Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι “meme” ούτε γραφικά “νεάκια”. Το ΠΑΣΟΚ είναι η Ελλάδα της Δημοκρατίας και της Προόδου – Οι Ημερομηνίες-Σταθμοί.

Published

on

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος.

Είναι γεγονός πως τελευταία το ΠΑΣΟΚ, συζητιέται πολύ. Έχουν βρει τον τρόπο κάποιοι όμως, έντεχνα, να συζητιέται ως ένα “γραφικό” νέο σε κάποιο ΜΜΕ που θέλει να “τσιμπήσει κλικ”. Άλλες φορές για να βγει προς τα έξω μια σημαία του ΠΑΣΟΚ “ξεχασμένη”. Άλλες για μια κούπα ΠΑΣΟΚ. Άλλες φορές για “ένα κλείσιμο του ματιού σε κάποιο ριάλιτι”. Άλλες για έναν ύμνο που έπαιξε σε κάποιο τυχαίο μπαράκι…  Τα memes δίνουν και παίρνουν στα Social Media με το “εποχές ΠΑΣΟΚ” να “σκίζει” πραγματικά! Με φωτογραφίες “ΠΑΣΟΚ ΣΩΣΕ ΜΑΣ” κλπ, “σκάμε” όλοι ένα γελάκι. Δεν καταλαβαίνουμε, και κάνω αυτοκριτική εδώ, που ως μέσο το “The Socialist” στο πρόσφατο παρελθόν “μπήκε στο τριπάκι” να παίξει έτσι, θεωρώντας πως με αυτό τον άκομψο τρόπο, το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται στην επικαιρότητα και κάπως έτσι, κάποιοι θα θυμηθούν επιτέλους τι σημαίνει ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι έτσι όμως. Πρέπει να υπενθυμίσουμε σε όλους – για αυτό και από αυτό το άρθρο σας ανακοινώνω πως έρχεται νέο Project με τίτλο : “Με ΠΑΣΟΚ”… και θα παρουσιάζει όλα τα έργα και τις στατιστικές που όντως αποδεικνύουν πως “Με ΠΑΣΟΚ” , η Ελλάδα ήταν καλύτερα. Η Δημοκρατία και η Πρόοδος είχαν εδραιωθεί στις συνειδήσεις των περισσοτέρων. Λοιπόν, τα υπόλοιπα σύντομα στις οθόνες σας. Ορίστε μερικές ημερομηνίες-σταθμοί στην ιστορία του ΠΑΣΟΚ από την ίδρυση μέχρι σήμερα. Η ανάγκη για την επανεδραίωση της Σοσιαλδημοκρατίας είναι μεγάλη- προσοχή  στους μιμητές και τους “καλοθελητές”, σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα σημαίνει ΠΑΣΟΚ!

