ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στη Βουλή η δικογραφία για τη “Folli-Follie”
Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβιβάζει στη Βουλή τη δικογραφία για την υπόθεση της Folli Follie, στο σκέλος που εμπλέκει τους δύο πρώην υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκο Φλαμπουράρη και Αλέξη Χαρίτση, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Στο συνοδευτικό της δικογραφίας διαβιβαστικό, ο αρμόδιος Εισαγγελέας αναφέρει, κατά πληροφορίες, ότι αποστέλλεται στη Βουλή για την εξέτασή της, για τυχόν αυτεπαγγέλτως διωκόμενες πράξεις, σύμφωνα με όσα διαλαμβάνονται στην έκθεση της αρμόδιας ανακρίτριας, κατ’ άρθρον 39 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, όπου περιγράφονται αξιόποινες πράξεις ενδεχομένως τελεσθείσες από υπουργούς, βουλευτή και φυσικά πρόσωπα.
Σχετικά με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρο Αραχωβίτη, το όνομα του οποίου επίσης περιλαμβάνεται όπως και των δύο πρώην υπουργών στα emails που αντάλλαξε ο διευθυντής ασφαλείας της εταιρείας και ο προφυλακισμένος σήμερα Τζώρτζης Κουτσολιούτσος – τα οποία έχει συμπεριλάβει στην έκθεση του ο οίκος PwC ο οποίος ελέγχει την Folli Follie, η δικογραφία επίσης διαβιβάζεται στη Βουλή με αίτημα για άρση βουλευτικής ασυλίας. Το αίτημα υποβάλλεται προκειμένου η Εισαγγελία να μπορέσει να προχωρήσει στη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον κ. Αραχωβίτη και το ενδεχόμενο να είχε ρόλο συμμέτοχου σε πράξεις πρώην Υπουργών και φυσικών προσώπων.
Ως προς τον πρώην Βουλευτή Μάκη Μπαλαούρα, που επίσης αναφέρεται στο υλικό της PwC, επιλαμβάνεται η τακτική Δικαιοσύνη, καθώς δεν συντρέχουν λόγοι βουλευτικής ασυλίας στο πρόσωπό του. Έτσι διενεργείται προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της παθητικής δωροδοκίας, της δωροληψίας και της παράβασης του νόμου περί μεσαζόντων.
Η εισαγγελική έρευνα δεν περιορίζεται μόνο στον κ. Μπαλαούρα, αλλά αφορά και μη πολιτικά πρόσωπα που κρίνεται ότι πρέπει να ελεγχθούν ποινικά όπως οι ιδρυτές της εταιρείας και ο διευθυντής ασφαλείας που φέρονται να είχαν γνώση των αποκαλυπτικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, στα οποία γίνεται λόγος περί «συμμάχων» του Ομίλου από ισχυρά τότε, πολιτικά πρόσωπα, τη χρονική περίοδο που βρισκόταν ήδη σε εξέλιξη η έρευνα για τα οικονομικά του Ομίλου της Folli Follie από τις ελεγκτικές και δικαστικές αρχές.
Η Εισαγγελία Πρωτοδικών προχώρησε ήδη στην ανάσυρση από το αρχείο της δικογραφίας που αφορούσε τυχόν ευθύνες των μελών της Επιτροπής Κεφαλαιογοράς, ώστε να διενεργηθεί νέα έρευνα υπό το πρίσμα των νέων στοιχείων, τα οποία και θα αξιολογηθούν.
Άμεση ήταν η αντίδραση του πρώην υπουργού και νυν βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξη Χαρίτση. Με δήλωσή του απορρίπτει οποιαδήποτε εμπλοκή του στην υπόθεση, παραπέμπει στη μηνυτήρια αναφορά του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τονίζει ότι προσβλέπει στην πιστή άσκηση του θεσμικού ρόλου της Βουλής, «με τις εγγυήσεις του κράτους δικαίου, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια».