Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ: “Nέα Γενιά Ολυμπιακού Χωριού” -“Το  Ολυμπιακό Χωριό είναι ιστορικός και πολιτιστικός χώρος και η απαράδεκτη υποβάθμισή του πρέπει να σταματήσει.”

Published

on

Γράφει ο Εκδότης/Αρχισυντάκτης του “The Socialist” & “Res Publica E-Magazine”, Γαβρής Άγγελος.

Πριν λίγες μέρες, υπέπεσε στην αντίληψή μου -με τη “βοήθεια” της Ζέφης Δημαδάμα (που πάντα έχει τις “κεραίες” της ανοιχτές σε νέες δράσεις πολιτών και νεολαίας, γιατί έτσι είναι ως άνθρωπος, επιθυμεί να βοηθά όπως μπορεί και η ίδια), ένας “λογαριασμός” στο Instagram με τίτλο “Νέα Γενιά Ολυμπιακού Χωριού”. 

“Ολυμπιακό Χωριό” , σκέφτηκα, “παρατημένο” , η λέξη που μου ήρθε ασυναίσθητα ως “συνοδός” στην παραπάνω φράση που επανέλαβα δυνατά στον ευατό μου. Όντως παρατημένο, από τις κυβερνήσεις που το ανέδειξαν όταν είχαν ανάγκη από “μακέτες” για να προβάλουν την “επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004” -Η αλλιώς το “Κύκνειο Άσμα” της Ελληνικής Οικονομίας.

Δεν θα κάνω ιστορική αναδρομή στα αίτια που οδήγησαν στο αποτέλεσμα εγκατάλειψης του Ολυμπιακού Χωριού γιατί δεν θέλω να “λερώσω” με πολιτικές προεκτάσεις το έργο αυτής της ομάδας νέων που μου απέστειλαν προσωπικά την παρακάτω επιστολή που την παραθέτω χωρίς να αλλάξω ούτε τελεία. Είναι τιμή μου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου να “Βγουν προς τα έξω” και εύχομαι να είναι μόνο η αρχή! Ας λάβουμε μαθήματα κοινωνικού ήθους, μακριά από το προσφάτως “τοξικό” περιβάλλον που έχει φροντίσει το πολιτικό σκηνικό να επιβάλει στην ήδη, εδώ και τουλάχιστον μια 10ετία, Ελληνική  Κοινωνία που βρίσκεται στο “ντιβάνι” του ψυχοθεραπευτή (ό,τι κι αν σημαίνει αυτό).

Μουσική Βραδιά απο τη Νέα Γενιά Ολυμπιακού Χωριού

Η Επιστολή της “Νεας Γενιάς του Ολυμπιακού Χωριού”

Σας αποστέλλουμε την εν λόγω επιστολή για να σας γνωστοποιήσουμε την ύπαρξη της δραστήριας ομάδας μας,  τα όνειρα που έχουμε για το Ολυμπιακό Χωριό, τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε και τι μπορούμε να κάνουμε για να διαφυλάξουμε την πολιτιστική του κληρονομιά, που ανήκει στους νέους όλης της Ελλάδας.

 

Πριν τρία χρόνια ενωθήκαμε μια ομάδα νέων, χωρίς κομματικές αποχρώσεις, με μόνο όνειρο την ανάδειξη αυτού του τόπου και την καλυτέρευση της καθημερινότητας των κατοίκων του. Επιθυμούμε να αγωνιστούμε για να τον προστατεύσουμε, και να τον τιμήσουμε ανεξαρτήτου Δημοτικής αρχής κλπ. Το οφείλουμε στην ίδια μας τη χώρα αλλά και στις επόμενες γενιές που θα έρθουν.


