Τσίπρας στη Βουλή: «Ήταν σύμφωνη η γνώμη της Επιτροπής να ανοίξετε τουρισμό και σχολεία αλλά να αφήσετε τα ΜΜΜ;»

Την ευθύνη για την δραματική πορεία της πανδημίας στη χώρα εξαιτίας της οκτάμηνης αδράνειας της κυβέρνησης, των επικίνδυνων αποφάσεων, της απουσίας στήριξης του ΕΣΥ και της προτεραιότητας στην κερδοσκοπία των κλινάρχων κατηγόρησε για ακόμα μια φορά τον πρωθυπουργό ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών στενάζει κι εσείς διαρκώς θριαμβολογείτε, αλλά κανείς δεν έχει δει καμία ουσιαστική στήριξη εκτός από τα fund και τους τραπεζίτες» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Στην δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε, όπως και στην αρχική του τοποθέτηση, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν συναισθάνεται την κρισιμότητα της κατάστασης και προτίμησε σκληρά επιχειρήματα και χαρακτηρισμούς για τους πολιτικούς αρχηγούς , παρά το γεγονός ότι όλοι κατέθεσαν προτάσεις ασκώντας παράλληλα κριτική.

«Μόνο εσείς εμφανίζεστε αυτάρεσκα ότι τα έχετε κάνει όλα καλά» είπε και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι απορρίπτει κάθε κριτική, αρνείται τη διεξαγωγή σύσκεψης των των αρχηγών των κομμάτων, σε μια συζήτηση πέντε ωρών στη Βουλή, κατά την οποία έχουν πεθάνει πάνω από 20 άνθρωποι.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις προτάσεις για μαζικά τεστ στα σχολεία, που ανέφερε η Φ. Γεννηματά, σημείωσε το θέμα της ταξικότητας στην τηλεκπαίδευση, που έθεσε ο Γ. Βαρουφάκης. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει επίδομα ανεργίας όχι μόνο για άνεργους τους τελευταίους 12 μήνας αλλά για τους πραγματικά μακροχρόνιους, ολόκληρο δώρο Χριστουγέννων σε 1,2 εργαζόμενους πληττόμενων ιδιωτικών επιχειρήσεων, με κόστος 1,4 δισ. ευρώ και εισοδηματική ενίσχυση έκτακτης ανάγκης, έστω για τον μήνα Δεκέμβριο, σε 1,9 εκατ. νοικοκυριά, δημοσιονομικού κόστους 900 εκατ. ευρώ, με παροχή 400 ευρώ στο πρώτο ενήλικο μέλος, 200 ευρώ στο δεύτερο και 100 ευρώ στο κάθε παιδί.

«Αντιληφθείτε ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν είναι ο δικός σας ο κόσμος. Η μεγάλη πλειοψηφία είναι πράγματι εξαρτημένη από μισθό που δεν έχει, είναι άνεργοι που δεν έχουν τη δυνατότητα να επιβιώσουν, είναι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που κλείνουν τα μαγαζιά τους, είναι αυτοαπασχολούμενοι, είναι άνθρωποι στο χώρο του πολιτισμού» είπε.

Ιδεολογικές εμμονές: άλλο κλινάρχες, άλλο ΜΜΜ

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταλόγισε στον πρωθυπουργό ιδεολογικές εμμονές που έφεραν την κατάσταση σε αυτό το σημείο και για παραμέληση ανθρώπων πρώτης γραμμής. «Δίνουμε σε γιατρούς έξι μήνες αφορολόγητο 2.000 ευρώ. Για μόνιμους και επικουρικούς που δίνουν μάχη; Φτιάχνεται προσωπικό δύο ταχυτήτων».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποψιλώνει τα χειρουργεία. «Αν εσείς λέτε ότι λύνει το πρόβλημα, εμείς λέμε ότι επιτείνει το πρόβλημα, που είναι η έλλειψη στελέχωσης και μόνιμου προσωπικού».

Όπως σημείωσε, τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια θα δεχτούν περιστατικά Covi-d για να ανασάνει το σύστημα υγείας, αλλά το ζήτημα είναι πως θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που θα δώσουν οι κλινάρχες με ευνοϊκούς όρους.

«Η απόδειξη της αποτυχίας σας είναι ότι ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε οκτώ μήνες προσλήψεις, μόλις προχθές φέρετε τροπολογία για 300 εντατικολόγους. Αρκούν αυτοί για να στελεχώσουν το σύστημα» αναρωτήθηκε.

Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι η σημερινή κρίση αποτελεί «ευκαιρία για ενίσχυση του ΕΣΥ. Ανακοινώσατε 15.000 μόνιμες προσλήψεις στο στρατό. Στα νοσοκομεία; Δεν έχουμε πόλεμο στα νοσοκομεία; Αλλά δεν θα έρθω να συγκρίνω, όταν λέτε έχουμε πόλεμο στην Υγεία γιατί δεν κάνετε;»

Σε ό,τι αφορά τα μέσα μαζικής μεταφοράς ανέφερε πως «η αντίληψη σας είναι “όχι” πρόσληψη οδηγών, την ώρα που κάθονται λεωφορεία ,αλλά ξέρετε να κάνετε αποσπάσεις σε υπουργικά γραφεία όπου απασχολούνται 15 οδηγοί».

Να γίνουν γνωστά τα πρακτικά της επιτροπής

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαίτησε από την κυβέρνηση να καταθέσει τα πρακτικά της αρμόδιας επιτροπής για να γίνουν γνωστές οι εισηγήσεις της.

Και τόνισε πως ο πρωθυπουργός κρύβεται πίσω από επιστήμονες, σημειώνοντας ότι άλλο είναι οι επιστήμονες κι άλλο η επιστήμη, εκφράζοντας την αντίθεσή του στην επίρριψη ευθυνών στην επιστημονική κοινότητα. «Ήταν σύμφωνη γνώμη να ανοίξετε τουρισμό και σχολεία αλλά να αφήσετε τα ΜΜΜ;»

Αναφορικά με τη στοχοποίηση των νέων για την εξάπλωση του ιού, ο κ. Τσίπρας αντέτεινε το εξής: «Τι σας είπαν οι επιστήμονες για τα γεροκομεία που θερίζει ο ιός; Φταίνε οι ανεύθυνοι γέροντες που κάνουν πάρτι;

«Χρειάζεται πρόληψη, όχι μόνο καταστολή»

«Το θέμα είναι γιατί φτάσαμε ως εδώ. Σχεδόν κάθε μέρα φέρνετε κι ένα νέο μέτρο. Μόνο με την καταστολή δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα, χρειάζεται και πρόληψη» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφερόμενος στην νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, επεσήμανε ότι επιτρέπεται η βόλτα των κατοικιδίων μετά τις 9 μ.μ., αλλά δεν υπάρχει μέριμνα για τα άτομα που χρήζουν φροντίδας.

Βγάλατε ένα ολόκληρο λογύδριο για Πολυτεχνείο αλλά δεν μας είπατε τι θα γίνει στη Βόρεια Ελλάδα, όπου όλα τα νοσοκομεία έχουν οριακή πληρότητα ενώ το Διαβαλκανικό είναι άνετο» πρόσθεσε. «Μας είπατε τι θα κάνετε για την ανθρωπιστική κρίση;».

«Μας καταγγέλλατε για 40 τους νεκρούς της γρίπης σε ένα εξάμηνο κι εσείς μας κατηγορείται ότι τυμβωρύχουμε την ώρα που έχουμε 40 νεκρούς την ημέρα» σημείωσε.

«Η κάθε παράταξη αποδεικνύει στην πράξη πόσο τιμά την αντίσταση»

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε την πυρά στον κ. Μητσοτάκη για τα ευφυολογήματα της ομιλίας του και την επίθεση στην αριστερά και τους πολιτικούς αντιπάλους του.

«Καλείται να σας αποθεώσουν οι βουλευτές γιατί στο Πολυτεχνείο συμμετείχαν άνθρωποι από όλα τα κόμματα; Η κάθε πολιτική παράταξη αποδεικνύει στην πράξη πόσο τιμά την αντίσταση. Εσείς φέρατε νόμο απαγόρευσης των συγκεντρώσεων. Κι εδώ τίθεται ένα σοβαρό ζήτημα δημοκρατίας. Η καραντίνα είναι κατανοητή εδώ που φτάσαμε, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργούν οι θεσμοί, ότι δε θα υπάρχει ένα καθεστώς επιτήρησης, ότι δεν θα μπορούν να εκφράσουν κόμματα και φορείς τα πολιτικά τους μηνύματα».

Μάλιστα, έκανε λόγο για «ευφυολόγημα της πλάκας» λέγοντας τα εξής: «Εγώ δίνω σχέδιο κειμένου της ομιλίας μου στους δημοσιογράφους πριν, εσείς στέλνετε φιρμάνι από το Μαξίμου μετά και κάποια μέσα το αναπαρήγαγαν αυτούσιο: “παίξτε ότι ο Τσίπρας χτυπάει τον Τσίοδρα”. Αυτή είναι διαφορά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