Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το DNA της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης

Published

on

Γράφουν: Άγγελος Γαβρής – Μπάμπης Καραγεωργίου

Σε αυτή την κρίσιμη καμπή της ιστορίας, το ΠΑΣΟΚ καλείται να επανεφεύρει τον εαυτό του και να επαναπροσδιορίσει τον ρόλο του στην ελληνική πολιτική σκηνή. Αντιμέτωποι με τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών και την απώλεια εμπιστοσύνης από τους πολίτες, πρέπει να αναγνωριστουν οι αδυναμίες και να προχωρήσει η παράταξη μπροστά με θάρρος και αποφασιστικότητα προς μια νέα εποχή.

Την ώρα που θέματα Κράτους Δικαίου, η διεύρυνση των ανισοτήτων είναι στην ημερήσια διάταξη, την ώρα που η Ακροδεξιά και οι ευρωσκεπτικιστές αποκτούν έδαφος και δημιουργούνται εξελίξεις στην Γηραιά Ήπειρο είναι χρέος του ΠΑΣΟΚ να ηγηθεί των πρωτοβουλιών για την σύγκλιση των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στο σκοτάδι με ουσιαστική πρόταση.

Είναι ώρα να αφήσουμε πίσω μας τις φοβικές και συγκεντρωτικές πρακτικές της σημερινής ηγεσίας και να αγκαλιάσουμε τις αξίες της συμμετοχικότητας, και της δημοκρατίας που αποτελούν τον πυρήνα της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Προσφεύγοντας στα θεσμικά όργανα, ενθαρρύνοντας τον εσωτερικό διάλογο και προχωρώντας με γρήγορους ρυθμούς στις εσωκομματικές διαδικασίες, αναζητώντας ηγεσία που θα ενώνει και θα εμπνέει.

Η λεγόμενη αυτοργάνωση, η συμμετοχή της κοινωνίας στις εσωτερικές διαδικασίες ήταν πάντα συστατικό στοιχείο της δομής του Κινήματος. Το ΠΑΣΟΚ υπήρξε η μετουσίωση του λεγόμενου “από κάτω προς τα πάνω”. Η διοίκηση μέσα από κλειστά γραφεία, δομημένα πάνω σε έναν άκρατο κομματικό τεχνοκρατισμό μόνο κακό κάνει. Η πολιτική δεν είναι ποδόσφαιρο, δεν είναι ομαδοποιήσεις και “καπετανάτα”. Σε ένα κόμμα που παλεύει όπως λέει να διεκδικήσει ρόλο πρωταγωνιστή είναι απαραίτητη η χάραξη ουσιαστικής πολιτικής.

Άλλωστε τα τελευταία χρόνια αυτό έλειπε. Το ΠΑΣΟΚ δεν προχωρούσε με βάση της ιδέες του, αλλά με βάση τακτικισμούς και ισορροπίες. Αυτό πρέπει να τελειώσει.

Αυτό το κείμενο δεν έχει στόχο μόνο να υπενθυμίσει σε όλους το DNA της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης και τα λάθη που αρνείται πεισματικά να δεί η νυν ηγεσία,είναι μια έκκληση για ενότητα και ανανέωση και επιστροφή της πολιτικής στην βάση.

Advertisement

Η πρόσφατη στάση της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με το αφήγημα – “άμυνα” ότι «αντί να ασχολούμαστε με την πτώση της ΝΔ, ασχολούμαστε με το να στήσουμε πλεκτάνη κατά της ηγεσίας του κόμματος», είναι ανεδαφική και φοβική. Αυτή η στάση αποτελεί άμεση επιβεβαίωση της αδυναμίας να αντιληφθούν ότι το ΠΑΣΟΚ με ευθύνη της ηγεσίας και των επιλογών της υπέστην πολιτική ήττα με το πρόσφατο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, που συνοδεύτηκε από απώλεια 130.000 ψηφοφόρων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές πριν από ένα χρόνο.

Απαξίωση των Θεσμικών Οργάνων

Η απαξίωση των θεσμικών οργάνων του κόμματος από τη νυν ηγεσία δεν συνάδει με τα δημοκρατικά και συμμετοχικά ανακλαστικά της παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ ήταν πάντοτε γνωστό για την έμφαση που έδινε στις θεσμικές διαδικασίες και την εσωτερική δημοκρατία. Η σημερινή ηγεσία φαίνεται να παραβλέπει αυτές τις αξίες, επιδεικνύοντας μια κλειστή και συγκεντρωτική διοίκηση που απομακρύνεται από τις ρίζες του κόμματος.

