ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Nάντια Γιαννακοπούλου: «Αναπάντητα τα κρίσιμα ερωτήματα όσων αφορά τον άμεσο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων με υποκείμενα νοσήματα»
Στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση επί της επίκαιρης ερώτησης προς το Υπουργείο Υγείας με θέμα «Είναι επιτακτικό να προταχθεί ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων», τοποθετήθηκε η βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας του Κινήματος Αλλαγής, Νάντια Γιαννακοπούλου. Εκ μέρους του Υπουργείου Υγείας κλήθηκε να απαντήσει ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κος Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Ξεκινώντας την τοποθέτησή της, η κα Γιαννακοπούλου τόνισε ότι: «Σήμερα, δύο μήνες μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα, οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενο νόσημα ηλικίας 18 έως 59 ετών βρίσκονται ακόμη σε αναμονή για να εμβολιαστούν. Αυτό είναι κάτι το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε και νομίζω αντιλαμβανόμαστε όλοι εδώ, αποτελεί κάτι οξύμωρο, δηλαδή το να πρέπει να εξηγούμε για ποιον λόγο πρέπει να προτεραιοποιηθούν οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενο νόσημα, όπως συμβαίνει σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.»
Και παρά τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Εμβολιασμού, που εξαγγέλθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, για την ένταξή των ευπαθών ομάδων, ηλικίας 18-59 ετών, στο πρόγραμμα των εμβολιασμών στο προσεχές μέλλον, η αλήθεια είναι ότι έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος για τον εμβολιασμό τους, ο οποίος στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει μετά από έναν μήνα.
Στο σημείο αυτό, η βουλευτής έκανε την απαιτούμενη σύγκριση με το τι συμβαίνει ως προς την προτεραιοποίηση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και τόνισε τη δεινή θέση στην οποία βρίσκονται για παράδειγμα κάποιος που κάνει χημειοθεραπείες ή αιμοκαθάρσεις και μένει χωρίς εμβόλιο για εβδομάδες, ενώ μπαινοβγαίνει στα νοσοκομεία. Ενώ θύμισε τη δέσμευση του Υπουργού Υγείας ότι μετά τους υγειονομικούς θα εμβολιάζονταν άμεσα και οι ευπαθείς ομάδες με υποκείμενα νοσήματα.
Τα ερωτήματα στα οποία ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, κλήθηκε να απαντήσει ήταν ιδιαίτερα σημαντικά. Ερωτήθηκε για το αν υφίσταται ένα μητρώο για όλους τους πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, όπως, παραδείγματος χάρη, συμβαίνει με τους νεφροπαθείς, για το ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα ώστε να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συνάνθρωποι που ανήκουν στις ομάδες αυτές, και τέλος ζητήθηκε επεξήγηση γιατί προτεραιοποιήθηκε η ηλικιακή ομάδα 60-64 έναντι των ευπαθών ομάδων με υποκείμενο νόσημα και ηλικίες 18-59 ή έως 64.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός, δυστυχώς, δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση σε όλα τα παραπάνω κρίσιμα ερωτήματα, αφήνοντας όλους τους πολίτες αυτούς τόσο σε αναμονή, όσο και σε κίνδυνο.
Σχετικά με την προτεροποίηση των ομάδων εμβολιασμού, και στο ερώτημα γιατί δεν προηγούνται οι ομάδες με υποκείμενο νόσημα, εκείνης των ηλικιωμένων, ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας ανέφερε πως «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είναι αυτή που έχει αποφασίσει τις προτεραιότητες των ομάδων εμβολιασμού και όχι η κυβέρνηση, όπως γίνεται άλλωστε σε όλες τις χώρες».
Όσον αφορά τις ευπαθείς ομάδες, ο κ. Κοντοζαμάνης ανέλυσε ότι είναι αφενός ευπαθείς λόγω ηλικίας και αφετέρου λόγω υποκείμενου νοσήματος. Από τα διεθνή δεδομένα προκύπτει ότι ο παράγοντας «ηλικία» είναι πολύ ισχυρός επιβαρυντικός παράγοντας και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης αυξάνεται όσο αυξάνεται η ηλικία του ατόμου.
Ο κ. Κοντοζαμάνης, ανέφερε πως από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ ότι η ηλικιακή κατανομή θανάτων από κορωνοϊό εντός ΜΕΘ στα άτομα 65 ετών και άνω, μέχρι σήμερα είναι 1.819 ενώ οι των 60 ετών και κάτω είναι 403. Η ηλικιακή κατανομή των θανάτων με κορωνοϊό που ανήκουν σε ευπαθή ομάδα και νοσηλεύονται εντός ΜΕΘ είναι 1.715 για τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω και 277 για τα άτομα εξήντα ετών και κάτω.
Στη δευτερολογία της, η κα Γιαννακοπούλου δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μόνο στην Ελλάδα και την Ισπανία υπήρξε αυτή η οριζόντια λογική αποκλειστικά και μόνο με βάση ηλικιακά κριτήρια, κάτι το οποίο δημιουργεί εύλογα ερωτήματα και ακόμα δεν έχουμε πάρει μια πειστική απάντηση.
Επιπλέον, ζήτησε εκ νέου σαφή απάντηση για τον αριθμό των ατόμων από τις ευπαθείς ομάδες ηλικίας εξήντα έως εξήντα τεσσάρων που έχουν μπει σε ΜΕΘ χωρίς υποκείμενο νόσημα, και όχι απλή κατάθεση των συγκεντρωτικών στατιστικών.
Σε κανένα σημείο της τοποθέτησής του ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας δεν κάλυψε πλήρως τα ερωτήματα που του τέθηκαν, και για το λόγο αυτό, η βουλευτής τόνισε ότι τα ερωτήματα αυτά παραμένουν και ζήτησε και πάλι ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των εμβολιασμών στους ευπαθείς με υποκείμενα νοσήματα.
Τέλος, η βουλευτής κατέθεσε μια πρόταση για τον πιο άμεσο και ευκολότερο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων, προγραμματίζοντας τον, μέσω κινητών μονάδων, στις υγειονομικές μονάδες στις οποίες μετακινούνται, ώστε να λαμβάνουν την αναγκαία ιατρική φροντίδα.
Ακολουθεί λινκ στο you tube με την ομιλία της Κας Νάντιας Γιαννακοπούλου: