ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Aιφνιδιαστική “φιέστα” στον Υμηττό από τον Μητσοτάκη – ΚΙΝΑΛ: “Λέμε ναι στην μετεγκατάσταση, αλλά όχι σε κλείσιμο ή δραστική υποβάθμιση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων”
Αιφνιδιαστικά, χωρίς καμία σχετική διαβούλευση τόσο σε κεντρικό επίπεδο όσο και σε αυτό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε το πρωί του Σαββάτου στον Υμηττό και στο συγκρότημα εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ της αυτοκρατορίας Μποδοσάκη και ανακοίνωσε πως ο χώρος των 170 στρεμμάτων που εδώ και χρόνια η τοπική κοινωνία ζητά να της αποδοθεί ως πάρκο πρασίνου, θα μεταφερθούν εννέα υπουργεία και ένα νέο Μέγαρο Μαξίμου.
«Είναι μια σπουδαία ημέρα για τον δήμο Υμηττού -Δάφνης καθώς ανακοινώνουμε την έναρξη ενός εξαιρετικά φιλόδοξου σχεδίου αστικής ανάπλασης. Ενός σχεδίου τόσο προφανούς που το μόνο ερώτημα που πρέπει να μας απασχολήσει είναι γιατί δεν το σκέφτηκε κάποιος νωρίτερα» δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός μιλώντας σε μία εκδήλωση για την αξιοποίηση του χώρου στο συγκρότημα των εγκαταστάσεων των εργοστασίων της παλιάς ΠΥΡΚΑΛ στην περιοχή του Υμηττού, η οποία θυμίζει περισσότερο προεκλογικό πυροτέχνημα παρά έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για μία εξέλιξη που ήρθε ξαφνικά το πρωί του Σαββάτου, αφού την Παρασκευή «διέρρευσε» πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να βρεθεί στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ και να ανακοινώσει τη μετατροπή του χώρου σε κυβερνητικό πάρκο, που θα στεγάσει περί τα εννέα υπουργεία, καθώς και ένα νέο πρωθυπουργικό γραφείο. Ενδεικτικό της προχειρότητας και του αιφνιδιασμού είναι το γεγονός πως η δημοτική αρχή Δάφνης – Υμηττού ανακοίνωσε πως αναμένονται οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις μόλις στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης, με τον δήμαρχο Αναστάσιο Μπινίσκο, να προχωράει σε μια γενικόλογη ανακοίνωση, αποκαλύπτοντας την εξαιρετικά πλημμελή του ενημέρωση από την κυβέρνηση.
«Είναι ένας χώρος 170 στρεμμάτων στο κέντρο του δήμου, περίκλειστος στον οποίο σήμερα απασχολούνται λίγο παραπάνω από 300 άτομα. Μια βιομηχανική παραγωγή η οποία δεν έχει κανένα λόγο να βρίσκεται εντός αστικού ιστού. Και ταυτόχρονα μια δημόσια διοίκηση η οποία εξακολουθεί να καταλαμβάνει δεκάδες νοικιασμένα κτήρια για να εξυπηρετεί τις ανάγκες της στο κέντρο της Αθήνας» δήλωσε κατά την κυβερνητική φιέστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στον χώρο αναμένεται να μεταφερθούν τα υπουργείο Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας, Ενέργειας, Υγείας, Εσωτερικών, Πολιτισμού, Τουρισμού, Αθλητισμού και Αγροτικής Ανάπτυξης. Παράλληλα, φέρεται να σχεδιάζεται ένα νέο κυβερνητικό μέγαρο, με τον χαρακτηριστικό τίτλο της εφημερίδας «Δημοκρατία» που την Παρασκευή ανέδειξε το θέμα να αναφέρει «Το Μέγαρο Μαξίμου δεν χωράει τον Κυριάκο Μητσοτάκη».
«Προσφέρεται λοιπόν στην λογική της δημιουργίας αυτού του νέου κυβερνητικού πάρκου μια μοναδική ευκαιρία, μιας σημαντικής αστικής ανάπλασης η οποία από τη μία θα αλλάξει ουσιαστικά την όψη της πόλης και από την άλλη θα προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες να λειτουργήσει καλύτερα η δημόσια διοίκηση, σε καινούργια κτήρια φιλικά προς το περιβάλλον και φυσικά πολύ πιο φιλικά στους εργαζόμενους» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός για τον χώρο, χώρος που αξίζει να σημειωθεί πως αποτελεί αντικείμενο διεκδίκησης για τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής εδώ και πολλά χρόνια, με το πάγιο αίτημα για τη μετατροπή του σε πάρκο πρασίνου. (
(πηγή “ThePressProject)
Ανακοίνωση Γραφείου Τύπου του Κινήματος Αλλαγής
Εδώ και χρόνια έχουμε προτείνει την μετεγκατάσταση των ΕΑΣ (τέως ΠΥΡΚΑΛ) από τον Υμηττό και την παραχώρηση της έκτασης στο Δήμο για την δημιουργία πάρκου και πολιτιστικών δραστηριοτήτων. Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί βασικό στόχο της πολιτικής μας.
Η Κυβέρνηση χωρίς καμία διαβούλευση -όπως συνηθίζει- προχώρησε σήμερα σε εξαγγελίες, χωρίς όμως συγκεκριμένες δεσμεύσεις για το μέλλον των ΕΑΣ.
Λέμε ναι στην μετεγκατάσταση, αλλά όχι σε κλείσιμο ή δραστική υποβάθμιση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και σε απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας.
Σε μια εποχή που οι ανάγκες της εθνικής άμυνας αυξάνονται, και υπάρχουν πολλά συμβόλαια για τα ΕΑΣ, είναι αδιανόητο η Κυβέρνηση να μη έχει σχέδιο για την αναβάθμιση τους.
Πόσο μάλλον όταν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προσφέρουν την ευκαιρία για μια ισχυρή ελληνική αμυντική βιομηχανία. Επιτέλους ας μην αγοράζουμε τα πάντα από το εξωτερικό, χάνοντας πόρους και θέσεις εργασίας.
Για το θέμα αυτό προχωρούμε άμεσα σε κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες, απαιτώντας από την Κυβέρνηση να καταθέσει συγκεκριμένο σχέδιο και δεσμεύσεις για την στήριξη των ΕΑΣ και των εργαζομένων σε αυτά, αλλά και να προχωρήσει σε διάλογο με την τοπική κοινωνία για την περιβαλλοντική αναβάθμιση της περιοχής.