Το θέμα δεν είναι γιατί, το θέμα είναι γιατί τώρα Κε Σημίτη;

Γράφει ο Γαβρής Άγγελος-Αρχισυντάκτης “The Socialist- ResPublica e-magazine”

Πρόσφατα, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρώην ΠΘ της χώρας, Κώστας Σημίτης, δημοσίευσε σχετικό άρθρο με τίτλο “Αντιπολίτευση” “τραβώντας το αυτί” σε Γεννηματά -Τσίπρα και κάνοντας “κόλα το” στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Να ξεκινήσω ξεκαθαρίζοντας πως ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκθέτει την γνώμη του δημόσια και να “νουθετεί” όποιον και όποια θέλει. Να συνεχίσω ξεκαθαρίζοντας πως ο Κώστας Σημίτης υπήρξε εκ των ποιο επιτυχημένων Πρωθυπουργών στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους, αφήνοντας πίσω του έργο που είναι αδιαμφισβήτητο.

Ωστόσο, υπάρχει κάτι που δεν το χωράει το μυαλό μου. Δεν χωράει στο μυαλό μου ένας πρώην ΠΘ και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να βάζει στην ίδια ζυγαριά το Κίνημα Αλλαγής και τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν χωράει στο μυαλό μου, ο Κώστας Σημίτης, να μην είναι ενήμερος για την πλούσια δράση του Κινήματος Αλλαγής εν καιρώ πανδημίας με 150(!) θέσεις παραγωγικές και προτάσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας και την έξοδο από την κρίση ως κοινωνία, οικονομία και ως χώρα συνολικά.

Άραγε δεν είχε υποπέσει στην αντίληψή του το έργο του Κινήματος Αλλαγής; Θυμίζουμε πως η παραγωγή πολιτικού έργου και προτάσεων από πλευράς ΚΙΝΑΛ είναι 2 φορές μεγαλύτερη από το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη (του βλέπουμε και κάνουμε…) και 60 φορές πάνω από τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ! 

Η “στείρα αντιπολίτευση” που είδε στον ύπνο του ο Κος Σημίτης, που βρίσκεται; Που εντοπίζεται;

Το συγκεκριμένο άρθρο, είναι εκτός τόπου και χρόνου, εκτός πραγματικότητας και θυμίζει πάρα πολύ το “σκηνικό με την επιστολή του 2008” που οδήγησε στην διαγραφή του απο το ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο Παπανδρέου, παραθέτω ενδεικτικά τις επιστολές που αντάλλαξαν ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Κώστα Σημίτη:

Η επιστολή Παπανδρέου

Αγαπητέ Κώστα,

Διάβασα με προσοχή όσα μου έγραψες. Το θέμα του δημοψηφίσματος, το οποίο έθεσες, έχει λυθεί με ομόφωνες αποφάσεις του ΠΑΣΟΚ, του Συνεδρίου μας και του Πολιτικού μας Συμβουλίου. Αποφάσεις καθαρές, αναμφισβήτητες και δημόσια γνωστές. Αποφάσεις που ενισχύουν τη δημοκρατία στη χώρα μας. Άρα το ζήτημα δεν υφίσταται. Είχε απαντηθεί προ της επιστολής σου.

Η δε δημοσιοποίηση της επιστολής, η δημόσια διαφοροποίηση καθώς και η έμπρακτη άρνηση να συνταχθείς με το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ για την υποβολή της πρότασής μας, αποτελούν αδικαιολόγητη πολιτική πράξη. Δημιουργούν ερωτηματικά για την πολιτική βούληση και στόχευσή μας. Δημιουργούν σύγχυση και αποπροσανατολισμό τη στιγμή που κάθε νοικοκυριό δοκιμάζεται από την ακρίβεια και ο ελληνικός λαός πλήττεται βίαια από την ανομία, την αυθαιρεσία, τη διαφθορά και την κατάρρευση κάθε έννοιας κράτους δικαίου με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ.

Δημιουργούν ερωτήματα τη στιγμή που ο λαός στρέφεται προς ένα ανανεωμένο ΠΑΣΟΚ, το οποίο σήμερα αποτελεί και νέα ελπίδα. Ένα ΠΑΣΟΚ αποφασισμένο να νικήσει, για να θέσει σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα που θα αποκαθιστά τη δικαιοσύνη, την ισότητα, την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά. Μακριά και απέναντι σε όσα συμφέροντα θέλουν να χειραγωγούν την πολιτική ζωή προς ίδιον όφελος και δεν υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον.

