Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΜΑ: Το ΠΑΣΟΚ θέλει να διαψεύσει τις δημοσκοπήσεις – “Κάστρο” η Κρήτη “στοίχημα” η Αθήνα

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος – Δημοσιογράφος/Μέλος ΕΣΗΕΜ-Θ

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, δοκιμάζεται για πρώτη φορά μετά από χρόνια ανόδου και επιτυχιών, στις Ευρωκάλπες του 2024. Θεωρείται από όλους, από την βάση των ψηφοφόρων μέχρι και από κορυφαία στελέχη του κόμματος, Βουλευτές και μέλη του ΠΑΣΟΚ, πως ο στόχος της 2ης θέσης αν χαθεί, θα υπάρξουν εξελίξεις και νέες “ζυμώσεις” ενώ μάλιστα δεν αποκλείεται να υπάρξουν και εσωκομματικές εντάσεις καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που “τηρούν σιγή ιχθύος μέχρι και τις Ευρωοεκλογές”. Με λίγα λόγια, είναι απόλυτο το ζητούμενο της κατάληψης της 2ης θέσης.

Πριν από λίγο καιρό, σε συνέντευξή του, ο Νίκος Ανδρουλάκης έδινε το δικό του στίγμα στην διαχείριση οποιουδήποτε άλλου εκλογικού αποτελέσματος δηλώνοντας πως “Απο εκεί που ρωτούσαν αν υπάρχουμε, τώρα μας ρωτάνε πότε θα κυβερνήσουμε” ενώ μάλλον “βολικά” για το ΠΑΣΟΚ, στην κυβέρνηση έχουν καταστεί σε όλους σαφές πως μέτρο σύγκρισης για το αποτέλεσμα της Ευρωκάλπης είναι το αντίστοιχο του 2019. Γνώμη του γράφοντος, είναι πως θα πρέπει όλα τα κόμματα να έχουν μέτρο σύγκρισης ποσοστών τις πρόσφατες εθνικές εκλογές.

Οι δημοσκοπήσεις λοιπόν, άξαφνα πριν από λίγους μήνες έκαναν στροφή 180 μοιρών παρουσιάζοντας το ΠΑΣΟΚ από εκεί που αποτυπώθηκε μέχρι και στο 17% να είναι σε μια καθοδική πορεία που αγγίζει τα όρια της ελεύθερης πτώσης με την “Χειρότερη” δημοσκόπηση για το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα να το δίνει μέχρι και 10.5% σχεδόν 1.5 μονάδα κάτω σε σχέση με τις εθνικές εκλογές. Θα φανεί ωστόσο, αν ευσταθούν αυτά, στην κάλπη…

Πρασινίζει η Κρήτη

Είναι σαφές λοιπόν, πως στην απόπειρα και την συλλογική προσπάθεια που γίνεται από όλους αυτή τη στιγμή, να διαψευστούν οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ΠΑΣΟΚ σε απόσταση “βολής” ακόμα και από το κόμμα του Βελόπουλου που καταγράφει ποσοστά 10% ενώ το ΠΑΣΟΚ με καθοδική τάση στο 12% με τον ΣΥΡΙΖΑ στο 15% κανείς δεν περισσεύει. Διαρροές της Χ.Τρικούπη αναφέρουν πως το σύστημα Μητσοτάκη ευνοεί μέσω των δημοσκοπήσεων τον Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ εννοώντας πως στην κάλπη το ΠΑΣΟΚ θα είναι 2ο κόμμα ό,τι και να λέει το “σύστημα” Μητσοτάκη. . .

Η τελευταία μάλιστα πανηγυρική εξόρμηση στο Ηράκλειο της Κρήτης αποτυπώθηκε και σε βίντεο που κάνουν τον γύρο του διαδικτύου με ουρές χιλιομέτρων απο αυτοκίνητα με σημαίες ΠΑΣΟΚ. Ενδεικτικό του κλίματος “πράσινης ανατροπής” που επικρατεί στην Δημοκρατική Κρήτη που όπως φαίνεται σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Λασίθι θα ανεβάσει ραγδαία τα ποσοστά του ενώ και στα Χανιά, η προσπάθεια που γίνεται είναι μεγάλη. Σε όλο αυτό, προφανώς προσμετριέται και η “υπόγεια στήριξη” του Περιφερειάρχη Στ.Αρναουτάκη ,μαθαίνει το “THE SOCIALIST”, που ποτέ δεν έκρυψε τα ΠΑΣΟΚικά του συναισθήματα.

Αν το ΠΑΣΟΚ “πρασινίσει την Κρήτη” διατηρώντας τα ποσοστά του στην περιφέρεια, τότε , η 2η θέση θα πρέπει να θεωρείται το πιο πιθανό σενάριο. Για να κλειδώσει όμως, χρειάζεται η περίπτωση της ενίσχυσης των ποσοστών της Αθήνας, με την Θεσσαλονίκη να είναι αυτή τη στιγμή ο “φτωχός συγγενής” που μάλιστα, δεν θεωρείται απίθανο να “πέσουν τα ποσοστά του” σε σχέση με τις εθνικές εκλογές, κάτι που θα φέρει σίγουρα εξελίξεις στην συμπρωτεύουσα και την στάση όλων.

Advertisement

Η μάχη της ΑΘήνας

Εξόρμηση. Αυτή είναι η λέξη κλειδί για το ΠΑΣΟΚ που βλέπει τις πόρτες των ΜΜΕ να είναι στα όρια του ερμητικού κλειστές, ενώ το πρόβλημα της επικοινωνίας στην Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται δεδομένο και πρέπει μετά τις ευρωεκλογές να γίνουν ριζικές αλλαγές αν η στόχευση στο μέλλον, είναι η διεκδίκηση της διακυβέρνησης του τόπου. Η στροφή στα Αριστερά ευνοείται μάλιστα από τον εξαιρετικό επικοινωνιακά – ίσως να πάρουν κάποια μαθήματα στην Τρικούπη – Δήμαρχο Αθηναίων, Χάρη Δούκα, ο οποίος δεν διστάζει να σηκώσει τους τόνους σε κάθε περίπτωση κυβερνητικών δηλώσεων που υποσκάπτουν το έργο του στην Πρωτεύουσα.

Η μάχη λοιπόν που δίνει το ΠΑΣΟΚ. Είναι παραδοσιακή θα έλεγε κανείς. Με φυλλάδια ανά χείρας- την στιγμή που έχει απαγορευθεί σε υποψήφιους ευρωβουλευτές να διανέμουν φυλλάδια- και απρόσμενα για την αγορά και την τοπική κοινωνία “ντου” κλιμακίων στελεχών και υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ, η Τρικούπη παίζει με όρους 90s , το “παιχνίδι” της επικοινωνίας των θέσεων εν έτει 2024 που τα σοσιαλ, τα ΜΜΕ και οι πολιτικές συγκεντρώσεις συναντούν το πολιτικό μάρκετινγκ, την στιγμή που η νεολαία μαθαίνει για τα κόμματα από τα κινητά του και λιγότερο από άλλα μέσα, ίσως η επικοινωνιακή πολιτική του ΠΑΣΟΚ να αφορά στην συνέχιση της επικοινωνιακής πολιτικής που κρατούσε ο ηγέτης Ανδρέας Παπανδρέου ή μετέπειτα ο Κώστας Σημίτης.

Μέσα σε όλα τα άλλα, η μάχη στο ΤΕΕ με εκλεκτό τον Νίκο Μήλη που κρατήστε την είδηση που δίνουμε για πρώτη φορά στο THE SOCIALIST, ακούγεται ακόμα και για πρόταση Ανδρουλάκη για Γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ αν εκλεγεί ο νυν Γραμματέας Ανδρέας Σπυρόπουλος στην Ευρωβουλή, που συσπειρώνει ένα εξειδικευμένο κοινό που το ΠΑΣΟΚ είναι ισχυρό.

Τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην Αθήνα υπάρχουν προοπτικές να αυξηθούν, ωστόσο δεν ξέρω αν γίνεται σωστή και ορθολογική προσέγγιση στις κοινωνίες αφού πέρα από τις προσωπικές πρωτοβουλίες των υποψηφίων Ευρωβουλευτών, το κόμμα, επιμένει να ποντάρει στα 90s. Εναλλακτικό και ρηξικέλευθο, το οποίο, μην απορήσει κανείς αν φέρει αποτέλεσμα αφού το πάλαι ποτέ συμβατικό, στις μέρες μας θεωρείται “viral και vintage”.