Connect with us

MEDIA

Β.Κατσαφάδος: “Απόφαση Αλλαγής για τον Πειραιά και τα Νησιά μας”

Published

on

Γράφει ο Βασίλης Κατσαφάδος, Υπ.Βουλευτής Α’ Πειραία & Νήσων ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι όλες οι σηµαντικές δηµοκρατικές τοµές που έχουν γίνει στη χώρα, φέρουν την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ. Το ΑΣΕΠ, τα ΚΕΠ, οι Ανεξάρτητες Αρχές, είναι µεταρρυθµίσεις που συνέβαλαν στην αναβάθµιση της Δηµοκρατίας µας και στην υποχώρηση του πελατειακού κράτους. Η Διαύγεια, η Δηµόσια Διαβούλευση, η ανεξάρτητη ΕΛΣΤΑΤ, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, θεσµοθετήθηκαν παρά το γεγονός ότι τότε η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ διαχειριζόταν το ναυάγιο στο οποίο οδήγησε την ελληνική οικονοµία η Κυβέρνηση της ΝΔ το 2009. Αποτέλεσαν ένα κύµα ουσιαστικών µεταρρυθµίσεων που υπηρέτησαν τη διαφάνεια και  εκσυγχρόνισαν περαιτέρω το κράτος.

Εν τούτοις, οι σπουδαίες αυτές µεταρρυθµίσεις υποχώρησαν µαζί µε το ΠΑΣΟΚ. Τις διαδέχθηκαν ένας συνεχής εκφυλισµός τους τόσο από τη ΝΔ όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, µε την άγρια κοµµατικοποίηση της δηµόσιας διοίκησης, την πληθώρα των  διορισµών µετακλητών υπαλλήλων σε θέσεις ευθύνης, την «κανονικοποίηση» των απευθείας αναθέσεων έργων µε πρόσχηµα την πανδηµία και των κατά παρέκκλιση προσλήψεων, µε την προσπάθεια ποδηγέτησης της πολυφωνίας στα ΜΜΕ και της Δικαιοσύνης. Ως συνέπεια, το ρουσφέτι γιγαντώθηκε, η αναξιοκρατία εμπεδώθηκε, η διαφάνεια τραυματίστηκε, οι δημοκρατικοί και συνταγματικοί θεσμοί διασύρθηκαν, το κράτος αντιμετωπίστηκε σαν λάφυρο για το βόλεμα κομματικών στρατών. Η σημαντική πρόταση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και του Προέδρου του Νίκου Ανδρουλάκη, να διορίζονται οι διοικήσεις όλων των δημόσιων οργανισμών και των νοσοκομείων αξιοκρατικά, μετά από δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, συνάντησε την παγερή αδιαφορία τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Κι αυτό γιατί τα δύο αυτά κόμματα και οι ηγεσίες τους,  μοιάζουν καταπληκτικά στη νοοτροπία που τους διακατέχει. Είναι ανίκανα να τολμήσουν υπερβάσεις, απεχθάνονται ο,τιδήποτε περιορίζει τη συγκέντρωση όλων των εξουσιών στον Πρωθυπουργό-αρχηγό και την παρέα του, αδιαφορούν για τη θεσμική κανονικότητα, περιφρονούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αντιπαθούν και επιτίθενται στις ανεξάρτητες αρχές, όταν αυτές θέτουν εμπόδια στην παντοκρατορία τους και φραγμούς στις παράνομες μεθοδεύσεις τους.   

