ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, πυξίδα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου”. Γράφει στο “Τhe Socialist” η Ζέφη Δημαδάμα.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, πυξίδα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου

Γράφει στο “Τhe Socialist” η Ζέφη Δημαδάμα*

 

Πόσο επίκαιρο είναι να συζητάμε για το ΠΑΣΟΚ εν έτει 2020 και για την Ιδρυτική Διακήρυξη του Ανδρέα Παπανδρέου στις 3 του Σεπτέμβρη 1974; Πόσο χρήσιμο είναι να  υπενθυμίζουμε το έργο και την προσφορά του ΠΑΣΟΚ 46 χρόνια μετά;

KANE “ΚΛΙΚ” ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΚΑΙ ΓΙΝΕ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΗΣ ΣΤΟ ΜΗΝΙΑΙΟ ΣΥΝΔΡΟΜΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ “THESOCIALIST.GR” ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΟ 1ο ΤΕΥΧΟΣ -ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

 

Πολλές φορές όσοι και όσες συμμετείχαμε και αγωνιστήκαμε στο ΠΑΣΟΚ συζητάμε και επαναπροσδιορίζουμε τις αρχές και τις άξιες του χώρου μας, σε αγαστή συνεργασία με τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές που είναι η οικογένεια μας. Γιατί εμείς είμαστε σοσιαλιστές από επιλογή, δεκαετίες τώρα. 

 

Σε αυτό το πλαίσιο, με τις αρχές και τις αξίες μας προχωρήσαμε μπροστά με το ΠΑΣΟΚ πυξίδα μας στην οικοδόμηση της δημοκρατικής παράταξης εν μέσω λαϊκισμών, χλευασμού και απαξίωσης συλλήβδην από δήθεν αριστερούς και δεξιούς του έργου του ΠΑΣΟΚ, του έργου του Ανδρέα Παπανδρέου. 

 

Όμως δεν άργησαν να καταλάβουν ότι το έργο του ΠΑΣΟΚ δεν απαξιώνεται. Η εθνική συμφιλίωση, η πατριωτική εξωτερική πολιτική, η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένταξη στην ευρωζώνη, ο εκδημοκρατισμός του κράτους και των θεσμών, η ισότητα των φύλων, η προοδευτική αναμόρφωση του οικογενειακού  δικαίου, η δημιουργία ανεξάρτητων αρχών όπως του ΑΣΕΠ, Συνήγορος του Πολίτη, το Εθνικό Σύστημα Υγείας και η κοινωνική πρόνοια, το ΕΚΑΣ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», η αναμόρφωση της Παιδείας, η διοικητική αποκέντρωση, η ισχυρή αυτοδιοίκηση και τα ΚΕΠ, τα μεγάλα έργα υποδομής είναι οι ζωντανές αποδείξεις των μεγάλων ανατροπών που επέφερε το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα. 

 

Το ΠΑΣΟΚ αποτελεί τη φιλόξενη μήτρα του Κινήματος Αλλαγής αλλά και ευρύτερα έκφραση της δημοκρατικής παράταξης με σύγχρονους όρους για όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες, τους νέους, τους ηλικιωμένους, τους Λοατκι, τις γυναίκες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους, τα άτομα ΑΜΕΑ, τους ανέργους και τους εργαζόμενους. 

 

Το ΠΑΣΟΚ αποδήμησε συντηρητικές, δεξιές πολιτικές και σφράγισε την ελληνική κοινωνία διασφαλίζοντας ίσες ευκαιρίες για διεκδίκηση της κοινωνικής ανόδου, άρση αποκλεισμών, ελεύθερη πρόσβαση στη γνώση, παραγωγή πλούτου με όρο τη δίκαιη αναδιανομή. Αυτά είναι και σημερινά κρίσιμα ζητήματα που αναζητούν λύσεις μαζί με τη βιώσιμη ανάπτυξη, τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την κλιματική αλλαγή και την ενεργειακή δημοκρατία. 

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ζωντανό κύτταρο στην αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. 

 

*Αναπλ. Εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής 

Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος  .