Ο Εσωτερικός Διάλογος ως Πυλώνας της Δημοκρατίας

Ο εσωτερικός διάλογος μέσω της αμφισβήτησης της ηγεσίας δεν είναι κάτι αρνητικό για τη δημοκρατία. Αντίθετα, είναι βασικό στοιχείο μιας υγιούς δημοκρατικής παράταξης. Η αμφισβήτηση και η κριτική εντός του κόμματος αποτελούν ένδειξη ζωντάνιας και συμμετοχικότητας, προωθώντας τη βελτίωση και την εξέλιξη της παράταξης.

Επίσπευση Εσωκομματικών Διαδικασιών

Η επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών και η αλλαγή ηγεσίας είναι κάτι που ζητείται από μεγάλο ποσοστό των εκλεγμένων βουλευτών του κόμματος και την πλειοψηφία της βάσης των ψηφοφόρων. Όσο δεν συμβαίνει συνέδριο, τόσο παρατείνεται η εσωστρέφεια. Είναι κρίσιμο για το μέλλον του κόμματος να δοθεί η ευκαιρία σε νέα ηγεσία να αναλάβει και να οδηγήσει την παράταξη προς τα εμπρός.

Από την στιγμή που “η σφαίρα βγήκε από την θαλάμη” οποιαδήποτε καθυστέρηση των εσωτερικών διεργασιών ενδέχεται να είναι μοιραία. Διαφορετικά το ΠΑΣΟΚ κινδυνεύει με μία εσωτερική περιδίνηση και ολοένα και αυξανόμενη φθορά μέχρι το φθινόπωρο του 2025.

Ανδρουλάκης και Εσωτερική Πόλωση

Ο ίδιος ο νυν Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης, και η στενή του ομάδα διοίκησης, αμφισβητούσαν με τον ίδιο τρόπο την τότε ηγεσία της Φώφης Γεννηματά με άκομψο τρόπο,οδηγώντας σε ακραία εσωτερική πόλωση. Αυτή η αντίφαση ενισχύει την ανάγκη για μια νέα ηγεσία που θα είναι ικανή να ενώσει πραγματικά -και όχι με συνθήματα το -κόμμα και να επαναφέρει την ισορροπία.

Σκανδαλώδης Προσπάθεια πολιτικής Εκκαθάρισης

Η στοχοποίηση βουλευτών της Αττικής και των Αυτοδιοικητικών για την πολιτική ήττα του ΠΑΣΟΚ είναι μια σκανδαλώδης προσπάθεια εκκαθάρισης εσωτερικών πολιτικών αντιπάλων. Οι τακτικές που θυμίζουν άλλες πρακτικές από τη Γερμανία της δεκαετίας του ’30, δεν έχουν θέση στη Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη.

Advertisement

Ήταν ηχηρή η παρέμβαση του Παύλου Γερουλάνου o οποίος σε ανακοίνωση του ανέφερε πως:

“Και στο Λεκανοπέδιο; Πέρα από την Α’ Αθηνών, σε όλες τις Εκλογικές Περιφέρειες του Λεκανοπεδίου που έχουμε βουλευτή, και στης Μιλένας, και στου Παύλου, και στου Μανώλη, και στης Νάντιας, το ΠΑΣΟΚ αύξησε περισσότερο τα ποσοστά του σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο. Στο σύνολό του, το Λεκανοπέδιο συνέβαλε ουσιαστικά στη συνολική αύξηση τού ποσοστού του ΠΑΣΟΚ.”

Πολιτική Ήττα στις Ευρωεκλογές

Η πολιτική ήττα του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές είναι κάτι που είχε δηλώσει πριν από τις κάλπες ο ίδιος ο Πρόεδρος, Νίκος Ανδρουλάκης. Αυτή η ήττα επιβεβαιώνεται από τα στατιστικά: η 7η θέση του Γραμματέα της ΚΠΕ, Ανδρέα Σπυρόπουλου, η αποτυχία της διεύρυνσης με επιλογές όπως ο Ζαγοράκης και ο Καλλιακμάνης, καθώς και η απώλεια 130.000 ψηφοφόρων σε σχέση με τις εθνικές εκλογές του 2023.

Η Μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη του ΠΑΣΟΚ θα είναι αποτέλεσμα μιας κοινωνικής και πολιτικής – ιδεολογικής διεύρυνσης. Δεν μπορεί να είναι επιλογή μιας κλειστής ομάδας που έχει αλλεργία στην αυτοκριτική και διοικεί με πρακτικές που παραπέμπουν αλλού. Όπως αναφέρεται και στην ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ, η παράταξη αυτή πρέπει να αντιπροσωπεύει τις δημοκρατικές αξίες και να προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και τη συμμετοχή όλων. Μόνο έτσι θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να επιστρέψει στις ρίζες του και να προχωρήσει με σταθερά βήματα προς το μέλλον.