ΔΙΕΘΝΗ
“Η Eθνική συνεννόηση καταλύτης για την διαμόρφωση ισχυρής Εθνικής γραμμής” Γράφει ο Βασίλης Κεγκέρογλου.
“Η ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΚΑΤΑΛΥΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΙΣΧΥΡΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ”
Γράφει ο Γραμματέας της Κ.Ο του Κινήματος Αλλαγής, Βασίλης Κεγκέρογλου.
Πρόσφατα γιορτάσαμε την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940. Η Ελλάδα, αντίθετα με άλλα κράτη της Ευρώπη, έχει ορίσει ως εθνική εορτή την 28η Οκτωβρίου και όχι την ημέρα της απελευθέρωσής της από τους Γερμανούς. Τιμούμε έτσι το γεγονός ότι οι Έλληνες ήταν από τους λίγους λαούς της Ευρώπης που όρθωσαν ανάστημα ενάντια στον φασισμό, πέρα από κάθε λογική πρόβλεψη. Τιμούμε την ενότητα, την αποφασιστικότητα και τη θυσία του λαού μας. Είναι μέρα Εθνικής υπερηφάνειας που δεν πρέπει να παραμένει μόνο ως μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της χώρας μας. Οι πολιτικοί και οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να εμπνευστούμε και να αντλήσουμε να κατάλληλα συμπεράσματα για το παρόν και το μέλλον της Πατρίδας μας. Οι εποχές είναι δύσκολες και απαιτείται Εθνική Στρατηγική και Ενότητα. Η τουρκική προκλητικότητα έχει αναβαθμιστεί σε επιθετικότητα. Οι τουρκικές απαιτήσεις μετατράπηκαν σε έμπρακτες διεκδικήσεις. Η Τουρκία εγκατέλειψε τον ευρωπαϊκό δρόμο. Επιθυμεί να γίνει μια ισχυρή περιφερειακή δύναμη και παρουσιάζεται ως ο προστάτης των Μουσουλμάνων.
Τι κάνουν η Ευρωπαϊκή Ένωση , οι ΗΠΑ και η Ελλάδα ;
Η Ε.Ε διστάζει, καθυστερεί και συνυπολογίζει τις οικονομικές διασυνδέσεις ορισμένων χωρών της με την Τουρκία. Εξαίρεση η Γαλλία που αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης, τη στάση της οποίας όμως δεν αξιοποιεί επαρκώς η χώρα μας.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο, τοποθετούνται επισήμως θετικά για την χώρα μας αλλά δεν αποτυπώθηκε τίποτε στην πρόσφατη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας. Παράλληλα, η στάση του ΝΑΤΟ μάλλον αποθρασύνει την Τουρκία.
Η κυβέρνηση πολιτεύεται στα εθνικά θέματα χωρίς στρατηγική. Δρα αποσπασματικά και αναποτελεσματικά. Επιμένουμε μονότονα στην ανάγκη διαμόρφωσης και ενίσχυσης της Εθνικής Γραμμής. Από το Νοέμβριο του 2019, απαιτήσαμε σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών για να δούμε αν υπάρχει πράγματι Εθνική Γραμμή. Να ορίσουμε τις «κόκκινες γραμμές» και να δούμε που τις τοποθετεί η Κυβέρνηση. Να υπάρξει Εθνική Συνεννόηση επιτέλους.
Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται σθεναρά. Πρέπει όμως να αντιληφθεί ότι τα δεδομένα με την Τουρκία έχουν αλλάξει, δεν είναι ίδια με αυτά πριν από μία δεκαετία.
Σήμερα η κατάσταση έχει επιδεινωθεί σε σχέση με αυτή του Αυγούστου. Αντιμετωπίζουμε πλέον navtex οι οποίες φτάνοντας τα 6.5 ναυτικά μίλια από το Καστελόριζο, αμφισβητούν την εθνική μας κυριαρχία και το δικαίωμα μας για επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια.
Έπρεπε με κάθε τρόπο διπλωματικό ακόμη και επιχειρησιακό να εμποδιστεί το Oruc Reis να περάσει τα 12 ναυτικά μίλια. Η Τουρκία αμφισβητεί όχι απλώς τα κυριαρχικά μας δικαιώματα σε επίπεδο υφαλοκρηπίδας ή ΑΟΖ, αλλά και το δικαίωμα κυριαρχίας. Είναι μονομερές μας δικαίωμα η επέκταση στα 12 μίλια και κανείς δεν μπορεί να μας εμποδίσει, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.
Η Ελλάδα πρέπει να επεκτείνει τα 12 μίλια σε συνδυασμό με την οριοθέτηση ΑΟΖ. Δεν το έκανε ο κ. Τσίπρας και η κριτική του σήμερα είναι απόλυτα υποκριτική. Κυβέρνησε τη χώρα 4.5 χρόνια και μπορούσε να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια με την ίδια «ευκολία» που το ζητά σήμερα.
Οι ευθύνες του κ. Τσίπρα δεν είναι άλλοθι για τον κ. Μητσοτάκη.
Αντίθετα, δηλώσεις Συμβούλων και Υπουργών του δίνουν επιχειρήματα στην Τουρκία. Πρόσφατα στην Βουλή, υπέπεσε και ο ίδιος σε σοβαρό ολίσθημα , επικαλούμενος ως δικαιολογία την απειλή της Τουρκίας, το «casus belli». Πρώτη φορά Πρωθυπουργός της Ελλάδας αναφέρεται δημόσια σε αυτό. Πρόκειται για τεράστιο λάθος διότι εμμέσως πλην σαφώς παραδέχεται ότι η Ελλάδα δεν ασκεί το κυριαρχικό της δικαίωμα φοβούμενη τις τουρκικές απειλές.
H Κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για όσα συμβαίνουν. Δεν έχει πάρει από κανέναν λευκή επιταγή. Εμείς υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα του ελληνικού λαού και στηρίζουμε τα εθνικά κυριαρχικά μας δικαιώματα. Συνεχίζουμε να επιμένουμε στην ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης. Επισημαίνουμε όμως ότι σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών απλά και μόνο για να επικυρώσει την κυβερνητική ανευθυνότητα δεν μπορεί να υπάρξει.