Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

47 χρόνια ΠΑΣΟΚ: Ολόκληρη η ομιλία της Φώφης Γεννηματά – “Για μια νέα 3η Σεπτέμβρη”

Published

on

Ολόκληρη η Ομιλία της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στην επετειακή εκδήλωση για τα 47 χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ:

Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Φίλες και φίλοι,

Σήμερα το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα που οραματίστηκε και ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το Κίνημα που άλλαξε την Ελλάδα, γίνεται 47 χρόνων.
Και είμαστε σήμερα εδώ, όχι απλά για να θυμηθούμε. Αλλά για να δεσμευτούμε ξανά, με σχέση τιμής και εμπιστοσύνης, ότι οι αξίες της 3ης Σεπτέμβρη, που ενέπνευσαν τους Έλληνες να αγωνιστούν για να πετύχουν τόσα πολλά, που ένωσαν γυναίκες και άνδρες τριών σχεδόν γενεών, είναι εδώ και μας οδηγούν στο μέλλον.
Είμαστε σήμερα εδώ, γιατί το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ.

Με το έργο του πια να ξεχωρίζει, τις σπουδαίες μεταρρυθμίσεις του να αντέχουν στο χρόνο. Θεσμοί που κράτησαν όρθια την πατρίδα τις δύσκολες ώρες. Ζωντανή την κοινωνία στις κρίσεις. Ανθεκτική τη δημοκρατία από τις σεισμικές δονήσεις που προκάλεσαν οι τυχοδιώκτες της εξουσίας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, με τους πολίτες να αναπολούν τις καλύτερες μέρες που έζησαν. Τους νέους να γεμίζουν το Διαδίκτυο με χιούμορ που κρύβει μέσα του την προσδοκία να ζήσουν και αυτοί, όσα έζησαν οι γονείς τους. Τους πολιτικούς μας αντιπάλους να αναζητούν – μάταια είναι η αλήθεια – σωσίβιο στην ιστορία, τα πρόσωπα, την κληρονομιά μας.

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, δικαιωμένο στη συνείδηση των Ελλήνων, δυνατό και στιβαρό στήριγμα στο Κίνημα Αλλαγής. Τρέφει με ιστορικό βάθος, αξιακό μέγεθος και πατριωτικό καθήκον τη σημερινή μας προσπάθεια απέναντι σε έναν τοξικό και ευκαιριακό ψευτοδικομματισμό, που κρατά τη χώρα και τις δημιουργικές της δυνάμεις καθηλωμένες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι που μας δίνει τη δύναμη, τη γνώση και τη φλόγα, να γίνουμε ξανά πρωταγωνιστές. Να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Να επουλώσουμε πληγές και να γεφυρώσουμε χάσματα που μας αποξένωσαν τα χρόνια της κρίσης. Μέσα και έξω από το σπίτι μας. Στην καρδιά της κοινωνίας. Εκεί που τα πραγματικά κινήματα γεννιούνται και αναγεννιούνται. Εκεί που το κίνημα Αλλαγής γίνεται δύναμη ελπίδας!

Advertisement

Α. ΕΠΟΧΗ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ & ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑΣ

Είμαστε σήμερα εδώ σε μια συγκυρία δραματικών εξελίξεων για τον πλανήτη, την Ευρώπη, την περιοχή μας και, κυρίως, για την πατρίδα μας που βρίσκεται διαρκώς στο επίκεντρο μιας καταιγίδας.

Το φετινό καλοκαίρι, υπήρξε για όλους μας αποκαλυπτικό. Η πανδημία και η κλιματική κρίση είναι πραγματικοί κίνδυνοι για την ίδια τη ζωή στον πλανήτη.

