ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΜΑ: ΠΑΣΟΚ -Οι μεταγραφές Θρασκιά – Παππά , τα Τέμπη και..τα ερωτηματικά!

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής εντείνει τις πολιτικές του πρωτοβουλίες, επιδιώκοντας αφενός τη διεύρυνση της επιρροής του μέσω συνεργασιών με ανεξάρτητους βουλευτές, και αφετέρου την άσκηση έντονης κριτικής προς την κυβέρνηση, ειδικά σε θέματα όπως η τραγωδία των Τεμπών.
Συμπόρευση με Ράνια Θρασκιά και Πέτρο Παππά
Στο πλαίσιο της στρατηγικής διεύρυνσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκε σήμερα, Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2025, με την ανεξάρτητη βουλευτή Ράνια Θρασκιά στο γραφείο του στη Θεσσαλονίκη. Η συνάντηση αυτή επισφραγίζει τη συνεργασία της κ. Θρασκιά με το ΠΑΣΟΚ, μετά την αποχώρησή της από τον ΣΥΡΙΖΑ τον Δεκέμβριο του 2024, λόγω διαφωνιών με την τότε ηγεσία του κόμματος. Η κ. Θρασκιά αναμένεται να είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με τον ανεξάρτητο βουλευτή Πέτρο Παππά, ο οποίος επίσης αποχώρησε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Παππάς αναμένεται να ενταχθεί στο κόμμα τις επόμενες ημέρες, ενισχύοντας περαιτέρω την παρουσία του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα.
Αμφότεροι oι Ράνια Θρασκιά και ο Πέτρος Παππάς, θεωρούνται μεταγραφές από τους “Κασσελακικούς” του ΣΥΡΙΖΑ που έμειναν εκτός… ομάδας στη νέα εποχή. Η Χαριλάου Τρικούπη, ανεπίσημα πάντα, κάνει λόγο για “ενίσχυση” του ΠΑΣΟΚ. Όμως, οι πιο μυημένοι διαβάζουν ανάμεσα στις γραμμές. Πρόκειται, λένε, για μια προσπάθεια του Νίκου Ανδρουλάκη να κόψει το δρόμο σε όσους δεν τον στήριξαν στις εσωκομματικές εκλογές. Και αυτοί, δυστυχώς ή ευτυχώς, ήταν πολλοί.Η βάση του κόμματος αντιδρά. “Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή;” ρωτούν στελέχη, μέλη και… πρώην μέλη, αφήνοντας αιχμές για την έλλειψη θεσμικών διαδικασιών. “Ποια επιτροπή διεύρυνσης; Ποια διαφάνεια; Επιλέγονται όσοι αρέσουν στον Πρόεδρο;” σχολιάζουν καυστικά
Επιθέσεις στην κυβέρνηση για την τραγωδία των Τεμπών
Παράλληλα με τις κινήσεις διεύρυνσης, το ΠΑΣΟΚ ασκεί σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση σχετικά με τους χειρισμούς της στην υπόθεση της τραγωδίας των Τεμπών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ως “ενορχηστρωτή της συγκάλυψης”, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από τις ευθύνες της.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Τσουκαλάς, υπογράμμισε ότι υπάρχει “επιχείρηση συσκότισης, προπαγάνδα, επιθετικότητα, τοξικότητα με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας”, αναφερόμενος στους κυβερνητικούς χειρισμούς μετά την τραγωδία. Επιπλέον, τόνισε ότι τα στοιχεία σχετικά με την έκρηξη που προκλήθηκε από τη σύγκρουση των τρένων υποδεικνύουν ότι η ανάφλεξη δεν μπορεί να προήλθε μόνο από τα έλαια σιλικόνης, όπως είχε αρχικά δηλώσει ο πρωθυπουργός.
