ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέντευξη: Οι “We Are All Greeks” στο “The Socialist”: “Το διαδίκτυο είναι σαν την μαρμίτα του Δρυΐδη Πανοραμίξ”
Στην εποχή που διανύουμε, “κομβικό” ρόλο στην ενημέρωση και την “αντίδραση” των χρηστών του διαδικτύου, έχουν οι “μεγάλες σελίδες” στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης. Μια εκ των μεγαλύτερων στην Ελλάδα, οι “We Are All Greeks” , “μιλάνε” αποκλειστικά στον Άγγελο Γαβρή και το “The Socialist” , σε μία συνέντευξη, διαφορετική από τις άλλες, με θεματικές που απασχολούν όλους μας και προβληματίζουν αρκετούς κάθε μέρα. Διαβάστε την στη συνέχεια, ο διαχειριστής που παραχώρησε την συνέντευξη αυτή, επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το σεβόμαστε και όπως θα δείτε, οι ερωτήσεις απευθύνονται στην “σελίδα” και όχι στον ίδιο προσωπικά.
Ακολουθεί η Συνέντευξη των We Are All Greeks:
- “We Are All Greeks”. Ένα σύνθημα από τα “παλιά” έγινε ομάδα 200++ χιλιάδων ανθρώπων και “τα βάζει” με το σύστημα. Πόσο επίκαιρο είναι το σύνθημα “είμαστε όλοι Έλληνες” σήμερα;
To “We Are All Greeks “ ξεκίνησε από μια ομάδα φοιτητών στο Παρίσι το Φεβρουάριο του 2012 τότε που οι πλατείες της Ευρώπης ήταν γεμάτες από το κίνημα των αγανακτισμένων σαν συνέπεια της Οικονομικής Κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και κορυφώθηκε στην χώρα μας με την χρεωκοπία και την οικονομική κατοχή που της επέβαλε η Ευρώπη του Σόϊμπλε.
Αυτό το σύνθημα του Percy Shelley που σημαίνει ότι υπάρχουν κάποια ιδανικά όπως π.χ αλληλεγγύη που δεν είναι διαπραγματεύσιμα.
Αυτή την πρώτη σελίδα των Γάλλων φοιτητών συνεχίσαμε εμείς αφού πια το σύνθημα πέρασε σε όλο τον κόσμο και έφτασε μέχρι την Bundestag.
Από τότε βέβαια άλλαξαν πολλά και εμείς φτάσαμε να έχουμε 235.000 φίλους χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει τίποτα, θα μπορούσαμε να έχουμε και 500.000 φίλους αν επιτρέπαμε να γίνει σελίδα fans,ήταν κάτι που δεν το θέλαμε αλλά ούτε οι φίλοι μας το ήθελαν και έτσι προχωρήσαμε σε μια σελίδα που με λίγο χιούμορ μπορούμε να συζητάμε με τους φίλους μας χωρίς βωμολοχίες απαξιωτικά σχόλια και ακρότητες.
Για μας σημασία δεν έχει τόσο πολύ ο αριθμός των φίλων αλλά κυρίως η απήχηση της σελίδας ,αν έχεις κάθε βδομάδα 2.000.000 απήχηση μισή από τα σχόλια μισή από videos έχεις μια ευθύνη.
- Τι είναι το “σύστημα” για εσάς; Πώς μπορούμε να “πολεμήσουμε”;
Για μας το “σύστημα” είναι η εμπορευματοποίηση της πολιτικής με lλογικές δοσοληψίας. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς να υπάρχει συναλλαγή από το απλό «θα σου δώσω ψήφο Κουμπάρε να μου δώσεις 50άρικο» μέχρι το σου δώσω τζάμπα αυτήν την τεράστια επένδυση να μου δώσεις, για παράδειγμα, τηλεοπτική κάλυψη.