Μέσα στα τρία χρόνια λειτουργίας μας, οι δράσεις μας είναι πολυποίκιλες και συνεχείς. Διοργάνωση εθελοντικών δράσεων σε όλη την κοινότητα με τη συμμετοχή νέων και συνεργασία με άλλα δίκτυα εθελοντών, αναδεικνύοντας την αξία και την χαρά της προσφοράς. Οι ενέργειες που έχουμε κάνει έως τώρα αφορούν: δεντροφυτεύεις, καθαρισμούς κοινόχρηστων χώρων, εξωραϊσμό πλατειών, και εκ νέου δημιουργία σημείων αναφοράς για τους νέους και τους υπόλοιπους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού.

 
Επιπροσθέτως ένας μεγάλος στόχος μας είναι η διοργάνωση πολιτιστικών δράσεων για την ανάδειξη της ιστορίας του Ολυμπιακού Χωριού, όπως είναι η διενέργεια ημερίδας για την ιστορία του Αδριανείου Υδραγωγείου (όπου διέρχεται υπογείως του Ολυμπιακού Χωριού), η πρόσκληση Ολυμπιονικών και Παραολυμπιονίκων μαζί με εθελοντές της Αθήνας του 2004 στα σχολεία της περιοχής μας, ώστε να μεταφέρουμε στους νέους την αθάνατη ιστορία αυτού του τόπου αλλά και να δημιουργήσουμε επικοινωνία με τους αθλητές που αποτελούν τη ρίζα αυτού του τόπου. Αλλά και εκδηλώσεων για την ένωση των κατοίκων που τόσο ανάγκη έχουμε, καθώς οι εκάστοτε Δημοτικές αρχές μας αγνόησαν συστηματικά  σε όλους τους τομείς.

 

Advertisement

Επιπλέον δημιουργήσαμε ένα χώρο φιλικό προς τους νέους, οποιασδήποτε ηλικιακής ομάδας ώστε να λειτουργήσει ως ένα Πολύ-κέντρο του τόπου μας, με ιδία μέσα. Το πρόγραμμα του περιλαμβάνει: δανειστική βιβλιοθήκη, χορωδία, ενισχυτική διδασκαλία, επιτραπέζια, θέατρο σκιών, προβολές ταινιών, συλλογή τροφίμων για άπορες οικογένειες καθώς και ένα μέρος συζήτησης για τα όνειρα που έχουμε για τον τόπο μας.

Μια εθελοντική δράση αποκατάστασης και ανάδειξης των δύο μαρμάρινων μνημείων που αναγράφουν την ιστορία των αθλητών αλλά και των μεταλλείων των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, στη Κεντρική Πλατεία μας, που φέρει το όνομα Πλατεία Ολυμπιονικών, όπου διήρκησε 10 μέρες, είχε ως αποτέλεσμα να μας γνωρίσει ο Πρόεδρος της Ολυμπιακής Ελληνικής Επιτροπής και δείξαμε ότι αν βάλουμε κάτι στόχο τον καταφέρνουμε.

Η δημιουργία όμως μιας εθελοντικής ομάδας και ειδικά νέων που μεγάλωσαν στον χώρο αυτό και τον αγάπησαν, άλλαξε το αίσθημα του κόσμου και γεννήθηκαν ελπίδες για βελτίωση της κατάστασης.


Ήδη πολλοί αθλητές μας έχουν γνωρίσει ή έχουν ακούσει για τις δράσεις μας και γίνονται σιγά σιγά αρωγοί αυτής μας της προσπάθειας. Μότο μας είναι, ότι το Ολυμπιακο Χωριό ανήκει σε όλους και όλοι έχουν δικαίωμα αλλά και ευθύνη να παλέψουν για αυτόν τον ιστορικό τόπο.

Είμαστε νέοι και έχουμε δικαίωμα να ονειρευόμαστε για την πατρίδα μας. Το  Ολυμπιακό Χωριό είναι ιστορικός και πολιτιστικός χώρος και η απαράδεκτη υποβάθμισή του πρέπει να σταματήσει. Ένα λυπηρό νέο ήταν η προσπάθεια δημιουργίας Αμαξοστασίου φέτος σε ένα σημείο εντός του οικισμού που στο μέλλον θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς, ζωής και συνοχής. Εννοείται ότι δεν αφήσαμε να περάσει και αναμένουμε την αποχώρηση τους από το σημείο.

