Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τόνια Αντωνίου: «Το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας χρειάζεται τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου με στόχους και προτεραιότητες»

Published

on

Βασικά σημεία ομιλίας Τόνιας Αντωνίου, Βουλευτή Νότιου Τομέας Αθήνας, κατά τη συζήτηση του «αναπτυξιακού» νομοσχεδίου.

Στην αρχή της ομιλίας της η βουλευτής αναφέρθηκε στην αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών στη βουλή, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή επισημαίνοντας:

«Τα γεγονότα που διαδραματίζονται στη Βουλή δύο μέρες τώρα δεν τιμούν κανέναν. Η τεχνητή πόλωση που επιδιώκει η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει την κοινή λογική και τραυματίζει πάνω απ’ όλα την κοινοβουλευτική δημοκρατία. Να είστε σίγουροι ότι αυτή η πόλωση δεν αφορά τους πολίτες. Γι’ αυτό θα αποτύχει ο τακτικισμός σας. Οι πολίτες έχουν κουραστεί από τις κραυγές και επιθυμούν λύσεις και πράξεις» Επιπλέον τόνισε ότι «το Κίνημα Αλλαγής δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν για το ποια θα είναι η πολιτική του στάση. Η αυτόνομη πορεία του Κινήματος Αλλαγής είναι η διέξοδος των προοδευτικών πολιτών που αναζητούν επιλογή για να βγουν από το αδιέξοδο του τυφλού δικομματισμού»

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που η κυβέρνηση χαρακτήρισε ως αναπτυξιακό, η βουλευτής τόνισε ότι υπολείπεται σημαντικά από το να χαρακτηριστεί ως τέτοιο, «τη στιγμή που ο σκοπός του είναι μόνο η χρηματοδότηση των ιδιωτικών επενδύσεων».

Όπως υπογράμμισε ση συνέχεια, «η υπόθεση της ανάπτυξης είναι πολύ ευρύτερη από τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Αφορά το νέο παραγωγικό μοντέλο που χρειάζεται η χώρα και τη διαμόρφωση ενός εθνικού σχεδίου με στόχους και προτεραιότητες. Είναι μάλιστα ένα μείζον ζήτημα για την πορεία της χώρας μας τα επόμενα χρόνια σε ένα διεθνές περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει. Η ανάγκη τόσο για μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, όσο και για τη συμμετοχή της χώρας μας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση ως παραγωγού και όχι μόνο ως καταναλωτή είναι επιτακτική. Άλλα κυρίαρχα ζητήματα είναι η αποκέντρωση της ανάπτυξης, ο συμπεριληπτικός της χαρακτήρας και η δίκαιη κατανομή των ευκαιριών και του πλούτου».

Η κ. Αντωνίου επισήμανε, ότι τα παραπάνω «δεν μπορούν να προκύψουν από μια συζήτηση που διεξάγεται μόνο ανάμεσα στην Κυβέρνηση και κάποιους προνομιούχους συνομιλητές της, όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια», αλλά ότι χρειάζεται «μια διαβούλευση με εθνικές διαστάσεις», η οποία «να καταλήγει στην ευρύτερη δυνατή συναίνεση». Ωστόσο, όπως σχολίασε, «μια τέτοια διαδικασία δεν υπήρξε ποτέ», αλλά «αντί αυτής, έχουμε συχνά στο δημόσιο λόγο της Κυβέρνησης μια απαρίθμηση χρηματοδοτικών εργαλείων είτε από το συζητούμενο νομοσχέδιο είτε από το Ταμείο Ανάπτυξης είτε από το νέο ΕΣΠΑ», τα οποία «δεν φαίνεται να συνδέονται με κάποιο τρόπο μεταξύ τους, γιατί ευρύτερο εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο δεν υπάρχει». Στο σημείο αυτό τόνισε με έμφαση: «Σταματήστε, λοιπόν, κύριοι της Κυβέρνησης, να μας δείχνετε την εργαλειοθήκη αντί για το αρχιτεκτονικό σχέδιο».