3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 1974
To ΠΑΣΟΚ ιδρύεται. Ο Ανδρέας Γ. Παπανδρέου παρουσιάζει την ιδρυτική διακήρυξη της “3ης Σεπτέμβρη”, με τις ιδεολογικές αρχές και τους στόχους του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος που συμπυκνώνονται στο τετράπτυχο : Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία – Κοινωνική Απελευθέρωση – Δημοκρατική Διαδικασία. Ο Ανδρέας Παπανδρέου καλεί σε αυτοοργάνωση τις λαϊκές δυνάμεις εκφράζοντας τα μεγάλα εθνικά, δημοκρατικά και κοινωνικά αιτήματα του λαού και του τόπου που έβγαινε από την σκοτεινή περίοδο της δικτατορίας.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1974 – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ΠΑΣΟΚ κατέρχεται για πρώτη φορά σε εθνικές εκλογές, παίρνει ποσοστό 13,5% και εκλέγει 15 βουλευτές. Αρχίζει η δυναμική περίοδος αντιπολίτευσης και η οριοθέτηση της σοσιαλιστικής, πατριωτικής και δημοκρατικής φυσιογνωμίας του χώρου μας.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1977 – ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ
Αποφασίζεται η στρατηγική του “δημοκρατικού δρόμου για το σοσιαλισμό”. Οριοθετείται το ιδεολογικό και πολιτικό πλαίσιο της πορείας προς την εξουσία και οι κοινωνικές αναφορές του Κινήματος.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1977 – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ΠΑΣΟΚ διπλασιάζει το ποσοστό του και εκλέγει 92 βουλευτές. Βρίσκεται πλέον στη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 1978 – 5η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠHΣ
Οι αποφάσεις της Συνδιάσκεψης εξειδικεύονται σε πολιτική γραμμή μέσα από την πολιτική στρατηγική της Εθνικής Λαϊκής Ενότητας και της Ανοιχτής Δημοκρατικής Πολιτικής Δράσης, την κοινωνική συμμαχία των μη προνομιούχων ελλήνων και την μετατροπή της σε πολιτική δύναμη εξουσίας.
ΙΟΥΛΙΟΣ 1981 – 8η ΣΥΝΟΔΟΣ Κ.Ε.
Η Κ.Ε αποφασίζει την Διακήρυξη της Κυβερνητικής Πολιτικής, το πρόγραμμα που ονομάστηκε Συμβόλαιο με το Λαό και αποτέλεσε το πλαίσιο της Κυβερνητικής Πολιτικής που προβλήθηκε στην προεκλογική περίοδο με το σύνθημα και το στόχο της Αλλαγής.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1981 – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Η μεγάλη νίκη του ΠΑΣΟΚ. Κερδίζει ποσοστό 48% και εκλέγει 173 βουλευτές. Γίνεται η πρώτη αυτοδύναμη σοσιαλιστική Κυβέρνηση στην ιστορία της χώρας.
1982- ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΟΚ
Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Α. Παπανδρέου λίγους μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας παίρνει μια σημαντική πρωτοβουλία. Καταθέτει μνημόνιο στην ΕΟΚ με το οποίο ουσιαστικά ζητά και πετυχαίνει την επαναδιαπραγμάτευση των όρων ένταξης της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα.
1982-ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταργεί στην πράξη τον διαχωρισμό του Ελληνικού λαού σε “Εθνικόφρονες” και “Μιάσματα”. Αναγνωρίζει οριστικά την Εθνική Αντίσταση και τα δικαιώματα των αγωνιστών της στον αγώνα κατά των κατακτητών. Ένα σημαντικό βήμα για την Εθνική Συμφιλίωση έχει επιτευχθεί και διαμορφώνεται κλίμα εθνικής ομαλότητας και ομοψυχίας.
1982-ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ
Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας ,το ΠΑΣΟΚ δίνει άμεση προτεραιότητα στην μεταρρύθμιση και αναβάθμιση της Δημόσιας Υγείας. Δημιουργεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) προσφέροντας άμεση εξυπηρέτηση και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης σε κάθε πολίτη, σε κάθε γωνιά της χώρας. Αιχμή του συστήματος είναι η δημιουργία κέντρων υγείας ,περιφερειακών και νομαρχιακών Νοσοκομείων στην ξεχασμένη Ελλάδα.
1982 – ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ
Με τον ιστορικό Νόμο 1264 αποκαθίσταται ο ρόλος και η λειτουργία του Συνδικαλιστικού Κινήματος ως ένα από τα βάθρα της Δημοκρατίας. Αναγνωρίζεται το δικαίωμα της απεργίας και εξυγιαίνεται το Συνδικαλιστικό Κίνημα από τον “εργοπατερισμό”.
1982-ΘΕΣΜΟΙ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Η τοπική αυτοδιοίκηση αναγνωρίζεται σαν ένα από τα βάθρα της Δημοκρατίας .Η Λαϊκή Συμμετοχή γίνεται πράξη. Οι φορείς και οι πολίτες συμμετέχουν ουσιαστικά στις αποφάσεις για την άσκηση της εξουσίας στις Κοινότητες , τους Δήμους και τις Νομαρχίες. Φτιάχνονται Συνοικιακά Συμβούλια , Συμβούλια Περιοχής και Δημοτικά Διαμερίσματα στους τρεις μεγάλους Δήμους της χώρας (Αθήνα ,Πειραιά ,Θεσσαλονίκη). Τα Νομαρχιακά Συμβούλια ενδυναμόνονται οικονομικά με σκοπό την ανάπτυξη, την αποκέντρωση και τον δημοκρατικό προγραμματισμό.
1982-1985 – ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Με τους νόμους 1268/82 και 1566/85 γίνεται βαθιά τομή και αλλαγές στο εκπαιδευτικό σύστημα. Θεσπίζεται η δημοκρατική και συμμετοχική λειτουργία της εκπαίδευσης. Κατοχυρώνεται η αυτοδιοίκηση των Τριτοβάθμιων Ιδρυμάτων, ιδρύονται τα ΤΕΙ και δημιουργείται ο θεσμός των Μαθητικών Κοινοτήτων. Μπαίνουν τα θεμέλια για την ανάπτυξη του εκπαιδευτικού συστήματος με κέντρο τον άνθρωπο και με τη συμμετοχή όλων των εκπαιδευτικών και κοινωνικών φορέων.
ΜΑΪΟΣ 1984 – 1ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Το 1ο Συνέδριο του Κινήματος διεξάγεται 3 χρόνια μετά από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας . Γίνονται μεγάλες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις σε κλίμα ενότητας και νίκης για το ΠΑΣΟΚ. Σε αυτό αποφασίζεται η σχέση ανάμεσα στην Κυβέρνηση, το Κίνημα και τους θεσμούς και επικυρώνεται η πορεία της Αλλαγής. Επανεκλέγεται ομόφωνα ο Ανδρέας Παπανδρέου Πρόεδρος του Κινήματος.
1984/1985-ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ 6 ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Έξι ηγέτες από τις χώρες Τεσσάρων Ηπείρων (Ευρώπη ,Αφρική , Ασία, Αμερική) αναλαμβάνουν μια σημαντική πρωτοβουλία για την ειρήνη ενάντια στο διπολισμό των δύο υπερδυνάμεων της εποχής ,την Αμερική και την Σοβιετική Ένωση. Πέρα από τον Ανδρέα Παπανδρέου συμμετέχουν ο Σουηδός Πρόεδρος Ούλαφ Πάλμε, η Ινδή Πρωθυπουργός Ίντιρα Γκάντι , ο Πρόεδρος της Αργεντινής Ραούλ Αλφόνσιν, ο Πρόεδρος του Μεξικού Μικέλ Ντελαμαρντίν και ο Πρόεδρος της Τανζανίας Τζούλιο Νιρέυρε.
ΜΑΡΤΙΟΣ 1985 – ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Κ.Ε.
Η Κ .Ε αποφασίζει να προταθεί από το ΠΑΣΟΚ ως υποψήφιος Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Χ. Σαρτζετάκης με τη λήξη της θητείας του Κ .Καραμανλή.
ΜΑΡΤΙΟΣ 1985- ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
Με πρωταγωνιστή τον έλληνα Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, το Ευρωπαικό Συμβούλιο συμφωνεί στην προτασή του για την καθιέρωση των Μεσογειακών Ολοκληρωμένων Προγράμματων, που δίνουν την δυνατότητα στις χώρες της Νοτίου Ευρώπης και της Μεσογείου να επιταχύνουν την ανάπτυξη τους σε σύγκριση με τις χώρες της Βορείου Ευρώπης.
1985-ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Με την αναθεώρηση του Συντάγματος, μεταφέρονται αρμοδιότητες στον Πρωθυπουργό και την εκλεγμένη κυβέρνηση ενισχύοντας ουσιαστικά την Δημοκρατία, ενώ αφαιρούνται αντίστοιχα αρμοδιότητες από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1985 – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει τις εκλογές με ποσοστό 45%, εκλέγει 161 βουλευτές και σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση . Η δεύτερη τετραετία της Αλλαγής ξεκινά για να ολοκληρωθούν τα βήματα μιας νικηφόρας πορείας.
