Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

4 Μαϊου, η ημέρα που θα ξεκινήσει να λειτουργεί ξανά η οικονομία και η κοινωνία. Βήμα-βήμα η πορεία για την ολοκληρωτική άρση των μέτρων

Published

on

Στην τελική ευθεία, μετά τις ανακοινώσεις Πέτσα, ρυθμοί, τρόποι και ωράρια επαναφοράς στην πραγματική ζωή – Πότε θα σταματήσουμε να στέλνουμε sms στο 13033 – Το χρονοδιάγραμμα άρσης των μέτρων

Ώρα με την ώρα εξυφαίνεται το «στρατηγικό σχέδιο» για την μετάβαση στην «νέα κανονικότητα» μετά τα μέτρα αυτοπεριορισμού από τον κορωνοϊό, με το επιχειρησιακό τρίγωνο μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Υγείας και της επιτροπής των ειδικών εμπειρογνωμόνων να βρίσκεται από χθες σε ανοιχτή γραμμή, συντάσσοντας τον οδικό χάρτη για την μαζική επάνοδο στους φυσιολογικούς ρυθμούς ζωής.

Η πορεία προς τη «σταδιακή άρση» των μέτρων:

· θα είναι δίμηνης διάρκειας (Μάιος και Ιούνιος),

· θα χωρίζεται σε διαφορετικά στάδια, με απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους (απόσταση εβδομάδας ή 14ημερου),

· θα προβλέπει ενδιάμεση αξιολόγηση της επιδημιολογικής κατάστασης, με βάση την οποία θα γίνεται η μετάβαση στο επόμενο ή στο προηγούμενο στάδιο (αν η διασπορά του ιού επεκτείνεται),

· θα προϋποθέτει την υποχρεωτική εφαρμογή μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, όπως μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και χρήση αντισηπτικών και γαντιών στους κλειστούς χώρους.

Το σήμα για την έναρξη της εφαρμογής του «στρατηγικού σχεδίου» αναμένεται να δώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, αφού μέχρι αύριο το βράδυ η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα έχει παραδώσει προς το Μέγαρο Μαξίμου το τελικό πόρισμα, με τις απαραίτητες υγειονομικές προφυλάξεις.

Advertisement

Για την καλύτερη δυνατή προετοιμασία της μαζικής επιστροφής στην καθημερινότητα, παράταση μιας εβδομάδας στα περιοριστικά μέτρα, ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, με την ισχύ τους να επεκτείνεται μέχρι τις 4 Μαΐου.

Μετά τη νέα παράταση, η οποία αποσκοπεί και στην εμπέδωση των μέτρων που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την επόμενη εβδομάδα, αναμένεται:

· Στις 27 Απριλίου να επαναλειτουργήσουν Υποθηκοφυλακεία, Πρωτοδικεία και Ειρηνοδικεία.

· Στα τέλη Απριλίου να τεθούν σε εφαρμογή οι περιορισμοί μετακινήσεων, ανάλογοι όπως και το Πάσχα, για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς.

Με το βλέμμα στραμμένο στα μεταβατικά στάδια, παράταση και στο διευρυμένο ωράριο της λειτουργίας των σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Ανάπτυξης μέχρι τις 9 Μαΐου, καθώς η αρχική πρόβλεψη αφορούσε στις 25 Απριλίου. Ειδικότερα, τα σούπερ μάρκετ θα παραμένουν ανοιχτά τις καθημερινές από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, και τα Σαββατοκύριακα, από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

4 Μαΐου – Άνοιγμα χωρίς sms

Με την προπαρασκευαστική περίοδο να έχει ολοκληρωθεί, στις 4 Μαΐου τοποθετείται το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων (λιανεμπόριο, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής), ενώ η επανέναρξη της λειτουργίας τους θα σημάνει και την ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος ελέγχου μετακινήσεων μέσω sms στο 13033, αλλά και γραπτής βεβαίωσης.

Advertisement

Με δεδομένο ότι κάθε στάδιο μετάβασης στην κανονικότητα θα απέχει τουλάχιστον μια εβδομάδα (ή ένα 14ημερο) από το προηγούμενο, ώστε να περιοριστεί η εξέλιξη του ιού, για το δεύτερο

11 Μαΐου – Γ’ Λυκείου

Ως πιθανή ημερομηνία για την εκκίνηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους υποψήφιους των πανελλαδικών εξετάσεων εκτιμάται η 11η Μαΐου, καθώς η διενέργειά τους θα πραγματοποιηθεί εντός του Ιουνίου, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας.

Μετά τις 25 Μαΐου μαζικοί χώροι

Στα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου τοποθετείται η λειτουργία των χώρων και επιχειρήσεων με μαζικό χαρακτήρα, όπως τα πολυκαταστήματα, οι επιχειρήσεις εστίασης (εστιατόρια, μπαρ, καφετέριες) και ίσως κάποιοι υπαίθριοι και μεγάλοι αρχαιολογικοί χώροι.

Εντός Ιουνίου ο τουρισμός

Την ακριβή ημερομηνία για την φετινή τουριστική σεζόν θα καθορίσουν και ευρύτερες αποφάσεις στους κόλπους της ΕΕ αναφορικά με κοινές οδηγίες για τις αερομεταφορές, τα καταλύματα και τις οργανωμένες παραλίες.

Advertisement

Μολονότι η Ελλάδα κατατάσσεται ανάμεσα στις λίγες χώρες που αντιμετώπισαν με επιτυχία την πανδημία, η τουριστική σεζόν αποκτά άλλη προοπτική ως «υγειονομικά ασφαλής προορισμός» κινητοποιώντας και τους επιχειρηματίες του κλάδου να επανέλθουν με τα μεγάλα καταλύματα το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, για να ακολουθήσουν και μικρότερα καταλύματα μέχρι τα τέλη του μήνα.