Αυτές οι λογικές δοσοληψίας, αν ανατρέξει κανείς στην Ιστορία ,στην Σικελία η Μαφία φέρεται να είχε εξαργυρώσει την υποστήριξη της στο τέλος του περασμένου αιώνα στους Χριστιανοδημοκράτες με το να αναλαμβάνει όλα τα δημόσια έργα του νησιού με μια προϋπόθεση να γίνονται δημόσια έργα ,δηλαδή όταν λέμε 100 χιλιόμετρα δρόμο να υπάρχουν 100 χιλιόμετρα,τι έκαναν λοιπόν έκαναν 100 χιλιόμετρα με 10πλάσιο κόστος όλο ευθεία όπου συναντούσαν βουνό έκαναν τούνελ όπου κοιλάδα γέφυρα ,τουλάχιστον άφησαν πίσω τους ωραίους δρόμους.
Παρότι ανήκω σε μια γενιά πολύ πολιτικοποιημένη στα νιάτα της ,είπα όταν τελείωσα τις σπουδές μου , είπα πως δεν φύγω νωρίς από την χώρα. Παρόλα αυτά για κάποιους μήνες ,μόνο 7 μήνες άντεξα, ανέλαβα μια θέση ευθύνης στην Κρήτη . Πίστευα ότι επειδή είχα κάνει σχετικές σπουδές και είχα πλούσια επιχειρηματική εμπειρία και θα βοηθούσα. Σιγά σιγά, γνώρισα μερίδα των ψηφοφόρων της Κρήτης που μου ζητούσαν να βάλω τα κοπέλια τους στον ΟΤΕ και την ΔΕΗ και τις κοπελιές τους αεροσυνοδούς στην Ολυμπιακή.
Κάθε σύστημα παρότι φαίνεται απ έξω φοβερό και τρομερό είναι ένα κατασκεύασμα από σαθρά υλικά που εύκολα καταρρέει αν αποδείξουμε πόσο γελοίοι είναι αυτοί που το έφτιαξαν .
Αυτό κάνουμε λοιπόν σε αυτή την σελίδα χωρίς να προσβάλουμε ή να βρίζουμε κανένα τους γελοιοποιούμε. Αυτά είναι θέματα επικοινωνίας που λέει και ο “ηγέτης” μας αλλά μην ξεχνά ότι η επικοινωνία έχει δυο όψεις και είναι πιο εύκολο να χαλάσεις κάτι από ότι να φτιάξεις.
- Οι αντιδράσεις του κόσμου κατά την περίοδο της πανδημίας χαρακτηρίζονται ως “πολωμένες” κατά κοινή παραδοχή. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Η Πανδημία η οποία μάλιστα ακολουθεί μια περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης είναι μια πολύ δύσκολη περίοδος που λειτουργεί το θυμικό του ανθρώπου και συναισθήματα όπως ο φόβος η απελπισία συνεπώς διχαστικά συνθήματα φέρνουν μεγαλύτερα αποτελέσματα.
Δυστυχώς για πολύ κόσμο το διαδίκτυο λειτουργεί σαν το πείραμα του σκύλου Του Παβλόφ που έτρεχαν τα σάλια του όχι μόνο όταν είχαν φαγητό να φάνε αλλά όταν πίστευαν πίστευε ότι θα έφτανε το φαγητό να φάει ,και επειδή ο Παβλόφ φορούσε άσπρη ρόμπα μόλις ο σκύλος έβλεπε άσπρη ρόμπα άρχιζαν να τρέχουν τα σάλια του.
Και στην πολιτική που “έβγαλε μπροστά” μια ομάδα ειδικών που την μια φορά έλεγε να μην φοράτε μάσκες και την άλλη κανένας χωρίς μάσκα και έβαζε την χώρα σε lockdown όταν είχαμε 0 νεκρούς την ημέρα και την έβγαζε με 100 νεκρούς την ημέρα υπάρχει μια πόλωση που είναι λογική σε μια εποχή τεράτων.