Κίνδυνοι που αποκαλύπτουν την ανεπάρκεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ολοκληρώσει την πολιτική, κοινωνική και οικονομική της ενοποίηση. Ιδιαίτερα τώρα που οι παγκόσμιες εξελίξεις επιβάλλουν μια δημοκρατική και προοδευτική Ευρώπη ισχυρό πόλο στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

Αποκαλύπτει, όμως, ταυτόχρονα, το πραγματικό πρόσωπο του κ. Μητσοτάκη και της Κυβέρνησης του. Έπεσε πλέον το δήθεν κεντρώο προσωπείο τους. Το δήθεν επιτελικό τους κράτος κατέρρευσε. Επιτελικό κράτος για την Δεξιά σημαίνει συγκεντρωτισμός και μπίζνες από τη Μαξίμου ΑΕ

H κυβέρνηση Μητσοτάκη, στη σκιά της πανδημίας φτιάχνει μια  Ελλάδα για λίγους.  Το κομματικό Κράτος επανιδρύθηκε, κόντρα σε κάθε έννοια αξιοκρατίας και αποτελεσματικότητας.

  Αντί διαφάνειας  “fast track” φωτογραφικές ρυθμίσεις υπέρ της  επιχειρηματικής και κομματικής ελίτ, αντί  πολυφωνίας επιχείρηση χειραγώγησης της ενημέρωσης. Αντί μεταρρυθμίσεων απορρύθμιση των  κατακτήσεων και  καταπάτηση δικαιωμάτων.

Advertisement

Αντί  ασφάλειας για τον πολίτη ,  βαριά εγκληματικότητα. Αντί  εθνικής συνεννόησης και εθνικής στρατηγικής, αμυντική και παθητική εξωτερική πολιτική.

Σε μια εποχή που η αναθεωρητική και επεκτατική στρατηγική της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή εντείνεται διαρκώς.

Σε αυτή την εποχή που συντελούνται τεκτονικές αλλαγές και ανατροπές σε όλα τα επίπεδα κόμματα χωρίς συλλογική υπόσταση υποταγμένα στις τεχνικές της επικοινωνίας και της εξουσίας δεν μπορούν να δώσουν λύσεις. Θεσμοί νευραλγικοί για τη Δημοκρατία αδύναμοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Πολιτικό σύστημα που αδυνατεί να υπερβεί εδώ και χρόνια τις παθογένειες που το ίδιο δημιούργησε. Πολιτικός λόγος διχαστικός σε μια εποχή που ενωμένοι Έλληνες θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον τόπο σε μια πραγματική αναγέννηση. Σε μια Νέα Αλλαγή.

Β. Η ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ «3η ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ»

Είναι ο καιρός να μετρηθούμε ξανά με τον εαυτό μας, την ιστορία και τη διαδρομή μας.
Να κλείσουμε οριστικά τους λογαριασμούς μας με το παρελθόν και να σκύψουμε στο παρόν και το μέλλον της παράταξής μας.

Είμαστε οι σημαιοφόροι των ιδεών του δημοκρατικού σοσιαλισμού και του πολιτικού φιλελευθερισμού, ο φορέας των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έζησε ο τόπος και οι αυθεντικοί κληρονόμοι της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης.
Με οδηγό τις διαχρονικές μας αξίες και τις παρακαταθήκες μας ατενίζουμε με καινούργιο βλέμμα και νέα ριζοσπαστική διάθεση το παρόν και το μέλλον.

Αν έχει νόημα σήμερα μια επετειακή εκδήλωση για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, 47 χρόνια μετά, είναι, η επείγουσα ανάγκη να διατυπωθεί μια νέα 3η Σεπτέμβρη που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Να προτείνει όραμα και δρόμο για τους νέους καιρούς που είναι ήδη παρόντες. Να επανακαθορίσει στόχους, προτεραιότητες, προοπτικές και να δείξει το δρόμο για τη Νέα Αλλαγή.

Advertisement

Όπως ακριβώς συνέβη τότε, η νέα εποχή προϋποθέτει και ένα πραγματικά νέο κόμμα- κίνημα. Ένα κόμμα σύγχρονο θεσμό, ψηφιακό, δικτυωμένο παντού με μια νέα ενότητα και συλλογικότητα. Ένα κόμμα που θα διεκδικήσει στη διαδρομή του να γίνει ξανά ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα. Να γίνει ξανά πρωταγωνιστής.

