Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Θόδωρος Μαργαρίτης: «Το Κίνημα Αλλαγής η μόνη προοδευτική επιλογή»

Published

on

Θόδωρος Μαργαρίτης: «Το Κίνημα Αλλαγής η μόνη προοδευτική επιλογή»

Συνέντευξη Θόδωρου Μαργαρίτη, μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής και της Γραμματείας της πολιτικής κίνησης “Ανανεωτική Αριστερά” στην εφημερίδα «Στο Καρφί».

1.Πως κρίνετε τη μέχρι τώρα πορεία της κυβέρνησης και που επικεντρώνεται την κριτική σας;

Η κυβέρνηση συνάντησε υψηλή ανοχή στην κοινωνία μετά το τέλμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα όμως τα δεδομένα αλλάζουν. Εμφανίζεται μείωση στις προσδοκίες των πολιτών παρά τα ποσοτικά δημοσκοπικά ευρήματα. Βλέπουμε αναποτελεσματικότητα στην δεύτερη φάση της πανδημίας, επαναφορά στο πελατειακό κράτος, κοινωνική μεροληψία υπέρ των ισχυρών, απουσία μεταρρυθμίσεων. Πιο συγκεκριμένα. Χάθηκε χρόνος για την προετοιμασία στην επανεμφάνιση του Covid-19, δεν δόθηκε –παρά τα χειροκροτήματα- το επίδομα Βαρέων και ανθυγιεινών στο Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξακολουθεί να υπάρχει ένα πέπλο προστασίας των ιδιωτικών κλινικών. Στην οικονομία το κυρίαρχο δόγμα είναι «μισός μισθός -μισή δουλειά» ενώ η φορολογία στον μεγάλο πλούτο παραμένει απατηλό όνειρο. Το κράτος βάφεται μπλε και οι μεταρρυθμίσεις αποτελούν μόνο θεωρητική επαγγελία. Την ίδια ώρα με την περίφημη «λίστα Πέτσα» και οι πιο αφελείς καταλαβαίνουν την συναλλαγή υποστήριξης με τα ΜΜΕ.

Η κυβέρνηση παρά την εκστρατεία ωραιοποίησης παρουσιάζει γκρίζες εικόνες. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ θα παραμείνει μια εποικοδομητική αντιπολίτευση. Ότι θετικό παρουσιάζεται θα το στηρίζει (πχ αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα του Έβρου τον Μάρτη) και ότι αρνητικό θα το πολεμά (πχ εργασιακές σχέσεις)

2.Έχετε ασκήσει δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για αυτή τη δεύτερη φάση της πανδημίας. Τι προτείνει το κόμμα σας για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού;

Είπα ήδη μερικά πράγματα. Την στήριξη του νοσηλευτικού κόσμου, την ανάγκη  αναβάθμισης του ΕΣΥ καθώς και την υποχρεωτική εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στην μάχη της πανδημίας. Η αδικαιολόγητη και απαράδεκτη αύξηση της αποζημίωσης των ιδιωτικών ΜΕΘ δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά. Σήμερα έχουμε σπατάλη αντιδραστηρίων χωρίς κλινικά κριτήρια και φαινόμενα αισχροκερδείας τόσο εις βάρος των ασθενών όσο και εις βάρος από ότι φαίνεται του Δημοσίου. Αν δεν υπάρξει υποχρεωτική συνταγογράφηση της εξέτασης και διατίμηση καθώς τα γρήγορα τεστ αρχίζουν να κατακλύζουν την αγορά, τέτοια φαινόμενα θα ενταθούν. Έχουμε επίσης καταθέσει πρόταση για την ενεργοποίηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι»

3.Είστε ικανοποιημένος από τις μέχρι τώρα αποφάσεις της ΕΕ για την Τουρκία; Θα πρέπει η χώρα μας να ασκήσει άμεσα το δικαίωμα επέκτασης στα 12 ν.μ. που της δίνει το Διεθνές Δίκαιο;

