3η Σεπτέμβρη: “47 χρόνια Έργα, όχι λόγια.”

Γράφει στο THE SOCIALIST, η Βίκυ Χαριτάκη

3 Σεπτεμβρίου 1974. Ο Ανδρέας Παπανδρέου σε μια αίθουσα του King’s Palace, ανακοινώνει την ίδρυση του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος με την διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη ιδρυθεί άτυπα τον Ιούλιο το 1965…

 

H κινητοποίηση των μαζών του 1965 έμεινε κομματικά άστεγη. Υπήρχε ένα κενό πολιτικής εκπροσώπησης το 1965, το οποίο προέκυψε αφενός από το γεγονός ότι η Ένωσις Κέντρου ήταν αυτό που ήταν και δε μπορούσε αλλά και από την αδυναμία της ΕΔΑ να εκφράσει με σύγχρονο και έγκυρο τρόπο το νέο πολιτικό αίτημα, τη λαϊκή κυριαρχία και την εθνική ανεξαρτησία.

 

Αυτό το κοινωνικοπολιτικό και εθνολαϊκό ρεύμα που φτιάχτηκε το 1965 και εκφράστηκε το 1974 από το ΠΑΣΟΚ είναι το μεγάλο στοιχείο της συνέχειας πριν και μετά το 1974. Είναι η πρώτη κορυφαία εθνικολαϊκή στιγμή της σύγχρονης κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας της Ελλάδας. Το 1965 για τον Ανδρέα Παπανδρέου ήταν ένα δεύτερο ΕΑΜ.Το 1965 φτιάχνεται μία καινούργια κοινωνική διαίρεση, η οποία διαίρεση δεν μπορεί να εκφραστεί από τους ήδη υπάρχοντες πολιτικούς σχηματισμούς, από τα υπάρχοντα πολιτικά κόμματα. Αυτός είναι και ο λόγος που διασπάται η Ένωσις Κέντρου,  αυτός είναι ο λόγος της Αποστασίας. Έχουμε ένα αίτημα λαϊκής κυριαρχίας από αυτούς που κινητοποιούνται. Το 1965 κινητοποιείται ένα πολύ μεγάλο μέρος του πληθυσμού, από εκείνους που ως τότε ήταν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι αποκλεισμένοι του πολιτικού συστήματος. Μετά το 1974 αυτοί οι αποκλεισμένοι θα βαπτιστούν μη προνομιούχοι από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή είναι και η νέα διαίρεση: προνομιούχοι – μη προνομιούχοι. Το ΠΑΣΟΚ φτιάχνεται πάνω σε αυτήν την διαίρεση, ως εκφραστής των μη προνομιούχων. 

 

Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τα δεδομένα της εποχής και έδωσε ανάσα δημοκρατίας και ελευθερίας στον λαό ενώ με τα έργα του και τις πολιτικές τακτικές του, κατάφερε να αλλάξει την σακατεμένη μορφή της ελληνικής κοινωνίας. Στον τομέα της εκπαίδευσης, οι αλλαγές ήταν ριζικές! Ανανεώθηκαν τα προγράμματα μαθημάτων, καταργήθηκαν οι εισιτήριες εξετάσεις από το Γυμνάσιο στο Λύκειο, δημιουργήθηκε το σύστημα δεσμών για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, και έγιναν περαιτέρω ρυθμίσεις για την ουσιαστική εξίσωση της Τεχνικής με τη Γενική Εκπαίδευση. Επιπλέον, στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, το ΠΑΣΟΚ προχώρησε σε βαρύνουσας σημασίας αλλαγές τις οποίες συζητάμε ακόμη και σήμερα….Πιο συγκεκριμένα,θεσμοθετήθηκε το πανεπιστημιακό άσυλο, «για την κατοχύρωση της ακαδημαϊκής ελευθερίας, της ελεύθερης επιστημονικής αναζήτησης και της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών» (νόμος 1268/82) και συστάθηκαν όργανα εκπροσώπησης των φοιτητών. Το 1983 το ΠΑΣΟΚ προχώρησε μια ιστορική μεταρρύθμιση, αυτή του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Το ΕΣΥ είχε στόχο την ιατροφαρμακευτικής και νοσηλευτική κάλυψη των αναγκών του ελληνικού πληθυσμού μέσω νέων ιατρικών υποδομών και εξοπλισμών. 

 

Η υλική και συμβολική εικόνα του ΠΑΣΟΚ σε όλη τη δεκαετία του ‘80 προσελήφθη ως φορέας ενός κοινωνικού ριζοσπαστικού ρεύματος που ενέταξε της μάζες στο κράτος. Αυτή ήταν μία υπόσχεση που υλοποιήθηκε: έβαλε τον μισό πληθυσμό που ήταν αντικείμενο διακρίσεων κατά τη μετεμφυλιακή περίοδο στο κράτος. Το ΠΑΣΟΚ έγινε η φωνή του λαού, στάθηκε δίπλα στον εργάτη, στον φοιτητή, στον συνταξιούχο, όπως άλλωστε συνεχίζει να κάνει και σήμερα. Εν μέσω του λαϊκισμού και των δημαγωγών της Αριστεράς και της Δεξιάς,  το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που ακούει, εκφράζει και συμπάσχει με τον λαό. Προσφέρει εποικοδομητική αντιπολίτευση με στόχο την ευημερία του λαού, χωρίς να περιπλέκει την κοινωνία με πολιτικά κουτσομπολιά και ανωφελείς κουβέντες. 47 χρόνια ΠΑΣΟΚ.

 47 χρόνια Έργα, όχι λόγια. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