Αλλά και ανάμεσα στους χρήστες του Facebook υπάρχει μια πόλωση, η σελίδα δήλωσε από την αρχή ότι δεν διαθέτει τις γνώσεις να πεί αν είμαστε π.χ υπέρ ή κατά του εμβολίου. Από την αρχή αρνηθήκαμε να προβάλουμε την θέση των διάφορων καθηγητών γνωστών ή παντελώς αγνώστων που έλεγαν διάφορα πράγματα συνήθως αντικρουόμενα .
Αλλά έτσι είναι τα πράγματα οι σεισμοί είναι για τους σεισμολόγους και οι πανδημίες για τους λοιμοξιολόγους.
- Ποια είναι τα συνηθέστερα μηνύματα που δέχεστε από χρήστες του διαδικτύου;
Όταν λαμβάνεις πάνω από 1.000 μηνύματα ημερησίως τα έχεις δεί όλα,από το μήνυμα που σου έστελνε τα ακάου με το όνομα «γοργόνα του Κάμπου» στην εποχή των Μακεδονομάχων και απαιτούσε να της πείς ,αν ζεί ο Βασιλιάς Αλέξανδρος και σε έβριζε αν δεν της απαντούσες «ζεί και βασιλεύει και τον κόσμο Κυριεύει» ως το θυμωμένο μήνιμα του Ακάου με το όνομα Ο Μήτσος ο Άρχοντας που υποστήριζε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να χρησιμοποιούμε την Ελληνική σημαία γιατί αυτήν την είχε πάρει η γιαγιά του προίκα από την εποχή του Παπάγου.
Πάντως τα περισσότερα μηνύματα δεν είναι τρολιές και αφορούν σοβαρά επιχειρήματα είτε συμφωνούμε πολιτικά είτε όχι , τα άλλα δεν μας ενδιαφέρουν και συνήθως αυτοί που τα γράφουν τρώνε πόρτα. Ένα καλό του Facebook είναι ότι μπορείς να επιλέγεις τους φίλους σου και εμείς δεν θέλουμε τέτοιους φίλους.
Πάντως τα πιο συγκινητικά για μας μηνύματα δεν έχουν πολιτικό περιεχόμενο ,είναι τα μηνύματα μοναχικών ανθρώπων που μας γράφουν καθημερινά επειδή έχουν ανάγκη αυτήν την επικοινωνία και είναι μηνύματα γεμάτα αγάπη ,σε αυτούς δεν αρνηθήκαμε ποτέ μια απάντηση.
- Ξεχωρίστε, ας πούμε τις 5 χειρότερες στιγμές κατά την περίοδο του εγκλεισμού που προκλήθηκαν από την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση.
Δυστυχώς ,γιατί είναι πράγματι δυστυχώς, αφού το “μάρμαρο” το πληρώνεις εσύ όταν έχεις μια κυβέρνηση κατώτερη των συνθηκών και των περιστάσεων, υπάρχουν άπειρες χειρότερες στιγμές κατά την περίοδο του εγκλεισμού που αντιμετωπίζεται σαν περίοδο ευκαιριών από την Κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Αν ακολουθήσεις την ροή των ειδήσεων καταγράφοντας μόνο της γκάφες και τις διάφορες δηλώσεις του πρωθυπουργού καθιστάς αυτόματα την σελίδα σου μονοθεματική και καλό είναι να την μετονομάσεις π.χ “στο μυαλό του Κούλη», και αυτό είναι πολύ κακό , μια σελίδα πρέπει να περιέχει πολλά θέματα και κυρίως και καλές ειδήσεις γιατί αλλιώς θα οδηγήσεις τους χρήστες που σε ακολουθούν στην κατάθλιψη.
Πάντως αν θα θέλαμε να καταγράψουμε τις 5 χειρότερες στιγμές για τους ιστορικούς του μέλλοντος θα λέγαμε:
- Τις άπειρες κακές στιγμές στην πολιτική υγείας,ΕΣΥ,ΜΕΘ που από την μια πλευρά οι ήρωες υγειονομικοί που έδιναν μάχη από την άλλη τους αντάμειβαν από τα μπαλκόνια με ένα χειροκρότημα υπέρκομψες κυρίες.
