Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

“Τί μπορεί να σηματοδοτεί η νέα νίκη του Χάρη Δούκα, έναντι του Κώστα Μπακογιάννη;”

Published

on

Γράφει ο Ιορδάνης Μάντζος Πούλιος

Μετά από 4 χρόνια στον Δήμο της Αθήνας, το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-Κίνημα Αλλαγής, ο Χάρης Δούκας, όσο και ολόκληρος ο προοδευτικός κόσμος εν τω συνόλω του, κατάφεραν να εκπορθήσουν τον γόνο, μιας από τις μεγαλύτερες πολιτικά συντηρητικές ελλαδικές οικογένειες, όπως ήταν ο Κώστας Μπακογιάννης. Ο Χάρης Δούκας, ένας από τους κορυφαίους ελλαδίτες επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο -ο οποίος συγκαταλέγεται στο 2% των περισσότερο επιδραστικών επιστημόνων όλων των ειδικοτήτων, με βάση τις αξιολογήσεις του Harvard- και καθηγητής στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο των Αθηνών, πέτυχε μία από τις σεισμικότερες νίκες, τόσο στην ιστορία των αυτοδιοικητικών εκλογών, όσο και γενικότερα στην ιστορία της ελλαδικής πολιτικής σκηνής. Ποιο ήταν, όμως, το βασικό συστατικό στοιχείο, το οποίο στάθηκε αφορμή για τη νίκη των Αθηναίων; Ο Χάρης Δούκας και η άξια ομάδα που συσπείρωσε γύρω του με το όνομα «ΑθήναΤώρα», ξεκίνησε την δράση του, ως υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, στις 3 Αυγούστου 2023. Μία ξεχωριστή παρουσία σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, που δεν υπήρξε στα χρονικά. Έπρεπε μέσα σε 2 μήνες, ενώ έτεροι ξεκίνησαν στα μέσα Ιουλίου την προεκλογική δραστηριότητά τους, να θέσει σε εφαρμογή ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα, για την Αθήνα τη σύγχρονη, για την Αθήνα του Τώρα.

Για μία πόλη καθαρή, με κοινωνική δικαιοσύνη, μία πράσινη πόλη και ενεργειακά ανεξάρτητη. Το βασικό, όμως, στοιχείο, στο οποίο βασίζεται η νίκη Δούκα, δεν είναι η απλή θεωρία για την ανάδειξη των προβλημάτων και μία αιθεροβάμονος ρητορική για μη ουσιαστικές λύσεις, αλλά η καθαρότητα του προγραμματικού λόγου, τόσο του Χάρη Δούκα, όσο και των ανθρώπων που τον πλαισιώνουν. Και όχι μόνο. Σε έναν κοινό προγραμματικό στόχο-λόγο για τις Αθηναίες και τους Αθηναίους, αλλά και γενικά στην πολιτική για όλη την Ελλάδα, οι θέσεις που κοινοποιείς πρέπει να είναι: α) ρεαλιστικές, β) εκσυγχρονιστικές -σε βαθμό που δεν θα είναι επιβλαβείς για την κοινωνία και την οικονομία της χώρας- γ) δημοκρατικές, και, δ) να στοχεύουν ειδικά στα προβλήματα της κοινωνίας και όχι να επιδίδονται σε φληναφήματα επί σημαντικών ζητημάτων. Έτσι, με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, μπορεί κάποιος-οια  πολιτικός να δώσει ουσιαστικές λύσεις και να έχει μία υπόσταση στο πολιτικό σκηνικό, απατώντας στα ερωτήματα πολλών, πλήρως.

Ένα άλλο ζήτημα, είναι ο θεσμός των συνεργασιών. Είδαμε τον Οκτώβριο, για την διεκδίκηση του Δήμου Αθηναίων, να συνασπίζονται κόμματα, φέρνοντας την ολική ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Μπορεί σε έναν βαθμό κάποιοι επικεφαλής δημοτικών παρατάξεων να έδωσαν το πρώτο ‘’οκ’’, στηρίζοντας τον κ. Χρυσόστομο Δούκα, αλλά εκείνος που έκανε αυτή την ολική ανατροπή, δίνοντας την τελική απάντηση στο αποτέλεσμα, δεν ήταν κανείς άλλος, πέρα από τον Αθηναϊκό λαό. Αυτός, είτε δεν ψήφισε την πρώτη Κυριακή και προσήλθε στις επαναληπτικές κάλπες, είτε προήλθε από έτερες αναδειχθείσες δημοτικές παρατάξεις, ή επέλεξε την αποχή στις επαναληπτικές εκλογές στην Αθήνα. Παρόλα αυτά, δεν προσηλυτίστηκε από κανέναν και από πουθενά. Ακολούθησε την λογική του, στηρίζοντας σε μεγάλο βαθμό το πρόσωπο του κ. Δούκα και τον συνδυασμό του «ΑθήναΤώρα».

Ένας καίριος παράγοντας, επιπροσθέτως, που διαδραμάτισε μεγάλο ρόλο στην εκλογή του κυρίου Δούκα, ήταν, προφανώς, και η αποχή. Μία αποχή από τις πρώτες κάλπες της 8ης Οκτωβρίου, αλλά και η ολοκληρωθείσα αυτοδιοικητική αναμέτρηση, μεταξύ Χαρδαλιά και Ιωακειμίδη στην περιφέρεια Αττικής, επέφερε την ακόμη μεγαλύτερη απόσταση του πολίτη με την κάλπη της δεύτερης Κυριακής, στις 15 Οκτωβρίου. Άρα, δεν υπήρχε μεγαλύτερη προσέλευση, μειώνοντας το ενδιαφέρον του Αθηναίου πολίτη για τις εκλογές του α’ βαθμού αυτοδιοίκησης.

Το ποσοστό συμμετοχής στις πρώτες κάλπες, ήταν της τάξεως του 67,68%, ενώ, την δεύτερη Κυριακή, αυτό το ποσοστό σημείωσε μια μικρή μεταβολή προς τα πάνω, της τάξης του 72,27%. Αυτό το εναπομείναν 5%, ήταν και αυτό που οδήγησε σε μία ακόμα πιο εύκολη νίκη τον κύριο Δούκα και την ομάδα του, αλλά, κυρίως, όπως ανέφερα και προηγουμένως, ήταν η καθαρότητα του βλέμματος του Χάρη Δούκα, η καλά συγκροτημένη ομάδα του, το ξεκάθαρο πρόγραμμά του, ο λόγος του και η συνεχής παρουσία του σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και μαζικής ενημέρωσης, ιδίως, από τον Σεπτέμβριο και μετά. Τέλος, καθοριστικό ρόλο για τη νίκη του νεοεκλεγέντος Δημάρχου -σύμφωνα με αναλυτές- διαδραμάτισε η τηλεμαχία, λίγο πριν τον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, όπου ο κ. Δούκας με ένα ύφος σοβαρό και με αντικειμενικό λόγο σε όλα τα ζητήματα που αφορούν την Αθήνα, απάντησε επιστημονικά, απλοποιημένα και κατανοητά για τον μέσο Αθηναίο, ούτως ώστε να αντιληφθεί ότι η Αθήνα, πλέον, χρειάζεται πράξεις και όχι λόγια. Το μόνο που απομένει, είναι να δούμε πραγματικές μεταρρυθμίσεις στην Αθήνα. Αυτή η 5ετία, θα είναι και η πιο κρίσιμη για όλες τις Αθηναίες και όλους τους Αθηναίους. 

Advertisement