Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέντευξη: Ζέφη Δημαδάμα – “Ο νέος Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ να είναι ο εκφραστής της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης και των πολιτών που πιστεύουν στις αρχές της”

Δημοσιεύτηκε

στις

Η Ζέφη Δημαδάμα, αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, παραχώρησε συνέντευξη στον δημοσιογράφο, Γαβρή Άγγελο και το “THE SOCIALIST”. 

Aσκώντας δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την έλλειψη αυτοκριτικής και περιγράφοντας την κατάσταση στην κοινωνία, η κ.Δημαδάμα υπερτόνισε την ανάγκη να στηριχθεί το ΕΣΥ ουσιαστικά και και αναρωτήθηκε αν η κυβέρνηση “επιδιώκει να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν ή τελικά θέλει να τους τιμωρήσει για να καλύψει τα δικά της λάθη”.

Αναφορικά με την έξαρση των γυναικοκτονιών στην Ελλάδα, η Ζέφη Δημαδάμα χαρακτήρισε ως θλιβερό το να έχουμε 1 γυναικοκτονία κάθε μήνα στην χώρα τονίζοντας πως αυτό συνιστά αποτυχία της κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, προανήγγειλε την έκδοση βιβλίου της με θέμα την κλιματική κρίση και υπογράμμισε πως “δεν γίνεται να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία από την κυβέρνηση”.

Σε ό,τι αφορά τις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή Προέδρου η Ζέφη Δημαδάμα ήταν σαφής: Το προοδευτικό πρόσημο είναι το ζητούμενο, ενώ χαρακτήρισε ως μια “πράξη ελπίδας και δημοκρατίας” την διαδικασία εκλογής.

 

Αναλυτικά η συνέντευξη της Ζέφης Δημαδάμα*

Διαφήμιση

*Η Ζέφη Δημαδάμα είναι Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

 

  • Τι λέτε για τα μέτρα της κυβέρνησης για τους μη εμβολιασμένους

Αναρωτιέμαι αν η κυβέρνηση έχει κάνει την παραμικρή αυτοκριτική για το ρόλο της στην πορεία της πανδημίας.

Αν έχει αντιληφθεί, ότι η ενημέρωση και η πληροφόρηση για τον εμβολιασμό είχαν αστοχίες και δημιούργησαν “σκιές” και επιφυλάξεις ακόμη και σε πολίτες που ήταν υπέρ του εμβολιασμού. Τα μέτρα της κυβέρνησης για τους μη εμβολιασμένους μας φέρνουν αντιμέτωπους με ένα κρίσιμο δίλημμα: η κυβέρνηση επιδιώκει να ενθαρρύνει τους πολίτες να εμβολιαστούν ή τελικά θέλει να τους τιμωρήσει συλλήβδην για να καλύψει τα δικά της λάθη;

Όπως αναφέρθηκε από το Κίνημα Αλλαγής οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα κριθούν στην πράξη και εύχομαι με τις λιγότερες αρνητικές συνέπειες για όλους και όλες μας αλλά και ειδικότερα για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ. 

  • Ας τα πάρουμε με τη σειρά: Γυναικοκτονίες, έχουμε “έξαρση” του φαινόμενου στην χώρα ή μήπως “τώρα το πήραμε χαμπάρι”; Τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί σωστά και με μακροχρόνια αποτελέσματα; 

Οι δολοφονίες γυναικών ήταν κάτι που συνέβαινε και συμβαίνει, το περιγράψατε άριστα πρόσφατα στο The Socialist με ειδικό σας αφιέρωμα κ. Γαβρη, αλλά εχουν αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία 2-3 χρόνια. Στο παρελθόν ωστόσο, οι δολοφονίες γυναικών από οικείους τους, δηλαδή οι γυναικοκτονιες, “βαφτίζονταν” συχνά ως δολοφονίες πάθους, ζήλιας, τιμής,  λόγω της πατριαρχικής αντίληψης που υπήρχε και υπάρχει διάχυτη.

Το ότι σήμερα εν ετει 2021 έχουμε κάθε μήνα σχεδόν και μια γυναικοκτονία είναι αποτυχία, αποτυχία στις προσπάθειες μας για την ισότητα των φύλων και το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θυμίζω ότι οι πολιτικές για την ισότητα των φύλων θέλουν διάρκεια, συνέχεια, εμπλουτισμό και όχι κενά και ασυνέχειες. Το ΠΑΣΟΚ από τη δεκαετία του 1980 ξεκίνησε και επένδυσε σε μακροχρόνιες στρατηγικές. Τώρα χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική για την εμφυλη ισότητα  και εξειδικευμένες δράσεις για την αντιμετώπιση της βίας και των γυναικοκτονιών. Το Κίνημα Αλλαγής είμαστε έτοιμοι με προτάσεις που έχουμε καταθέσει ήδη δημόσια.  Απαιτείται δέσμευση όλων μας για την εφαρμογή αυτών τώρα και στο μέλλον. Όχι λόγια αλλά πράξεις.

