Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

21η Απριλίου: Χούντα των Συνταγματαρχών, η μελανότερη στιγμή της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας

Published

on

Γράφει ο Νίκος Λαγός.

*Ο Νίκος Λαγός είναι φοιτητής Νομικής, μέλος της Νέας Γενιάς του Κινήματος Αλλαγής και στέλεχος. Τ.Ο Ιλίου και του Τομέα Προστασίας του Πολίτη.

        53 χρόνια συμπληρώνονται από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 στην Ελλάδα. Σαν σήμερα εκείνο το πρωί ξεκινούσε η μεγάλη περιπέτεια του Ελληνισμού από τους πραξικοπηματίες  βάζοντας τη Δημοκρατία στο «γύψο». Η Ελλάδα εκείνη την εποχή ουσιαστικά βρισκόταν σε εκλογική περίοδο οι οποίες είχαν προκηρυχθεί την 28η  Μάιου ενώ την εξουσία ασκούσε η ΕΡΕ (σημερινή ΝΔ) με αρχηγό τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο. Κοινό μυστικό ήταν ότι τις εκλογές θα τις κέρδιζε η Ένωση Κέντρου με αρχηγό τον Γεώργιο Παπανδρέου ο όποιος είχε έρθει σε σύγκρουση με το παλάτι όπως και ότι θα έμπαινε ένα τέλος στη διετή πολιτική ανωμαλία που έμεινε γνωστή ως «Αποστασια».Οσο για την ΕΡΕ, ένα τμήμα της ζητούσε έναν «λοχία» για να σώσει τη χώρα από τον κομμουνισμό. Για τη Δεξιά, κομμουνιστές ήταν και οι κεντρώοι και οπωσδήποτε ο Ανδρέας Παπανδρέου. 

Τα πεπραγμένα της επταετίας είναι γνωστά, διωγμοί, κυνηγητά, πιστοποιητικό πολιτικών φρονημάτων, εξορίες, βασανιστήρια, η τραγωδία της Κύπρου κλπ. Ωστόσο στην  μεταπολίτευση υπήρξαν φωνές υπεράσπισης και πόσο μάλλον στα δύσκολα χρόνια της βαθειάς ύφεσης μια μερίδα ανθρώπων ζητούσε έναν Παπαδόπουλο! Διότι αυτοί δεν έκλεψαν ,η οικονομία πήγαινε καλά, με τη χούντα έφαγε ο κόσμος ψωμί ,έφτιαξαν δρόμους ,δεν έκαναν ρουσφέτια, ήταν πατριώτες και φυσικά αν δεν μιλούσες δεν σε πείραζε κανένας μονό αν ήσουν κομμουνιστής.

Ας τα δούμε λοιπόν ένα-ένα. Δεν θέλω να στενοχωρήσω τους νοσταλγούς της χούντας ,αλλά έκλεψαν γεμίζοντας τις τσέπες τους με κρατικό χρήμα, διπλασιάζοντας τους μισθούς τους από την πρώτη μέρα και με αρκετά οικονομικά σκάνδαλα όπως τα κρέατα αργεντινής, τα δωρεάν σπίτια στους αξιωματικούς. Όσο για την οικονομία το δημόσιο χρέος από 32 δισ. δραχμές το 1966 εκτινάχτηκε στα 87,5 δισεκατομμύρια δραχμές τον Ιανουάριο του 1973 ενώ το 1974 απογειώθηκε  στα 114 δισ. δραχμές. Δηλαδή το δημόσιο χρέος υπερτριπλασιάστηκε! Ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο ήταν το «Τάμα του Έθνους» δηλαδή η ανέργεση του ιερού Ναού του Σωτήρος στα τουρκοβούνια που γέμισαν οι τσέπες του χουντικών από τις εισφορές του λαού και δωρεές εταιρειών αλλά το έργο δεν έγινε ποτέ. Τα ρουσφέτια είναι μια καθημερινότητα καθώς ο γαμπρός του παττακού υπήρχε σε όλες τις συμβάσεις του δημόσιου. 

Τώρα για το αν ήταν πατριώτες στην δική μου ιδιοσυγκρασία υπάρχει μια τεραστία σύγκρουση διότι κατέλυσαν τη Δημοκρατία βασάνισαν και εκτέλεσαν Έλληνες ,αφαίμαξαν τα δημόσια ταμεία και φυσικά πρόδωσαν την Κύπρο. Πόσο άνανδρος μπορεί να είναι κάποιος που είναι ευχαριστημένος επειδή δεν τον πειράζει το καθεστώς όταν δεν διαφωνεί ; Πόσο απάνθρωπος μπορεί να είναι για να μην τον ενοχλεί οτανδιώκονται και δολοφονούνται συμπολίτες του απλά και μονό επειδή  έχουν διαφορετική πολιτική ιδεολογία από εκείνον. Η χούντα των Συνταγματαρχών είναι μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Η  χούντα των Συνταγματαρχών είναι μία από τις μελανότερες στιγμές της σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.Αυτή είναι η χούντα που κάποιοι προσπαθούν να ξεπλύνουν και κάποιοι που προσπαθούν να ξεχάσουν. Ο θαυμασμός ενός ανθρώπου για το απολυταρχικό πολίτευμα είναι ευθέως ανάλογος με την περιφρόνηση που αισθάνεται για τους συνανθρώπους του. Με την πτώση της χούντας κέρδισε η Δημοκρατία και  η Ελευθερία.  

Advertisement