Το ΠΑΣΟΚ αναμένει τα πορίσματα των ερευνών για την τραγωδία, προκειμένου να ολοκληρώσει το σκεπτικό της πρότασης δυσπιστίας που σκοπεύει να καταθέσει κατά της κυβέρνησης. Ο Νίκος Ανδρουλάκης έχει δηλώσει ότι η πρόταση αυτή θα κατατεθεί μόλις προσκομιστούν τα νέα στοιχεία, επισημαίνοντας την ανάγκη για διαφάνεια και απόδοση ευθυνών.
Στρατηγική διεύρυνσης και προγραμματικός διάλογος
Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δίνει έμφαση στην αμφίπλευρη διεύρυνση, επιδιώκοντας την ενίσχυση του κόμματος τόσο προς το Κέντρο όσο και προς την Αριστερά. Στο πλαίσιο αυτό, προγραμματίζονται 13 περιφερειακά συνέδρια σε όλη τη χώρα, με στόχο την οικοδόμηση ισχυρής σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες και την ενίσχυση του διαλόγου με την κοινωνία.
Σημαντική ήταν και η εκδήλωση με τίτλο “2027: Η επόμενη μέρα για την προοδευτική αλλαγή”, που διοργανώθηκε από την πολιτική κίνηση “Ανανεωτική Αριστερά”, συνιστώσα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. Ο Θόδωρος Μαργαρίτης, γραμματέας της “Ανανεωτικής Αριστεράς”, τόνισε την ανάγκη για προγραμματική συνεννόηση μεταξύ των δημοκρατικών κομμάτων της αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι ο κατακερματισμός των δυνάμεων δεν βοηθάει και ότι απαιτείται στρατηγικό σχέδιο για την αλλαγή των συσχετισμών στο πολιτικό σύστημα.
Συμπεράσματα και Προβληματισμοί
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να ενισχύσει την πολιτική του δυναμική μέσω συνεργασιών και έντονης αντιπολιτευτικής ρητορικής. Η στρατηγική αυτή, ωστόσο, εγείρει ορισμένους προβληματισμούς.
Αφενός, η προσχώρηση ανεξάρτητων βουλευτών όπως η Ράνια Θρασκιά και ο Πέτρος Παππάς μπορεί να ενισχύει αριθμητικά το κόμμα, όμως τίθεται το ερώτημα κατά πόσο πρόκειται για ουσιαστικές συμμαχίες με προγραμματικό βάθος ή απλώς για κινήσεις τακτικής. Αν οι νέες συνεργασίες βασίζονται κυρίως στην προσωπική εκλογική επιρροή των προσχωρούντων βουλευτών, χωρίς ισχυρές πολιτικές συμφωνίες, υπάρχει κίνδυνος να αποδειχθούν ασταθείς ή να προκαλέσουν εσωτερικές εντάσεις.
Αφετέρου, η επιθετική ρητορική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην κυβέρνηση, ειδικά στο θέμα των Τεμπών, αν και αναμενόμενη από την αντιπολίτευση, ενδέχεται να εγκλωβίσει το κόμμα σε μια αντιπολιτευτική στάση χωρίς ταυτόχρονη ανάδειξη μιας συγκροτημένης εναλλακτικής πρότασης. Αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να επενδύει αποκλειστικά σε καταγγελτικό λόγο, μπορεί να δυσκολευτεί να διαφοροποιηθεί τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από μικρότερες αντιπολιτευτικές δυνάμεις.
Τέλος, παραμένει ανοιχτό το ερώτημα αν η στρατηγική της ηγεσίας καταφέρνει να δώσει σαφή πολιτική ταυτότητα στο κόμμα. Αν και ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχειρεί μια διεύρυνση τόσο προς το κέντρο όσο και προς την αριστερά, η έλλειψη ξεκάθαρης θέσης σε κρίσιμα ζητήματα, όπως οι κυβερνητικές συνεργασίες, δημιουργεί αμφιβολίες για το αν το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποκτήσει διακριτό ρόλο στο πολιτικό σκηνικό ή αν κινδυνεύει να παραμείνει σε μια ασαφή ενδιάμεση θέση.