Connect with us

ΓΝΩΜΕΣ

“Το διαρκές προνομιακό πεδίο καθολικής υπεροχής της Προοδευτικής παράταξης”

Published

on

Την Κυριακή 3 Απριλίου το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ξεκίνησε την προετοιμασία του προγράμματος με το οποίο θα ζητήσει την ψήφο των πολιτών στις εκλογές.

Η έναρξη έγινε από τον τομέα της Υγείας. Έναν τομέα που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας, αλλά και τα πολλά προηγούμενα, λόγω των ιδεοληπτικών πολιτικών της ΝΔ και των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ . Όλοι οι αριθμοί, συγκριτικά, το αποδεικνύουν. Η υπεροχή των διακυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ έναντι των άλλων δύο είναι συντριπτική και καθολική, σε όλους τους δείκτες. Στελέχωση, κτιριακές υποδομές, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, δημόσιες δαπάνες, ψυχική υγεία … Οι άλλοι δυο υπερέχουν μόνο στην αύξηση των χρεών, στην αύξηση της ιδιωτικής δαπάνης υγείας και στις καταστροφικές δαπάνες υγείας, αυτές δηλαδή που οδηγούν τα νοικοκυριά σε χρεοκοπία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα υγείας κάποιου μέλους τους. 

Το ΕΣΥ, ως πεδίο άσκησης πολιτικής (οφείλει να) συναρθρώνει όλες τις πτυχές της:

1. Την διαχειριστική/διοικητική: Η Ν.Δ. με την πανδημία και οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ με την πολιτική τους στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) απέδειξαν την ανεπάρκειά τους. Οι χρόνοι αναμονής, ακόμη και για σοβαρά προβλήματα υγείας, ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο. Οι διοικήσεις δε των υγειονομικών σχηματισμών, τις οποίες αμφότεροι επίλεξαν με τα ίδια κομματικά κριτήρια, προκαλώντας και κωμικοτραγικές καταστάσεις, επιβεβαιώνουν ότι η διαχειριστική τους αδυναμία πηγάζει από την κοινή τους, κατά βάθος, νοοτροπία, της εξυπηρέτησης συμφερόντων και της τακτοποίησης των “δικών” μας παιδιών. Η πολιτική τους και σε ιδιαίτερα ζητήματα αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Η ΝΔ καταχρέωσε τη χώρα με την πολιτική της στο φάρμακο, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ το συνέχισαν και, επιπλέον, καταψήφισαν, στο ενδιάμεσο, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που έσωσε την κατάσταση και την αξιοπρέπεια των πολιτών. Οι κύριοι Τσίπρας και Μητσοτάκης, ως πρωθυπουργοί, διάλεξαν τον ίδιο, καταστροφικό, τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων προσφέροντας υπερκέρδη στις φαρμακευτικές εταιρείες.

2. Του σχεδιασμού: Καμία διακυβέρνηση, ούτε της ΝΔ, ούτε των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν παρουσίασε έναν στοιχειώδη, έστω, υγειονομικό χάρτη. Έτσι π.χ είχαμε εξαγγελίες για την ίδρυση παιδιατρικού και ογκολογικού νοσοκομείου στην Μίκρα Θεσσαλονίκης. Το παιδιατρικό, αφού για ένα διάστημα “στάθμευσε” σε οικόπεδο επί της Βασιλίσσης Όλγας χωροθετήθηκε τελικά στο Φίλυρο, όπου τα έργα υποστήριξης (οδικά και άλλα δίκτυα) κοστίζουν περισσότερο από το ίδιο το νοσοκομείο, ενώ για το ογκολογικό αγνοείται η τύχη του. Η Ιατρική Σχολή αποφασίζει μόνη της την μετεγκατάσταση του ΑΧΕΠΑ ανατολικά της πόλης (το ότι εκεί βρίσκονται οι ακριβές κατοικίες της Θεσσαλονίκης και τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, το θεωρώ τυχαίο) και η πολιτεία απουσιάζει παντελώς…

3. Του στρατηγικού στόχου: Υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, για όλους, δωρεάν την ώρα της ανάγκης και της χρήσης. Αυτό προσεγγίστηκε μόνο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι πάντα. Η μεν ΝΔ είναι ιδεολογικά και διαχρονικά αντίθετη, οι δε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απέδειξαν ότι με ιδεοληψίες αυτός ο στόχος όχι μόνο δεν επιτυγχάνεται, αλλά αντίθετα οδηγούμαστε στην αυξημένη επιρροή νεοφιλελεύθερων απόψεων, ως των μόνων δήθεν αποτελεσματικών.

 

Advertisement

  Μια προοδευτική και σύγχρονη πολιτική από εδώ πρέπει να πιάσει το νήμα. Πώς;

– Αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές δυνατότητες, την εξειδίκευση και την επάρκεια του υγειονομικού προσωπικού, το σύνολο των υποδομών (δημόσιων, δημοτικών, κοινωνικών και ιδιωτικών, μετά από πιστοποίηση).

– Αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες της χώρας γεωγραφικά, αλλά και εποχιακά.

– Αναδεικνύοντας νέες πηγές εισοδήματος για το σύστημα και τους εργαζόμενους σε αυτό (π.χ. τουρισμός υγείας, έρευνα-παραγωγή-διάθεση καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών ιατροβιοτεχνολογίας, λειτουργία πέραν του τακτικού ωραρίου κ.α.).

– Κατανοώντας ότι αποτελεσματικό σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και κοινωνικής φροντίδας, πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας μπορεί να περάσει μέσα από ευέλικτες δομές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

– Ξεπερνώντας την αντίληψη κάθε πόλη και νοσηλευτήριο και ας είναι κι άδειο και εφαρμόζοντας τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από την κατάρτιση υγειονομικού χάρτη με προοπτική βάθους ετών.

– Καταπολεμώντας κακώς νοούμενα συμφέροντα και αναπτύσσοντας κέντρα αντιμετώπισης ειδικών και μαζικών παθήσεων, αλλά και κέντρα αποθεραπείας, αποκατάστασης, χρόνιων νοσημάτων και φροντίδας ασθενών τελικού σταδίου.

Advertisement

– Με τελικό κριτήριο την αξιολόγηση όλων, την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα.

Ελπίζω και αισιοδοξώ, ότι θα συνεχίσει ο διάλογος που ξεκίνησε στην Θεσσαλονίκη, τόσο στο εσωτερικό της Παράταξης, όσο και στην κοινωνία. Άλλωστε εκεί θα κριθούμε και θα αποδείξουμε πώς δεν υπάρχουμε για να συνδράμουμε στις “επιθυμίες” των Μητσοτάκη και Τσίπρα, αλλά για να υλοποιούμε τις επιλογές της ιστορίας και να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες των πολλών.-