Η αναξιοκρατία, η αδιαφάνεια και το βόλεμα των ημετέρων, είναι, ιδίως τα τελευταία χρόνια, το χαρακτηριστικό γνώρισμα και  στην Α’ εκλογική περιφέρεια Πειραιά, όπου πολιτεύομαι. Με τη βοήθεια του ληστρικού μπόνους, το 2015-2019 ήταν 4 οι εκλεγμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, από τους 6 συνολικά, ενώ από το 2019 ως σήμερα ήταν 5 οι εκλεγμένοι βουλευτές της ΝΔ. Αυτό που παρατηρήθηκε, σε μεγαλύτερο βαθμό επί κυριαρχίας της ΝΔ είναι αλήθεια, ήταν ότι άνθρωποι με μικρή έως ελάχιστη σχέση με το αντικείμενο και χωρίς σχετική εμπειρία, ανέλαβαν τις διοικήσεις των νοσοκομείων, των οργανισμών και των φορέων της πόλης, με βασικό τους προσόν συνήθως τη φιλία τους με τους τοπικούς κομματάρχες και βουλευτές. Παράλληλα, το όργιο των ρουσφετιών μέσα από τις πελατειακές σχέσεις και τις εξυπηρετήσεις «των δικών μας παιδιών», βυθίζει όλο και πιο πολύ στην απόγνωση της ανεργίας και της φτωχοποίησης ικανό αριθμό συμπολιτών μας, που αδυνατούν να «δικτυωθούν» με τους ισχυρούς τοπικούς παράγοντες. Η εμβληματική ελληνική ταινία με τον θρυλικό Μαυρογιαλούρο, δεν απέχει, δυστυχώς, πολύ από την πραγματικότητα την οποία βιώνει η πόλη του Πειραιά το έτος 2023. Οι ανισότητες κραυγαλέες, οι φτωχογειτονιές μυρίζουν εγκατάλειψη, ο αγώνας για την επιβίωση αδιάκοπος…

Ο Πειραιάς, αναμφίβολα, έχει πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και ευημερίας. Απαιτείται όμως να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτικών του ταγών, μια νοοτροπία η οποία κρατά την πόλη δέσμια και μεγάλα τμήματα του πληθυσμού της καθηλωμένα. Και αυτό, παρά τις αξιοσημείωτες προσπάθειες της δημοτικής αρχής για τον εκσυγχρονισμό της πόλης και τη βελτίωση των όρων και της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της. 

Αυτή η αναντιστοιχία μεταξύ των μεγάλων δυνατοτήτων ανάπτυξης που έχει ο Πειραιάς, λόγω των πλεονεκτημάτων του και της θέσης του ως ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου και του τελικώς φτωχού μετρήσιμου αποτελέσματος, είναι σαφές ότι συνδέεται με την κατώτερη των περιστάσεων δράση των τοπικών βουλευτών του. Και βέβαια, θα πρέπει εδώ να επισημανθεί εμφατικά  ότι από το 2012 και εντεύθεν, απουσιάζει από την εκπροσώπηση του Πειραιά και των νησιών μας βουλευτής από το ΠΑΣΟΚ, τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη των εμβληματικών μεταρρυθμίσεων και των μεγάλων έργων. Είναι προφανές ότι η δυσανεξία της πόλης τα τελευταία 10-12 χρόνια δεν μπορεί παρά να χρεωθεί σε μεγάλο βαθμό στους τοπικούς βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι  κατά τις περιόδους διακυβέρνησης της χώρας από τα κόμματά τους, ήλεγχαν πολιτικά τα τοπικά ζητήματα και ευθύνονταν πολιτικά για την  πορεία της πόλης. 

  Αραγε, οι πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας θα επιβραβεύσουν ξανά τους συγκεκριμένους πολιτικούς της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ή θα δώσουν με την ψήφο τους τη δυνατότητα και την ευθύνη σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Πειραιά να αναμετρηθεί με τα παγιωμένα κακώς κείμενα και να διεκδικήσει σθεναρά λύσεις  για το σύνολο και όχι μόνο για μια μικρή  γκάμα τοπικών ηγετίσκων και κομματικών παραγόντων οι οποίοι στερούν το οξυγόνο και τις προοπτικές όσων βρίσκονται εκτός των κομματικών τειχών;

Advertisement

Η απάντηση θα δοθεί στην κάλπη. Εκτός από το διακύβευμα για την επικράτεια της χώρας, υφίσταται, σύμφωνα με τα παραπάνω, και ισχυρό διακύβευμα  για την εκλογική περιφέρεια της Α΄ Πειραιά και νήσων. Θα συνεχίσουμε με την ίδια, καταδικασμένη στη συνείδηση της πλειονότητας των πολιτών, πολιτική νοοτροπία των Πειραιαρχών και των ακολούθων τους ή θα φυσήξει άνεμος δημοκρατίας, αξιοκρατίας, διαφάνειας, δημιουργίας, ίσων ευκαιριών; Έχω την πεποίθηση ότι οι πολίτες του Πειραιά και των νησιών μας θα πάρουν μια τολμηρή Απόφαση Αλλαγής και θα δώσουν την ευκαιρία σε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να συγκρουστεί με ό,τι κρατά την εκλογική περιφέρεια της Α΄ Πειραιά καθηλωμένη στο χθες.    

Advertisement