ΜΑΡΤΙΟΣ 1986 – ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ Κ.Ε ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ
Η Κ.Ε με εισήγηση – πρόταση του Ανδρέα Παπανδρέου απευθύνει προσκλητήριο συνεργασίας στα προοδευτικα κόμματα της χώρας και αποφασίζει την στροφή του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία με την ανασυγκρότηση και αναγέννηση του Κινήματος.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1988 -“ΠΑΚΕΤΟ ΝΤΕΛΟΡ” ΚΑΙ ΔΙΑΡΘΡΩΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Μετά από πρόταση και πίεση του Έλληνα Πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών εγκρίνει το “Πακέτο Ντελόρ” (1ο Κ.Π.Σ.). Γίνεται τροποποίηση του συστήματος χρηματοδότησης της κοινής γεωργικής πολιτικής και αποφασίζεται ο διπλασιασμός των πόρων των διαρθρωτικών ταμείων των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και δημιουργείται το ταμείο συνοχής.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1989 – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ΠΑΣΟΚ διαψεύδει όλους όσους μιλούσαν για δραματική του πτώση στις εκλογές και συγκεντρώνει ποσοστό 40% μέσα σε ένα κλίμα “βρώμικων” επιθέσεων από όλους τους πολιτικούς χώρους με βασικό στόχο τον ηγέτη του Κινήματος, τον Α. Παπανδρέου. Αμέσως μετά, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, πραγματοποιείται κυβερνητική σύμπραξη της συντηρητικής παράταξης με την παραδοσιακή Αριστερά με στόχο τη φθορά του ΠΑΣΟΚ και του Προέδρου του ειδικότερα.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1989 – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ο λαός ενισχύει το ΠΑΣΟΚ με μικρή αύξηση του ποσοστού του. Η άρνηση της παραδοσιακής Αριστεράς για κυβερνητική συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων, ανοίγει τον δρόμο για την επάνοδο της συντηρητικής παράταξης μετά από 8 χρόνια. Σχηματίζεται οικουμενική κυβέρνηση, με Πρωθυπουργό τον Ξ. Ζολώτα, με στόχο τον απεγκλωβισμό της χώρας από την κρίση. Η προσπάθεια αυτή τορπιλίζεται από τη Ν.Δ. μετά από τέσσερις μήνες.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1990 – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί τις δυνάμεις του αλλά η Ν.Δ., έστω και οριακά, σχηματίζει κυβέρνηση. Ξεκινά μια δύσκολη περίοδος για τη χώρα με ταυτόχρονη προσπάθεια ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής. Ωστόσο, το Ειδικό Δικαστήριο που συγκροτείται θα γίνει τελικά “μπούμερανγκ” για τη συντηρητική παράταξη.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1990 – 2ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Σε ατμόσφαιρα έντονης αυτοκριτικής και δημιουργικής προσπάθειας ανασύνταξης των δυνάμεών του Κινήματος , αποφασίζεται στο Συνέδριο η πολιτική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το 2ο Συνέδριο επανεκλέγει ομόφωνα τον Ανδρέα Παπανδρέου Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Θεσμοθετείται για πρώτη φορά η θέση του Γραμματέα της Κ.Ε και η Κ.Ε στο “Πεντελικό” εκλέγει τον `Ακη Τσοχατζόπουλο στη θέση αυτή.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1992 – ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΕΚΛΟΓΗ Β΄ ΑΘΗΝΑΣ
Μετά την πανηγυρική αθώωση του Ανδρέα Παπανδρέου και την έκπτωση του Δημ. Τσοβόλα από το βουλευτικό αξίωμα λόγω της απόφασης του Ειδικού Δικαστηρίου , στην επαναληπτική εκλογή της B` Αθήνας το ΠΑΣΟΚ κερδίζει την εκλογική μάχη. Το αποτέλεσμα των εκλογών της B` Αθήνας ανατρέπει ουσιαστικά τους πολιτικούς συσχετισμούς και το ΠΑΣΟΚ οδεύει ξανά προς την εξουσία.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1993 – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Το ΠΑΣΟΚ επανέρχεται θριαμβευτικά στο τιμόνι της διακυβέρνησης της χώρας με ποσοστό 47%. Παίρνει την εντολή να δώσει μια κατεύθυνση στη πορεία της χώρας και να την οδηγήσει στο δρόμο της ανάπτυξης και της προόδου, μετά από μια τριετία αντιλαϊκής, αντιαναπτυξιακής και συντηρητικής πολιτικής που την καταδίκασε στην αδράνεια και τη στασιμότητα. Ο Ανδρέας Παπανδρέου εκλέγεται για τρίτη τετραετία Πρωθυπουργός.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 1994 – 3ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Ένα Συνέδριο που αποφασίζει ουσιαστικές αλλαγές στο Καταστατικό του Κινήματος και επικυρώνει την κυβερνητική πορεία. Γίνεται στη σκιά των μεγάλων αλλαγών που συντελέστηκαν λίγα χρόνια πριν και στην αναζήτηση νέων δρόμων. Επανεκλέγεται ομόφωνα ο Ανδρέας Παπανδρέου, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κεντρικό θέμα αποτέλεσε η κατοχύρωση του ασυμβίβαστου του Γραμματέα της Κ.Ε με τη θέση κυβερνητικού στελέχους.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1994 – ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Η σύνοδος της Κέρκυρας γίνεται στο τέλος μιας πετυχημένης Ελληνικής Προεδρίας όπου αποφασίζεται η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την προσχώρηση Αυστρίας , Σουηδίας ,Φιλανδίας και Νορβηγίας. Ακόμη αποφασίζεται να ενισχυθούν οι πολιτικές κατά της ανεργίας και η προώθηση της Εσωτερικής και Εξωτερικής Ασφάλειας της Ένωσης.
1994-ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ – ΑΣΕΠ
Το ΠΑΣΟΚ με το σύστημα των εξετάσεων που προωθεί για την πρόσληψη στον Δημόσιο Τομέα ενισχύει ουσιαστικά την διαφάνεια, την αξιοκρατεία και την αντικειμενικότητα. Η συνεχής βελτίωση του συστήματος προσλήψεων στο Δημόσιο Τομέα με απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών, η υποχρεωτική αρχική κατάρτιση όλων των νεοεισερχομένων δημοσίων υπαλλήλων και η προαγωγική εκπαίδευση των υψηλόβαθμων υπαλλήλων της δημόσιας δίοικησης σε εξειδικευμένους και κρίσιμους τομείς άσκησης πολιτικής οδηγεί στη βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων υπηρεσιών.
ΜΑΙΟΣ 1995- ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΗΠΑ
Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού μετά το 1981. Ο Πρωθυπουργός συνοδευόμενος από 100 Έλληνες επιχειρηματίες βάζει σε καινούρια βάση τις Ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Συζητούνται τα Ευρωπαϊκά θέματα, τα θέματα της Νοτιανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων, οι σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και το Κυπριακό.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1995 – 4η ΣΥΝΟΔΟΣ
Το ΠΑΣΟΚ εισέρχεται σε κρίσιμη περίοδο εντάσεων και εσωκομματικών τριβών. .Στην ΚΕ παραιτείται ο Δημ.Τσοβόλας από το ΠΑΣΟΚ για να ιδρύσει αργότερα το ΔΗΚΚΙ .Εκλέγεται γραμματέας Κ Ε ο Κώστας Σκανδαλίδης μετά την είσοδο του `Ακη Τσοχατζόπουλου στην κυβέρνηση. Λίγες μέρες μετά ο Ανδρέας Παπανδρέου εισέρχεται στο “Ωνάσειο” με κρίση τηςυγείας του.
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1996 – ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΟΔΟΣ Κ.Ε
Η Κ.Ε με εισήγηση του Κώστα Σκανδαλίδη αποφασίζει τις διαδικασίες εκλογής του Πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος μετά την ιστορική παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου στις 17 Ιανουαρίου. Την επόμενη μέρα η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει ανάμεσα στους Κώστα Σημίτη, `Ακη Τσοχατζόπουλο, Γεράσιμο Αρσένη και Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον Κώστα Σημίτη νέο Πρωθυπουργό της χώρας.
