ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Τι είναι η 3η Σεπτέμβρη και γιατί παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας; τι συμβόλιζε;” Του Στέργιου Κωνσταντίνου.

Γράφει ο Στέργιος Κωνσταντίνου.

Τι είναι η 3η Σεπτέμβρη και γιατί παίζει σημαίνοντα ρόλο στην ιστορία της Ελλάδας; τι συμβόλιζε;

 

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Για να μπορέσει κάποιος να το απαντήσει αυτό, θα πρέπει να μπορεί να μπορεί να προσδιορίσει τον συμβολισμό του ΠΑΣΟΚ για τον προοδευτικό χώρο. Πως τον μετάλλαξε σε ρεύμα που εξέφραζε σχεδόν το 50% της Ελληνικής κοινωνίας.

Αν και η απάντηση στο ερώτημα αυτό αποτελεί (και θα αποτελεί) μια πρόκληση για τους ιστορικούς και τους πολιτικούς επιστήμονες του μέλλοντος, υπάρχει κάτι που, πιστεύω, μας δίνει μια ιδέα.

Βασική αρχή της ιστορικής ανάλυσης είναι να «κοιτάς την ιστορία με τα μάτια του χτες». 

Βρισκόμαστε λοιπόν στο 1974. Σε μια Ελλάδα «σακατεμένη» από τη δικτατορία αλλά και την πολυετή σκληρή διακυβέρνηση της Δεξιάς, με ένα Δημοκρατικό διάλλειμα το 1964-1965.

Φόβος, ανισότητα, ανελευθερία η πραγματικότητα του μέσου ανθρώπου.

Έννοιες όπως αυτή του κράτος δικαίου, του κράτους πρόνοιας και της κοινωνικής ισότητας δεν ήταν καν διακυβεύματα καθότι μοιάζανε ιδεατά. Ο κόσμος μόνο ψέλλιζε αυτό που φώναζε το 63 και το 64: «ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ»!

Και εκεί, την 3η Σεπτεμβρίου 1974, έρχεται ο Ανδρέας και μαζί με μια χούφτα «τρελούς», ιδρύουν το ΠΑΣΟΚ. Όχι για να αναπαράξουν τα συνθήματα των πατεράδων τους,  αλλά για να φτιάξουν τα δικά τους. Και το σύνθημα τους ήταν «ΑΛΛΑΓΗ»! Και γιατί ήταν σημαντική αυτό το σύνθημα;

Γιατί μέσω αυτού του συνθήματος δεν έλεγαν μόνο ότι θέλουν Δημοκρατία αλλά προσδιόριζαν και πως ήθελαν να ζουν μέσα σε αυτή τη Δημοκρατία! Έτσι, ενέπνευσαν και άλλους «τρελούς» σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. «Τρελούς» που ακόμα κρατάνε την Ελλάδα ψηλά.

Και όλοι οι «τρελοί» τα κατάφεραν!  Έκαναν το ιδεατό ζητούμενο και το ζητούμενο κεκτημένο! Και άλλαξαν την Ελλάδα προς το καλύτερο

Αυτός για εμένα είναι ο συμβολισμός της 3ης του Σεπτέμβρη. 

Και αυτός πρέπει να είναι και ο οδηγός μας!

Όχι να αναπαράξουμε αλλά να παράξουμε το όραμα για μια Ελλάδα που μαζί με τους πολίτες της θα αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της νέας εποχής. 

Μια Ελλάδα που θα παρέχει τη σιγουριά στα παιδιά της για να σχεδιάσουν το μέλλον της εκεί,

Μια Ελλάδα που θα δίνει εκείνα τα εκπαιδευτικά εργαλεία σε όλους, που θα τους καθιστούν διαρκώς απαραίτητους, χρήσιμους και αξιοποιήσιμους,

Μια Ελλάδα με Αρχές και Θεσμούς που θα είναι αδιάβλητοι και ανεπηρέαστοι.

Την Ελλάδα που μας αξίζει και την Ελλάδα που μας χρωστάμε.

Αυτό για μένα συμβολίζει η 3η Σεπτέμβρη: Την ανάγκη η γενιά μας να κάνει αυτό που η εποχή προστάζει…. Να χτίσει ένα καλύτερο αύριο για όλους!