Το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι εφήμερο σχήμα. Είναι η καρδιά της ανανεωτικής προσπάθειας για την ανασυγκρότηση της μεγάλης προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Το Κίνημα Αλλαγής υπάρχει γιατί υπάρχει το ΠΑΣΟΚ. Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει , είναι ζωντανό γιατί υπάρχει το Κίνημα Αλλαγής.

Γ. ΤΑ ΠΡΟΤΑΓΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αυτό το κόμμα έχει ταυτότητα.
Δεν βολεύεται στο ρόλο του κομπάρσου της ιστορίας.
Έχει διαπαιδαγωγηθεί και έχει μάθει να πρωταγωνιστεί σ’ αυτή και να αλλάζει το ρου της.
Δεν ψαρεύει σε θολά νερά, ούτε προσποιείται ότι είναι κάτι άλλο.
Δεν υποτάσσεται στην ευκολία του λαϊκίστικου και παραπλανητικού λόγου γιατί είναι γνήσια λαϊκό. Δεν είναι προϊόν της οργής.
Δεν χαϊδεύει τις δυνάμεις του ανορθολογισμού, της πόλωσης, του αρνητισμού, ούτε φορά τον μανδύα του εκσυγχρονισμού κατά περίπτωση γιατί αποτελεί τη γνήσια μεταρρυθμιστική και εκσυγχρονιστική δύναμη .

Αυτό το κόμμα είναι πραγματικό Κίνημα Αλλαγής. Συνδέει, εκφράζει και οργανώνει όλες τις δυνάμεις του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς. Δυνάμεις με διαφορετικές αφετηρίες και διαδρομές από τους χώρους του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του προοδευτικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, της δημοκρατικής και ανανεωτικής αριστεράς που συναποτελούν τη μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

Που έχουμε κοινά προτάγματα:

Την επιστροφή της Πολιτικής απέναντι στην οικονομία της ασύδοτης αγοράς.
Το πρωτείο της Δημοκρατίας απέναντι σε κάθε είδους αυταρχισμό και ολοκληρωτισμό.
Την Ισχυρή Κοινωνία απέναντι στο κράτος και την αγορά.
Να αντιτάξουμε στην νεοσυντηρητική επίκληση της «επιστροφής στην κανονικότητα» το αίτημα και το αφήγημα της Νέας Αλλαγής.

Advertisement

Δ. Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αυτό το κόμμα έχει ταυτότητα. Είμαστε οι πραγματικοί εκφραστές της σύγχρονης ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Μιας σοσιαλδημοκρατίας που οι καιροί και οι δραματικές εξελίξεις και κρίσεις επαναφέρουν στο ιστορικό προσκήνιο. Την καθιστούν επίκαιρη όσο ποτέ.

Δεν είναι τυχαίο ότι ολοένα και περισσότεροι ανακαλύπτουν εκ νέου τη χρησιμότητα του παρεμβατικού κράτους και την ανεπάρκεια του αγοραίου καπιταλισμού να αντιμετωπίσει την κρίση και τη βαθιά ύφεση.

Η πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ και το πρόγραμμα ανασυγκρότησης του Μπαϊντεν, σηματοδοτεί αυτή την επιστροφή. Ήδη πολλοί πολιτικοί στην Ευρώπη, εκπρόσωποι του συντηρητισμού και απολογητές του νεοφιλελευθερισμού ή εκπρόσωποι του ακραίου αριστερού λαϊκισμού δεν διστάζουν να φορούν συγκυριακά τον μανδύα του σοσιαλδημοκράτη. Η ηττημένη για πάρα πολλά χρόνια σοσιαλδημοκρατία βλέπει την επαναφορά και τη δυναμική των ιδεών της και κυρίως των στόχων και των αξιών της να αποκτούν πραγματική υπόσταση.

