Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ: Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι 2η δύναμη σε αυτοδιοικητικές και ευρωοεκλογές

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος -Δημοσιογράφος /Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, οφείλει στον εαυτό του, στους χιλιάδες ψηφοφόρους που “έμειναν πίσω στα δύσκολα” και στους εκατοντάδες χιλιάδες που συμμετείχαν στις εκλογικές διαδικασίες (270.000 στις εσωκομματικές του 2021 την στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ του 2023, είχε 140.000 περίπου) που είδαν τον “πράσινο ήλιο” να ανατέλλει και πάλι.

“Στρατηγικός στόχος μας πρέπει να είναι να γίνουμε αξιωματική αντιπολίτευση στις ευρωεκλογές. H κίνηση να μετατεθεί ο στόχος στις εθνικές, είναι τακτική κίνηση που όμως δεν κινητοποιεί δυνάμεις της παράταξης.” τόνισε στην συνεδρίαση της Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία που φαίνεται πως επιδεικνύει αντανακλαστικά μεν, χαλαρά και δίχως δυναμισμό που να πείθουν τον κόσμο πως το ΠΑΣΟΚ ήρθε να διεκδικήσει κάτι συγκλονιστικά ανατρεπτικό το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λίγες μέρες πριν, ακούστηκαν όλα αυτά, με τις πρώτες δημοσκοπήσεις μετά την εκλογή Προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχουν δει ακόμη το φως της δημοσιότητας. Μεγάλη εντύπωση αποτελεί για όλους μας, η δεύτερη θέση του Δημήτρη Κουτσούμπα στην δημοφιλία των πολιτικών αρχηγών, με το ΚΚΕ να είναι ξεκάθαρα στους νικητές των εντυπώσεων το τελευταίο διάστημα και το ΠΑΣΟΚ, να μην “πείθει” , τουλάχιστον σε επίπεδο επικοινωνίας. Καθότι φαίνεται πως η “άχρωμη” παρουσία του και με αργά ανακλαστικά σε επίπεδο δημοσιότητας, ενώ παράγουν πολιτικό λόγο, καταλήγουν να μην περνάνε μήνυμα δυναμικής και εμπιστοσύνης στον κόσμο.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. συγκεντρώνει 29,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 13,6%, το ΠΑΣΟΚ 9,5%, το ΚΚΕ 7,1%, η Ελληνική Λύση 5,7%, η Νίκη 3,1%, οι Σπαρτιάτες 2,6%, η Πλεύση Ελευθερίας 2,3% και το ΜέΡΑ25 2,2%. Στο 21,4% ανέρχεται η αδιευκρίνιστη ψήφος.

Στην αναγωγή επί των εγκύρων τα ποσοστά των κομμάτων καθορίζονται ως εξής: Ν.Δ.: 38%, ΣΥΡΙΖΑ: 17,3%, ΠΑΣΟΚ: 12,1%, ΚΚΕ: 9%, Ελληνική Λύση: 7,3%, Νίκη: 3,9%, Σπαρτιάτες: 3,3%, Πλεύση Ελευθερίας 2,9% και άλλο κόμμα 3,4%.

Προκαλεί εντύπωση, αλγεινή είναι η αλήθεια, πως αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, έσπευσαν να “πανηγυρίσουν” με αυτό το ποσοστό, κάτι που θυμίζει τα εντελώς λάθος επικοινωνιακά πανηγύρια με εξέδρες στην Χ.Τρικούπη κατά την διάρκεια των εθνικών εκλογών όταν το ΠΑΣΟΚ πετύχαινε διψήφιο ποσοστό, όχι όμως “ισχυρό” και η ΝΔ απόλυτη παντοδυναμία μετά από απανωτά σκάνδαλα, τον ΣΥΡΙΖΑ να καταγράφει πτώση 14 μονάδων και το ΠΑΣΟΚ να καρπώνεται τις 4 από αυτές τις ψήφους που έφυγαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Είναι η επικοινωνία του ΠΑΣΟΚ το μεγάλο “αγκάθι”; ΝΑΙ

Με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε συνδυασμό με τα ΜΜΕ της χώρας να βρίσκονται σε απόλυτη “επαφή” παρατηρεί κανείς, πως η ηχηρή απουσία του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να οφείλεται μόνο στο γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ δεν το “παίζουν τα ΜΜΕ”. Το ίδιο συμβαίνει εδώ και πολλά χρόνια άλλωστε, με την αείμνηση Πρόεδρο, Φώφη Γεννηματά να φτάνει σε σημείο να μιλά δημόσια για νέο ανένδοτο και με την ίδια να βρίσκεται μόνιμα στην δεύτερη θέση δημοφιλίας πολιτικών αρχηγών για πολύ καιρό. Αυτή τη θέση πλέον καταλαμβάνει ο.. Δημήτρης Κουτσούμπας του ΚΚΕ, το οποίο ξεκάθαρα, είναι στους νικητές σε επίπεδο επικοινωνίας, τουλάχιστον, αυτό το διάστημα. (σημειώνει άνοδο άνω των 2 μονάδων πανελλαδικά)

