Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κ.Γάτσιος για πληθωρισμό: Το καράβι πρέπει να αλλάξει ρότα

Published

on

Στο ΒΗΜΑ TV των Ιωαννίνων και στον δημοσιογράφο Παναγιώτη Μπούρχα μίλησε ο πρ.Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κ.Κωνσταντίνος Γάτσιος.

Η ανάρτηση του κ.Γάτσιου για την τηλεοπτική του εμφάνιση:

Γεια σας φίλες και φίλοι μου,
Αναρτώ ένα σύντομο απόσπασμα από πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή μου στον Παναγιώτη Μπούρχα (Βήμα TV, Ιωάννινα), στο οποίο συζητάμε για τον πληθωρισμό. Έχω έτσι την ευκαιρία να επαναλάβω εν συντομία τις απόψεις μου για τη φύση του πληθωριστικού φαινομένου το οποίο βιώνουμε, καθώς και τρόπους για την αντιμετώπισή του. Απόψεις τις οποίες εκφράζω δημόσια από πέρυσι. Στην περίπτωση που κάποιος θέλει να εντρυφήσει λίγο παραπάνω στο θέμα, πέρα από το βίντεο, κάνω παρακάτω μία μικρή ιστορική αναδρομή, παρέχοντας και την αντίστοιχη αρθρογραφία. Γιατί πολιτική χωρίς πρόβλεψη δεν υπάρχει – και όταν υπάρχει, καταντά απλός σχολιασμός.

Πριν ένα χρόνο, τον Ιούνιο του 2021, προειδοποιούσαμε (με τον Δημήτρη Ιωάννου) για το επερχόμενο ισχυρό, πρωτοφανές στα χαρακτηριστικά του και δύσκολα αντιμετωπίσιμο πληθωριστικό φαινόμενο (1). Τότε και μέχρι τον Οκτώβριο του 2021 το κεντρικό αφήγημα των Κεντρικών Τραπεζών σε Ευρώπη και ΗΠΑ ήταν προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Ότι, δηλαδή, ο πληθωρισμός ήταν ένα «παροδικό» φαινόμενο που σταδιακά θα υποχωρούσε (θεωρώ ότι αυτή υπήρξε η καταστροφικότερη οικονομική πρόβλεψη των τελευταίων πολλών δεκαετιών). Επισημάναμε ότι η πρόβλεψη αυτή δεν αποτελούσε παρά ευσεβείς πόθους και όχι μία ρεαλιστική πολιτική αντιμετώπισης του προβλήματος (2).

Δυστυχώς, τότε δεν εισακουστήκαμε. Ως αποτέλεσμα, αντί το «πλοίο Ελλάς» να μειώσει ιστιοφορία καθώς προσέγγιζε την καταιγίδα, αντί δηλαδή να υπήρχε τουλάχιστον μία μέριμνα δημιουργίας ενός ικανού αποθεματικού για ώρα ανάγκης, το καράβι διατήρησε πλήρη την ιστιοφορία του, δαπανώντας αλόγιστα πόρους και «προκαταβολές» προς τους πάντες, είτε είχαν είτε δεν είχαν ανάγκη, επειδή ακριβώς ο καπετάνιος και οι αξιωματούχοι του δεν έβλεπαν την καταιγίδα που ερχόταν, αλλά μέσα από μία συλλογική οφθαλμαπάτη έβλεπαν «ήρεμα νερά».

Καθώς από τον Νοέμβριο και μετά ο πληθωρισμός ενέσκηψε δριμύς και καλπάζων, επανήλθαμε τον περασμένο Φεβρουάριο εξηγώντας με ποιον τρόπο ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποτελέσει ευκαιρία για την οικονομία μας, βελτιώνοντας την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας (3). Προϋπόθεση για αυτό θα ήταν ο εγχώριος πληθωρισμός να είναι χαμηλότερος του μέσου ευρωπαϊκού. Και για να γίνει κάτι τέτοιο θα έπρεπε να υπάρξει μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, στα καύσιμα και στην ενέργεια.

Οι κυβερνώντες έπραξαν, δυστυχώς, το ακριβώς αντίθετο, με αποτέλεσμα ο εγχώριος πληθωρισμός να είναι σήμερα υψηλότερος του μέσου ευρωπαϊκού, με τα εγχωρίως παραγόμενα προϊόντα να αντιμετωπίζουν απώλεια διεθνούς ανταγωνιστικότητας, πέραν της οικονομικής δυσπραγίας που η αλματώδης αύξηση των τιμών επιφέρει στους καταναλωτές. Ειδικότερα, τα τιμολόγια του ρεύματος έχουν «ξεφύγει» εντελώς, δημιουργώντας δυσβάστακτο βάρος σε νοικοκυριά και σε επιχειρήσεις.
Ακόμη και τώρα, υπάρχει χρόνος, έστω λίγος. Το καράβι πρέπει να αλλάξει ρότα. Η απόφαση για πάγωμα της «ρήτρας αναπροσαρμογής» είναι προς τη σωστή κατεύθυνση (το εύλογο ερώτημα είναι γιατί οι κυβερνώντες άργησαν τόσο να κάνουν το προφανές). Αλλά δεν αρκεί. Η κυβέρνηση πρέπει να αποφασίσει να επωμιστεί μέσω του προϋπολογισμού ένα μέρος του βάρους αντιμετώπισης του πληθωρισμού. Είναι μέγα λάθος να αφήσει να το επωμιστούν μόνο τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις. Καλό είναι να υπενθυμίζουμε στους εαυτούς μας ότι χωρίς παραγωγική δραστηριότητα δεν υπάρχουν φορολογικά έσοδα και ότι ο τουρισμός από μόνος του δεν επαρκεί για μία εύρωστη οικονομία. Με επιχειρήσεις να αρχίζουν και κλείνουν, με την ανεργία να αυξάνεται και με τον πληθωρισμό να οδηγεί τα πλέον αδύναμα και ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού σε απόγνωση, τα κοινωνικά μείγματα που θα δημιουργηθούν θα είναι εκρηκτικά. Θα πρέπει να το σκεφτούν.
Να είστε όλες και όλοι καλά!
#ΠαραγωγικήΕλλάδα

Advertisement

 

Advertisement