Με πίστη στις διαχρονικές της αξίες η σοσιαλδημοκρατία του 21ου αιώνα οφείλει να παρουσιάσει ένα νέο αφήγημα προόδου, δημοκρατίας και κοινωνικής ευημερίας με εφικτές, σύγχρονες και προπαντός αξιόπιστες λύσεις.

Ε. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ

Αυτήν ακριβώς τη στρατηγική έρχεται να υπηρετήσει η παράταξή μας. Στην καρδιά της πρότασης για τη Νέα Αλλαγή βρίσκεται το Πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο.
Το περιεχόμενο του οριοθετεί ένας Δεκάλογος Θέσεων.

Advertisement

Εμείς οι σύγχρονοι Σοσιαλδημοκράτες:

1ο Δεν αποδεχόμαστε ένα κόσμο αβεβαιότητας και ανασφάλειας. Αγωνιζόμαστε για τον εκδημοκρατισμό της διακυβέρνησης, για μια νέα εποχή αναγέννησης και ανθρωπισμού που προστατεύει τη ζωή ως την υπέρτατη αξία. Έχουμε σταθερό μέτωπο ενάντια στο ρατσισμό, τον πόλεμο, τις φυλετικές διακρίσεις, τις κοινωνίες των «γκέτο» και των κάθε μορφής διακρίσεων.

2ο Δεν παρακολουθούμε αμέτοχοι την ορατή πια στο προσεχές μέλλον καταστροφή του πλανήτη υιοθετώντας την αλόγιστη και ανεξέλεγκτη οικονομική εκμετάλλευση και οικολογική καταστροφή. Αγωνιζόμαστε να κατευθυνθεί μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πλούτου σε ένα Πράσινο New Deal που θα προσανατολίσει οικολογικά την παραγωγή και την ανάπτυξη.

3ο Αγωνιζόμαστε ώστε η παγκοσμιοποίηση να πειθαρχεί σε κανόνες και να σέβεται την αρχή της δικαιοσύνης. Πιστεύουμε στην ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και στους υπερεθνικούς θεσμούς που αφορούν την ειρηνική διευθέτηση, το κλίμα και το περιβάλλον, το κοινωνικό κράτος, το δίκαιο εμπόριο.

4ο Αντιστεκόμαστε στη συγκέντρωση πλούτου σε πανίσχυρες και ανεξέλεγκτες μειοψηφίες. Αγωνιζόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο για τη ρύθμιση του χρέους των φτωχών χωρών, για τη σύγκληση των επιπέδων ανάπτυξης ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο, στην Ευρώπη, για την ισόρροπη και αειφόρα ανάπτυξη των περιφερειών στην Ελλάδα.

5ο Αγωνιζόμαστε για την προσαρμογή όλων των θεσμών της κοινωνικής οργάνωσης και του παραγωγικού δυναμικού στις τεχνολογικές εξελίξεις. Το ψηφιακό κράτος, ο ψηφιακός εκσυγχρονισμός των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, οι νέες πρακτικές τηλεργασίας, τηλεκπαίδευσης, τηλεϊατρικής δεν θα συνοδεύονται μόνο από κατάργηση θέσεων εργασίας αλλά θα δημιουργούν παράλληλα πλήθος νέων θέσεων, σε νέα αντικείμενα απασχόλησης και κοινωνικής εργασίας. Ταυτόχρονα ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας των προσωπικών δεδομένων ελέγχου και διαφάνειας θα εγγυάται μια δημοκρατία που δεν θα υποτάσσεται σε αυταρχικές και ολοκληρωτικές πρακτικές

6ο Δεν υποτασσόμαστε στη νεοσυντηρητική αντίληψη ότι η πλήρης απασχόληση, η μόνιμη εργασία, η αναδιανεμητική δικαιοσύνη, η διαγενεακή αλληλεγγύη είναι «εμπόδια» στην πρόοδο και την εξέλιξη. Αγωνιζόμαστε για κοινωνικό κράτος με αναδιανεμητικά συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, για ισχυρά συστήματα δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης, για συλλογικές συμβάσεις εργασίας, για προστασία από τις απολύσεις και αναλογική αλλά σταθερή αύξηση μισθών και εισοδημάτων για τους οικονομικά ασθενέστερους, με στόχο τη μείωση των ανισοτήτων. Απαιτούμε και διεκδικούμε βασικό μισθό αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Advertisement

