Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Υπόθεση Φουρθιώτη”: “Σκληρή” επίθεση ΜεΡΑ25 σε Χρυσοχοϊδη

Published

on

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΜέΡΑ25 για τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη

 

Είναι δύσκολο να αποφασίσει κανείς αν ο κύριος Χρυσοχοΐδης ήταν περισσότερο αξιολύπητος απ’ ότι εξοργιστικός στην αποψινή του κάθιδρη προσπάθεια στη Βουλή να απεκδυθεί κάθε ευθύνης για κακοδαιμονίες που συμβαίνουν στην Αστυνομία επί Υπουργίας του. Σε κάθε περίπτωση, η ολοκληρωτική έλλειψη διάθεσης καταλογισμού και ανάληψης ευθυνών καθιστά τον Υπουργό Προστασίας από τον Πολίτη ένα διαρκές δίποδο σύμπτωμα αυταρχικής διακυβέρνησης.

Δεν θα σταθούμε στο έλασσον, τις απολογητικές του εξηγήσεις για τις συνθήκες φύλαξης του δημοσιογράφου Μένιου Φουρθιώτη, αν ήταν ένας, τέσσερις ή δεκατέσσερις οι αστυνομικοί που τον φύλαγαν, για τον πολύ απλό λόγο ότι οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις της Αστυνομίας αρνούνταν ότι υπήρχε έστω κι ένας, οπότε η πειστικότητα του Υπουργού κάηκε από τους ίδιους τους υφισταμένους του.

Πιο σημαντική (επειδή προδιαγράφει και τις μελλοντικές πρακτικές του) ήταν η προσπάθεια να ακυρώσει τις όλο και αυξανόμενες κατηγορίες αστυνομικής αυθαιρεσίας ως ουδέποτε γενόμενες, εκτοξεύοντας κατηγορίες για αβάσιμη σπίλωση της Αστυνομίας, «κόπωση» πολιτών και αστυνομικών λόγω της δύσκολης συνθήκης της πανδημίας κλπ. λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η αστυνομία δεν θα γίνει σάκος του μποξ».

Κύριε Χρυσοχοΐδη σοβαρευτείτε επιτέλους. Τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας ήταν ήδη πάρα πολλά και πάρα πολύ σοβαρά τον πρώτο χρόνο της Υπουργίας σας. Πολύ πριν ανιχνευτεί το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στη Γου Χαν, οι αφιονισμένοι αστυνομικοί σας, με τη δική σας ενθάρρυνση και ανοχή, δέρνανε, ξεβρακώνανε, παρενοχλούσανε πολίτες, καταργούσαν το άσυλο της οικίας τους, κουρελιάζανε τα δικαιώματά τους, έφτυναν την αξιοπρέπειά τους και τσάκιζαν τα σώματά τους. Αυτοί είχαν γίνει ο κυριολεκτικός «σάκος του μποξ» για τους πάνοπλους βασανιστές σας. Καμία «κόπωση» δεν αντιμετώπιζαν τότε, φρέσκοι-φρέσκοι και κεφάτοι εκτελούσαν τις εντολές σας – γιατί αν αυτές δεν ήταν οι εντολές σας, τότε έχετε ένα σώμα που δεν σας υπακούει, στην οποία περίπτωση δεν θα έπρεπε να απολαμβάνει της στοργικής κάλυψής σας.

Εξ ίσου εξοργιστικό ήταν το «στρίβειν» δια του Υφυπουργού σας στην Επίκαιρη Ερώτηση της Αντιπροέδρου Σοφίας Σακοράφα για το Ψηφιακό Παρακράτος που εμφανώς έχετε στήσει και ενδυναμώσει. Ο οποίος, πιστός στην πολιτική του Υπουργείου σας, απέφυγε να απαντήσει σε δύο απλά ερωτήματα:

Εσείς, ο κ. Χρυσοχοΐδης ή ανώτερός σας έχετε δώσει εντολή για παράνομες παρακολουθήσεις και φακέλωμα των πολιτών;

Advertisement

 Αν γίνεται εν αγνοία σας –ρητορική υπόθεση– έχετε διατάξει την οποιαδήποτε έρευνα για το πώς δημιουργήθηκε αυτός ο φάκελος και πώς διέρρευσε;

Τέλος, μην κουράζεστε, εξακολουθητικά ψεύτη και αναξιόπιστε Υπουργέ, να προκαταβάλετε την ταχύτητα με την οποία θα εφαρμοστεί η πλήρης παρουσία εμφανών διακριτικών στις στολές των οργάνων σας: πολύ απλά υπενθυμίζετε με αυτό τον τρόπο ότι τόσο καιρό αυτό είναι κάτι που δεν εφαρμόζεται, ακριβώς για να δρουν οι «προστάτες του πολίτη» στο αντιδημοκρατικό σκοτάδι του ακαταλόγιστου και της ατιμωρησίας που απαιτεί το αυταρχικό αστυνομικό κράτος που χρειάζεται μια κυβέρνηση που εφαρμόζει το Μεγάλο Ξεπούλημα της Χώρας.

Απάντηση στην αντιπολίτευση για την αστυνομική φρούρηση του παρουσιαστή Μένιου Φουρθιώτη από την αστυνομία επιχείρησε να δώσει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη στη Βουλή, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Η αστυνομία αξιολογεί κινδύνους και όχι χαρακτήρες και προσωπικότητες. Είμαστε κράτος Δικαίου» τόνισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στο πλαίσιο συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Γ. Καμίνη με θέμα “Πλήρης αδιαφάνεια στα ζητήματα φύλαξης και συνοδείας ευπαθών στόχων”.

Αναλυτικότερα, τόνισε ότι «ποτέ δεν φύλαξαν 14 (αστυνομικοί) τον τηλεπαρουσιαστή, όπως χαιρέκακα και μονότονα σκορπίζεται από τον ανεμιστήρα της λάσπης. Ποτέ δεν υπήρξαν τεθωρακισμένα αυτοκίνητα. Στους 10 από τους 11 μήνες, δηλαδή στο 90% του χρονικού διαστήματος φύλαξης, είχε ένα ή δύο άτομα χωρίς αυτοκίνητο. Για λιγότερο από μήνα, δηλαδή τον Μάρτιο, είχε προσωρινή συνοδευτική φύλαξη από 4 άτομα».

Ποτέ η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη

Για τη διάψευση της αστυνομίας επισήμανε ότι αφορούσε «τις τερατολογικές δηλώσεις του αντιδημάρχου Πικερμίου, ότι “7 περιπολικά και 2 τεθωρακισμένα φυλάνε τον τηλεπαρουσιαστή”. Ποτέ η αστυνομία δεν διέψευσε τη φύλαξη, θα ήταν άλλωστε παράλογο», είπε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχει καμιά αντίφαση ανάμεσα στην εντολή που έδωσα εγώ να συνεδριάσει εκτάκτως η Eπιτροπή, πριν το καθορισμένο τρίμηνο, για να επανεξετάσει την αναγκαιότητα των μέτρων φύλαξης για τον συγκεκριμένο, με την ανακοίνωση της ΓΑΔΑ. Η έρευνα που διέταξα για να δούμε τι έγινε σε κάθε στάδιο της διαδικασίας είναι, όχι μόνο για να ελεγχθούν τυχόν παρατυπίες, αλλά κυρίως για να χρησιμοποιηθεί η ανάλυση αυτής της περίπτωσης στις νομοθετικές βελτιώσεις που θα προτείνουμε».