Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

“Για ΠΟΙΕΣ κυρώσεις στην Τουρκία μιλάτε;” -Ποιός είναι ο CAATSA και τι σημαίνει;

Published

on

Γράφει ο διεθνολόγος, Νίκος Παπαδόπουλος, για το “The Socialist”

“Για ΠΟΙΕΣ κυρώσεις στην Τουρκία μιλάτε;” -Επικοινωνιακού τύπου “μάλωμα” της Τουρκίας από Η.Π.Α

“Πανηγυρίζει” η κυβέρνηση Μητσοτάκη και τα “φιλο-κυβερνητικά Media”, για τις “κυρώσεις” που επιβλήθηκαν από τις Η.Π.Α στην Τουρκία λόγω της αγοράς του “πακέτου” των S-400 από τη Ρωσία. Συγκεκριμένα, βάση του νόμου CAATSA επιβάλλονται οικονομικού τύπου κυρώσειs (θα αναλύσουμε παρακάτω τι είναι αυτό το CAATSA) που ελάχιστα επηρεάζουν την Τουρκία – παρά μόνο στο “marketing” της πολιτικής, που εφαρμόζεται από “λαϊκιστικού τύπου” κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Στην ουσία της κουνά το δάχτυλο από τοοοοσο μακριά που ο Ερντογάν φορά κιάλια για “δει” τις “αυστηρές κυρώσεις”.

Τι είναι το CAATSA;

Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act , δηλαδή, κυρώσεις απέναντι σε πράξεις που είναι εχθρικές ως προς τις Η.Π.Α. Είναι ομοσπονδιακός νόμος που εφαρμόζεται από τον Αύγουστο του 2017, αρχής γενομένης απέναντι στο Ιραν , την Β.Κορέα και την Ρωσία (210 περιπτώσεις μεμονομένες) και επί της ουσίας, είναι κυρώσεις οικονομικού τύπου.

  • Μπλοκάρει τις συναλλαγές μεταξύ της πλευράς που της έχει επιβληθεί CAATSA και των Η.Π.Α σε ό,τι αφορά τα ενεργειακά (Πετρέλαιο, αέριο κλπ…)
  • Μπλοκάρει τις επενδύσεις μεταξύ Αμερικάνικων επιχειρήσεων και της υπό ποινής χώρας
  • Μπλοκάρει τις επενδύσεις μεταξύ επιχειρήσεων της υπο ποινής χώρας στις Η.Π.Α

 

Αναλυτικά η δήλωσή του Μάικ Πομπέο:  

«Οι ΗΠΑ κατέστησαν σαφές στην Τουρκία, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και σε πολλές περιστάσεις ότι η αγορά του συστήματος S-400 θα έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της αμερικανικής στρατιωτικής τεχνολογίας, καθώς και του προσωπικού της και θα παρείχε σημαντικά κεφάλαια στο ρωσικό αμυντικό τομέα, καθώς και πρόσβαση των Ρώσων στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις και την αμυντική βιομηχανία.

Η Τουρκία, ωστόσο, αποφάσισε να προχωρήσει στην προμήθεια και τη δοκιμή των S-400, παρότι υπήρχαν διαθέσιμες εναλλακτικές, τα διαλειτουργικά συστήματα του ΝΑΤΟ, ώστε να ικανοποιήσει τις αμυντικές της απαιτήσεις. Η απόφαση αυτή έθεσε εκτός την Τουρκία από το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης των F-35.

H σημερινή απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι ΗΠΑ θα εφαρμόσουν πλήρως την CAATSA και δεν θα ανεχθούν σημαντικές συναλλαγές με τις υπηρεσίες άμυνας και πληροφοριών της Ρωσίας. Καλώ επίσης την Τουρκία να επιλύσει άμεσα το ζήτημα των S-400 σε συντονισμό με τις ΗΠΑ. Η Τουρκία είναι πολύτιμος σύμμαχος και σημαντικός περιφερειακός εταίρος ασφάλειας για τις ΗΠΑ και θέλουμε να συνεχίσουμε την εδώ και δεκαετίες παραγωγική συνεργασία μας στον τομέα της άμυνας, αφαιρώντας το εμπόδιο της κατοχής των S-400 από την Τουρκία, όσο το δυνατόν συντομότερα».

Σας φαίνονται για “κυρώσεις” προς όφελος της Ελλάδος ή ένα “ηχηρό μήνυμα” μονοπωλιακής οικονομικής σχέσης που επιθυμούν οι Η.Π.Α με τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ;

Advertisement