  • 12.500 κρούσματα σε μόλις 4 ημέρες. Με τις καταγγελίες πολιτών να “δίνουν και να παίρνουν” για έλλειψη ελέγχων στις Τουριστικές περιοχές, θεωρείτε πως μπορεί να έχουμε νέα “λοκνταουν” το Φθινόπωρο; 

Η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε οριζόντια lockdown, τα οποία δεν ήταν και εν τέλει αποτελεσματικά. Όσο και αν υπογραμμίζουμε την ανάγκη για τοπικά ή περιφερειακά lockdown και όχι για λουκέτο σε όλη τη χώρα, μας αγνοούν.

Όσο και αν υπογραμμίσαμε τον έλεγχο των τουριστών για να μην έχουμε και πάλι επιβάρυνση σε κρούσματα, η κυβέρνηση δεν ακούει. Έτσι, καθώς η τουριστική περίοδος ολοκληρώνεται εμείς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια επικίνδυνη έξαρση της πανδημίας.

Ταυτόχρονα, η πολυγλωσσία και οι αντιφατικές δηλώσεις των κυβερνητικών περιόρισαν την προσέλευση των πολιτών για εμβολιασμό με αποτέλεσμα να μην καταφέρουμε ούτε την αναμενόμενη οικοδόμηση “τείχους ανοσίας”. Ένα είναι σίγουρο, οι πολίτες, η κοινωνία και η οικονομία δεν αντέχουν άλλο ένα  lockdown. 

  • Πάνω από 1 εκατομμύριο στρέμματα έχουν γίνει στάχτη στην χώρα κατά την διάρκεια του 2021 (μέχρι στιγμής), πως κρίνετε τις εξαγγελίες της κυβέρνησης και  θα ήθελα το σχόλιό σας σχετικά με τα περί “κλιματικής κρίσης” του Κυριάκου Μητσοτάκη… 

Η κλιματική κρίση είναι μια υπαρκτή απειλή. Το να χρησιμοποιείται ως “φτηνή δικαιολογία” για να αποφεύγουμε τις ευθύνες της κάθε κυβέρνησης, όπως έκανε και ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι τουλάχιστον απρεπές.

Η κλιματική κρίση, που είναι το θέμα του δεύτερου βιβλίου μου (θα είναι έτοιμο εντός ολίγου), απαιτεί ολιστική αντιμετώπιση και ριζοσπαστικές πολιτικές με αλλαγές και στο μοντέλο παραγωγής και στο μοντέλο κατανάλωσής μας.

Η κυβέρνηση θυσίασε 1 εκατ στρέμματα πρασίνου, ζώα, περιούσιες και θέσεις εργασίες λόγω της έλλειψης προληπτικής στρατηγικής, μέτρων καταστολής και έλλειψης συντονισμού για τη δασοπροστασία και την πυρόσβεση. Αναμένουμε να κάνει τον απολογισμό της και να αποδώσει ευθύνες, το λιγότερο που μπορεί να κάνει, μαζί με συντονισμένα μέτρα αποκατάστασης και ενίσχυσης των κατεστραμμένων περιοχών. 

Διαφήμιση
  • Το Φθινόπωρο, αναμένονται οι εσωκομματικές διαδικασίες σχετικά με την ανάδειξη Προέδρου στο Κίνημα Αλλαγής, ποιό είναι το διακύβευμα των εκλογών κατά τη γνώμη σας; 

Οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής είναι μια πράξη δημοκρατίας και ελπίδας. Καλούμε όλους και όλες στις κάλπες για την ανάδειξη του ή της Πρόεδρου που θα εκπροσωπήσει την πρόοδο, τη σοσιαλδημοκρατία και τη δημοκρατική παράταξη στη χώρα. Αυτό είναι το μεγάλο μας στοίχημα.

Ο νέος  Πρόεδρος να είναι ο εκφραστής της δημοκρατικής, προοδευτικής παράταξης και των πολιτών που πιστεύουν στις αρχές της. Ο τόπος δεν χρειάζεται ούτε λαϊκισμό, ούτε συντήρηση, χρειάζεται αξιόπιστες και σοσιαλδημοκρατικές λύσεις με επίκεντρο την κοινωνία και το περιβάλλον. 

 

  • “Βλέπετε” σενάριο πρόωρων εθνικών εκλογών παρά τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός; Τι σημαίνει αυτό για την χώρα; Τι για τις διαδικασίες στο Κίνημα Αλλαγής; 

 Εκλογές δεν βλέπω. Η χώρα είναι σε έκτακτη ανάγκη με πάρα πολλά μέτωπα ανοικτά και τους πολίτες σε απόγνωση.

Και αυτό το καλοκαίρι ήταν δύσκολο και γεμάτο λάθη, αστοχίες και απώλειες για την κυβέρνηση της ΝΔ και δυστυχώς για την Ελλάδα.