Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις – Υπάρχει κίνδυνος απουσίας κυβερνητικής εναλλακτικής;

Published

on

Στην χθεσινή δημοσκόπηση της Marc η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην πρώτη θέση με 29,7% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 13,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ με 10,1%, το ΚΚΕ με 7,5%, η Ελληνική Λύση με 5,6%, οι Σπαρτιάτες με 2,5%, η Νίκη με 2,5%, η Πλεύση Ελευθερίας με 2,4%, το ΜέΡΑ25 με 2,3%, η Νέα Αριστερά με 1,9%. Η Αδιευκρίνιστη ψήφος είναι στο 15,2%.

Μια αντίστοιχη εικόνα κατακερματισμού της Αντιπολίτευσης προβάλει και η δημοσκόπηση της MRB για το Open, όπου ο η ΝΔ συγκεντρώνει ένα ποσοστό της τάξης του 27,1%, ενώ εξαιρετικά χαμηλά κυμαίνονται ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνουν μόλις 9,1% το κάθε κόμμα και βρίσκονται πολύ μακριά από προοπτική κυβερνησιμότητας.

Σε αντίστοιχο μήκος σχήματος είναι και οι υπόλοιπες μετρήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες.

Συνάντηση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη με τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη, Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2023. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Το μεγάλο πρόβλημα της Αντιπολίτευσης

Την στιγμή που η κυβέρνηση ορίζει τον δημόσιο διάλογο όσο και το νομοθετικό πλαίσιο της συζήτησης, δεν μπορεί να υπάρξει “εναλλακτική” κυβερνητική δύναμη. Ιδίως όταν ο 2ος από τον πρώτο απέχει 20 μονάδες ενώ η απόσταση μεταξύ 2ου-3ου-4ου είναι λίγο πάνω από τα όρια του στατιστικού λάθους.

Είναι φανερό ότι υπάρχει μια ουσιαστική αδυναμία του χώρου να πείσει ως μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνηση και είναι αναγκαία η αλλαγή πλεύσης.Το μοντέλο υπάρχει. Η εκλογή του Χάρη Δούκα στον Δήμο της Αθήνας έδειξε ότι η παράταξη μπορεί να κάνει άλματα. Με τον σωστό τρόπο.

Είναι πλέον ηλίου φαεινότερο ότι η μάχη των Ευρωεκλογών θα έχει ιδιαίτερη σημασία για το πολιτικό σκηνικό, αλλά και για το Κίνημα ειδικότερα.

Οι φωνές στο ΠΑΣΟΚ που ζητούν ισχυρό ποσοστό

Advertisement

Μάλιστα πληυθαίνουν οι φωνές που ζητούν ισχυρό ποσοστό στην συγκεκριμένη αναμέτρηση.Στελέχη όπως ο Κώστας Χρυσόγονος και Νάντια Γιαννακοπούλου έθεσαν ως εφικτό στόχο το 20% ή ένα ποσοστό πέριξ αυτού.

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να θέσει ως διακύβευμα την κατάκτηση της 2ης θέσης στις Ευρωεκλογές κάτι που έχουν ζητήσει και άλλα κορυφαία στελέχη.

Παράλληλα σημαντικά είναι τα πεδία στα οποία το ΠΑΣΟΚ δεν έχει καταθέσει σαφή αντιπρόταση. Στον δημόσιο διάλογο που έχει ανοίξει για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και της τεκνοθεσίας είναι αισθητή η απουσία του κόμματος.

Θα πίστευε κανείς ότι σε έναν χώρο που έχει πρωταγωνιστήσει στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων με εμβληματικές μεταρρυθμίσεις (π.χ πολιτικός γάμος, κατάργηση της προίκας κλπ) να έχει περισσότερο ευαίσθητα αντανακλαστικά.

Αντίστοιχα και στο θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων απουσιάζει ουσιαστική αντιπρόταση την στιγμή μάλιστα που ο πρώην Πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που έθεσε επί τάπητος το συγκεκριμένο θέμα.

“Αν ο ΣΥΡΙΖΑ στην μετά Τσίπρα εποχή αντέξει εκλογικά και παραμείνει αξιωματική αντιπολίτευση, τότε τα ερωτήματα και τα διλλήματα στον χώρο της κεντροαριστεράς θα είναι άλλα” είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος σε συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

 Δουλειά, αυτοκριτική και αναπόφευκτη στοχοθεσια στις ευρωεκλογες να πείσουν την κοινωνία πως με ποσοστό μεγαλύτερο του 20% πως υπάρχει εναλλακτική κυβερνητική λύση! Αλλιώς ο κίνδυνος παγίωσης του πολιτικού σκηνικού του ενός κόμματος είναι αναπόφευκτη.

Advertisement