ΜΑΡΤΙΟΣ 1996- ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΘΗΚΗΣ ΜΑΑΣΤΡΙΧΤ
Πανηγυρική έναρξη στο Τορίνο της διακυβερνητικής διάσκεψης με την συμμετοχή του Έλληνα Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ . Σε διάστημα ενός έτους θα πρέπει να γίνει επεξεργασία προτάσεων για θέματα δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων, για την προσέγγιση του πολίτη, για την διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα της εργασίας των θεσμικών οργάνων. Ακόμη αποφασίζει τη βελτίωση των διαδικασιών λήψης αποφάσεων σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1996 – ΘΑΝΑΤΟΣ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Το ΠΑΣΟΚ χάνει τον ιδρυτή και ηγέτη του. Ολόκληρη η χώρα, αλλά και η παγκόσμια κοινότητα αποχαιρετά τον μεγάλο ηγέτη, τον οραματιστή, το δημιουργό, το δάσκαλο. Η προσωπικότητα του Ανδρέα Παπανδρέου και η δράση του μένει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη μας. ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΕΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1996 – 4ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Το 4ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί το πρώτο βήμα εισόδου του Κινήματος στη Νέα Εποχή. Με την εκλογή του Κώστα Σημίτη στην Προεδρία του ΠΑΣΟΚ ανοίγει μια νέα σημαντική σελίδα και ξεκινά η πορεία για την πολιτική και οργανωτική αναγέννηση του χώρου. Ένα Συνέδριο σταθμός στα πολιτικά πράγματα της χώρας .Στην πρώτη Σύνοδο της Κ.Ε ο Κώστας Σκανδαλίδης επανεκλέγεται Γραμματέας του Οργάνου.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1996 – ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και πάλι τις εκλογές και παίρνει την εντολή να συνεχίσει την πορεία της χώρας για την ισότιμη ένταξή της στην Ενωμένη Ευρώπη. Ακόμη την πορεία για ένα κράτος δικαίου, για θεσμική ανασυγκρότηση της χώρας και την ενίσχυση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μια καινούρια περίοδος κυβερνητικής θητείας ξεκινά για την είσοδο της χώρας στο νέο αιώνα με ασφάλεια και ευημερία.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1996-ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΟΝΕ
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δουβλίνου λαμβάνεται η απόφαση για μια συμφωνία σταθερότητας και ανάπτυξης για την ΟΝΕ. Ταυτόχρονα παρουσιάζονται στο κοινό τα μελλοντικά Ευρωνομίσματα. Ο Κώστας Σημίτης μαζί με άλλους αρχηγούς κρατών ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εντείνει τον αγώνα της για τη καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 1997-ΑΝΑΛΗΨΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ
Μια μεγάλη επιτυχία της Ελληνικής Κυβέρνησης , του Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη και της οργανωτικής επιτροπής για την ανάληψη των ολυμπιακών αγώνων . Αρχίζει μια περίοδος υλοποίησης και ολοκλήρωσης σημαντικών αθλητικών εγκαταστάσεων και υποδομών για μια πόλη ολυμπιακών προδιαγραφών. Η Διεθνής προβολή , η ανάπτυξη των επιχειρήσεων και η δημιουργία νέων που θα αναλάβουν την οργάνωση τους και θα συμβάλλουν παράλληλα στη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και την ανάπτυξη ολόκληρης της χώρας.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 1997-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΗ ΚΡΗΤΗ
Με πρωτοβουλία του Έλληνα Πρωθυπουργού και Πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη οργανώνεται η πρώτη συνάντηση ηγετών Βαλκανικών χωρών στη Κρήτη. Για πρώτη φορά όλοι οι Βαλκάνιοι ηγέτες κάθονται στο ίδιο τραπέζι για θέματα οικονομικής συνεργασίας , ανάπτυξης, ειρήνης, ασφάλειας και ευρύτερης συνεργασίας στην περιοχή.
1997-ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗ
Το ΠΑΣΟΚ ξεκίνησε μια μεγάλη παρέμβαση μετατρέποντας τις περιφέρειες σε ανεξάρτητες διοικητικές μονάδες . Αλλάζει τον χάρτη των Δήμων της χώρας που γίνονται τώρα 1000 από 6000 περίπου με κύριο στόχο μια ισχυρή και αυτοδύναμη Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δίνεται έτσι η δυνατότητα καλύτερης ανάπτυξης της Περιφέρειας, σε όλους τους τομείς.
1997-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ
Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καταθέτει και ξεκινά μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση για το σύνολο του Εκπαιδευτικού Συστήματος. Δημιουργείται το ολοήμερο σχολείο , καταργείται η επετηρίδα και γίνεται διαγωνισμός για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών ενώ παράλληλα θεσμοθετούνται αξιοκρατικές διαδικασίες αξιολόγησης τους. Καταργούνται οι Πανελλαδικές εξετάσεις και “ανοίγει “ο δρόμος της εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση για όλους. Ιδρύεται το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ενισχύεται η πολύπλευρη μόρφωση. Παράλληλα ξεκινά η μεγάλη προσπάθεια για ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στη μόρφωση με σημαντική ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.
1997/1998-ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕ ΗΓΕΤΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη ανοίγεται ένας πολιτικός διάλογος με τα Ευρωπαϊκά Σοσιαλιστικά και Κεντροαριστερά κόμματα για το σύνολο των προβλημάτων που απασχολούν το Σοσιαλιστικό Κίνημα και το σύγχρονο κόσμο. Έρχονται στην Αθήνα : Α. Ο Μάσιμο Ντ` Αλέμα , Πρωθυπουργός της Ιταλίας , 4 Μαρτίου 1997 στη συζήτηση με θέμα ” Η Αριστερά μπροστά στις προκλήσεις της Ευρώπης του Αύριο. Β. Ο Ζακ Ντελόρ, Πρώην Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής επιτροπής της Ε.Ε, 30 Ιουνίου στη συζήτηση με θέμα “Σκέψεις για το σχεδιασμό μιας αναπτυξιακής στρατηγικής”. Γ. Ο Λιονέλ Ζοσπέν Πρωθυπουργός της Γαλλίας , 31Αυγούστου 1998 στη συζήτηση με θέμα “Οι προοπτικές των δυνάμεων της αριστεράς και ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών στην Ευρώπη του 2000”.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1998- ΑΤΖΕΝΤΑ 2000
Η μάχη του Πρωθυπουργού στη σύνοδο Κορυφής του Βερολίνου στέφθηκε με επιτυχία εξασφαλίζοντας πόρους από τα Διαρθρωτικά Ταμεία ύψους των 9 τρις δρχ, για την περίοδο 2000-2006, που είναι κατά πολύ αυξημένοι σε σχέση με το δεύτερο πακέτο Ντελόρ. Έτσι, μαζί με τους εθνικούς πόρους , θα διατεθούν συνολικά 15 τρις δρχ για συνέχιση των μεγάλων έργων και την ανάπτυξη της χώρας, συμβάλλοντας παράλληλα για την αντιμετώπιση της ανεργίας.
ΜΑΡΤΙΟΣ 1999-5ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΣΟΚ
Στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ,μέσα από έντονο αλλά ουσιαστικό διάλογο ,αποφασίστηκε η έναρξη των διαδικασιών ,με ευθύνη της νέας Κ.Ε που εκλέχθηκε ,για την ανασύνταξη και την αναζωογόνηση του Κινήματος . Επίσης αποφασίστηκε το πολιτικό πλαίσιο δράσης και οι θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τα προβλήματα της χώρας και τις προκλήσεις της Νέας Εποχής .Για άλλη μια φορά τονίσθηκε η θέληση και η απόφαση όλων για συλλογική δράση και συστράτευση στην επίτευξη των στόχων του Κινήματος. Το Συνέδριο επανεξέλεξε τον Κώστα Σημίτη Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Στην 1η Σύνοδο της Κ.Ε ο Κώστας Σκανδαλίδης επανεκλέγεται Γραμματέας της Κ.Ε.
ΙΟΥΝΙΟΣ 1999-ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ
