ΚΟΙΝΩΝΙΑ
“Είμαστε όλες υποψήφια θύματα..;” – Της Ζέφης Δημαδάμα
Τα περιστατικά βίας αυξάνονται με καταιγιστικούς ρυθμούς. Η βια κατά των γυναικών που φτάνει ως τη δολοφονία παρουσιάζει μεγάλη έξαρση και στη χώρα μας.
Εμείς ωστόσο συνεχίζουμε να επιφυλασσόμαστε για την υιοθέτηση του όρου της γυναικοκτονίας.
Συζυγοκτόνος, παιδοκτόνος ναι, γυναικοκτονία όχι…
Γιατί; Γιατί τα στερεότυπα καλά κρατούν, η πατριαρχία “ζει και βασιλεύει” και εμείς πορευόμαστε σε μια κοινωνία όπου οι γυναίκες δεν θα πρέπει να λένε όχι, θα πρέπει να είναι υποχωρητικές και περισσότερο “υπάκουες”.
Άλλη μια φορά τα περιστατικά που έρχονται στην επικαιρότητα (δολοφονία της Καρολάιν, της Γαριφαλιάς) μέσα σε λίγες εβδομάδες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Το 2019 καταγράφηκαν 5.221 περιστατικά βίας έναντι 5.413 το 2020 (στοιχεία 2020 ΕΛΛ.ΑΣ), ενώ δράστες κατά 85% (το 2019) και 82% (το 2020) παραμένουν οι άνδρες (σύζυγοι, σύντροφοι, πρώην ή νυν, αδέρφια ή γονείς).
Καθημερινά γύρω μας συνεχίζεται η “αγοραπωλησία” γυναικών, στις γειτονιές μας , στα διπλανά διαμερίσματα, όπως στην περίπτωση των κοριτσιών στην Ηλιούπολη.
Άμεσα χρειάζονται μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης αυτών των φαινομένων.
Είναι ευθύνη της πολιτείας να αλλάξει τους διοικητικούς κώδικες, τους ποινικούς κώδικες και να συνδράμει καθοριστικά στην αλλαγή των κοινωνικών στερεοτύπων με συστηματική δουλειά για την ισότητα των φύλων.
Αδιαμφισβήτητα τα ανωτέρω ζητήματα, δεν είναι αντικείμενο κομματικής εργαλειοποίησης αλλά είναι υποχρέωση κάθε κυβέρνησης, των κομμάτων και της κοινωνίας των πολιτών να τα θέσουν υψηλά στην Ατζέντα τους. Άλλο η κομματική εργαλειοποίηση και άλλο η υποχρέωση όλων να αναδείξουν πολιτικές για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας.
Το Κίνημα Αλλαγής και προσωπικά η Φώφη Γεννηματά πήρε θέση δίπλα στο Κίνημα #Metoo, μίλησε ανοικτά κατά της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας και πιέζει για τη νομική αναγνώριση του όρου της γυναικοκτονίας.
Αναμένουμε επίσης, από τους αρχηγούς των κομμάτων να απομονώσουν στελέχη τους που εκχυδαΐζουν ξεδιάντροπα τις δολοφονίες γυναικών. Όσο ανέχονται τέτοιου είδους παρεμβάσεις, τόσο επιβεβαιώνουν την αποδοχή τους σε ρατσιστικές και σεξιστικές αντιλήψεις.
Στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δεν υπάρχουν υποσημειώσεις ή αστερίσκοι, καλούμαστε όλοι και όλες να πάρουμε θέση ανοιχτά, δημόσια και ξεκάθαρα