Γνωρίζεις ότι εκτιμώ ιδιαίτερα το έργο που έχεις προσφέρει στη χώρα. Θυμούμαι πάντα την εποικοδομητική για την Ελλάδα συνεργασία μας στις κυβερνήσεις σου. Αντιλαμβάνομαι ωστόσο ότι έχεις τελικά αποφασίσει να κινείσαι έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΠΑΣΟΚ και να λειτουργείς αυτόνομα και ανεξάρτητα. Μπορώ να το κατανοήσω αλλά δεν μπορώ να το δεχτώ. Είμαι προσωπικά υποχρεωμένος αλλά και αποφασισμένος να διαφυλάττω την πολιτική ενότητα του Κινήματός μας, σεβόμενος την απόφαση της πλατιάς βάσης του ΠΑΣΟΚ της 11ης Νοεμβρίου.

Με την απόφασή σου, που επιβεβαιώνουν οι πράξεις σου, δεν μπορεί να προσμετράσαι και να συγκαταλέγεσαι στη συντεταγμένη δύναμη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Σεβόμενος την ιστορία, την προσφορά σου και την κοινή μας πορεία δεν θα κινήσω την τυπική διαδικασία προς τον Πρόεδρο της Βουλής, όπως θα όφειλα να κάνω για οποιοδήποτε άλλο στέλεχος.Διαφυλάττοντας το κύρος και τη συντεταγμένη πορεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ θα αξιολογούμε πάντα τις απόψεις που καταθέτεις. Και προσωπικά θα το κάνω με ιδιαίτερο πάντα ενδιαφέρον.

Φιλικά,
Γιώργος A. Παπανδρέου

Η επιστολή Σημίτη

Αγαπητέ Γιώργο,

Ελαβα το γράμμα σου. Θέλω να σου επισημάνω τα εξής:

Το ΠΑΣΟΚ από το 2004 και μετά έχασε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις και το ποσοστό του στην απήχηση των ψηφοφόρων έχει μειωθεί δραστικά. Κάθε μέλος του ΠΑΣΟΚ, και ιδίως εγώ, έχει υποχρέωση να προβληματιστεί για την εξέλιξη αυτή.

Το ΠΑΣΟΚ είχε προτείνει παλαιότερα δημοψήφισμα για το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Η Συνθήκη που ψηφίσαμε δεν είναι Σύνταγμα. Θεωρήθηκε σε όλη την Ένωση και από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα ως μία από τις συνήθεις συνθήκες που δεν απαιτεί διαδικασίες όπως το Σύνταγμα. Αυτή η αρχή ακολουθήθηκε μέχρι τώρα από όλες τις χώρες.

Δεν πρόκειται να αρνηθώ τις ελευθερίες να λέω τη γνώμη μου και να μπορώ να επισημαίνω στην παράταξή μου πότε τα πράγματα πάνε καλά και πότε όχι. Γι αυτό άλλωστε συμμετέχω στο ΠΑΣΟΚ.

Όσον αφορά τις δημοκρατικές διαδικασίες ξέρω καλά πότε υπάρχουν και πότε είναι πρόσχημα. Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με συγκαλύψεις και ενοχοποιήσεις διαφωνούντων.

Σχετικά με τα όσα προτείνεις κάνε ό,τι νομίζεις. Εγώ θα πράττω αυτό που μου επιβάλλει η συνείδησή μου και αυτό που κρίνω ως καλό για τη χώρα.

Με φιλικούς χαιρετισμούς
Κ. Σημίτης.

Το θέμα είναι “γιατί τώρα” Κώστα Σημίτη;

Μετά από αυτά, είμαστε υποχρεωμένοι να ανιχνεύσουμε τους λόγους που ο Κώστας Σημίτης, έτεινε χείρα βοήθειας στην νεοφιλελεύθερη και ανεπαρκέστατη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και γιατί τώρα αποφάσισε να ζυγίσει την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και την βρει “στείρα” και ίδια με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα.

Προφανώς δεν υπάρχει κανένας απολύτως συσχετισμός μεταξύ των πολιτικών ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ.

Προφανώς, η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο από δικά της λάθη και ανεπάρκεια.

Προφανώς, δεν περιμέναμε ΠΟΤΕ πως η χείρα βοήθειας στον Κ.Μητσοτάκη θα ερχόταν από τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ , Κώστα Σημίτη.

Αναρωτιόμαστε φωναχτά λοιπόν για αυτή την “πολιτική απρέπεια” του Κώστα Σημίτη, “γιατί τώρα;”

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