Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Nάντια Γιαννακοπούλου: «Καθαρές κουβέντες – τολμηρές αλλαγές»

Δημοσιεύτηκε

στις

Βρισκόμαστε ως Κίνημα Αλλαγής και ως ΠΑΣΟΚ σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο: Σ’ ένα δημοσκοπικό τέλμα ανάμεσα στο 6% και το 7% επί δύο συνεχή χρόνια, αλλά και σε μια  στασιμότητα των δυνάμεών μας από το 2015 μέχρι σήμερα, που καθιστούν επιτακτική μια σε βάθος διερεύνηση των λόγων που οδηγούν σ’ αυτό το αποτέλεσμα. Οι στιγμές επιβάλουν καθαρές κουβέντες και μεγάλες υπερβάσεις και αλλαγές. Οι πολίτες του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, της λογικής, της ευθύνης και των μεταρρυθμίσεων απαιτούν και είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν σε μια νέα, ανοδική πορεία, στην οποία θα συσπειρώνονται ευρύτερες δυνάμεις του προοδευτικού χώρου.

Κατά ένα εντυπωσιακό τρόπο η παρατηρούμενη δημοσκοπική καχεξία, οι τελευταίες εξελίξεις αλλά και όσα ειπώθηκαν και έγιναν στη Δ.Ε.Θ από τους δύο πρωταγωνιστές του σημερινού δικομματισμού έχουν λειτουργήσει ως παράγοντες να υπάρξει ένα πείσμα και μια απόφαση: Δεν μπορεί το ΠΑΣΟΚ και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη να παρακολουθεί αδύναμη, αμήχανη και με τακτική που θολώνει τα μηνύματα τις εξελίξεις. Ο ρόλος που της ταιριάζει, είναι ο ρόλος του πρωταγωνιστή και τα ποσοστά πρέπει σε πρώτη φάση να είναι διψήφια.

Μας το θύμισαν και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τσίπρας. Ο πρώτος βάζοντας τον εκβιασμό των διπλών εκλογών. Ο δεύτερος ενδυόμενος ως νεοπασόκ και μιμούμενος τον Α. Παπανδρέου. Και οι δύο θεωρώντας ορατά ότι ο χώρος μας είναι προς άλωση. Δεν θα το επιτρέψουμε!

Καθαρές κουβέντες λοιπόν.  

ΚΑΘΑΡΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ 1: Η πικρή αλήθεια, για όσους συμμετέχουμε και στηρίζουμε το εγχείρημα, είναι ότι οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν με τη συγκρότηση του Κινήματος Αλλαγής διαψεύστηκαν. Η συσπείρωση του ευρύτερου δημοκρατικού και προοδευτικού χώρου δεν επετεύχθη. Αντίθετα, υπάρχει κάμψη της επιρροής, ενώ είχαμε φαινόμενα αποχώρησης δυνάμεων και στελεχών όπως και εξαφάνισης κομμάτων που συμμετείχαν στην αρχή του εγχειρήματος. Σήμερα υπάρχει ΠΑΣΟΚ και αρκετά στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς που συμμετέχουν. Είναι λοιπόν θέμα  ρεαλισμού να εμφανιστεί δυνατά το ΠΑΣΟΚ ως  ο πόλος που μπορεί να συσπειρώσει ευρύτερες δυνάμεις, όχι αναπολώντας το ηρωικό παρελθόν, αλλά οικοδομώντας το σύγχρονο ΠΑΣΟΚ του 21ου αιώνα.

ΚΑΘΑΡΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ 2: Αυτό δεν οφείλεται ούτε στη συγκυρία, ούτε σε κάποιους αόρατους παράγοντες. Οφείλεται στην αδυναμία να εμφανίσουμε μια καθαρή μεταρρυθμιστική φυσιογνωμία, ασκώντας εποικοδομητική αντιπολίτευση με σύγχρονες,  καινοτόμες – out of the box –  προτάσεις που να εντάσσονται σε μια συνολική εναλλακτική πρόταση. Οφείλεται στον  πολιτικό μετεωρισμό για λόγους δήθεν ίσων αποστάσεων και σε μια προβολή της ανάγκης αυτόνομης πορείας μας ως πολιτικής επιλογής, λες και όλα τα κόμματα δεν ιδρύονται για να έχουν αυτόνομη πορεία… Εδώ χρειάζεται και η μεγάλη τομή. Μέσα από την πορεία για την εκλογή του νέου Προέδρου και το Συνέδριο που θα ακολουθήσει, πρέπει να επεξεργαστούμε ακριβώς τον προγραμματικό μας λόγο, ώστε να αντιστοιχεί μ΄ αυτόν που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα και να εκπέμπει καθαρό μήνυμα.

ΚΑΘΑΡΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ 3: Αυτή τη νέα αρχή πρέπει να εκφράσει μια νέα ηγεσία. Ένας κύκλος έκλεισε, ένας νέος κύκλος αρχίζει και αυτόν πρέπει να τον εκφράσει ένας νέος Πρόεδρος με καθαρή άποψη και προσανατολισμό, με εμπειρία και δυναμισμό, που να πείθει και τον κόσμο της Παράταξης αλλά και την ευρύτερη κοινή γνώμη. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι περίπου το 70% του εκλογικού σώματος έχει ψηφίσει έστω μία φορά ΠΑΣΟΚ και πρέπει να νιώσουν ότι η γνώμη τους υπολογίζεται. Καθήκον δε του νέου Προέδρου είναι να δώσει ρόλο στο Κόμμα, στον κόσμο μας, να διασφαλίσει την λειτουργία των οργάνων μας, να εκπέμψει μήνυμα μιας νέας συλλογικότητας.

Διαφήμιση

ΚΑΘΑΡΗ ΚΟΥΒΕΝΤΑ 4: Η προσπάθεια μας πρέπει να είναι συλλογική αλλά και ενωτική. Οι υποψήφιοι θα πρέπει να δεσμευτούν δημόσια πριν απ’ όλα ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα και θα το σεβαστούν, αλλά και  θα δώσουν την μάχη κοντά στον Πρόεδρο. Κάθε άλλη λογική όχι μόνο δεν είναι κατανοητή, αλλά είναι και καταδικαστέα. Επίσης στην πορεία προς τις εκλογές δεν μπορεί να μην υπάρχει αντίδραση όλων απέναντι σε ωμές επιθέσεις πολιτικών αντιπάλων μας κατά κάποιου υποψηφίου. Δεν μπορούν πολιτικές δυνάμεις να επιτίθεται κατά υποψηφίων με χαρακτηρισμούς και να μην αντιδρούμε συλλογικά ή ακόμα χειρότερα κάποιοι να τους υιοθετούν. Όλοι μαζί στέλνουμε το μήνυμα απέναντι στους λασπολόγους ότι the game is over.

KAΘAΡH KOYBENTA 5: Η ώρα να τολμήσουμε, να δράσουμε φιλόδοξα είναι ακριβώς τώρα! Τώρα που η Ν.Δ υφίσταται σημαντικές απώλειες και φθορές και αποκαλύπτεται το πραγματικό συντηρητικό της πρόσωπο. Τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πλήρη αδυναμία του να επανακάμψει και ψηφοφόροι  του γυρνούν την πλάτη, τώρα είναι η ώρα. Αύριο ίσως είναι αργά. Οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα μας περιμένουν, γιατί και στη ζωή και στην Πολιτική τα κενά καλύπτονται.