- Για εμάς που σαν σελίδα που πιστεύουμε ότι εκφράζουμε την Πατριωτική Κεντροαριστερά η συνεχής υποχώρηση όπως το καλοκαίρι του 2020 στα Εθνικά θέματα στο Αιγαίο.
- Τις άπειρες κακές στιγμές στα θέματα της παιδείας από μια κυβέρνηση που φέρεται να εξυπηρετεί συμφέροντα.
- Τις άπειρες κακές στιγμές προκλητικής διασπάθισης του κρατικού κορβανά από τις λίστες Πέτσα , τις αναθέσεις χωρίς διαγωνισμούς κ.α.π
- Την Επίθεση σε κάθε εργατικό δικαίωμα που υπάρχει σε αυτόν τον τόπο δημιουργώντας συνθήκες γαλέρας για τους Έλληνες εργαζόμενους
- Είναι τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ένας “ασφαλής” τόπος ενημέρωσης;
Το διαδίκτυο είναι σαν την μαρμίτα του Δρυΐδη Πανοραμίξ, για να φτιάξει το μαγικό φίλτρο ανακάτευε εκατοντάδες βότανα και χορταρικά, από αυτά λίγα περιείχαν την δραστική ουσία που έδινε δύναμη στους Γαλάτες, όλα τα υπόλοιπα τα έβαζε για να αποτρέψει ο πονηρός Δρυΐδης τους άλλους Δρυίδες να αντιγράψουν την πατέντα του.
Φυσικά αυτό δεν ισχύει μόνο στο διαδίκτυο αλλά και για όλα τα ΜΜΕ τα οποία στην Ελλάδα έχουν καταντήσει “γραφεία προπαγάνδας”.
Στο διαδίκτυο που δεν κοστίζει και τίποτα να γράψεις ότι θέλεις ,τα Fake News κυριαρχούν, είναι πολύ δύσκολο και χρειάζεσαι πολλές πηγές να συγκρίνεις για μια είδηση που συνήθως ξεκινά από το Twitter λόγω αμεσότητας, για να διαπιστώσεις αν είναι πραγματική ή Fake ή να ελέγχεις με το TinEye Reverse αν η εικόνα είναι τωρινή ή δεκαετίας ,πραγματική ή photoshop από καλλιτέχνες χρήστες. Τελικά αρχίζεις και εσύ και λειτουργείς σαν τον αλγόριθμο του Facebook!
Απλά πλέον τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης δίνουν σε όλους την ευκαιρία να προβάλουν τις ιδέες τους. Μια μέση σελίδα του Facebook έχει πολλαπλάσιους αναγνώστες από μια εφημερίδα ή ακόμα και από ένα τοπικό κανάλι και είναι και τζάμπα.
Το πρόβλημα ίσως είναι ότι δεν υπάρχουν πιά γραμμές και όρια όπως π.χ για εμάς που σπουδάσαμε στην Αγγλία, μετά από καιρό γνωρίζαμε ότι αν ήθελες να μάθεις σοβαρά νέα θα διάβαζες την GUARDIAN, αν ήθελες άλλου είδους “ενημέρωση” θα αγόραζες την SUN κλπ. Τώρα, έχουν μπλέξει όλες τα “μπούτια τους”
- Λίγα λόγια για τις “κρυφές δημοσκοπήσεις” που κάνετε στην σελίδα σας, πόσος κόσμος συμμετέχει, είναι δυνατόν να μιλάμε για “ασφαλή” συμπεράσματα; Χωρίς να δώσετε παραπάνω λεπτομέρειες, έτσι, για το “σασπένς”, σε περίπτωση πρόωρων εθνικών εκλογών, μπορεί να δούμε μεγάλες εκπλήξεις με βάση τις μιντιακες φόρμες που έχετε συλλέξει;
Κατ αρχάς στην σελίδα μας δεν κάνουμε κρυφές δημοσκοπήσεις αλλά φανερές χρησιμοποιώντας μάλιστα και software τρίτου (Poll for Pages) που σου επιτρέπει μέσα από τα results να παρακολουθείς όλη την πορεία της δημοσκόπησης χωρίς να έχεις δικαίωμα παρέμβασης.
