσμα να προκληθούν φθορές στα υπηρεσιακά οχήματα.

Την ίδια στιγμή, επιβαρύνονται οικονομικά πολλαπλώς λόγω της εφαρμογής του νέου ειδικου μισθολογίου (Ν. 4472/2017 “Συνταξιοδοτικές διατάξεις Δημοσίου και τροποποίησης διατάξεων του Ν. 4387/2016, μέτρα εφαρμογής των δημοσιονομικών στόχων και μεταρρυθμίσεων, μέτρα κοινωνικής στήριξης και εργασιακές ρυθμίσεις, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018-2021 και λοιπές διατάξεις”) που οδηγεί αναπόδραστα στη βίαιη ανατροπή του οικονομικού τους προγραμματισμούς και τη βαθμιαία οικονομική τους εξόντωση. Αρνητικά θα επηρεαστούν και οι συνταξιούχοι καθώς οι συντάξεις συναρτώνται άμεσα με το νέο μισθολόγιο. Τούτο απάδει στο κύρος και την προσφορά των σωμάτων ασφαλείας και προσβάλει βάναυσα τη συνταγματική αρχή της προστασίας της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης.”

Οπότε ουσιαστικά στη κυρία Υπουργό έγιναν 8 ερωτήσεις:

  1. Για την έλλειψη στρατηγικής και οργανωμένου σχεδίου καταπολέμησης του εγκλήματος
  2. Για την αύξηση των περιστατικών διαρρήξεων και ένοπλων ληστειών σε οικίες και καταστήματα ανα τη χώρα σε αστικές και μη περιοχές
  3. Για την ελλιπή αστυνομική παρουσία στις γειτονιές
  4. Για το οργανωμένο έγκλημα στις γειτονιές της Αττικής και όχι μόνο
  5. Για την ελεύθερη δράση αντιεξουσιαστικών και τρομοκρατικών οργανώσεων
  6. Για τη μείωση του προσωπικού της ΕΛΑΣ και την ανυπαρξία σοβαρού προγράμματος ανασχεδιασμού και αναδιάρθρωσης των δομών της
  7. Για την οικονομική επιβάρυνση των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφάλειας
  8. Για τον απαρχαιωμένο στόλο και τον ελλιπή εξοπλισμό στις Υπηρεσίες της ΕΛΑΣ

H Υπουργός δεν απάντησε, ήρθε όμως μια απάντηση από την Υφυπουργό κυρία Παπακώστα λίγους μήνες μετά όταν σε μια τηλεοπτική εκπομπή μίλησε και δικαιολογούσε τις “προληπτικές συλλήψεις” για διαδηλώσεις για το Μακεδονικό όπως είχε γίνει στην Ημαθία για την ομιλία του Φώτη Κουβέλη και της Θεοδώρας Τζάκρη. Δηλώσεις που συγκλόνισαν το Πανελλήνιο

Πλέον στο σήμερα είμαστε πάλι στο έλεος των εγκληματιών κάτι που ο σημερινός Υπουργός Προστασίας του πολίτη καλείται να λύσει. Όλα δείχνουν πως αποτυγχάνει οικτρά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