Οι  Ευρωεκλογές γίνονται μέσα σε έντονα φορτισμένο κλίμα λόγο του πολέμου στο Κοσσυφοπέδιο .Το ΠΑΣΟΚ έρχεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 33% έναντι 36% της Ν/Δ. Στις εκλογές αυτές υπήρξε μέτωπο όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης εναντίον του ΠΑΣΟΚ. Αμέσως μετά τις εκλογές η ΚΕ, αφού αποτίμησε τα αποτέλεσμα, τα σχεδίασε τα πολιτικά βήματα της ανασύνταξης του Κινήματος και προγραμμάτισε τη δράση του με στόχο την επίτευξη των εθνικών επιδιώξεων και τη νίκη στις προσεχείς εθνικές εκλογές του 2000.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2000-ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι εκλογές γίνονται σε έντονα πολιτικά φορτισμένο κλίμα. Το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Κώστα Σημίτη κερδίζει πάλι τις εκλογές με ποσοστό 43.79% έναντι 42,73% της Ν.Δ., εκλέγοντας 158 βουλευτές. Σ` αυτή τη δύσκολη περίοδο το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο διατηρεί το ποσοστό του αλλά το ανεβάζει κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες από το αντίστοιχο των Ευρωεκλογών και κατά 2 μονάδες από τις εθνικές εκλογές του 1996. Η νίκη του ΠΑΣΟΚ συμπίπτει με την αυγή του 21 αιώνα. Η Ελλάδα γίνεται ισότιμο μέλος στην οικονομική και νομισματική ένωση. Ο στόχος της ισχυρής Ελλάδας με έμφαση στο κοινωνικό κράτος, την απασχόληση, την υγεία, την παιδεία και τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης αποτελούν την πυξίδα της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.
Οκτώβριος 2001: 6ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
Το 6ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ διεξάγεται τον Οκτώβριο του 2000 σε μια προσπάθεια επανασύνταξης των δυνάμεων του Κινήματος. Το αποτέλεσμα του συνεδρίου εκφράζει την πίστη των μελών του για μια κοινή πορεία και ο Κώστας Σημίτης επανεκλέγεται Πρόεδρος του Κινήματος και παίρνει την εντολή να διαμορφώσει μια στρατηγική για ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ για μια πιο ισχυρή Ελλάδα.
Οκτώβριος 2001: Συνεδρίαση ΚΕ για εκλογή νέου Γραμματέα
Η ΚΕ του ΠΑΣΟΚ εκλέγει νέο Γραμματέα. Ο Κώστας Λαλιώτης παραλαμβάνει τη σκυτάλη του Γραμματέα της ΚΕ από τον Κώστα Σκανδαλίδη. Με μηνύματα που συμπυκνώνονται στα δυο τρίπτυχα: «Πρώτα η Ελλάδα – Πρώτα ο Πολίτης – Πρώτα ο Άνθρωπος» και «Ανάπτυξη παντού – Κοινωνία Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Αλληλεγγύης – Ευημερία και Ποιότητα Ζωής για όλους» ο Κώστας Λαλιώτης δίνει μια νέα πνοή στο ΠΑΣΟΚ. Ο νέος Γραμματέας οραματίζεται το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος ζωντανό και δημιουργικό, να εκπροσωπεί και να εκφράζει ένα σύγχρονο ρεύμα πολιτικής και κοινωνικής πλειοψηφίας, που οφείλει να αναμετριέται με τα νέα προβλήματα ακόμα και με τον ίδιο του τον εαυτό.
Οκτώβριος 2002: Δημοτικές εκλογές
Οι Δημοτικές εκλογές διενεργούνται τον Οκτώβριο του 2002 και το ΠΑΣΟΚ κερδίζει ένα σημαντικό αριθμό σε Δήμους και Νομαρχίες, με τα συνθήματα : Μάχη για την αυτοδιοίκηση- Μάχη για την αυτονομία των πολιτών στο Δήμο και στο Νομό. Στις εκλογές αυτές η Φώφη Γεννηματά κερδίζει τη μάχη για την Υπερνομαρχία Αθήνας – Πειραιά. Το μήνυμα για το ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση είναι σαφές: Δεν χρειάζονται κομπασμοί, δεν χρειάζονται μεγάλα λόγια , δεν χρειάζονται μετρήσεις απλά αριθμών. Χρειάζεται δουλειά, έργο, επιδιώξεις, συγκεκριμένοι στόχοι, σκληρή δουλειά, γιατί έχουμε όλοι τη δυνατότητα για μια νικηφόρα πορεία, για μια νικηφόρα στρατηγική μέχρι της εκλογές του 2004.
Ιανουάριος 2003 – Ιούνιος 2003: Η Ελλάδα στο τιμόνι της Ευρώπης
1η Ιανουαρίου – 30 Ιουνίου 2003: η επιτυχημένη άσκηση της ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση συγκεντρώνει τους επαίνους κυβερνήσεων, πολιτικών ομάδων εντός και εκτός της Ευρώπης καθώς και των διεθνών ΜΜΕ. Οι προσεκτικοί χειρισμοί του Κ. Σημίτη και Γ. Παπανδρέου στην κρίση στο Ιράκ διασώζουν την εσωτερική συνοχή και διεθνή αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπογράφεται στην Αθήνα η ιστορική Πράξη Προσχώρησης των 10 νέων κρατών-μελών της διεύρυνσης, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου. Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης επιτυγχάνεται συμφωνία πάνω στο Σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος που εκπόνησε η Ευρωπαϊκή Συνέλευση. Επίσης αναπτύσσεται περισσότερο η κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας, προωθείται η μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής καθώς και η «διαδικασία της Λισσαβώνας» για τη μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής οικονομίας και την ενίσχυση της απασχόλησης και ενισχύονται, τέλος, οι σχέσεις της ΕΕ με τις χώρες της Βαλκανικής.
Ιούλιος 2003: Έκτακτη Σύνοδος Κεντρικής Επιτροπής για εκλογή Νέου Γραμματέα
Τον Ιούνιο 2003 διενεργείται Έκτακτη Σύνοδος της Κεντρικής Επιτροπής και ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης εκλέγεται νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Σύνοδο της ΚΕ επισημαίνει ότι η νέα συλλογική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να κρατήσει εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το κίνημα από τη στιγμή της ίδρυσής του και συνεχίζουν να είναι και σήμερα επίκαιρα, ενώ ταυτόχρονα να προστεθούν και νέοι στόχοι σύμφωνοι με τις κοινωνικές απαιτήσεις των πολιτών και την πρόοδο της Ελλάδας. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι θα εργαστεί για την διαρκή και ουσιαστική ανανέωση των οραμάτων, των αξιών και των στόχων του κινήματος.
Φεβρουάριος 2004: Εκλογή Προέδρου ΠΑΣΟΚ
Στις 8 Φεβρουαρίου του 2004 το ΠΑΣΟΚ σεβόμενο απόλυτα το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει σε αποφάσεις που τον αφορούν, κάνει πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία. Με μια ασυνήθιστη και πρωτόγνωρη για τα ελληνικά δεδομένα διαδικασία, εκλέγει τον Γιώργο Παπανδρέου ως Πρόεδρο του κόμματος και στην διαδικασία εκλογής του νέου Προέδρου συμμετέχουν 1.000.000 πολίτες, όχι μόνον μέλη αλλά και φίλοι του ΠΑΣΟΚ. Κάλπες είχαν στηθεί σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Ο Γιώργος Παπανδρέου κάνει ένα πρώτο πολύ σημαντικό βήμα για την κατάκτηση ενός πιο ουσιαστικού τρόπου συμμετοχής, όπου ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει και να αποφασίζει ο ίδιος για το μέλλον του, χωρίς να αισθάνεται αποκλεισμένος .
Μάρτιος 2004 – Εθνικές εκλογές
Το ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Γιώργο Α. Παπανδρέου και σεβόμενο απόλυτα την ανάγκη της κοινωνίας για αλλαγή και ανανέωση δίνει τον προεκλογικό του αγώνα έχοντας ως κεντρικό σύνθημα «Τολμάμε, Αλλάζουμε, Προχωράμε». Η μεγάλη δημοκρατική παράταξη μετά από μια μακρά περίοδο διακυβέρνησης διατηρεί συσπειρωμένες τις δυνάμεις της και με ποσοστό 40,55% αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα . Με κινητήριο μοχλό τα πολιτικά του στελέχη και τις δυνάμεις της ανανέωσης, το ΠΑΣΟΚ ανοίγει έναν νέο κύκλο διαλόγου για την ανασυγκρότησή του, ώστε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου Σοσιαλιστικού κόμματος και στις ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών.
Μάιος 2004: Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης
