Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζέφη Δημαδάμα στην ‘Kontra News’ : “Χρειάζεται χάραξη εθνικής στρατηγικής γραμμής”

Published

on

Συνέντευξη στην κυριακάτικη ‘Kontra News’
Η στρατηγική μας στα εθνικά θέματα απασχολεί και θα απασχολήσει τη χώρα μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση τον επόμενο καιρό. Η ανάγκη μιας εθνικής ενιαίας στρατηγικής για την Ελλάδα είναι περισσότερο παρά ποτέ αναγκαία, αν και η κυβέρνηση της ΝΔ φαίνεται να μην το αντιλαμβάνεται ακόμη.

Το Κίνημα Αλλαγής από πολύ νωρίς, έχει υπογραμμίσει την ανάγκη εθνικής γραμμής θέτοντας ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές και αναζητώντας γόνιμες συνεργασίες.

Κάθε κόμμα από τη μεριά του μπορεί να συνδράμει αποφασιστικά στη χάραξη της κοινής μας πολιτικής αλλά και στην οικοδόμηση συμμαχιών ανάλογα με το θεσμικό του ρόλο στην Ευρώπη αλλά και ευρύτερα. Το Κίνημα Αλλαγής για παράδειγμα και  η ίδια Πρόεδρος του Φ. Γεννηματά αλλά και θεσμικοί εκπρόσωποι αναδεικνύουν συστηματικά τις θέσεις της Ελλάδας όπως για παράδειγμα στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Η κατάσταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει επιδεινωθεί δραματικά και η εξέλιξη τους είναι μη προβλέψιμη. Είναι άξιο απορίας γιατί η κυβέρνηση δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών αλλά και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ  δεν στηρίζει την πρόταση του Κινήματος Αλλαγής.

Η απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη στο Βερολίνο αποτελεί ήττα, όπως και η «αφωνία» στην ίδια Διάσκεψη σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας Λιβύης. Αποκαλύπτεται επομένως ότι η Τουρκία έχοντας το κλειδί των εξελίξεων στο προσφυγικό ζήτημα -με τη συμφωνία ΕΕ Τουρκίας-  και τη θέση της στο ενεργειακό παζλ της ΝΑ Μεσογείου θα συνεχίσει να κλιμακώνει τις απειλητικές της δραστηριότητες.

Συγχρόνως, δεν πρέπει να ξεχνάμε σειρά απροετοίμαστων συναντήσεων τα τελευταία χρόνια των πρωθυπουργών μας  με τον Ερντογάν, καθώς και την αδυναμία μας να έχουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση ή κράτη μέλη σταθερά δίπλα μας.

Δυστυχώς, ακόμη και την τελευταία στιγμή δεν δημιουργούμε ένα εθνικό αρραγές μέτωπο που θα απαντήσει στις προκλήσεις στο εξωτερικό αλλά και θα δημιουργήσει την απαραίτητη αίσθηση ασφάλειας στο εσωτερικό.

Advertisement

Συστηματικά αφουγκραζόμαστε τους πολίτες να αναρωτιούνται το λόγο που δεν τα “βρίσκουμε όλοι επιτέλους για το καλό της πατρίδας”, που “δεν βάλαμε μυαλό από το διχασμό και τη στείρα  αντιπαράθεση της δεκαετίας που πέρασε”.  Η κοινωνία είναι ωριμότερη και ζητά περισσότερα από όλους και όλες.

Αυτή την κρίσιμη περίοδο, δεν θα συγχωρεθούν άστοχες κινήσεις γιατί οι επιπτώσεις τους ενδέχεται να είναι καθοριστικές για το μέλλον μας. Χρειαζόμαστε προετοιμασία για τις επόμενες κινήσεις μας καθώς και για την πιθανή  προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.  Χωρίς μισόλογα, η προσφυγή στη Χάγη απαιτεί έναν ολοκληρωμένο οδικό χάρτη απαιτεί προετοιμασία, διαβουλεύσεις και συμφωνία Ελλάδας Τουρκίας και βεβαίως αφορά μόνο στην υφαλοκρηπίδα και στην ΑΟΖ.

Η περιοχή της ΝΑ Ευρώπης χρειάζεται ειρήνη αλλά δυστυχώς οι συνθήκες μεταβάλλονται δραματικά δημιουργώντας εύφλεκτες ζώνες.

Το Κίνημα Αλλαγής, με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή, έχει αποδείξει ιστορικά ότι είναι ένα πατριωτικό κίνημα που έχει στόχο την περήφανη και ισχυρή Ελλάδα  που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντά μας με ευθύνη και αποτελεσματικότητα. Είμαστε εμείς που θέλουμε να είμαστε αρωγοί στην διασφάλιση της ειρήνης αλλά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην περιοχή.

Στόχος μας, η Ελλάδα να είναι μια εξωστρεφής χώρα, με αδιαπραγμάτευτη εθνική ανεξαρτησία αλλά και με αυτοπεποίθηση στις πολιτικές επαφές της με τον δυτικό κόσμο κάτι που οφείλουμε άμεσα να ενισχύσουμε.

* Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου  ΚΙΝΑΛ
Αντιπρόεδρος Γυναικών Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος
Διδάσκουσα στο Τμήμα Διεθνών, Ευρωπαϊκών & Περιφερειακών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο

Advertisement