Νέα Γενιά Του Ολυμπιακού Χωριού: Η καμπάνια για την οποιαδήποτε μορφή  κακοποίησης | Mikrofwno.gr

Η Δράση μας για τη κακοποίηση

 

Ως ομάδα αποφασίσαμε να πάρουμε ενεργά θέση για όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα. Από το κείμενο της δημοσίευσης μας θα καταλάβετε το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε. Οι νέοι οφείλουμε να δηλώνουμε παρών και να ακούγεται η κραυγή αγωνίας μας. Το κείμενο το πλαισιώνουν 4 φωτογραφιες νέων, πολύ δυνατές συναισθηματικά.

 

Advertisement

Ακολουθεί το κείμενο:

“Σε μια εποχή που η κρίση της πανδημίας έχει αλλάξει τα δεδομένα έτσι όπως τα ξέραμε, που δεν γνωρίζουμε πως θα είναι το αύριο ειδικά για εμάς τους νέους, ήρθαν οι μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν δεχτεί σεξουαλική ή λεκτική παρενόχληση. Μια κοινωνία που χρόνια βρίσκεται στο μηδέν αρχίζει μάλλον να φανερώνεται.

 

Ως νέοι θέλουμε την αλλαγή, θέλουμε ο καθένας να έχει τη δυνατότητα αξιοκρατικά να μπορεί να αναρριχηθεί στο στόχο που θέτει και όχι να δέχεται αυτό που όλοι μας συζητάμε, ότι για να ανέβεις ή πρέπει να δεχτείς τις αρρωστημένες διαθέσεις κάποιων ή να έχεις κάποιον γνωστό κάπου. Δεν μιλάμε μόνο για τους βιασμούς αυτούς κάθε αυτούς αλλά για τη σαπίλα ενός ολόκληρου συστήματος που όλοι μας συντηρούμε και ειδικότερα αυτοί που είναι σε θέσεις ευθύνης.

 

Όλοι μπορούν να δεχτούν αυτή τη σωματική, συναισθηματική ή λεκτική βία, γυναίκες και άνδρες, γυναίκες από άνδρες, γυναίκες από γυναίκες, άνδρες από άνδρες αλλά και άνδρες από γυναίκες. Πόσες γυναίκες ή κορίτσια καθημερινά δέχονται σεξουαλική παρενόχληση ή δέχονται υποτίμηση λόγω της γυναικείας τους φύσης; Πόσοι άνδρες ή αγόρια δέχονται σεξουαλική ή λεκτική παρενόχληση; 

 

Οι μορφές της βίας είναι πολλές και προς όλους!!!  Λέμε όχι σε αυτή τη κοινωνία, λέμε όχι στη καταστροφή της ψυχικής υγείας τόσων ανθρώπων επειδή κάποιοι έχουν λανθασμένη και αρρωστημένη κοινωνική συμπεριφορά. Λέμε ναι στην ισότητα όλων, στην δυνατότητα να ζουν όπως ακριβώς θέλουν γυναίκες και άνδρες χωρίς κανείς ποτέ να τους αγγίξει για αυτό που είναι. Ζητάμε αξιοκρατία και καθαρότητα σε όλα!

Advertisement

 

Θέλουμε να πούμε ότι κάθε περιστατικό έχει τη δική του βαρύτητα, έχει τη δική του σημαντικότητα και είναι μοναδικό. Μην φοβάσαι να μιλήσεις είμαστε μαζί σου! Ο καθένας μας μπορεί να έχει βρεθεί ή θα βρεθεί σε αυτή τη θέση.

 

Μην νιώθεις ντροπή και φόβο.

Μην γίνεσαι υποχείριο τους.

Σταμάτησε το!!!! “

Advertisement