7ο Αγωνιζόμαστε για μια νέα σχέση κράτους, αγοράς, και κοινωνίας. Όπου το κράτος δεν επιστρέφει ως «πατέρας αφέντης» αλλά πλοηγός της ανάπτυξης. Όπου η αγορά λειτουργεί ελεύθερα και δημιουργικά σε καθορισμένο πλαίσιο ρυθμίσεων και κανόνων που εγγυώνται την δυνατότητα ίσων ευκαιριών. Και όπου η κοινωνία διατηρεί το δικαίωμα της συμμετοχής και της απόφασης μέσω των αντιπροσωπευτικών και συμμετοχικών της θεσμών.

8ο Δεν αποδεχόμαστε ότι το κράτος είναι εργαλείο στα χέρια της εκτελεστικής και οικονομικής εξουσίας. Αγωνιζόμαστε για το κράτος Δικαίου, ισονομίας, και ισοπολιτείας, κράτος που διασφαλίζει τα δικαιώματα, θέτει τους κανόνες που σε μια ανοιχτή κοινότητα συμπεριλαμβάνουν όλους τους πολίτες ανεξάρτητα από καταγωγή, θρησκεία, φύλο, ή σεξουαλικό προσανατολισμό.

9ο Δεν δεχόμαστε στο όνομα της αντιπαράθεσης με τον άκριτο «συντεχνειασμό» με τον οποίο έχουμε ανοιχτό μέτωπο, την κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων. Αγωνιζόμαστε σθεναρά για την ίση πρόσβαση στα κοινωνικά και τεχνολογικά αγαθά. Η κοινωνία των ίσων ευκαιριών και των αξιοκρατικών επιλογών δεν υπόκειται σε εκπτώσεις. Δικαίωμα στην ευημερία και την αξιοπρέπεια έχουν όλοι και ο καθένας ξεχωριστά.

10ο Τέλος, εμείς ως σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία δεν αποδεχόμαστε μια διακυβέρνηση εντολοδόχο οικονομικών συμφερόντων, αυταρχικής επιβολής και συγκεντρωτικής εξουσίας. Αγωνιζόμαστε για γενναία αποκέντρωση εξουσιών, για δημοκρατία στην αγορά, για διαφάνεια και λογοδοσία παντού.

ΣΤ. Η ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ: ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ

Αυτό το κόμμα έχει ταυτότητα.
Από την ιδρυτική διακήρυξη του ΠΑΣΟΚ και σε ολόκληρη τη διαδρομή μας προασπίσαμε σθεναρά τα δίκαια της πατρίδας μας. Την «Ελλάδα στους Έλληνες» που μας έδωσε περηφάνεια και κύρος τη δεκαετία του ‘ 80, διαδέχτηκε η επίτευξη κρίσιμων εθνικών στόχων , όπως η είσοδος της χώρας στην ΟΝΕ και το Ευρώ, η ένταξη της Κύπρου, το Ελσίνκι. Για να φθάσουμε στην ακμή μας, την Ελλάδα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Οι νέες συνθήκες και οι παγκόσμιες ανακατατάξεις με τις επιχειρούμενες κατανομές ισχύος. Οι επείγουσες ανάγκες αλλαγών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις στη Ανατολική Μεσόγειο με τις παράλογες και αστήρικτες διεκδικήσεις της Τουρκίας. Επιβάλλουν τη χάραξη μιας νέας εθνικής στρατηγικής που να ενώσει τους Έλληνες στους νέους εθνικούς στόχους.

