Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

“Το Κίνημα Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, είναι εδώ να στηρίξει τα λαϊκά συμφέροντα και τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου”. Του Λευτέρη Χρυσοφάκη.

Published

on

Γράφει ο Λευτέρης Χρυσοφάκης

Όταν ξεκίνησε η μεγάλη οικονομική, δημοσιονομική και επενδυτική κρίση στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 2008, μετά την κοσμογονική κρίση στις ΗΠΑ, με επίκεντρο την κατάρρευση του οργανισμού της Lehman Brothers, αλλά στην ουσία λόγω της χρεοκοπίας του παρασιτικού καπιταλισμού, κάποιος μεγάλος οικονομικός παράγοντας στην χώρα μας διατύπωσε έναν απλό κανόνα: «φτωχές και αδύναμες τράπεζες, φτωχό και αδύναμο κράτος, φτωχοί και αδύναμοι πολίτες».

Είναι προφανές, όπως έχει αποδειχτεί τόσα χρόνια, τόσο στον χώρο των επενδύσεων, της οικονομίας,των δημοσιονομικών πολιτικών, όσο και της καθημερινότητας όλων μας, πως αυτός ο άνθρωπος γνώριζε πολύ καλά τους κανόνες και τις πραγματικότητες της εποχής μας.

Η φούσκα του πλανητικού παρασιτικού και χρηματιστηριακού καπιταλισμού φαίνεται ότι έχει φτάσει, ξανά, στα πιο επικίνδυνα όριά της. Αυτό έχει επαναληφθεί αρκετές φορές, μετά τον Β´ΠΠ, αλλά και στην νεότερη εποχή, μετά το 1989/91, με την κατάρρευση των «ανατολικών καθεστώτων». Οι πανηγυρισμοί πολλών ήταν πρόσκαιροι, ανόητοι και υπερφίαλοι.

Αντί ο καπιταλισμός να διορθωθεί από τα πολλά λάθη που διαπιστώθηκαν και στα καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού, αλλά και στα διάφορα φιλελεύθερα μοντέλα, το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό και επενδυτικό σύστημα, οι αγορές και οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες πέρασαν σε μια νέα φάση, όπου, ενώ οι πραγματικά επενδυτικές και παραγωγικές δραστηριότητες υποτονίζονταν και αποδομούνταν, οι αποεπενδυτικές και παρασιτικές δράσεις έτειναν να κυριαρχούν.

Τα παραπάνω φαινόμενα, συνδυαστικά με τις πραγματικότητες της εκτεταμένης διαφθοράς σε πολλές κοινωνίες, της αναξιοκρατίας και της σύγκρουσης πολλών οργανωμένων συμφερόντων, οδήγησαν συνολικά την Δύση σε αυτό που ονομάζουμε οικονομική και κοινωνική κρίση, ενώ στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία ήρθαν όλα τα προηγούμενα με αυτό που ονομάζουμε συμβατικά «Μνημόνιο». Αυτή η καταιγίδα της οικονομικής και επενδυτικής κρίσης, που συγχρόνως έγινε πολιτική και κοινωνική, άρα και γεωπολιτική, οδήγησε το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία σε πλήρη αποδόμηση, βαθειά κρίση και συνολική απαξίωση.

Ευτυχώς, με τις θυσίες του λαού μας και την συμπαράσταση της πολιτείας, αλλά με τεράστιες απώλειες για όλους μας, οι τράπεζες, το τραπεζικό σύστημα επεβίωσε, και ευτυχώς που συνέβη αυτό. Βεβαίως, θετικό ρόλο έπαιξαν και συγκεκριμένοι Κοινοτικοί παράγοντες, που στήριξαν και το ευρώ και το τραπεζικό σύστημα, αλλά και ολίγοι τεχνοκράτες στο εσωτερικό, που έδρασαν αποτελεσματικά και με συνείδηση της μεγάλης αποστολής τους.

Όμως τα προβλήματα στον τραπεζικό κλάδο, σε πολλά επίπεδα, θα συνεχιστούν. Οι μεγάλοι επενδυτές, που απέκτησαν τον έλεγχο των συστημικών τραπεζών, με ελάχιστα κεφάλαια, ενώ αυτό δεν θα έπρεπε να έχει συμβεί, ετοιμάζονται να περάσουν στο «Νέο Κύμα» δράσεων, που θα είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των λειτουργιών τους, ο συνολικός μετασχηματισμός των οργανισμών, αλλά και το outsourcing, όπως και άλλες ενέργειες, που τώρα φαίνονται σε πολλούς απίθανες. Οι νέες τεχνολογίες δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται με αποκλειστικό σκοπό την υπερκεδοφορία των μεγάλων κεφαλαίων και των εξωθεσμικών κέντρων εξουσίας, αλλά με σκοπό την βελτίωση της ζωής όλων μας, την προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, την εφαρμογή των νόμων και την στήριξη των εθνικών συμφερόντων των λαών απέναντι σε αρπακτικούς και επεκτατικούς γείτονες.

Advertisement

Άρα, σε τελική ανάλυση, η ΕΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι για την περαιτέρω πορεία της, και αυτό ισχύει πιο έντονα για την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία, που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσουν συγκλονιστικές προκλήσεις για το μέλλον τους. Το Κίνημα Αλλαγής-ΠΑΣΟΚ, ως ένα  πραγματικό Κίνημα Αλλαγής, έχει στόχο να στηρίξει τα λαϊκά μας συμφέροντα, τα συμφέροντα των εργαζομένων σε μια οργανωμένη πορεία, συνδυαστικά με τις υγιείς και παραγωγικές δυνάμεις όλων αυτών, που ελπίζουν σε κάτι καλύτερο και πιο ανθρώπινο.