Στις 14 Μαΐου 2004 συνεδρίασε για πρώτη φορά το Εθνικό Συμβούλιο Ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ, στο οποίο συμμετείχαν 800 στελέχη του κινήματος. Ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου μίλησε για τις Ευρωεκλογές, για την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα του σημερινού ΠΑΣΟΚ και για την προώθηση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Στο Συμβούλιο συγκροτήθηκαν ομάδες εργασίας με θεματικές ενότητες για την Ευρώπη των Περιφερειών, την οικονομία, την Αγροτική Πολιτική , την μετανάστευση και το Σοσιαλιστικό Όραμα.
Ιούνιος 2004 – Ευρωεκλογές
Οι ευρωεκλογές διεξάγονται τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, σε χαλαρό πολιτικό κλίμα. Το ΠΑΣΟΚ με κεντρικό σύνθημα “Αλλάζουμε τον κόσμο;” δίνει την προεκλογική μάχη για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με ψηφοδέλτιο που εκφράζει μια πραγματική ανανέωση. Σε αυτές τις εκλογές αναδεικνύεται δεύτερο κόμμα με ποσοστό 34.01 και εκπροσωπείται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 8 βουλευτές. Αποτιμώντας το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και σε συνάρτηση με αυτό των εθνικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ βαδίζει προς το επόμενο συνέδριό του ετοιμάζοντας τη νέα διακήρυξη του, που θα καθορίζει το ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα για τη νέα εποχή.
3 – 6 Μαρτίου 2005: 7ο Συνέδριο ΠΑΣΟΚ
Πραγματοποιείται έναν χρόνο μετά την πανηγυρική εκλογή του Γιώργου Α. Παπανδρέου, ως Προέδρου του Κινήματος. Το κεντρικό σύνθημα «Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ, για να αλλάξουμε την Ελλάδα» σηματοδοτεί την έναρξη ενός Συνεδρίου ιστορικού απολογισμού και ουσιαστικής ανασυγκρότησης. Ένα συνέδριο «στροφή στην κοινωνία», όπως είχε δεσμευτεί ο Πρόεδρος του Κινήματος. Η έννοια της «συμμετοχικής δημοκρατίας» αποτελεί μεταξύ άλλων θεμελιώδη πολιτική θέση. Κατοχυρώνονται και καταστατικά πλέον οι έννοιες μέλος και φίλος του Κινήματος.
Μάρτιος 2005: Σύνοδος Εθνικού Συμβουλίου για την εκλογή νέου Γραμματέα
Στις 16 Μαρτίου 2005 συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος. Η ευρωβουλευτής Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εκλέγεται νέα Γραμματέας, και είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει γυναίκα αυτή την θέση. Με την εκλογή της πραγματώνεται η δέσμευση του Προέδρου, Γιώργου Α. Παπανδρέου, να βρεθούν οι γυναίκες στην πρώτη γραμμή της πολιτικής δράσης του Κινήματος. Η νέα Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου δεσμεύεται να υπηρετήσει το Κίνημα στην καινούρια φάση που έχει μπει μετά το Συνέδριο, για να οδηγηθεί το ΠΑΣΟΚ ξανά σε νικηφόρα πορεία. Να ξαναγίνει κόμμα ανοικτό στην κοινωνία και στους πολίτες.
Ιανουάριος 2006: Νέος Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ο Γιώργος Α. Παπανδρέου
Υπό την αιγίδα του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιείται στην Αθήνα, στις 30 και 31 Ιανουαρίου του 2006, η συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για την εκλογή νέου Προέδρου της Οργάνωσης. Μοναδικός υποψήφιος χρίζεται ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, ο οποίος και λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης. Με την εκλογή του Γιώργου Α. Παπανδρέου στην ηγεσία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς σηματοδοτείται μια νέα πορεία για την δημιουργία προϋποθέσεων που θα οδηγήσουν στον «εκδημοκρατισμό της παγκοσμιοποίησης», μέσα από την συνεργασία όλων των προοδευτικών δυνάμεων του κόσμου.
Δεκέμβριος 2006: Σύνοδος Εθνικού Συμβουλίου για την εκλογή νέου Γραμματέα
Την 1η Δεκεμβρίου 2006 συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο του Κινήματος και εκλέγεται νέος Γραμματέας ο Νίκος Αθανασάκης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, διακρίνει στο πρόσωπο του Νίκου Αθανασάκη την γνώση και την δύναμη να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην επόμενή του περίοδο, αναγνωρίζοντάς του, ότι στις κρίσιμες στιγμές, υπήρξε φορέας σταθερότητας και ενότητας. Με σύνθημα το «Δουλειά για τη νίκη», ο νέος Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, δίνει το στίγμα για την νέα πορεία του Κινήματος, μέσα από την δρόμο της δημοκρατικής ανατροπής. Ο στόχος είναι ένας και δεν είναι άλλος από την ανατροπή της συντηρητικής κυβέρνησης της ΝΔ.
18 – 19 Μαΐου 2007: Προγραμματικό Συνέδριο
Κατά την προσυνεδριακή περίοδο εγκαινιάζεται μία νέα δυναμική μορφή διαλόγου του Κινήματος με την κοινωνία. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται και ο ιστότοπος dialogos.pasok.gr, που δίνει το βήμα στον πολίτη να καταθέτει απόψεις και προτάσεις για το Κυβερνητικό Πρόγραμμα. Το Συνέδριο έχει σκοπό να δρομολογήσει την νικηφόρα πορεία του Κινήματος στις επόμενες εκλογές. Μέσα από τον διάλογο το Συνέδριο καταλήγει στο νέο Κυβερνητικό Πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, με κεντρικό σύνθημα το «Δίκαιη Κοινωνία – Δυνατή Ελλάδα». Σύνθημα με το οποίο το ΠΑΣΟΚ θα πορευτεί στις Εθνικές Εκλογές στις 16 Σεπτεμβρίου 2007.
16 Σεπτεμβρίου 2007: Εθνικές Εκλογές
Μέσα σε κλίμα εθνικού πένθους, εξαιτίας των καταστροφικών πυρκαγιών του καλοκαιριού, πραγματοποιούνται, πρόωρα, οι Εθνικές Εκλογές. Το προεκλογικό κλίμα είναι αμήχανο. Το ΠΑΣΟΚ δεσμεύεται για «Σιγουριά -Ελπίδα – Προοπτική», απέναντι στην συντηρητική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ. Καλεί τους πολίτες να ψηφίσουν για τη Νέα Αλλαγή. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει παρουσιάσει και έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει το Σχέδιο Ανασυγκρότησης και Αναγέννησης της Πελοποννήσου, το οποίο θα αποτελέσει την πυξίδα για την Εθνική Αναγέννηση της χώρας. Το ΠΑΣΟΚ, όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο Πρόεδρός του, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έδωσε μία μεγάλη μάχη αλλά δεν κατόρθωσε να την κερδίσει. Ήρθε δεύτερο κόμμα, με ποσοστό 38.10 % και εξέλεξε 102 βουλευτές.
Πορεία προς την 11η Νοεμβρίου | Εθνική Συνδιάσκεψη | Εκλογή Προέδρου
Από τις 16 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεσμεύεται να δρομολογήσει διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου, δίνοντας τον λόγο στα μέλη και τους φίλους του Κινήματος. Ακολουθούν οι υποψηφιότητες των Ευάγγελου Βενιζέλου και Κώστα Σκανδαλίδη. Σημαντικός σταθμός για την 11η Νοεμβρίου, ημερομηνία εκλογής του νέου Προέδρου, η Εθνική Συνδιάσκεψη (2-4 Νοεμβρίου), στην οποία οι υποψήφιοι για την ηγεσία καταθέτουν το πολιτικό τους πλαίσιο. Στις 11 Νοεμβρίου, 769.156 μέλη και φίλοι του Κινήματος προσέρχονται στις κομματικές κάλπες, μετατρέποντας την εκλογή Προέδρου σε μεγάλη δημοκρατική διαδικασία. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επανεκλέγεται λαμβάνοντας το 55.91% των ψήφων.
13 – 16 Μαρτίου 2008: 8ο Συνέδριο
Το 8ο Συνέδριο βρίσκει το Κίνημα σε μία πολύ κρίσιμη καμπή και πραγματοποιείται μετά από μία περίοδο έντονου εσωκομματικού διαλόγου, με αφετηρία την 16η Σεπτεμβρίου 2007 και αποκορύφωμα την διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου, στις 11 Νοεμβρίου. Το ΠΑΣΟΚ βγαίνει από τις διαδικασίες του Συνεδρίου ενδυναμωμένο πολιτικά, αλλά και οργανωτικά. Με το τρίπτυχο Ενότητα – Ανανέωση – Αξιοκρατία να αποτελεί θεμελιώδες αξίωμα και αδιαπραγμάτευτη αρχή, το Κίνημα μπαίνει εκ νέου σε τροχιά νίκης για την επίτευξη της Αλλαγής στον τόπο. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι, με απόφαση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Α. Παπανδρέου, τα νέα όργανα του Κινήματος συγκροτούν στελέχη χωρίς προηγούμενη υπουργική ή υφυπουργική θητεία.