Advertisement

Η ΕΕ παραμένει ισχυρός σύμμαχος της Ελλάδας στις διάφορες με την Τουρκιά. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα και με αφορμή το Τουρκικό πλοίο καθυστερεί σε γρήγορες αποφάσεις και κινήσεις. Πάντως παραμένω οπαδός της  εξάντλησης κάθε περιθώριου διαλόγου με την άλλη πλευρά του Αιγαίου. Οποιαδήποτε στρατιωτική επίλυση των διαφορών θα οδηγήσει από την μία σε πλούτο τις εξοπλιστικές εταιρείες και την Τotal ενώ από την άλλη θα βυθίσει στην φτώχεια τις δυο χώρες. Δυστυχώς μαζί με την επιθετική πολιτική της Τουρκίας πρέπει να δούμε και τα δικά μας λάθη. Στο Κυπριακό, ας πούμε, χάθηκε μια ευκαιρία επίλυσης του προβλήματος με το σχέδιο Ανάν (το οποίο θυμίζω είχε στηρίξει το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ) και τώρα βλέπουμε μετά την ήττα του Ακιντζί να κερδίζει πόντους η στρατηγική της Άγκυρας.

4.Είστε αισιόδοξος για την πορεία του ΚΙΝΑΛ; Με το χέρι στην καρδιά, θεωρείτε ότι μπορεί να κάνει την μεγάλη επιστροφή; Τι πρωτοβουλίες χρειάζονται;

Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ καταγράφεται ως την μοναδική δυνατότητα προοδευτικής επιλογής αυτή την εποχή. Η κυβέρνηση παίρνει όλο και πιο πολύ συντηρητικά χαρακτηριστικά ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται εγκλωβισμένος στα στερεότυπα της διαμαρτυρίας και του λαϊκισμού. Το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ για να κεφαλαιοποιήσει αυτήν την πραγματικότητα σε αλλαγή των συσχετισμών οφείλει να πάρει υπόψη του τρεις ανάγκες. Πρώτον: την εξωστρέφεια. Με εκστρατεία επαφής με τους πολίτες. Στα συνδικάτα, στα κοινωνικά κινήματα. Δεν μπορεί να είναι «κόμμα-στούντιο» για τα ΜΜΕ. Δεύτερον: να ενισχύσει τον νεωτερικό, ριζοσπαστικό λόγο του. Όπως έκανε με την καμπάνια για την δίκη της Χρυσής Αυγής και με την παρουσία του στην μεγάλη αντιφασιστική διαδήλωση. Την ίδια κινητικότητα πρέπει να παρουσιάσει στα ζητήματα της Οικολογίας, της νεολαίας, των δικαιωμάτων, των νέων τεχνολογιών. Τρίτον: Κύριο βάρος σε έναν πολιτικό σχεδιασμό με οπτική στο μέλλον και όχι με την αγωνία για την ιστορική δικαίωση της Δημοκρατικής παράταξης. Αυτά τα έχει καταγράψει η ιστορία. Τις «εξετάσεις» το ΚΙΝΑΛ θα τις περάσει με τις ιδέες και τις προτάσεις για το ΑΥΡΙΟ.

5.Πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός πρότεινε την Άννα Διαμαντοπούλου για την ηγεσία του ΟΟΣΑ. Πώς σχολιάζετε την κίνησή του αυτή; Σας ανησυχεί η προσπάθεια διείσδυσης του στο Κέντρο;

Η κ. Διαμαντοπούλου εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ και σήμερα με το ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Κατά συνέπεια κάνει προσωπικές επιλογές. Η αξιοποίηση της λοιπόν σε μια διεθνή θεσμική θέση- αφού μάλιστα δεν αφορά την κομματική λειτουργία της ΝΔ- είναι έκτος πολιτικής αντιπαράθεσης. Την κρίνω θετική ως πρόταση του πρωθυπουργού αλλά ειλικρινά αδιάφορη ως προς το σχέδιο ανασυγκρότησης της Κεντροαριστεράς σε ανταγωνισμό με την ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ.