Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θεσσαλονίκη: Απόφαση – Βόμβα από το ΣτΕ – Παύση εργασιών στον Flyover

Published

on

Παγώνουν τουλάχιστον προς ώρας τα έργα στον Flyover στην Θεσσαλονίκη σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η απόφαση αυτή θα βρίσκεται σε ισχύ τουλάχιστον έως ότου εκδικαστούν οι αιτήσεις ακύρωσης του έργου.

Σύμφωνα με την efsyn.gr πως αναφέρει ο νομικός σύμβουλος του Συνδέσμου Κατοίκων Κωνσταντινοπουλιτών, Αλέξανδρος Αδαμίδης, η διαταγή εκδόθηκε ενόψει της συζήτησης της αίτησης ακύρωσης στις 17 Απριλίου. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι το υπουργείο Μεταφορών, ως αντίδικος, δεν είχε καταθέσει τα απαραίτητα στοιχεία.

Στις αιτήσεις ακύρωσης οι φορείς υπογραμμίζουν ότι η κατασκευάστρια εταιρεία έχει ξεκινήσει εργασίες γεώτρησης σε ρέματα του Σέιχ Σου κάτι που εγκυμονεί κίνδυνο πρόκλησης ανεπίστρεπτης βλάβης στο δάσος.

Σημειώνεται ότι «μεταξύ των λόγων αναστολής είναι η δημιουργία ανεπανόρθωτης βλάβης στο Σέιχ Σου λόγω των γεωτρήσεων στις όχθες του ρέματος Μαλακοπής, με επακόλουθο την καταστροφή του οικοσυστήματος και τη δημιουργία προϋποθέσεων πλημμυρών σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων».

Στην αίτηση αναστολής έγινε, επίσης, αναφορά στην εξαγγελθείσα κατεδάφιση των γεφυρών σύνδεσης της πόλης με το δάσος (γέφυρα Περραιβού, Αγίου Παύλου κ.λπ.), με αποτέλεσμα τη δυσχερή πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων σε περίπτωση πυρκαγιάς και τον αποκλεισμό των κατοίκων της Θεσσαλονίκης από το περιαστικό δάσος, καθώς και στην έλλειψη περιβαλλοντικής μελέτης για τις επιπτώσεις στη χλωρίδα, στην πανίδα και στους επισκέπτες του δάσους από την κυκλοφορία βαρέων οχημάτων της εταιρείας στους δασικούς δρόμους του Σέιχ Σου.

Οι φορείς που έχουν προσφύγει κατά της κατασκευής του flyover περιφερειακού θα παραχωρήσουν συνέντευξη τύπου την Τετάρτη 10 Απριλίου 2024, και ώρα 13:00 μ.μ. στην Αίθουσα Νερού του Δημαρχιακού Μεγάρου Θεσσαλονίκης.

«Θα σεβαστούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης»
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις υποδομές Νίκος Ταχιάος δήλωσε:

Advertisement

«Θα σεβαστούμε την απόφαση της Δικαιοσύνης. Είμαστε σε συνεννόηση με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο εκπροσωπεί το Ελληνικό Δημόσιο στην όλη διαδικασία, ώστε το συντομότερο δυνατόν να κατατεθεί στις δικαστικές αρχές ο πλήρης φάκελος του έργου προκειμένου να προχωρήσει η εκδίκαση της Αίτησης Αναστολής. Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώνει αυτό που είχα επισημάνει στο παρελθόν, ότι οι μόνες εκπλήξεις που μπορούν να ανακόψουν την πορεία αυτού του έργου, μπορούν να προκύψουν μόνον από δικαστική εμπλοκή. Θα ήθελα να τονίσω ότι στην παρούσα φάση οι πρόδρομες εργασίες βρίσκονται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση τους και το εργοτάξιο έχει λάβει μη αναστρέψιμη μορφή. Εκκρεμότητες που παρεμποδίζουν την πρόοδο και ολοκλήρωση του έργου, επιδεινώνουν την ταλαιπωρία που υφίσταται η πόλη της Θεσσαλονίκης. Για το λόγο αυτό στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών επειγόμαστε να επιλυθεί το πρόβλημα.»

Η απόφαση του ΣτΕ για το flyover αναδεικνύει ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι να σταματήσει εδώ και τώρα το έργο, τονίζει το ΚΚΕ
Η απόφαση του ΣτΕ, που με προσωρινή του διαταγή αναστέλλει την πρόοδο κάθε εργασίας για την κατασκευή του flyover περιφερειακού στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύει ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, είναι να σταματήσει εδώ και τώρα το έργο, τονίζει η Κ.Ο. Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

«Η απόφαση του ΣτΕ, που με προσωρινή του διαταγή αναστέλλει την πρόοδο κάθε εργασίας για την κατασκευή του flyover περιφερειακού στη Θεσσαλονίκη, αναδεικνύει ότι η μόνη ρεαλιστική πρόταση, είναι αυτή που έχει θέσει εδώ και καιρό το ΚΚΕ (και σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου), αλλά και τα σωματεία εργαζομενων, άλλοι φορείς της πόλης. Να σταματήσει εδώ και τώρα το έργο του flyover, να μην υλοποιηθεί με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί, δηλαδή χωρίς μέτρα προετοιμασίας και πραγματικής ενίσχυσης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, συνεκτίμηση όλων των επιπτώσεων στην κυκλοφορία, με ΣΔΙΤ που θα χρυσοπληρώσουμε», αναφέρεται -μεταξύ άλλων- στη σχετική ανακοίνωση.

«Σε περίπτωση οριστικής ακύρωσης του έργου», υπογραμμίζεται, «δεν πρέπει να υπάρξει ούτε σκέψη για αποζημίωση της κοινοπραξίας, γιατί είναι συνυπεύθυνη. Οι εργαζόμενοι σε αυτή την περίπτωση να απορροφηθούν σε άλλα έργα της κοινοπραξίας με πλήρη δικαιώματα, αλλά και στην ανάπτυξη έργων κρίσιμης υποδομής για την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης».

Σημειώνεται, δε, ότι «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να είναι μπροστά για να ακουστεί δυνατά το καθολικό αίτημα όλου του λαού της περιοχής να αναβαθμιστεί πραγματικά το μεταφορικό έργο του ΟΑΣΘ, να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του ΜΕΤΡΟ, να επανεξεταστούν όλες οι εναλλακτικές για την αναβάθμιση της Εσωτερικής Περιφερειακής η οποία είναι απαραίτητη».

Advertisement