Advertisement

Μια σειρά λαθών επικοινωνίας σε συνδυασμό με το πολύ κακό “brand” της λογικής που μπερδεύει το “ανανέωση” με το “δικαίωση της δικής μας κομματικής επετηρίδας” το ΠΑΣΟΚ, βαδίζει τρεκλίζοντας από λάθος σε λάθος.

Λάθος 1. – Η αίσθηση παρατεταμένων διακοπών εν μέσω πυρκαγιών και πύρινου ολέθρου τον Αύγουστο

Πλην του νέου Εκπροσώπου Τύπου και ορισμένων εξαιρέσεων εκλεγμένων Βουλευτών, ο Αύγουστος φαίνεται να ήταν ο μήνας του ρεμβασμού και των μπάνιων της Τρικούπη, ενώ υπήρχαν οι συνθήκες για παραγωγή πολιτικού δυναμικού λόγου, πληθωρικής παρουσίας στα σημεία που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και μαζικής συμμετοχής στελεχών και μη, μέσω Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, το ΠΑΣΟΚ, φρόντισε σχεδόν να λάμψει δια της απουσίας του.

Λάθος 2. – Η απαξίωση της ΔΕΘ,της Θεσσαλονίκης και των ΜΜΕ με συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο ΜΕΤΑ την ΔΕΘ

Δεν γίνεται σε καμία των περιπτώσεων να αποτελεί δικαιολογία πως “η ομιλία του Προέδρου γίνεται για να απαντήσει στην εξ αναβολής ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ” την στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει καταλάβει την Α Θεσσαλονίκης ως έδρα εκλογής του και εκπροσωπεί όχι μόνο τον αντίλογο στον Πρωθυπουργό, μα τον λαό της Θεσσαλονίκης. Ως τραγελαφικό αποτέλεσμα λάθος επιλογών, η συνέντευξη Τύπου της ΔΕΘ αποφασίστηκε να γίνει… στην Αθήνα και το Ζάππειο Μέγαρο, μέρες μετά την ομιλία του Πρωθυπουργού και με τις φονικές πλημμύρες να είναι πρώτη είδηση δικαίως, σε όλο τον κόσμο. Πλήρης απαξίωση της ΔΕΘ, των Θεσσαλονικιών και των εκπροσώπων ΜΜΕ της περιφέρειας, που αισθάνθηκαν ενοχλημένοι τουλάχιστον…

Λάθος 3. -H απουσία ραδιοτηλεοπτικών Μέσων στην περιοδεία της Garcia Irratxe Perez, με τον Νίκο Ανδρουλάκη στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Ας καταλάβει η ηγεσία, πως στην Ελλάδα, η περιοδεία, με την Πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στο Ευρωκοινοβούλιο, είναι είδηση, αλλά δεν είναι είδηση που να ενδιαφέρει άμεσα τους πληγέντες, αφού σίγουρα πιο σημαντική θα ήταν η περιοδεία του Νίκου Ανδρουλάκη, με κάποιον εκπρόσωπο της Ευρωβουλής ή της Κομισιόν, ή κάποιον Επίτροπο, στην καλύτερη, που να μπορούσε να κάνει κάτι ουσιώδες για τους πληγέντες. Λάθος φυσικά, η απουσία των ΜΜΕ από το κάλεσμα του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά “πρωτοσέλιδο” εκείνη την περίοδο, ήταν ο πόνος, ο καημός και τα βάσανα των πληγέντων. Μελανό σημείο, οι αναφορές στα γυμναστήρια και την σκυλίτσα του ζεύγους Κασσελάκη την στιγμή που τουλάχιστον δεύτερη είδηση θα έπρεπε να ήταν η περιοδεία του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με την Πρόεδρο των Ευρωσοσιαλιστών.

Advertisement

Λάθος 4. – “Το σκάνδαλο που ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία εδώ και 10 μήνες” ΔΕΝ είναι οι υποκλοπές

Στην προσπάθειά της να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, η κυβέρνηση εξέλεξε τα νέα μέλη της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών με πλειοψηφία μικρότερη των 3/5, όπως αξιώνει το Σύνταγμα 

Η κυβερνητική μεθόδευση ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής όταν δημοσιεύτηκε το σχετικό ΦΕΚ, το οποίο έφερε την υπογραφή του υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Φλωρίδη, κίνηση ενδεικτική της σπουδής του Μαξίμου να περιφρουρήσει το κυβερνητικό πραξικόπημα. Πάντα βέβαια με τη συνδρομή της Ελληνικής Λύσης του Κυριάκου Βελόπουλου, ώστε να εμποδίσει τη χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΑΔΑΕ, η οποία είχε σκοπό να επιβάλει πρόστιμο 100.000 ευρώ στην ΕΥΠ για μη συνεργασία στη διερεύνηση του πολύκροτου σκανδάλου των υποκλοπών.