2009-2012: Κυβέρνηση

Στις βουλευτικές εκλογές του 2009 το ΠΑ.ΣΟ.Κ. έλαβε ποσοστό 43,92% και 160 έδρες στην Βουλή, σχηματίζοντας αυτοδύναμη κυβέρνηση. Γρήγορα, οι προγραμματικές προεκλογικές δεσμεύσεις του Γιώργου Παπανδρέου αναθεωρήθηκαν λόγω της άσχημης οικονομικής κατάστασης αφού όπως προκύπτει σήμερα, η κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή και ΝΔ, εκτόξευσε μέσα σε λίγα χρόνια το έλλειμμα και το χρέος της χώρας σε τεράστια επίπεδα με αποτέλεσμα η οικονομική κρίση να είναι αναπόφευκτη.

Το Νοέμβριο του 2011, η κυβέρνηση Παπανδρέου λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρα υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, αποφάσισαν το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας υπό το Λουκά Παπαδήμο, για την εφαρμογή των πολιτικών λιτότητας. 

Η νέα κυβέρνηση, συμφώνησε στη σύναψη νέας δανειακής σύμβασης (2ο Μνημόνιο). Αρκετοί βουλευτές του κόμματος παραιτήθηκαν από την έδρα τους εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την οικονομική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση] ενώ την ημέρα της ψηφοφορίας στη Βουλή, 22 βουλευτές καταψήφισαν το νομοσχέδιο, με αποτέλεσμα να διαγραφούν.

Μετά την παραίτηση του Γιώργου Παπανδρέου από τη θέση του Πρωθυπουργού ξεκίνησαν οι διαδικασίες και για την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑ.ΣΟ.Κ. Υποψηφιότητα για την ηγεσία του κόμματος κατέθεσαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Χρήστος Παπουτσής και ο Στέφανος Τζουμάκας.Στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑ.ΣΟ.Κ., στις 12 Μαρτίου του 2012, ανακηρύχθηκε υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς ήταν ο μοναδικός ο οποίος κατάφερε να συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό υπογραφών. Στις 18 Μαρτίου πραγματοποιήθηκαν οι εσωκομματικές εκλογές, οι οποίες ανέδειξαν τον Βενιζέλο, τρίτο πρόεδρο του ΠΑ.ΣΟ.Κ..