Advertisement

Η Ελλάδα δεν μπορεί να μείνει στην παθητική αποδοχή των εξελίξεων που δρομολογούνται ερήμην μας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Οφείλουμε να σχεδιάσουμε, να διεκδικήσουμε και να κατακτήσουμε τη γεωστρατηγική μας αναβάθμιση ως χώρα Ευρωπαϊκή, Βαλκανική, Μεσογειακή. Μια διεκδίκηση που συνδέεται με δυο κεντρικούς στόχους:

1ο Να επιστρέψουμε με γρήγορα και αποφασιστικά βήματα στο κέντρο των Ευρωπαϊκών εξελίξεων ως πρωταγωνιστές και όχι ως ουραγοί. Να συνδέσουμε αυτή την επιστροφή με τη σταθερή προσήλωση στην επιτάχυνση και εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής ενοποίησης.

2ο Να επαναδιαπραγματευθούμε με τη Δύση στο πλαίσιο των συμμαχιών μας το νέο στρατηγικό μας ρόλο στην ευρύτερη περιοχή. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παραδίδουμε μαθήματα πιστού και σταθερού συμμάχου και να εκλιπαρούμε προστασία απέναντι σε ενδοσυμμαχικές απειλές.

Είναι φανερό ότι μια τέτοια στόχευση έχει κάποιες κρίσιμες προϋποθέσεις. Πρώτα απ’ όλα την σταθερή ενίσχυση της αποτρεπτικής και αμυντικής ικανότητας της χώρας ώστε να διασφαλίζεται κάθε στιγμή η αναγκαία ισορροπία δυνάμεων που επιβάλλει την ειρήνη στην περιοχή. Έπειτα η σχεδιασμένη και επιθετική διπλωματία σε πολυμερές και διμερές επίπεδο και η βήμα με βήμα αναζήτηση λύσεων στη βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου. Και πάνω απ’ όλα το ενιαίο εσωτερικό μέτωπο πάνω στους συγκεκριμένους στόχους και τις επιδιώξεις μας, καθώς και στην αυστηρή οριοθέτηση των «κόκκινων γραμμών» πέρα από τις οποίες η χώρα αρνείται οποιαδήποτε διαπραγμάτευση και διευθέτηση. Πάνω σ’ αυτή την εθνική γραμμή από την αρχή και έως τώρα η στάση του Κινήματος Αλλαγής υπήρξε σταθερή και αδιαπραγμάτευτη.

Ο πατριωτισμός μας είναι βαθιά ριζωμένος, είναι συστατικό στοιχείο της ταυτότητας μας και της ιστορικής μας διαδρομής.

Ζ. Η ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ & Η ΝΕΑ ΑΛΛΑΓΗ

Advertisement

Το πράσινο Κοινωνικό Συμβόλαιο και η Νέα Εθνική Στρατηγική αναβάθμισης της χώρας είναι το αφήγημα μας. Το αφήγημα της προοδευτικής και δημοκρατικής παράταξης. Είναι η ταυτότητα μας.

Μπροστά μας ανοίγονται δυο δρόμοι.
Είτε θα σφυρηλατήσουμε μαζί με τους πολίτες ένα νέο πράσινο, κοινωνικό συμβόλαιο, είτε το περίφημο «Green Deal» θα δώσει τη θέση του σε άλλο ένα, απαρχαιωμένο οικονομικό deal, πελατειασμού και συντήρησης.
Εμάς η πορεία μας είναι αταλάντευτη προς την κατεύθυνση, να συμφωνήσουμε ένα νέο πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο, μια προοδευτική αναπτυξιακή πρόταση πολιτικής και κοινωνικής αλλαγής.
Το εγχείρημα είναι τεράστιο, είναι ζωτικής σημασίας για την ευημερία της χώρας, των πολιτών, των επόμενων γενεών.
Στο Κίνημα Αλλαγής ανοίγουμε έναν νέο -εναλλακτικό και αυτόνομο- δρόμο, το δρόμο της Νέας Αλλαγής μέσα από τις συμπληγάδες της συντήρησης και του λαϊκισμού. Μακριά από τις αποτυχημένες σκληρές συνταγές της λιτότητας, της διάλυσης του κοινωνικού κράτους, της απορρύθμισης της εργασίας, της διεύρυνσης των ανισοτήτων.  Απέναντι στις εύκολες φωνές της δημαγωγίας.
Το αύριο μετά την πανδημία, πρέπει να είναι βιώσιμο, αλλά και δίκαιο για όλους.

