ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 3 Σεπτέμβρη”. Του Λάμπη Χριστόπουλου.

  Τι γιορτάζουμε κάθε χρόνο στις 3 Σεπτέμβρη

          Από την ίδρυση και αναγνώριση του ελληνικού κράτους το 1832 έως σήμερα, υπάρχουν ημερομηνίες, στιγμές και γεγονότα που έχουν στιγματίσει θετικά ή αρνητικά τον ελληνισμό και όχι μόνο, αλλάζοντας πολλές φορές το ‘’ρου’’ της ιστορίας.

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

          Μια από αυτές τις ημερομηνίες είναι και η 3η Σεπτέμβρη. Τα γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί, θα μείνουν ανεξίτηλα στην ιστορία και το χρόνο. Ξεκινώντας να αναφέρουμε το πρώτο από τα δύο σημαντικά γεγονότα, να πούμε ότι το 1843 οι Έλληνες με επικεφαλή το Συνταγματάρχη Καλλέργη , διαμαρτυρόμενοι μπροστά στα ανάκτορα, εκεί που από το 1929 έως σήμερα στεγάζεται το Κοινοβούλιο, ζήτησαν και απαίτησαν από το Βασιλιά Όθωνα, Σύνταγμα. Σαν αποτέλεσμα, ο Όθωνας έκανε αποδεκτά τα αιτήματα, μετατρέποντας το πολίτευμα από απόλυτη σε συνταγματική μοναρχία.

          Το δεύτερο γεγονός που έλαβε  χώρα την ίδια ημερομηνία, είναι πιο πρόσφατο και σηματοδότησε την αρχή και ανατολή μια νέας εποχής.  Την 3η Σεπτέμβρη του 1974, ο Ανδρέας Παπανδρέου παρουσίασε την διακήρυξη του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού  Κινήματος. Το κίνημα υποσχόταν, ανάπτυξη για την Ελλάδα και τους Έλληνες, ενοποίηση των Ελλήνων και όσων είχαν εκδιωχθεί στο παρελθόν για τα πολιτικά τους πιστεύω και ορθή λειτουργία της Δημοκρατίας. Εν ολίγοις, η παράταξη έθεσε ως στόχο, την Εθνική Ανεξαρτησία, τη Λαϊκή Κυριαρχία και την Κοινωνική Απελευθέρωση.  Η παράταξη γεννήθηκε για να υπηρετεί την Ελλάδα και τους Έλληνες και οι ιδέες τις σήμερα είναι πιο αναγκαίες από ποτέ. Μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν, το ΠΑ.ΣΟ.Κ πέτυχε να ανοικοδομήσει τη χώρα μέσα από σύγχρονες, για την εποχή, υποδομές κερδίζοντας παράλληλα το σεβασμό των πολιτικών αντιπάλων αλλά και της Ευρώπης. Αξιοσημείωτο είναι πως οι Έλληνες τότε, ένιωσαν για πρώτη φορά ελεύθεροι, μιας και η χωροφυλακή είχε διαλυθεί μέχρι το 1984.

 

          Κάθε χρόνο αυτή η μέρα ξυπνάει μνήμες και αναμνήσεις, ενώ πολλοί κυρίως παλαιά στελέχη, συνηθίζεται  να λένε ιστορίες σχετικά με το κλίμα που επικρατούσε στην κοινωνία εκείνη την περίοδο.

          Φέτος το ΠΑ.ΣΟ.Κ κλείνει 46 χρόνια προσφοράς στην Ελλάδα, 46 χρόνια δημιουργίας και αγώνα για τον τόπο και τη βελτίωση της κοινωνίας με όποια εμπόδια κι αν συνάντησε στο πέρασμά του, όσο κι αν στοχοποιήθηκε από την κοινωνία και τον πολιτικό κόσμο, όλοι μας οφείλουμε να αναγνωρίσουμε το μεγάλο έργο του κινήματος, γιατί έβαλε πάνω από όλα τον άνθρωπο και μετά όλα τα άλλα, κάτι που κανένα άλλο κόμμα ως τότε δεν είχε κάνει. Μπορεί όπως είπα να στοχοποίηθηκε και να λοιδορήθηκε από τον πολιτικό κόσμο, ωστόσο όλες οι κομματικές παρατάξεις στη Βουλή ακολουθούν κατά καιρούς πιστά τις τεχνικές του ΠΑ.ΣΟ.Κ προκειμένου να πετύχουν. Επομένως, και κρίνοντας από τα γεγονότα τόσο του 1843, όσο και του 1974, κάθε 3η του Σεπτέμβρη γιορτάζει γενικότερα, η έννοια της Δημοκρατίας, γιορτάζουν οι Έλληνες. Χρόνια πολλά!

 

Λάμπης Χριστόπουλος