Στη συνέχεια, αφού ανέφερε ότι για το Κίνημα Αλλαγής είναι αυτονόητη η ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων από το κράτος, παρέπεμψε στα στοιχεία που δείχνουν ότι σημαντικός περιοριστικός παράγοντας για την ανάπτυξη είναι ο χαμηλός ρυθμός των παραγωγικών επιχειρηματικών επενδύσεων, παρατηρώντας ότι «πρόκειται για ένα δομικό πρόβλημα που επιδεινώθηκε την προηγούμενη περίοδο της κρίσης». Πιο συγκεκριμένα ανέφερε ότι «από το 2010 και μετά το επενδυτικό κοινό της Ελλάδας μετρούμενο ως απόκλιση από το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ, ήταν κατά μέσο όρο περίπου 9% του ΑΕΠ με τις ελληνικές επενδύσεις να κινούνται κάτω από το 10% και τις ευρωπαϊκές πάνω από το 20% του ΑΕΠ ετησίως»

Advertisement

Σε σχέση με το νομοσχέδιο της κυβέρνησης η κ. Αντωνίου έθεσε ορισμένα κρίσιμα ερωτήματα: «Ποιους αφορά αυτός ο νόμος; Αφορά όλες τις επιχειρήσεις και όλες τις επενδύσεις; Τι ακούσαμε τις προηγούμενες μέρες; Ότι ο νόμος αυτός θα στηρίξει όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως μεγέθους. Είναι αλήθεια αυτό; Οι προηγούμενοι τέσσερις νόμου σύμφωνα με τα στοιχεία έχουν εντάξει συνολικά 16.619 σχέδια από το 1998 και μετά. Σε μια χώρα με περίπου οκτακόσιες χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις, με δεκαεννιά χιλιάδες μικρές, με δύο χιλιάδες μεσαίες και μόλις τριακόσιες μεγάλες, εσείς ποιοι νομίζετε ότι κατέθεσαν τα επενδυτικά σχέδια που είχαν μέσο κόστος πολύ πάνω από το ένα εκατομμύριο ευρώ; Οι πολύ μικροί και οι μικροί; Προφανώς όχι».

Η βουλευτής κάλεσε τα στελέχη της κυβέρνησης να είναι πιο ειλικρινείς, εκτιμώντας ότι «ο νόμος αυτός, όπως και οι προηγούμενοι, αφορά πρωτίστως πολύ λίγους και κατά τεκμήριο τους μεγάλους», ενώ ανέφερε ότι σύμφωνα με την άποψη του Κινήματος Αλλαγής  «πρέπει να μπούμε σε μια λογική που θα κινητοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερες επιχειρήσεις», εφόσον, «όπως αναφέρει και η αιτιολογική έκθεση, οι επενδύσεις των παλαιότερων αναπτυξιακών νόμων κάλυψαν το 13,2% του συνολικού ακαθάριστου παγίου κεφαλαίου του ιδιωτικού τομέα πλην της κατοικίας. Άρα, η ενίσχυση των μεγάλων δεν αρκεί για να κλείσουμε το χαώδες επενδυτικό κενό της χώρας».

Στη συνέχεια παρέθεσε τις ακόλουθες προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής:

  • να δοθούν κίνητρα για τη μετατροπή των ατομικών επιχειρήσεων σε εμπορικές εταιρείες, ειδικά σε ορισμένους νευραλγικούς τομείς, όπως στην αγροδιατροφή και για αγρότες και κτηνοτρόφους.
  • να δοθούν κίνητρα για τη δημιουργία δικτυώσεων και συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων.
  • να προστεθεί ειδική πρόβλεψη για επιχειρήσεις σε περιοχές που επλήγησαν από σοβαρές φυσικές καταστροφές, όπως είναι οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες.
  • να προστεθεί ειδική πρόβλεψη για επιχειρήσεις στα ελληνικά νησιά που βρίσκονται στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης.
  • να ενταχθούν στον νόμο όλα τα τουριστικά καταλύματα ανεξαρτήτως αστεριών, ακόμη και τα μη κύρια τουριστικά καταλύματα.
  • να αυξηθούν τα ποσοστά προκαταβολής των νέων επενδυτικών σχεδίων για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με την προσκόμιση αντίστοιχων εξοφλημένων παραστατικών.
  • τα πρότυπα κόστη να αναθεωρηθούν προς τα πάνω, λόγω της αύξησης των τιμών ενέργειας, αλλά και των δομικών μεταλλικών πρώτων υλών.
  • να τεθούν αποκλειστικές προθεσμίες για όλα τα στάδια υλοποίησης των επενδυτικών σχεδίων, όπως και για τη διαδικασία αξιολόγησης των ενστάσεων.

Κλείνοντας την ομιλία της κ. Αντωνίου τόνισε:

«Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη μας έχει συνηθίσει στις πομπώδεις μεγαλοστομίες. Πίσω, όμως, από αυτές κρύβονται άλλοτε μια πεζή πραγματικότητα που προσγειώνει απότομα όποιον την αντιλαμβάνεται και άλλοτε επιδιώξεις που ταιριάζουν με τις ιδεοληψίες της Κυβέρνησης και την πελατειακή λογική της. Έτσι συμβαίνει και στην περίπτωση αυτού του νομοσχεδίου, γι’ αυτό και το καταψηφίζουμε».

Advertisement