Το πράσινο κοινωνικό συμβόλαιο για τη Νέα Αλλαγή αναδεικνύει ως εθνικές προτεραιότητες:

Εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που φέρνει τη νέα γενιά της πατρίδας μας στην πρωτοπορία της ανόρθωσης της χώρας. Άμεση στροφή στην οικονομία της γνώσης και της καινοτομίας. ανασυγκρότηση του παραγωγικού δυναμικού ξεκινώντας από το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το ανθρώπινο κεφάλαιο.

Αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου με επίκεντρο τον αγροδιατροφικό τομέα, τον οικολογικό προσανατολισμό της παραγωγής, τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας σε οργανική διασύνδεση με τον τουρισμό, τον πολιτισμό και το περιβάλλον. Που σημαίνει νέα χωροταξικά σχέδια, γενναία κίνητρα, αναπτυξιακούς πόλους σε κάθε περιφέρεια που διασφαλίζουν την ισόρροπη και εξωστρεφή περιφερειακή ανάπτυξη. Παράλληλα, ένα νέο μεγάλο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων θα δημιουργήσει τις αναγκαίες υποδομές. Και ένα ευέλικτο πλαίσιο κινήτρων και κανονιστικών πράξεων θα προσελκύσει ξένες και εγχώριες επενδύσεις.

Επαναθεμελείωση του Κοινωνικού Κράτους με την αναγέννηση του στο ΕΣΥ, διαρθρωτικές αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση, κίνητρα για νέες θέσεις εργασίας, το βασικό εισόδημα, τη δίκαιη και αναλογική κατανομή του παραγόμενου πλούτου, τη φορολογική μεταρρύθμιση που κατανέμει δίκαια τα βάρη.

Αλλαγή στο Κράτος ώστε να στηρίξει την ανάπτυξη με ότι αυτό σημαίνει για το ψηφιακό κράτος, την Δημόσια Διοίκηση με στόχους και αποτελέσματα, με αξιοκρατία και διαφάνεια και βεβαίως με διαρκή επιμόρφωση. Με γενναία αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων στην περιφέρεια.

Advertisement

Τη μακροχρόνια αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και την ηλικιακή ανανέωση του πληθυσμού για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, την επιστροφή ανθρώπινου δυναμικού, την κοινωνική ένταξη των νόμιμων μεταναστών.

