Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Μεταμόσχευση ιστών για ανακατασκευή γλώσσας σε ασθενείς με καρκίνο. Του Σταμάτη Σαπουντζή, Πλαστικού Χειρούργου

Published

on

Του Σταμάτη Σαπουντζή , Πλαστικού Χειρούργου

Αισθητική και Επανορθωτική Χειρουργική – ΜικροχειρουργικήΑπόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ. Ειδικεύτηκε στην Πλαστική Χειρουργική  στο Ηνωμένο Βασίλειο Queen Victoria Hospital, στη Ν. Κορέα στο Seoul National University Hospital και στην Ταιβάν στο China Medical University Hospital.

Ιατρείο: Τσιμισκή 99, τηλ 2310252590

Site: www.drstam.gr

Instagram: dr.stam.plasticsurgery

Η ομιλιά, η μάσηση και κατάποση αποτελούν στοιχειώδεις λειτουργίες που δυστυχώς, ασθενείς με καρκίνο της γλώσσας που χρειάζεται να υποβληθούν σε εκτεταμένη αφαίρεση της γλώσσας εφμανίζουν σημαντική έκπτωση των λειτουργιών αυτών, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής τους. Πρωτοποριακές επεμβάσεις που περιλαμβάνουν μεταμόσχευση ιστών, όχι από ξένο δότη, αλλά από το σώμα του ίδιου του ασθενή (συνήθως από από το αντιβράχιο ή από το μηρό του ασθενή) εξασφαλίζουν ότι οι ασθενείς θα διατηρήσουν τις λειτουργίες της ομιλίας και της καταπόσης μετά από γλωσσεκτομή.

Ο καρκίνος της γλώσσας κατά κανόνα αναπτύσσεται από πλακώδη κύτταρα που καλύπτουν το εσωτερικό του στόματος και κατ’επέκταση της γλώσσας (ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα)

Advertisement

Η ακριβής αιτία που προκαλεί τον καρκίνο της γλώσσας δεν είναι γνωστή. Συμβαίνει όμως συχνότερα σε άτομα που καπνίζουν πίπα, πούρα, τσιγάρα και σε ανθρώπους που μασούν καπνό. Επίσης είναι συχνότερος σε άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ και σε ασθενείς που έχουν τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Εμφανίζεται κυρίως σε άνδρες άνω των 60 ετών, ενώ είναι σπάνια η εμφάνισή του σε ηλικίες μικρότερες των 40 ετών και σε γυναίκες.

Σύμφωνα με τον οργανισμό Cancer Research UK, τα βασικότερα συμπτώματα του καρκίνου της γλώσσα είναι τα εξής:

– Ερυθρή ή λευκωπή πλάκα, σαν κηλίδα, που επιμένει για εβδομάδες ή μήνες

– Έλκος  ή διόγκωση της γλώσσας (εικ. 1)

– Πόνος κατά την κατάποση

– Δυσκινησία της γλώσσας με δυσκολία στην ομιλία και την κατάποση

Advertisement

– Ανεξήγητη αιμορραγία της γλώσσας που δεν οφείλεται σε τραυματισμό

– Πόνος στο αφτί (σπανιότερα)

Να σημειωθεί πως τα συμπτώματα αυτά μπορεί να οφείλονται σε κάποια άλλη, λιγότερο σοβαρή πάθηση και για το λόγο αυτό η εξέταση από εξειδικευμένο ιατρό είναι απαραίτητη.

Ακρογωνιαίος λίθος στην αντιμετωπίση του καρκίνου της γλώσσας αποτελεί η χειρουργική θεραπεία. Όταν πρόκειται για μικρά καρκινώματα, μικρή αφαίρεση τμήματος της γλώσσας δεν επιφέρει σημαντική έκπτωση της λειτουργικότητάς της. Στις περιπτώσεις όμως που πρέπει να αφαιρεθεί το ήμιση της γλώσσας ή και περισσότερο, τότε η μη ανακατασκευή του τμήματος αυτού, επιφέρει σημαντική μείωση της ικανότητας ομιλίας και κατάποσης του ασθενούς.

Ο πλέον σύγχρονος τρόπος ανακατασκευής της γλώσσας αποτελεί η ελεύθερη μεταμόσχευση αυτόλογων ιστών του ασθενή με τη χρήση μικροχειρουργικών τεχνικών. Με τη μέθοδο αυτή λαμβάνεται μόσχευμα από το μηρό ή το αντιβράχιο του ασθενούς (εικ.2) μαζί με αγγεία που αιματώνουν το μόσχευμα αυτό και εν συνεχεία μεταμοσχεύεται στη γλώσσα του ασθενούς (εικ. 3). Για να συμβεί αυτό ο Πλαστικός Χειρουργός – Μικροχειρουργός, πρέπει να ενώσει τα αγγεία του μοσχεύματος με τα αγγεία στο τράχηλο του ασθενούς, προκειμένου το μόσχευμα να αιματωθεί και να πάρει ξανά ζωή. Η ένωση των αγγείων γίνεται με τη βοήθεια του μικροσκοπίου καθώς τα αγγεία είναι τόσο μικρά 1-2 χιλιοστά, που είναι αδύνατον να γίνει με γυμνό μάτι.

Εικ. 1 Θύλη ασθενής 35 ετών με καρκίνωμα στο αριστερό πλάγιο της γλώσσας

Εικ. 2 Προεγχειρητικός σχεδιασμός του μοσχέυματος από το μηρό της ασθενούς που θα χρησιμοποιηθεί για την ανακατασκευή της γλώσσας.

Advertisement

Εικ. 3 Μετεγχειρητικό αποτέλεσμα με άριστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα α. Τμήμα γλώσσας που απέμεινε μετά τη γλωσσεκτομή, β.τμήμα μοσχεύματος που ανακατασκεύασε το ήμιση της γλώσσας που αφαιρέθηκε

H ομάδα της “Ogomed” (ogomed.gr)

 

Κωνσταντίνος Γ. Βαχτσεβάνος MD, DDS, PhD

Στοµατικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

Στοιχεία επικοινωνίας:

Κλινική Άγιος Λουκάς, Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Advertisement

Γραφείο 314

Τηλ.: 2310 380 000, 2310 390 664

Κινητό: 6977 402 735

Email: vaxtseva@gmail.com

Νικόλαος Σ. Κεχαγιάς MD, DDS, PhD

Στοµατικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός


Στοιχεία επικοινωνίας:

Advertisement

Κλινική Άγιος Λουκάς, Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Γραφείο 314

Τηλ.: 2310 380 000, 2310 380 243

Κινητό: 6977 951 723

Websitewww.nikoskechagias.com

Αντώνιος Αθ. Τσέκος MD, DDS, PhD

Στοµατικός & Γναθοπροσωπικός Χειρουργός

Advertisement


Στοιχεία επικοινωνίας:

Κλινική Άγιος Λουκάς, Πανόραμα Θεσσαλονίκης

Γραφείο 314

Τηλ.: 2310 380 000, 2310 380 280

Ιατρείο: Σιδηροκάστρου 33, 54638, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 914 501

Κινητό: 6972 030 076Email: antonistsekos@gmail.com

Advertisement