Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Από βδομάδα” άνοιγμα των σχολείων – Προς παράταση το σχολικό έτος -Αναλυτικά τι αλλάζει στις Πανελλαδικές εξετάσεις!

Published

on

Στο self testing εναπόθεσε και η υπουργός Παιδείας τις ελπίδες για την ομαλή επαναλειτουργία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως είπε κατά την εμφάνισή της στον τηλεοπτικό σταθμό Mega η Νίκη Κεραμέως, το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων θα εξαρτηθεί από το self testing με τεστ μια φορά την εβδομάδα στο σπίτι. «Αν το τεστ είναι θετικό θα προβλέπεται ένα επιβεβαιωτικό τεστ», πρόσθεσε η υπουργός.

«Συζητήσαμε με την επιτροπή την Παρασκευή, παρουσιάσαμε την πρότασή μας και ιδανικά την επόμενη εβδομάδα να δούμε ενδεχόμενο άνοιγμα σε Γυμνάσια και Λύκεια», δήλωσε στην αρχή της συνέντευξής της, σημειώνοντας ότι δίνεται προτεραιότητα σε αυτά «γιατί έμειναν κλειστά μεγαλύτερο διάστημα, έχουμε και τις εξετάσεις», διευκρινίζοντας ότι θα ισχύουν τα γνωστά μέτρα, όπως διαφορετικά διαλείμματα, λειτουργία των κυλικείων, μικρές ομάδες κτλ).

Δεν θα γίνουν μαθήματα το Πάσχα – “Ανοιχτό” το θέμα της παράτασης του σχολικού έτους

Η κ. Κεραμέως απέκλεισε μαθήματα το Πάσχα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης του σχολικού έτους για νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια, εντός του Ιουνίου. Για τις προαγωγικές εξετάσεις δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας «ότι θα εξετάσουμε όλα τα δεδομένα και σε σχέση με το πότε θα ανοίξουν τα σχολεία». Πέρυσι πάντως δεν είχαν διεξαχθεί προαγωγικές εξετάσεις.

Κανονικά οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Για τις πανελλαδικές εξετάσεις, η κ. Κεραμέως είπε ότι θα διεξαχθούν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί, εντός του Ιουνίου, όπως και πέρυσι, καθώς και ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω μείωση της εξεταστέας ύλης.

Μείον 30% η ύλη στις Πανελλαδικές

Σχεδόν το ένα τρίτο της ύλης στα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα της Γ’ Λυκείου αναμένεται να μειωθεί αυτή την χρονιά λόγω της πανδημίας και της διεξαγωγής των μαθημάτων από το σπίτι και όχι δια ζώσης. Οι δυσκολίες που προκύπτουν από την τηλεκπαίδευση, έδωσαν το «πράσινο φως» στους ειδικούς να αποφασίσουν μείωση της ύλης στους μαθητές της Γ’ Λυκείου οι οποίοι θα καθίσουν στα θρανία και θα εξεταστούν πανελλαδικά με σκοπό να εισαχθούν στα ανώτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Η μείωση αυτή θα είναι στο 30% της ύλης.

Σύμφωνα με τις έως τώρα διαβεβαιώσεις του υπουργείου Παιδείας, τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων των Πανελλαδικών Εξετάσεων όταν θα κληθούν να επιλέξουν τα θέματα που θα διαγωνιστούν οι υποψήφιοι θα έχουν ακριβή εικόνα σχετικά με την ύλη που διδάχθηκαν φέτος οι μαθητές της Γ’ Λυκείου όλης της χώρας.

Advertisement

Επίσης, προβλέπεται να υπάρχει ένα δεύτερο Μηχανογραφικό για την εισαγωγή στα ΙΕΚ, σε συγκεκριμένες ειδικότητες, το οποίο θα συμπληρώσουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε αυτά. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο μηχανογραφικά ή ένα από τα δύο. Ο βαθμός του απολυτηρίου θα είναι το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ. Σε περίπτωση που ένας υποψήφιος εισαχθεί και σε τμήμα του πανεπιστημίου και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει ένα από τα δύο για να φοιτήσει.

Τα πανεπιστήμια με τις περισσότερες κενές θέσεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, τα τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Δημοκριτείου ή και μεμονωμένα τμήματα σε περιοχές της Κρήτης όπως στη Σητεία, φέτος προβλέπεται να έχουν κενές θέσεις και ουσιαστικά μικρότερο αριθμό σπουδαστών. Αυτό ήδη προκαλεί μία ανησυχία ως προς τη χρηματοδότηση που σχετίζεται με τον αριθμό εισακτέων.

Την ίδια ώρα, η ελάχιστη βάση εισαγωγής θα διαμορφωθεί από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο πολλαπλασιασμένο με συντελεστή από 0,8 έως 1,2, που θα οριστεί από κάθε τμήμα. Με βάση τα περυσινά δεδομένα, οι κενές αναμένεται να φτάσουν τις 10.000. Οι θέσεις που θα οριστούν φέτος για την εισαγωγή των υποψηφίων θα είναι στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, δηλαδή περίπου 78.000.

Τι συμβαίνει με τα Φροντιστήρια

Για τα φροντιστήρια η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι «δεν υπάρχει για την ώρα κάποια εισήγηση», εκτιμώντας – σε αντίθεση με την συντριπτική πλειοψηφία μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων – ότι η τηλεκπαίδευση σε σχολεία και φροντιστήρια έχει λειτουργήσει ικανοποιητικά.