Η. ΕΠΙΛΟΓΟΣ: ΞΑΝΑ ΜΠΡΟΣΤΑ

Συντρόφισσες και σύντροφοι,
Η παρακαταθήκη του ΠΑΣΟΚ είναι ιστορική.
Συμφιλίωσε τους Έλληνες.
Θεμελίωσε τη Δημοκρατία.
Κατοχύρωσε δικαιώματα και ελευθερίες.
Αποκέντρωσε εξουσίες.
Δημιούργησε το ΕΣΥ.
Στήριξε τη γυναίκα.
Ενίσχυσε τον πολιτισμό.
Νοιάστηκε για το περιβάλλον και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Πρώτοι, στην ψηφιακή μετάβαση, την καινοτομία και την έρευνα, τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία.
Ήταν πάντα μπροστά από την εποχή του.
Όλα αυτά τα πετύχαμε γιατί δεν είχαμε ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν. Δεν φοβηθήκαμε. Κοιτάζαμε μπροστά, κοιτάζαμε ψηλά και πατριωτικά.
Γι’ αυτό και σας καλώ να κρατήσουμε ως κόρη οφθαλμού την περηφάνεια μας για το κίνημα μας και την τεράστια προσφορά του στη χώρα.
Να μείνουμε ενωμένοι και να διασφαλίσουμε τη συνέχεια του Κινήματος, την πολιτική του αυτονομία, την ιδεολογική του συνοχή, τον ανοιχτό και δημοκρατικό του χαρακτήρα.
Να αποκαταστήσουμε την ιστορική αδικία που μας οδήγησε- πρόσκαιρα- στο περιθώριο. Φορτωθήκαμε τις ευθύνες άλλων. Της ανεύθυνης και επικίνδυνης Δεξιάς που εκτροχίασε την οικονομία.
Να είμαστε μαζί παρόντες στις νέες νικηφόρες σελίδες της Παράταξης.
Που δεν θα υψώνουν τείχη για κανέναν πολίτη.
Που θα γίνουν καταφύγιο και αποκούμπι όσων χειμάζονται, υποφέρουν, καταπιέζονται από τη σύγχρονη βαρβαρότητα, τον φόβο, την ανασφάλεια
Που θα ανταμείβουν όσους μοχθούν και δημιουργούν
Που θα φέρουν ξανά μαζί όλους όσοι αγωνιστήκαμε πλάι πλάι για να κερδίσουμε το δικαίωμα σε μια δίκαιη κοινωνία, σε μια καλύτερη ζωή.
Εδώ χτυπά η καρδιά του Αύριο. Εδώ πάλλεται η ιστορία, το παρόν και το μέλλον της αναγέννησης του τόπου.
Εδώ, εμείς, όσοι μας βλέπουν, μας ακούν, μας εμπιστεύονται, ανασυγκροτούμε τη μεγάλη Παράταξη, για να ζήσει επιτέλους ξανά ο τόπος μια πραγματική προοδευτική διακυβέρνηση, με το Κίνημα Αλλαγής πρωταγωνιστή. Ρόλοι κομπάρσου και λογικές συμπληρώματος δεν μας αφορούν.
Ο αγώνας να ανεβάσουμε ξανά την Παράταξη ψηλά, συνεχίζεται στο πλαίσιο της αυτονομίας. Ένα πολιτικά άχρωμο μόρφωμα με προορισμό να γίνει κυβερνητικό δεκανίκι με αντάλλαγμα κάποιες υπουργικές καρέκλες, είναι κόντρα στο πολιτικό μας DNA, κόντρα στην ιστορία μας, κόντρα στις αποφάσεις μας.
Έχουμε ρίζες βαθιές, πηγές πλούσιες και παρακαταθήκες ιστορικές που αποτελούν το πολύτιμο φορτίο μας στη διαδρομή μας. Έχουμε στελέχη παλαιά και νέα, ικανά να τραβήξουν την Ελλάδα μπροστά.

Αλλά και επίγνωση ότι οι νέες εποχές απαιτούν νέες συλλήψεις, νέες επεξεργασίες, νέους στόχους και προτεραιότητες, νέα προτάγματα.
Τώρα ωριμάζουν οι συνθήκες για το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός.
Τώρα οι συντηρητικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκης, διαμορφώνουν νέες κοινωνικές συνθήκες, αναδεικνύοντας κοινωνικές δυνάμεις που αναζητούν έκφραση.
Είμαστε εδώ για να τις εκφράσουμε.
Με πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις.
Είμαστε εμείς που θα σταθούμε δυναμικά απέναντι στην πολιτική της δεξιάς.
Προχωράμε
Με πολιτική ενότητα.
Με αυτόνομη πορεία.
Με προοδευτική ταυτότητα.
Αυτή είναι και η σημαία μου.

Με το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής, Κίνημα Αλλαγής και δύναμη ελπίδας για όλους.
Ένα είναι βέβαιο. 47 χρόνια μετά είμαστε εδώ, έτοιμοι να νικήσουμε ξανά.
Με το ΠΑΣΟΚ στις καρδιές μας, τον ήλιο ψηλά και το Κίνημα Αλλαγής μπροστάρη στη νέα εποχή.