Αλλά η δημοσκόπηση απλά δείχνει τάσεις και είναι δύσκολο να βρείς όταν έχεις χρήστες που προέρχονται από την κεντροαριστερά κάτι καλύτερο από ότι βρίσκουν γνωστά Μέσα της “Λίστας Πέτσα” κάνοντας δημοσκόπηση στην .. Πειραιώς.
Στον κόσμο αρέσουν οι δημοσκοπήσεις και έχουμε μεγάλη συμμετοχή, για να μην πλατειάζουν έχουμε βάλει κόφτη στα 1.000 άτομα κάτι που σημαίνει ότι η δημοσκόπηση τελειώνει σε 5-6 ώρες προς μεγάλη δυσαρέσκεια αυτών που δεν πρόλαβαν.
Γενικά πάντως οι δημοσκοπήσεις είναι όλες για τον “κουβά” για αρκετούς λόγους κατά την γνώμη μου .
1.Ο κυριότερος γιατί δεν έχουν αντιπροσωπευτικό δείγμα ,π.χ σε πιο σταθερό τηλέφωνο θα βρεις να ρωτήσεις την ηλικιακή ομάδα μέχρι 35 χρόνων αφού δεν χρησιμοποιούν σταθερό.
2.Σε μια δημοσκόπηση θα πρέπει να να συνδυάζεις την Quantity με την Quality δηλαδή τα αριθμητικά στοιχεία που συγκεντρώνεις να είναι συμβατά με τις ποιοτικές ερωτήσεις π.χ σε μια δημοσκόπηση ρωτήσαμε τους χρήστες να βαθμολογήσουν τον πρωθυπουργό μας από το 1 έως το 5 με βάση τα χαρακτηριστικά ενός Πρωθυπουργού όπως τα όριζε η Γαλλική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ,σε όλα έμεινε στο άσσο, παρόλα αυτά το 40% τον θεωρούσαν κατάλληλο για πρωθυπουργό.
- Οι δημοσκόποι δίδαξαν στο κοινό πως να “κοροϊδεύουν” οπότε και το κοινό έμαθε να τους “κοροϊδεύει” και αυτό, ούτε καν τα exit polls δεν είναι ασφαλή τώρα.
4.Και φυσικά δει δη χρημάτων, ω Άνδρες Αθηναίοι, μια μέτρια Πανελλήνια δημοσκόπηση με βάση τα standar της παγκοσμίου φήμης gallup-international.com κοστίζει πάνω από 50.000 ευρώ με το κόστος που λέγεται πως “κοστίζει” στην Ελλάδα μια δημοσκόπηση να είναι περί τα 5.000 ευρώ , την μεγάλη φαντασία του δημοσκόπου και τα θέλω του αφεντικού ενδεχομένως να έχεις προς ανάγνωση…
Αλλά πέραν των δημοσκοπήσεων που όπως είπαμε είναι όλες για τον κουβά υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή που αρχίζει να διαμορφώνεται και θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο μετά της Γερμανικές εκλογές και την νέα κυβέρνηση Τζαμάικας που θα έχουμε στο Βερολίνο.
Το σύστημα που λέγαμε και πιο πάνω ,στα πλαίσια μιας αστικής δημοκρατίας έχει την δυνατότητα να μεταλλάσετε και η εποχή του άκρατου φιλελευθερισμού θα τελειώσει με την κατάρρευση της Μέρκελ , παρότι στην Ελλάδα όλα έρχονται με χρονοκαθυστέρηση ,ένα καθεστώς που δεν είναι καν νεοφιλελεύθερο, αν το μάθαιναν πως το λένε έτσι οι Μέντορες της σχολής του Σικάγο θα είχαν διαμαρτυρηθεί εντόνως.. θα καταρρεύσει λίγους μήνες μετά…
Αλλά εδώ θα είμαστε stay tuned….