Β.Κεγκέρογλου: “Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν ούτε Κυβερνητικές ολιγωρίες, ούτε αντιπολιτευτικοί λαϊκισμοί.”

Σημεία τοποθέτησης του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου Βασίλη Κεγκέρογλου στην Ολομέλεια: Στα Εθνικά θέματα δεν χωρούν Κυβερνητικές ολιγωρίες, ούτε αντιπολιτευτικοί λαϊκισμοί

Το Κίνημα Αλλαγής επιμένει μονότονα εδώ και καιρό στην ανάγκη διαμόρφωσης και ενίσχυσης της Εθνικής Γραμμής και η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά πήρε πρωτοβουλία και έθεσε προ των ευθυνών τους, τους Ευρωπαίους Σοσιαλδημοκράτες ηγέτες, είτε είναι στην Κυβέρνηση είτε είναι επικεφαλής κομμάτων της αντιπολίτευσης και εκδόθηκε απόφαση και ανακοίνωση από τις Ευρωομάδες Σοσιαλιστών και Δημοκρατών με στήριξη της Ελλάδας, έναντι της επιθετικότητας του Ερντογάν.

Στηρίξτε μας! Γίνετε συνδρομητές στο “Res Publica”- Το περιοδικό της ΑΛΛΑΓΗΣ: Το πολιτικό – ενημερωτικό περιοδικό θα έρχεται στα mail σας κάθε μήνα μετά την συνδρομή σας ΕΔΩ: –> https://thesocialist.gr/subscription-plan

ΜΗΝ χάσετε το πρώτο μας τεύχος!

Ωστόσο, η Κυβέρνηση, ο κ. Μητσοτάκης, επίσης μονότονα αποκλείει το Συμβούλιο Πολιτικών αρχηγών, επικαλούμενος τη μη σύγκληση του, την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ αλλά με αυτή τη τακτική ουσιαστικά αποκλείει την Εθνική συνεννόηση και την ενίσχυση του Εθνικού μετώπου.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει εισέλθει σε επικίνδυνες ατραπούς, αναφερόμενος σε ενημερώσεις πολιτικών αρχηγών που δεν έπραξε ποτέ.

Η δικομματική ή διαπροσωπική συνεννόηση Μητσοτάκη-Τσίπρα δεν είναι διακομματική συνεννόηση και πολύ περισσότερο δεν είναι εθνική συνεννόηση.

Για αυτό ζητήσαμε να δοθεί άμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς η γραπτή μυστική συμφωνία με την Τουρκία.

Η διπλωματική οδός προτάσσεται ασφαλώς για την αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας.

Όμως η αποτελεσματικότητα της προφανώς εξαρτάται από τον βαθμό της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιδιαίτερα μετά τις ασθενικές αντιδράσεις της Ε.Ε και την αδιαφορία του NATO αναδεικνύεται η επιτακτική ανάγκη για ενίσχυση της αποτρεπτική ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση της ΝΔ, μέχρι σήμερα ακολούθησε την πεπατημένη της πολιτικής επιλογής του ΣΥΡΙΖΑ για καθήλωση του προϋπολογισμού ακόμη και για τα τακτικά εξοπλιστικά προγράμματα.

Δεν έφτανε αυτό, πέρυσι ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, ενεργώντας από κοινού ψηφίσανε την περαιτέρω μείωση κατά 120 εκ Ευρώ όταν η Τουρκία είχε ήδη εισέλθει στη περίοδο επιθετικότητας και ωμής παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου με το παράνομο Τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Εμείς αντιδράσαμε και καταψηφίσαμε αυτή τη μείωση και αναδείξαμε την μεγάλη καθυστέρηση στη προώθηση των τακτικών εξοπλιστικών προγραμμάτων, απαιτώντας εξάλειψη των καθυστερήσεων αδράνειας και αύξηση προϋπολογισμού.

Η συμμετοχή μας στην επιτροπή εξοπλιστικών διαπνέεται απ’ αυτό το πνεύμα και οι τοποθετήσεις για καθυστερήσεις είναι μεν σκληρές αλλά δίκαιες και κυρίως είναι προς το Εθνικό συμφέρον.

Ζητήσαμε αύξηση του προϋπολογισμού κατά 30% για την υλοποίηση των τακτικών προγραμμάτων, ανεξάρτητα από τις επιλογές νέων οπλικών συστημάτων για τις οποίες θα πρέπει να έχουμε μια αναλυτική συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή προκειμένου να κάνουμε τις βέλτιστες επιλογές για τις ένοπλες δυνάμεις και την Ελλάδα.

Εδώ και οκτώ μήνες διαπιστώνοντας την αδράνεια της Κυβέρνησης και στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας πήραμε πρωτοβουλίες, συνεργαστήκαμε με τους εργαζόμενους και τις διοικήσεις της ΕΑΒκαι ΕΑΣ αλλά και των ναυπηγείων, επισκεφθήκαμε τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές τους και με κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις ζητήσαμε:

1.Εθνικό σχέδιο για την αμυντική βιομηχανία

2. Άμεση ενίσχυση της ΕΑΒ και των ΕΑΣ με επίλυση βασικών ζητημάτων ώστε οι κρατικές αυτές εταιρείες να αποκτήσουν τη δυνατότητα έγκαιρης υλοποίησης των προγραμμάτων για τα οποία έχουν συνάψει συμβάσεις αλλά και την σύναψη νέων.

3.Πρόσληψη του αναγκαίου εξειδικευμένου προσωπικού με δυνατότητα δεύτερης βάρδιας, και όχι απλά κάποιων κακοπληρωμένων υπερωριών.

Ως Κίνημα Αλλαγής στηρίξαμε τα 2 άρθρα της ΠΝΠ, παρότι είναι λειψά και μίζερα, αφού λύνουν κάποια ζητήματα για τους εργαζόμενους της ΕΑΒ, τα οποία θα έπρεπε να αφορούν και τους εργαζόμενους των ΕΑΣ.

Για το αυτοτελές άρθρο 45 που αφορά την κατάταξη εφέδρων μέσω πρόσληψης Οπλιτών Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) είναι προφανές ότι είναι μια αποσπασματική ρύθμιση που δεν λύνει το πρόβλημα της ανανέωσης και αύξησης του ανθρώπινου δυναμικού των Ενόπλων δυνάμεων.

Χρειάζεται ευρύτερο σχέδιο και αποφάσεις που θα ξεκινούν από τη δομή, θα αξιοποιούν νέες δυνατότητες για ανθρώπινο δυναμικό και θα καταλήγουν στην ενίσχυση του αξιόμαχου των Ε.Δ.

Τέλος ως προς τα νέα οπλικά συστήματα και τις ανακοινώσεις του Π/Θ υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα αλλά είναι θετικό ότι άνοιξε η συζήτηση αλλά ο Π/Θ οφείλει θεσμικά να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς και το Υπουργείο Άμυνας και την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν ούτε Κυβερνητικές ολιγωρίες, ούτε αντιπολιτευτικοί λαϊκισμοί.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