ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ό. Γεροβασίλη: Τι επιλέγει η ΝΔ για την ψήφο αποδήμων; Συναίνεση ή Βορίδη;
Σχολιάζοντας την πυροτεχνηματική χθεσινή κίνηση Βορίδη στη Βουλή η Γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διέτρεξε την αλληλουχία των γεγονότων και των κυβερνητικών επιλογών ώστε να γίνει ξεκάθαρο ποιος χειρίζεται με ευθύνη και ποιος με κινήσεις εντυπωσιασμού και στην ουσία εμπαιγμού το θέμα της ψήφου των αποδήμων:
Το θέμα της ψήφου του απόδημου ελληνισμού άνοιξε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Η συζήτηση για την ψήφο των Ελλήνων της διασποράς είχε άνοίξει με δική μας πρωτοβουλία στη συνταγματική αναθεώρηση όπου ο Συριζα πρότεινε το άνοιγμα του άρθρου 54 παρ. 4 για την ψήφο αποδήμων. Τότε λοιπόν η πρότασή μας μιλούσε για το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων απλώς με την ιδιότητα του πολίτη με τη διαφορά ότι υπήρχαν μέχρι 5 διαφορετικές έδρες οι οποίες θα αφαιρούνταν από το ψηφοδέλτιο επικρατείας και οι ομογενείς θα ψήφιζαν με ενιαίο ψηφοδέλτιο σε 4 γεωγραφικές ενότητες.
Επί υπουργίας Θεοδωρικάκου καταλήξαμε, με ευρεία κομματική συναίνεση και ευθύνη, σε νόμο που ψήφισε και η ΝΔ και σήμερα επιχειρεί να αναιρέσει
Σήμερα λοιπόν, και ενώ αυτή η συζήτηση έχει λήξει και έχει ψηφιστεί ο νόμος και μάλιστα επί κ. Θεοδωρικάκου δημιουργήθηκε διακομματική επιτροπή η οποία εργάστηκε, ως όφειλε, στο πνεύμα της συναίνεσης και βγήκε μία κοινή πρόταση η οποία ψηφίστηκε ομοφώνως, πλην του Μερα25. Έρχεται λοιπόν σήμερα ο κ. Βορίδης, με προφανή κουτοπονηριά και δηλώνοντας ότι δεν είναι άνθρωπος των συναινέσεων και επιθυμεί να εφαρμόσει την δική του άποψη, κατά την οποία όπως έχει δηλώσει δεν πρέπει να ξανακυβερνήσει η Αριστερά τη χώρα! Το χειρότερο όμως δεν είναι η προσωπική επιθυμία του κ. Βορίδη αλλά το γεγονός ότι το σύστημα που εισηγείται δεν υπάρχει σε καμία χώρα της Ευρώπης! Γιατί έχει ως συνέπεια την αλλοίωση της ψήφου στο εσωτερικό. Πρέπει να αποδεικνύεται η σχέση του πολίτη με τη χώρα, εξ ου και ακολουθήσαμε από την πλευρά μας μοντέλα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Έρεισμα στο νομοθετικό πυροτέχνημα Βορίδη έδωσε ο κ. Μητσοτάκης με τις προαναγγελίες του σε απόδημους στη Λατινική Αμερική.
Αυτός που έδωσε το έρεισμα στον κ. Βορίδη, προφανώς δεν είναι η κ. Τζάκρη αλλά ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος στις 21 Μαρτίου στη συζήτηση που έκανε με απόδημους έλληνες στη Λατινική Αμερική προανήγγειλε αυτό που έφερε ο κ. Βορίδης ο οποίος σκέφτηκε ότι ήταν μία καλή ευκαιρία να το «γυρίσει όλο στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ», φερνοντας την πρόταση την οποία είχε ήδη επεξεργαστεί και την οποία είχε ήδη προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.
Ποιά στάση επιλέγει η κυβέρνηση ΝΔ τελικώς απέναντι στον απόδημο ελληνισμό: αυτή των συναινέσεων που επετεύχθη επί κ. Θεοδωρικάκου ή την τορπιλιστική τακτική του κ. Βορίδη;
Αυτή η πρόταση νομοθετήματος Βορίδη λοιπόν, γνωρίζουν καλά στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται 200 ψήφους για να ισχύσει. Γνωρίζουν επίσης ότι δεν υφίσταται αυτή η περίπτωση. Άρα, πρέπει να ενημερώσουν τους πολίτες κατά πόσον αυτό που ψήφισε η ίδια η Νέα Δημοκρατία ήταν μία ουσιαστική συζήτηση που έφτασε σε μία μεγάλη συναίνεση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ή ήταν προσχηματικό. Ας μας απαντήσουν λοιπόν: Ποια πολιτική επιλέγουν απέναντι στον απόδημο ελληνισμό: Αυτή των συναινέσεων που επετεύχθη ή την τορπιλιστική τακτική του κ. Βορίδη. Τη συναίνεση ή τον εμπαιγμό;
Η ομογένεια είναι Έλληνες και πρέπει να τους δοθεί λόγος. Εξ ου και στη δική μας πρόταση ψήφιζαν μόνο με την ιδιότητα του πολίτη, χωρίς αστερίσκους. Όμως: ας δείξουμε τον δέοντα πολιτικό σεβασμό απέναντι και στους έλληνες πολίτες του εξωτερικού και στους έλληνες πολίτες που ζουν στη χώρα. Είναι δυνατόν, κρίνετε εσείς, να ψηφίσει ένας έλληνας πολίτης τρίτης γενιάς που έρχεται στην Ελλάδα μόνο για διακοπές, για τη σύνταξη ενός έλληνα πολίτη που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα; Αυτό παραπλανά και εμπαίζει τους πάντες, ένθεν κακείθεν.
Θα πρέπει η Νέα Δημοκρατία να εξηγήσει γιατί αναιρεί το νόμο που ψήφισε η ίδια πριν από λίγους μήνες και αν αυτό που ψήφισε με τον προηγούμενο υπουργό ήταν προσχηματικό
Οι έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν γνώμη. Ειδικά οι έλληνες που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν κατά την περίοδο της υπερδεκαετούς κρίσης στην Ελλάδα, ωστόσο είναι έλληνες που διατηρούν αποδεδειγμένα σχέση με τη χώρα. Σε αυτή τη λογική συνεννοηθήκαμε όλα τα κόμματα μαζί (πλην του Μερα25), στο ίδιο τραπέζι με δύο προϋποθέσεις: Τα τελευταία 35 χρόνια ο έλληνας πολίτης με δικαίωμα ψήφου να έχει διαμείνει για δύο χρόνια στη χώρα και να έχει καταθέσει φορολογική δήλωση στην Ελλάδα. Αυτές οι δύο απλές προϋποθέσεις διασφαλίζουν την αρμόζουσα διαδικασία εκπροσώπησης. Με νόμο που εισηγήθηκε η Νέα Δημοκρατία προ λίγων μηνών, και με αυτό τον συναινετικό τρόπο ρυθμίστηκαν τα προβλήματα που δημιουργούνται με περιπτώσεις εγγεγραμμένων σε εκλογικούς καταλόγους χωρίς να διατηρούν ουδεμία σχέση με τη χώρα επί σειρά δεκαετιών.