Τσιάρας: Υπάρχει ο όρος “ανθρωποκτονία” δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω εξειδίκευση του όρου “γυναικοκτονία”

«Διατάξεις για ειδεχθή αδικήματα, όπως η δολοφονία στην Ρόδο, υπάρχουν στον Ποινικό Κώδικα, αλλά το θέμα είναι πως εφαρμόζονται», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Πρωινοί Τύποι» και αναφέρθηκε στις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, που όπως σημείωσε «έχουν στόχο να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε ζητήματα που δεν ήταν σε αυτήν την λογική».

Ο κ. Τσιάρας ερωτηθείς αν θα υπάρξει ξεχωριστή αναφορά στον νέο Ποινικό Κώδικα με τον όρο «γυναικοκτονία» και διαφορετικό πλαίσιο, ήταν απόλυτος, διαμηνύοντας ότι δεν θα υπάρξει διαφορετική αναφορά. «Πλέον, η ανθρωποκτονία τιμωρείται με το μέγιστο της ποινής, ισόβια και μόνο ισόβια. Όταν υπάρχει η ανθρωποκτονία, η προβλεπόμενη τιμωρία για την οποία είναι η μέγιστη, τα ισόβια, δεν τίθεται θέμα να υπάρξει διαφορετική αναφορά στον Ποινικό Κώδικα».

Ο κ. Τσιάρας υποστήριξε πως «γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε αστοχίες στον Ποινικό Κώδικα που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να αναβαθμίσουμε σε κακουργήματα μείζονα εγκλήματα, να εκσυγχρονίσουμε και να αυστηροποιήσουμε τις ποινές, ώστε να λειτουργούν και αποτρεπτικά, καθώς και να εκσυγχρονίσουμε το δίκαιο σε σχέση με τα ισχύοντα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Απαντώντας για την έξαρση ενδοοικογενειακής βίας, είπε ότι «προβλέπονται ποινές πάρα πολύ αυστηρές για τέτοια αδικήματα, όπως αναφέρονται και στην Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία έχει υπογράψει η Ελλάδα».

«Δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Αστυνομία δεν κάνει καλά την δουλειά της»

Ο ίδιος, επιδεικνύοντας άγνοια για το τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα, δήλωσε ότι «δεν έχω καμία ένδειξη ότι η Αστυνομία δεν κάνει καλά την δουλειά της και ότι δεν αντιμετωπίζει σε άμεσο χρόνο τα περιστατικά. Είναι σαφές ότι όλοι στεκόμαστε απολύτως απέναντι».

Ποινές

Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην αυστηρότερη τιμωρία για το αδίκημα της βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης. «Έπρεπε να επέμβουμε με τρόπο ώστε η βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη να τιμωρείται με βαρύτερη ποινή και πλέον τιμωρείται με κάθειρξη έως 15 ετών», δήλωσε ο υπουργός για το προωθούμενο νέο πλαίσιο ποινών, τονίζοντας ότι συνιστά επιβαρυντική περίσταση όταν αφορά δημόσιους λειτουργούς που δέχονται επιθέσεις ενώ επιτελούν το καθήκον τους, όπως οι υγειονομικοί, οι εκπαιδευτικοί και οι αστυνομικοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