ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ζέφη Δημαδάμα: Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση της ΝΔ είναι ο Νόμος Κατρούγκαλου με «πινελιές» Βρούτση
Άρθρο της αναπληρώτριας εκπροσώπου τύπου του ΚΙΝΑΛ, Ζέφης Δημαδάμα στην εφημεριδα “ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ”
Η κυβέρνηση της ΝΔ έφερε προς ψήφιση μια πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, η οποία συνεχίζει να αναπαράγει δυστυχώς τις ανισότητες και τις αρρυθμίες του Νόμου Κατρούγκαλου, παρά την προεκλογική της δέσμευση για κατάργηση του Νόμου.
Το Κίνημα Αλλαγής από την πρώτη στιγμή υπογράμμισε την ανάγκη κατάργησης του Νόμου Κατρούγκαλου έχοντας υπογραμμίσει την ανεπάρκειά του -μετά από συνεργασία με ομάδα εξειδικευμένων στελεχών- αλλά και λόγω της αναγκαιότητας η χώρα να υιοθετήσει μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Η χώρα έχει ανάγκη από μια ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα ανακουφίζει τους πολίτες μετά από μια δεκαετία με σοβαρότατες επιβαρύνσεις, που θα ενισχύει τους νέους και τι νέες να μείνουν στον τόπο τους και να εργαστούν με προοπτική και αξιοπρέπεια.
Ενδεικτικά θα αναφερθώ σε κάποιες από τις προτάσεις μας όπως να μπει τέλος στα προσωρινά επιδόματα και να χορηγηθεί κανονικά η 13η σύνταξη στους συνταξιούχους της χώρας (έχουμε καταθέσει τροπολογία) και να υπάρξει μέριμνα για την επαναφορά του ΕΚΑΣ, ως κατώτερου εγγυημένου εισοδήματος για τους συνταξιούχους. Ο Νόμος Βούτση δεν καταργεί τον Ν. Κατρούγκαλου, κινείται στα βήματα του, χωρίς να αποκαθιστά τις απώλειες στις συντάξεις αναπηρίας και χηρείας ούτε τις αδικίες στις συντάξεις των ομογενών από την Αλβανία και τον Πόντο.
Για όλα τα παραπάνω και αρκετά ακόμη ζητήματα που αφορούν τους ελευθέρους επαγγελματίες αλλά και τους μισθωτούς και τις αδυναμίες που σημειώνονται και σε αυτές τις ομάδες προτείναμε την οργάνωση ενός εθνικού διαλόγου με στόχο μια πραγματική ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία θα σχεδιαστεί με συναινέσεις και μακροπρόθεσμη στόχευση.
Η πρόταση μας θέτει σειρά ζητημάτων στη συζήτηση όπως την ανάγκη αντιμετώπισης της δημογραφικής κρίσης στη χώρα μας, την ανάγκη εισροής νέων πόρων στο ασφαλιστικό σύστημα ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αλλά και την ανάγκη μιας αναπτυξιακής ένεσης με σύγχρονο προσανατολισμό της χώρας στα πεδία της πράσινης ενέργειας, της τεχνολογίας, της ψηφιακής οικονομίας.
Και αυτή τη φορά δεν συζήτησαν την πρόταση μας ούτε η κυβέρνηση της ΝΔ, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ. Παραμένουν «παραδομένοι» στα μικροκομματικά τους παιχνίδια και δεν αντιλαμβάνονται ότι η κοινωνία δεν αντέχει άλλο παλινδρομήσεις, δοκιμές και νέες αποτυχίες.