Φυσικά το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αντέδρασαν σωστά αναδεικνύοντας το θέμα στη Βουλή και μιλώντας ορθά για ζήτημα Δημοκρατίας και υποβάθμισης των θεσμών από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ωστόσο το μεγάλο επικοινωνιακό φάουλ, ήταν όταν σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο για σκάνδαλο που ταλανίζει την ελληνική κοινωνία. Και αυτό το σχόλιο γίνεται λίγο μετά το νέο χτύπημα των πλημμύρων στην Μαγνησία, όταν οι φυσικές καταστροφές βρίσκονται στο “peak” τους και έχουν ήδη κυκλοφορήσει έρευνες που δείχνουν πως Νο1 πρόβλημα της κοινωνίας, είναι η ακρίβεια και η πορεία της οικονομίας . Δείχνει τουλάχιστον επικοινωνιακά το ΠΑΣΟΚ “να κραυγάζει αγωνιωδώς” για προσοχή από τα ΜΜΕ, αναπολώντας ίσως, το μονοπώλιο της ειδησεογραφίας και το “trend” στα social media εν΄οψει της αποκάλυψης του σκανδάλου από τον Νίκο Ανδρουλάκη με την προσφυγή του στον Άρειο Πάγο.

Ως συνάρτηση των παραπάνω, φυσικά και δεν φταίνε τα ΜΜΕ (μόνο) που το ΠΑΣΟΚ δεν παίζει όσο πρέπει στα ΜΜΕ. Χρειάζεται δομημένη επικοινωνιακή στρατηγική και άμεσα αντανακλαστικά σε επίπεδο στιγμής, όχι σε επίπεδο εβδομάδας για τα ζητήματα που τρέχουν με την ταχύτητα του φωτός στην καθημερινότητά μας. Ταυτόχρονα με τις αντιδράσεις, ο κόσμος περιμένει κατάθεση δέσμης προτάσεων ως απάντηση στην επιτελική ανεπάρκεια του “Μαξίμου ΑΕ” καθώς και στην επιφανειακή επικοινωνία της Κασσελιάδας του ΣΥΡΙΖΑ – που οδεύει σε διάσπαση αν συνεχίσει έτσι –

Πάμε τώρα στο “brand” της εκπροσώπησης και της οργάνωσης του κόμματος . Υπάρχει γκρίνια; Ας ρωτήσουν τα αιρετά στελέχη του κόμματος σε Τοπικές και Νομαρχιακές οργανώσεις πανελλαδικά

Ναι υπάρχει γκρίνια. Δικαιολογημένη. ΑΚΟΜΑ περιμένουμε να μάθουμε ποιοί άλλοι ΠΛΗΝ του Γιαννακούρα θα εκπέσουν των αιρετών οργάνων του κόμματος επειδή αποφάσισαν να στηρίξουν ως υποψήφιοι/-ες στις Περιφέρειες. Και επειδή κάποιοι αδημονούν να μιλήσουν για “Ψεύδη” και “ανακρίβειες” καλό θα ήταν να μάθουν να διαβάζουν τα πορίσματα των οργάνων του κόμματος πριν περάσουν σε προφορικούς χαρακτηρισμούς της δημοσιογραφικής μας δουλειάς: Παραθέτω εδώ την ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΔΕΚΑΠ προσδοκώντας να δω ονόματα που κατεβαίνουν ως υποψήφιοι με τον Τζιτζικώστα στην Κεντρική Μακεδονία, τον Τατούλη και τον Πτωχό στην Πελοπόννησο, τον Χαρδαλιά στην Αττική και σε κάθε περιφέρεια γιατί θα υποχρεωθούμε να ακοινώσουμε εμείς τα ονόματα όσων έχουν διαφύγει της προσοχής της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ (εκτός και αν υπάρχουν δυο μέτρα και δυο σταθμά, τοτε να μας το πουν να το ξέρουμε) :

Advertisement

“Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής για τις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου έχει ήδη ανακοινώσει τη στήριξή του στους υποψήφιους Περιφερειάρχες της Χώρας, σηματοδοτώντας την αυτόνομη και ανοδική πορεία του και στην Αυτοδιοίκηση, όπως καταγράφηκε στις εθνικές εκλογές του Μαϊου και του Ιουνίου αντίστοιχα.

