ΠΟΛΙΤΙΚΗΥΓΕΙΑ

Μεγάλο “Φιάσκο” με τα κρούσματα στο κρουαζιερόπλοιο “Mein Shiff”

Ανακοίνωση Ανδρέα Πουλά

Υπεύθυνου του Κοινοβουλευτικού Τομέα Υγείας του Κινήματος Αλλαγής

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” – H Ρ Θ Ε ! – ΤΟ 1ο “RES PUBLICA ΕΙΝΑΙ Ε Δ Ω! 

 

Ερωτήματα προκύπτουν από το φιάσκο της διαχείρισης των δώδεκα κρουσμάτων COVID-19 που αρχικά διαπιστώθηκαν ως θετικά σε μέλη του πληρώματος κρουαζιερόπλοιου συμφερόντων γνωστής εταιρίας. Η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων από ιδιωτικό εργαστήριο αποδείχθηκε πρόωρη και λανθασμένη, χωρίς να έχει προηγηθεί επαλήθευση τους από δημόσιο εργαστήριο και προκάλεσε αρνητική εντύπωση για τον ήδη χειμαζόμενο ελληνικό τουρισμό γενικά και ειδικότερα για τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα της κρουαζιέρας. Αποτελεί δε, μία ακόμα απόδειξη ότι στη διαχείριση της πανδημίας στοιχίζει και πρακτικά αλλά και επικοινωνιακά η έλλειψη ενός οργανωμένου κέντρου διαχείρισης, συντονισμού όλων των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών και ενημέρωσης.

Επί του παρόντος, ο ΕΟΔΥ οφείλει να δώσει απαντήσεις στα εξής:

Ποιος φορέας έχει πιστοποιήσει το ιδιωτικό εργαστήριο που εξέδωσε τα πρώτα αποτελέσματα των μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου;
Ποιος ευθύνεται για την πρόωρη δημοσιοποίηση των αρχικών αποτελεσμάτων, δημιουργώντας ανησυχία στους τουρίστες που παραμένουν στη χώρα και στους κατοίκους των νησιών;
Γιατί δεν προηγήθηκε της δημοσιοποιήσεως επαλήθευση από εργαστήριο δημόσιου νοσοκομείου ή εργαστήριο αναφοράς;
Ποιος δημόσιος φορέας διαχειρίζεται τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων επί ύποπτων κρουσμάτων που εκδίδονται από ιδιωτικά εργαστήρια;

Τα γεγονότα: 

Το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά και, συγκεκριμένα, στον δεύτερο διεθνή επιβατικό σταθμό κρουαζιέρας Θεμιστοκλής του ΟΛΠ, στην πύλη Ε-12 (πρώην Κανέλλου), στις 05:00 το πρωί της Τρίτης (29/09).

Στο κρουαζιερόπλοιο Mein Schiff 6, είχαν εντοπιστεί τη Δευτέρα δώδεκα κρούσματα μόλυνσης από τον κορονοϊό μεταξύ των μελών του πληρώματος, κατόπιν δειγματοληπτικού ελέγχου.

Στις 07:30 στο πλοίο επιβιβάστηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, το οποίο επίσης θα πραγματοποιήσει ελέγχους.

Τι έγινε με τα τεστ

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστήμονες του ΕΟΔΥ, είχαν ενδείξεις από χθες το ότι το πρώτο αποτελεσμα ήταν αμφίβολο.

Ζητήθηκε επανέλεγχος με μοριακό έλεγχο και βγήκαν όλα αρνητικά, ο οποίος έγινε εντός του πλοίου κατά τη διάρκεια του ταξιδιού προς τον Πειραιά.

Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ πήγε για επιβεβαίωση του αρνητικού τεστ, έκανε επιτόπιο έλεγχο και πήραν δείγματα επιφανειών προς εξέταση βασει των πρωτοκόλλων. Τα δείγματα που έλαβε από τα 12 άτομα του πληρώματος που είχαν βγει θετικά στο Ηράκλειο, τελικά βγήκαν όλα αρνητικά.

Στον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff
Στον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff  EUROKINISSI
Στον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff
Στον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff  EUROKINISSI

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί, από το κρουαζιερόπλοιο δεν πρόκειται να αποβιβαστεί κανένας επιβάτης, ούτε μέλος του πληρώματος.

Το κρουαζιερόπλοιο μεταφέρει 922 επιβάτες και 666 μέλη πληρώματος, ενώ πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Ηράκλειο-Πειραιάς-Κέρκυρα.

Στον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff
Στον Πειραιά το κρουαζιερόπλοιο Mein Shiff  EUROKINISSI

Το πλοίο αρχικά επρόκειτο να επιστρέψει από τη Μήλο. όπου βρισκόταν στο λιμάνι του Ηρακλείου, απ’ όπου είχε αποπλεύσει, στη συνέχεια όμως αποφασίστηκε να κατευθυνθεί προς Πειραιά.

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή της η εταιρεία TUI Cruises

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας TUI Cruises, στην οποία ανήκει το κρουαζιερόπλοιο, κανένα από τα 12 μέλη του πληρώματος του Mein Schiff 6 δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Όπως αναφέρει η TUI Cruises, σύμφωνα με τις αυστηρές διαδικασίες λειτουργίας που ισχύουν για τα κρουαζιερόπλοια, όπως αυτές συμφωνήθηκαν με τις ελληνικές αρχές, τα δώδεκα μέλη του πληρώματος τέθηκαν σε απομόνωση εντός του πλοίου. Η ΤUI Cruises προσθέτει επίσης, ότι διαθέτει σύστημα διαδικασιών διαχείρισης κρούσματος COVID-19 στο πλοίο, το οποίο τίθεται σε ισχύ. Το πλοίο κατευθύνεται στο λιμάνι του Πειραιά, ενώ η TUI Cruises βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές. Χάρη στα μέτρα υγιεινής και τους κανόνες καθαρισμού του σκάφους, δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους επισκέπτες και το πλήρωμα, υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η εταιρεία.

Η TUI Cruises είναι μία κοινοπραξία της TUIAG, ένας εκ των μεγαλύτερων τουριστικών ομίλων εταιρειών παγκοσμίως, και της εταιρείας κρουαζιερόπλοιων με διεθνή παρουσία Royal Caribbean Cruises Ltd. Η εταιρεία με έδρα το Αμβούργο προσφέρει από το Μάιο του 2009 πακέτα διακοπών στη θάλασσα για τη γερμανόφωνη αγορά.

(με πληροφορίες από NEWS247.gr)