Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ: H υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ – Πληθαίνουν οι καταγγελίες για “διευκολύνσεις” σε “ημετέρους”

Δημοσιεύτηκε

στις

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας, είναι από τις πιο σημαντικές παρακαταθήκες – αν όχι η πιο σημαντική – που άφησε πίσω της η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Το Ε.Σ.Υ το πολέμησαν από την αρχή στην ΝΔ, έδωσαν αγώνες ο Π.Αυγερινός-Γ.Γεννηματάς-Α.Παπανδρέου για να μπορέσει να περάσει το νομοσχέδιο που θα άλλαζε τον ρου της ιστορίας για την Ελληνική κοινωνία.

Οι “πολέμιοί” του τότε, στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, του νυν Πρωθυπουργού της χώρας και Προέδρου της ΝΔ, βρίσκουν την “δικαίωση” που τόσο περίμεναν όλα αυτά τα χρόνια. Με τακτικισμούς και ρουσφετολογικές πολιτικές διοίκησης του Ε.Σ.Υ, η ΝΔ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε συνδυασμό με τις απολύσεις προσωπικού που έβαλε “πλάτη” την σκληρή περίοδο της πανδημίας, έχουν καταντήσει το Ε.Σ.Υ ένα υποβαθμισμένο προϊόν, που όταν έρθει η ώρα – και θα έρθει η ώρα να το ακούσουμε από επίσημα χείλη – θα ανοίξουν οι “πόρτες” στους ιδιώτες, τις πολυεθνικές για να “σώσουν” το Ε.Σ.Υ.

Και όμως, αν δεν υπήρχε το Ε.Σ.Υ, οι τωρινοί απολυμένοι νοσηλευτές και ιατροί, οι υποδομές που επί χρόνια δέχονταν υποβάθμιση αλλά άντεξαν, τα πράγματα στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την πανδημική διαχείριση θα ήταν ακόμα χειρότερα. Γιατί επιτυχία δεν το λές αυτό που ζήσαμε και ζούμε, όσο και να προσπαθήσουν να μας “βγάλουν τρελούς” στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Από πρόσφατα δημοσιευμένο ρεπορτάζ της “ΑΥΓΗΣ” το οποίο ουδέποτε διαψεύστηκε από την κυβέρνηση, προκύπτει ούτε λίγο ούτε πολύ, ο λόγος που το Ε.Σ.Υ βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση με ευθύνη Μητσοτάκη:

Πάρτι στα νοσοκομεία

* ΚΕΘΕΑ: διορίστηκε πρόεδρος ψυχίατρος, μέλος του μητρώου στελεχών της Ν.Δ.

Διαφήμιση

* Νοσοκομείο Καρδίτσας: διορίστηκε διοικητής ο 80χρονος Κώστας Πατέρας μετά από συναλλαγή που (ομολόγησε ότι) είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

* Νοσοκομείο Καρδίτσας: με τη μέθοδο της προσωρινής διοίκησης διορίστηκε η Μαίρη Κουτσιούμπα, πτυχιούχος αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας, με πολύ καλή γνώση ξένης γλώσσας και περισσότερο από πέντε χρόνια εργασιακής εμπειρίας. «Δεν ξέρει γρι από νοσοκομεία», αλλά «ο σύζυγός της είναι αποσπασμένος στο γραφείο του Θάνου Πλεύρη», σχολίασε ο Παύλος Πολάκης.


* Νοσοκομείο Καστοριάς: διορίστηκε ο κουμπάρος του τοπικού βουλευτή της Ν.Δ. Ζήση Τζηκαλάγια, που είναι… εκπαιδευτής Πληροφορικής. Ο βουλευτής παραδέχτηκε ότι είπε μια «καλή κουβέντα» στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια για να διοριστεί ο κουμπάρος του.

* Νοσοκομείο “Γενημματάς”: πρόεδρος είναι φυσικός με ειδίκευση στη μετεωρολογία, αλλά ΟΝΝΕΔίτης (1998 – 2001) και γενικός γραμματέας Νέας Γενιάς επί Ν.Δ.

* Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”: αναπληρώτρια η σύζυγος πρ. βουλευτή της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο “Παμμακάριστος”: διοικητής υποψήφιος του Πατούλη στην Περιφέρεια Αττικής.

* Ογκολογικό Αγ. Αναργύρων: διοικητής στενός συνεργάτης του υπουργού Υγείας Β. Κικίλια.

Διαφήμιση

* Νοσοκομείο “Μεταξά”: διοικητής στέλεχος της ΔΑΚΕ και αναπληρωτής διοικητής στέλεχος της Ν.Δ. που ελέγχει ενημερωτικό site του Πειραιά.

* Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής “Αγία Βαρβάρα”: διοικήτρια υποψήφια βουλευτής της Ν.Δ.

* Ασκληπιείο Βούλας: διοικητής ο διευθυντής του γραφείου Τύπου πρώην υπουργού.