Με δεδομένο ότι  το διακύβευμα των Περιφερειακών, ιδιαίτερα,  εκλογών είναι και πολιτικό, έχοντας βέβαια και τοπικά χαρακτηριστικά, οι υποψηφιότητες που στηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής   είναι αυτές, μέσω των οποίων θα επιδιωχθεί η ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους με Αυτοδιοίκηση με δικούς της πόρους και αρμοδιότητες, ικανή να λειτουργήσει ως μοχλός για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη .

Η ΕΔΕΚΑΠ, κατόπιν της συνεδρίασής της, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών,  απευθύνει  ισχυρή σύσταση   στα μέλη των οργάνων όλων των βαθμίδων  του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής να πλαισιώσουν τόσο με την υποψηφιότητά τους όσο με τις δημόσιες τοποθετήσεις και δράσεις τους τους υποψηφίους Περιφερειάρχες,  στους οποίους το Κίνημά μας  έχει δώσει στήριξη, συστρατευόμενοι στον κοινό μας αγώνα για ισχυρό ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής  και στην Αυτοδιοίκηση, σύμφωνα εξάλλου και με την ιδιότητά τους ως μέλη των οργάνων του Κινήματος.

Επισημαίνεται δε ότι εάν μέλος οργάνου του Κινήματός μας θέσει υποψηφιότητα ή/και στηρίξει με δημόσιες τοποθετήσεις του υποψήφιο που έχει λάβει στήριξη από άλλον πολιτικό φορέα, ενώ στην Περιφέρειά του το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής έχει δώσει στήριξη σε συγκεκριμένο υποψήφιο, τότε με την ανακήρυξη της υποψηφιότητάς του θα εκπέσει της ιδιότητας του μέλους  του οργάνου στο οποίο είχε εκλεγεί και θα αντικατασταθεί από αναπληρωματικό μέλος.

Η ιδιότητα του μέλους των οργάνων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής συνεπάγεται την προαγωγή και υλοποίηση των πολιτικών και αποφάσεων του φορέα και οποιαδήποτε άλλη προσωπική επιλογή δεν μπορεί να συνυπάρχει με την ιδιότητα του μέλους οργάνου του Κινήματός μας. “

Σε αρκετές περιοχές, δεν έχει κατέλθει υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ σε δήμους, με μόνο χρίσμα ΠΑΣΟΚ να είναι αυτό του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, ο οποίος κάνει εξαιρετική δουλειά και η πιθανότητα να μην είναι στον δεύτερο γύρο, βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ που καθυστέρησε χαρακτηριστικά να δώσει χρίσματα σε κάθε Περιφέρεια και μάλλον “μεγάλους δήμους της χώρας” στην Τρικούπη θεωρούν την Αθήνα και μόνο.

Εν κατακλείδι. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι δεύτερη δύναμη στην χώρα στις Αυτοδιοικητικές εκλογές και στις Ευρωοεκλογές.

Αυτό φαίνεται πως το συμμερίζονται πολλοί αλλά η στοχοθεσία του κόμματος και της ηγεσίας, τουλάχιστον από την συνέντευξη Τύπου ΔΕΘ στο Ζάππειο, φαίνεται να είναι οι εθνικές εκλογές του 2027. ΠΡΟΣΟΧΗ! Αν το ΠΑΣΟΚ συνεχίσει να είναι δέσμιο στείρων επικοινωνιακών πρακτικών και αντί να πείθει ως ανοικτό κόμμα νέας εποχής με ίσες ευκαιρίες σε όλες και όλους, αρχίζει και πείθει ως μια κλειστή Λέσχη φίλων που δημιουργούν νέα δεδομένα κομματικής επετηρίδας ενώ το πρόταγμα της εποχής είναι η “ανανέωση” η “αυτόνομη πορεία” η αναγέννηση και η “ενότητα”, με μόνο άγχος να εκλεγούν “ημέτεροι” σε κάθε περίπτωση, τότε, το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο φαίνεται να είναι τώρα, λίγους μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, μετά από καταστροφές ανευ προηγουμενου και με τις αυτοδιοικητικές να είναι λίγες μέρες πριν την διεξαγωγή τους. Με την συσπείρωση να “βαστάει ακόμα” λόγω εποχής. Μετά;

Advertisement

“Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κομβικό σημείο. Στις Ευρωεκλογές πρέπει να γίνει η αξιωματική αντιπολίτευση στη χώρα. Τόσο με τις πολιτικές του όσο και στα ποσοστά. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Τσίπρα εποχή αντέξει εκλογικά και παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση, τότε τα ερωτήματα και τα διλλήματα στον χώρο της κεντροαριστεράς θα είναι άλλα.