Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Σύνοδος Κορυφής: “Το κείμενο των 53 και η αποτυχία της Κυβέρνησης να υπερασπίσει τα Εθνικά συμφέροντα!”

Published

on

“Διεθνής σχολιασμός” εβδομαδιαία από την συνεργάτη του “The Socialist”, Βίκυ Χαριτάκη:

Στο ευρύτερο κλίμα της Συνόδου Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου και η οποία είχε ως πυρήνα συζήτησης τις κυρώσεις προς την Τουρκία με στόχο να περιορίσει η τελευταία τις προκλητικές και παράνομες κινήσεις της, 53 Ευρωβουλευτές ένωσαν τις δυνάμεις τους δείχνοντας αλληλεγγύη προς την Ελλάδα. 

Πιο συγκεκριμένα, η Hannah Neumann,μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, ανέβασε στον προσωπικό της λογαριασμό στο τουίτερ το έγγραφο με το οποίο οι 53 ευρωβουλευτές, συμπεριλαμβανομένης και της άνωθεν, απαιτούν από την Καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, να αναστείλει άμεσα την παράδοση υποβρυχίων στην Τουρκία.  Επιπλέον, το έγγραφο αναφέρει επακριβώς το εξής :

« Η προσφυγή μας ακολουθεί το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 17ης Σεπτεμβρίου 2020 σχετικά με την εξαγωγή όπλων: εφαρμογή της κοινής θέσης 2008/944 / ΚΕΠΠΑ (παράγραφος 17) το οποίο: 

καλεί τον VP / HR για όσο διάστημα η Τουρκία συνεχίζει τις τρέχουσες παράνομες, μονομερείς ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο που έρχονται σε αντίθεση με την κυριαρχία οποιουδήποτε κράτους μέλους της ΕΕ [ιδίως την Ελλάδα στην Κύπρο] και το διεθνές δίκαιο, και δεν συμμετέχει σε διάλογο με βάση το διεθνές δίκαιο, για την εισαγωγή πρωτοβουλίας στο συμβούλιο για να σταματήσουν όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ άδεια εξαγωγής όπλων στην Τουρκία σύμφωνα με την κοινή θέση  

Οι πρόσφατες ερευνητικές δραστηριότητες της Τουρκίας για αποθέματα φυσικού αερίου είχαν οδηγήσει σε κλιμάκωση μιας έντονης διαφοράς μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας σχετικά με τα θαλάσσια δικαιώματα στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα

Ανησυχούμε εξαιρετικά για τις απειλές στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας εναντίον κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και φοβόμαστε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση με την Ελλάδα

Ως εκ τούτου, ζητήσαμε από τη γερμανική κυβέρνηση να λάβει επείγοντα μέτρα για να αναστείλει σε σχέση με την Τουρκία την εξαγωγή των υποβρυχίων, τα εξαρτήματα και τα ανταλλακτικά του – που παράγονται σε μεγάλο βαθμό από τη γερμανική Thyssen Krupp Marine Systems και συναρμολογούνται στην Τουρκία ».

Advertisement

Οι Ευρωβουλευτές οι οποία υπέγραψαν την επιστολή ήταν 36 Γερμανοί Ευρωβουλευτές και 17 Έλληνες, εκ των οποίων η Εύα Καϊλή και ο Νίκος Ανδρουλάκης ενώ αυτοί που δεν υπέγραψαν ήταν ο κ. Παπαδάκης και ο  κ. Αλαβάνος του ΚΚΕ. Οφείλουμε να πούμε πως το εγχείρημα είχε την υπογραφή της Hannah Neumann και της Μαρίας Σπυράκη.

Με αυτή την επιστολή γίνεται κατανοητό, ότι οι ανεξέλεγκτες κινήσεις της Τουρκίας είναι πλέον φανερές από όλους και δε την Γερμανική πλευρά, η οποία όπως φαίνεται έχει αρχίσει να «ξυπνά» και να συνειδητοποιεί πόσο επικίνδυνη και απειλητική είναι και μπορεί να αποβεί για τα κράτη μέλη της μια ήπια πολιτική κυρώσεων προς την Τουρκία.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο αρχηγός της ΚΟ του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ, ζήτησε από την Γερμανία και την Γαλλία να επανεξετάσουν την διακοπή εξαγωγών όπλων στην Τουρκία. Είναι ώρα να μπει τέλος στην προκλητικότητα και τα παιχνιδάκια του, είπε ο Βέμπερ.  

Ωστόσο για άλλη μια φορά η Τουρκία ήταν η κερδισμένη της Συνόδου Κορυφής ενώ η Κυβέρνηση γύρισε πίσω με άδεια χέρια για άλλη μια φορά!