* Δρομοκαΐτειο: διευθύντρια στο υπουργείο Υγείας που είχε μπει στο «Σισμανόγλειο» επί Σαμαρά.

* Νοσοκομείο “Σισμανόγλειο”: αναπληρωτής διοικητής ένας γεωπόνος, υποψήφιος με τη Ν.Δ. και πρ. διευθυντής του γραφείου του Βασίλη Οικονόμου.

* Νοσοκομείο Καρπενησίου: διορίστηκε γιατρός αλλά και κουμπάρος της Ντόρας Μπακογιάννη.

* Νοσοκομείο Κομοτηνής: διοικήτρια μια φιλόλογος, φίλη της Ντ. Μπακογιάννη.

Διαφήμιση

* Νοσοκομείο Κιλκίς: διοικητής ένας γυμναστής και προπονητής ποδοσφαίρου, αλλά στέλεχος και περιφερειακός σύμβουλος της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο Ημαθίας: διοικητής περιφερειάρχης της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο Καβάλας: διοικητής πρ. βουλευτής της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας: διοικητής στέλεχος της Ν.Δ. και πρώην δημοτικός σύμβουλος.

* Νοσοκομείο Πρέβεζας: ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Άρτας.

* Νοσοκομείο Άρτας: ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πρέβεζας.

* Νοσοκομείο Κέρκυρας: ο τομεάρχης της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων.

Διαφήμιση

* Νοσοκομείο Πατρών: ο υπεύθυνος τομέα Οικονομικών της ΝΟΔΕ της Ν.Δ.

* Νοσοκομείο “Ιπποκράτειο” Θεσσαλονίκης: ο επικεφαλής του τομέα Οικονομίας της οικείας ΝΟΔΕ.

* Νοσοκομείο Κύμης: διορίστηκε αναπληρώτρια διοικήτρια 33χρονη δικηγόρος που (κατά τον Π. Πολάκη) «είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον υπουργό και βουλευτή Εύβοιας Σίμο Κεδίκογλου”.

Πολιτική εμμονή η αποσάθρωση του ΕΣΥ

Η κυβερνητική πολιτική ολοκληρώνει την αποσάθρωση του ΕΣΥ με την επιμονή της να μη σέβεται τις αποφάσεις του Συμβουλίου Επικράτειας και του Αρείου Πάγου για το μισθολόγιο των γιατρών, την επιμονή της στην αναστολή εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων, την εφαρμογή της απλήρωτης εργασίας στους γιατρούς πρώτης γραμμης, την υποβάθμιση της ποιότητας φροντίδας με την -με κάθε ευκαιρία- τοποθέτηση ανειδίκευτων για τις συγκεκριμένες εργασίες γιατρών σε οποίο πόστο είναι κενό

Καταγγελίες για “βολέματα” σε “ημετέρους” με κριτήριο τα πολιτικά φρονήματα

Μιλώντας προσωπικά με ανθρώπους που εργάζονται στο Ε.Σ.Υ αυτή την περίοδο, ολοένα και πιο σοβαρές καταγγελίες φτάνουν στα αυτιά μου. Σε πρόσφατη συζήτηση που είχα με εργαζόμενο Ιατρό σε Νοσοκομείο μαθαίνω πως η κατάσταση στο εν λόγω νοσοκομείο είναι απελπιστική. Αφενός λόγω της υποστελέχωσης αφετέρου λόγω της επικρατούσας “λογικής” της διοίκησης. Μια λογική που φέρεται να αδιαφορεί για όσους ασθενείς περιμένουν στην ουρά, να κάνουν χημειοθεραπείες, προγραμματισμένες χημειοθεραπείες, αλλά ελέω ελλείψεως φαρμακοποιού, πληροφορίες κάνουν λόγο για μόλις 1 φαρμακοποιό σε ολόκληρο νοσοκομείο(!) , προτεραιότητα φέρονται να έχουν, όσοι έχουν επικοινωνία είτε με τον Διευθυντή είτε με τον ίδιο τον 1 φαρμακοποιό. Άραγε είναι τα κοινωνικά φρονήματα που τους “ενώνουν”; Μήπως κάποια προσωπική σχέση; Μήπως κάτι άλλο; Το ζήτημα είναι πως το σύνολο σχεδόν των ασθενών που δεν είχαν αυτή την “πρόσβαση” , πήραν αναβολή για τις χημειοθεραπείες τους τον επόμενο μήνα και “βλέπουμε”. Το σκληρό πρόσωπο της υποβάθμισης του Ε.Σ.Υ δείχνει την έξοδο των ασθενών από τον χώρο περίθαλψης και όσοι έχουν την δυνατότητα να βάλουν το “χέρι στην τσέπη”, ο ιδιωτικός τομέας, είναι εκεί, και τους περιμένει, τους υπόλοιπους, ο Θεός να βάλει το χέρι του…

Διαφήμιση