Η διάλυση της Βουλής, τον Απρίλιο του 2012, και η προκήρυξη εκλογών βρήκε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. με 130 βουλευτές, αποδυναμωμένο και αποψιλωμένο από στελέχη . Τον ίδιο μήνα, σε πανελλήνια δημοσκόπηση, λάμβανε ποσοστό της τάξης μόλις του 12,5%.

Συγκυβέρνηση και το 9ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ

Το Μάρτιο του 2013 διεξήχθη το 9ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., παρουσία 4.200 περίπου συνέδρων.[82] Στη νέα Κεντρική Επιτροπή που εξελέγη, πρώτος σε σταυρούς αναδείχθηκε ο προερχόμενος από τη Νεολαία ΠΑ.ΣΟ.Κ., Νίκος Ανδρουλάκης,[83] ο οποίος εξελέγη και γραμματέας.[84]

Στις 22 Ιουνίου 2013, η Δημοκρατική Αριστερά απέσυρε τη στήριξή της, με αφορμή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση της Ε.Ρ.Τ., και το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ήταν το μόνο κόμμα, πέραν της Νέας Δημοκρατίας, που παρείχε στήριξη στην κυβέρνηση Σαμαρά. Στον ανασχηματισμό που ακολούθησε, ο πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών.[85] Το Νοέμβριο, διεγράφη η βουλευτής Πέλλας, Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς υπερψήφισε την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και στη συνέχεια εντάχθηκε σε αυτό.[86][87] Απώλειες σημειώθηκαν και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ανεξαρτητοποιήθηκαν ο Κρίτων Αρσένης,[88] ο οποίος εντάχθηκε στο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.,[89] και η Μαριλένα Κοππά,[90] που προσχώρησε στη Δημοκρατική Αριστερά.[91]

Advertisement

Εν όψει των ευρωεκλογών του 2014, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. πρωταγωνίστησε στην ίδρυση της Ελιάς, μαζί με άλλες δυνάμεις της κεντροαριστεράς, που πραγματοποιήθηκε με Πανελλήνια Συνδιάσκεψη στις 8 και 9 Μαρτίου 2014, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.[92] Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς συγκέντρωσε 8,02% και εξέλεξε δύο ευρωβουλευτές.[93] Μετά τις ευρωεκλογές, ο Ανδρέας Λοβέρδος επανεντάχθηκε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑ.ΣΟ.Κ.,[94] χωρίς ωστόσο να διαλυθεί η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, που είχε ιδρύσει.[95]

Μετά τη διάλυση της Βουλής, στις 3 Ιανουαρίου 2015, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου μαζί με επτά βουλευτές και άλλα στελέχη, αποχώρησαν από το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ίδρυσαν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.[96] Την ίδια περίοδο, η Άντζελα Γκερέκου προσχώρησε στη Νέα Δημοκρατία.[97]

Η διάσπαση του κόμματος, καθώς και η δυσαρέσκεια για την κυβερνητική πολιτική του 2012-2015 μείωσαν κατά πολύ τα ποσοστά του ΠΑ.ΣΟ.Κ. στις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, κατατάσσοντάς το έβδομο κόμμα στη Βουλή, με ποσοστό 4,68%, που είναι και το χειρότερο στην ιστορία του, και εξέλεξε 13 βουλευτές.[98]

2015-2019 η Δημιουργία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Εξαιτίας των χαμηλών εκλογικών αποτελεσμάτων και της εκλογικής και κοινοβουλευτικής συρρίκνωσης του ΠΑ.ΣΟ.Κ., ενεργοποιήθηκαν οι εσωτερικές διαδικασίες του Κινήματος, για τη διοργάνωση Συνεδρίου.

Το 10ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ξεκίνησε στις 5 Ιουνίου και διήρκεσε τρείς ημέρες. Στο Συνέδριο αποφασίστηκε η μετεξέλιξη του ΠΑ.ΣΟ.Κ. σε έναν πολιτικό φορέα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς και η εκλογή νέου προέδρου από τη βάση στις 14 Ιουνίου. Υποψηφιότητα κατέθεσαν η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος. Τέλος εξελέγησαν τα νέα μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής.

Στις εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εκλέχθηκε η Φώφη Γεννηματά, επικρατώντας του Ανδρέα Λοβέρδου, με 51,69%.

Advertisement

Στις 31 Αυγούστου 2015, η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ανακοίνωσαν την κοινή κάθοδο των δύο κομμάτων ενόψει των βουλευτικών εκλογών του 2015, σε κοινό συνδυασμό, με το όνομα Δημοκρατική Συμπαράταξη.[99]

Τελικά, ο συνασπισμός των κομμάτων αύξησε τα ποσοστά του συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου, λαμβάνοντας 6,28% και 17 έδρες, έναντι 4,68% (13 έδρες) και 0,48% (καμία έδρα) για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και τη ΔΗΜ.ΑΡ., αντίστοιχα. Μία από τις έδρες κατέλαβε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ενώ τις υπόλοιπες 16 το ΠΑ.ΣΟ.Κ..[100]

Τον Ιούλιο του 2017 η πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φώφη Γεννηματά, από το βήμα του συνεδρίου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός νέου ενιαίου κεντροαριστερού φορέα στην Ελλάδα πριν από το τέλος του έτους, με εκλογή προέδρου από τη βάση.[105] Στις διεργασίες συγκρότησης του νέου φορέα συμμετείχαν τα κόμματα που συγκροτούν τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και Το Ποτάμι.[106]

Στις εκλογές που διεξήχθησαν για την ανάδειξη του επικεφαλής του νέου κόμματος, νικήτρια αναδείχθηκε η Φώφη Γεννηματά, επικρατώντας του ευρωβουλευτή του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, με 56,75%.[107] Το νέο κόμμα ονομάστηκε Κίνημα Αλλαγής, του οποίου το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αποτελεί συνιστώσα.[108]

Το Νοέμβριο του 2019 έλαβε χώρα το 11ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με σκοπό την παράταση της θητείας της προέδρου, Φώφης Γεννηματά, μέχρι το 2021, ενώ αποφασίστηκε η αντιστοίχιση των οργάνων του Κινήματος Αλλαγής με αυτά του ΠΑ.ΣΟ.Κ., εφόσον τα μέλη που τα αποτελούν ανήκουν στο κόμμα.

Οι Εκλογές του 2019 – Η φυγή του Ευ.Βενιζέλου

Το Κίνημα Αλλαγής, μετά από χρόνια εσωστρέφειας, έφτασε στο σημείο που ο πρώην Πρόεδρός του ΠΑΣΟΚ , Υπουργός και Αντιπρόεδρος της Συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ-ΝΔ, Ευάγγελος Βενιζέλος, αποχώρησε από το κόμμα μετά από την έντονη διαφωνία του με την ηγεσία, και την μη τοποθέτησή του στην 1η θέση του Επικρατείας. Το Κίνημα Αλλαγής, ανεβάζει τα ποσοστά του, στο 8,1% , οι διαφωνίες είναι έντονες μέχρι και σήμερα.

Advertisement