ΠΟΛΙΤΙΚΗ
“Συμφώνησαν σε όλα τα σημεία” ΚΙΝΑΛ- “Κόμμα Πειρατών Ελλάδος”: Οι δηλώσεις και οι “έπαινοι” της Προέδρου των “Πειρατών”
Η Πηνελόπη Πετροπούλου, Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος των “Πειρατών Ελλάδας”, με αναλυτικό της άρθρο, αφού επαίνεσε την αναλογία ανδρών – γυναικών στο Κίνημα Αλλαγής, ανακοίνωσε την απόλυτη συμφωνία του κόμματος με τις προγραμματικές θέσεις του ΚΙΝΑΛ προοικονομόντας την συμπόρευση στις επόμενες εκλογές.
Το Κίνημα Αλλαγής, μετά το κόμμα των “Πρασίνων” , φαίνεται να παίρνει μαζί του στην ανοδική πορεία προς την Προοδευτική Διακυβέρνηση και το κόμμα των “Πειρατών”
Αναλυτικά το Άρθρο της Πηνελόπης Πετροπούλου, Προέδρου της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος Πειρατών Ελλάδας:
“Την Τετάρτη 14/7 είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω, ως πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του κόμματος Πειρατών Ελλάδας, σε συνάντηση των Πράσινων με αντιπροσωπεία του ΚΙΝ.ΑΛ. στη Βουλή, σε μια άσχημη συγκυρία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ιδιαίτερα τα γυναικεία στη χώρα μας.
Με αυτό το άρθρο στοχεύω να περιγράψω και να σχολιάσω, από τη γυναικεία και πολιτική οπτική, την εμπειρία μου από αυτή τη συνάντηση αλλά και την ενασχόληση μου με τα κοινά που ξεκινά από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.
Καθήμενη στο τραπέζι της συζήτησης με την πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά, η μητέρα της οποίας υπήρξε από τα πρώτα μέλη της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, και τη Ζέφη Δημαδάμα, αναπληρώτρια εκπρόσωπο τύπου του ΚΙΝ.ΑΛ. και πρόεδρο σήμερα του παραρτήματος Αθηνών της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας, πέρασαν από το μυαλό μου πολλές από τις εκδηλώσεις που διοργανώσαμε μαζί τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακά, για τα γυναικεία δικαιώματα στην εργασία, την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας εν μέσω πανδημίας, το ελληνικό #metoo.
Και είναι και για άλλα πολλά που πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, στο δρόμο για την ισότιμη συμμετοχή γυναικών σε θέσεις ευθύνης, όπως για την πραγματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης , την θέσπιση της γυναικοκτονίας ως ξεχωριστό ποινικό αδίκημα, την επαναφορά της Γενικής Γραμματείας Ισότητας όπως ήταν πριν υποβαθμιστεί από τη σημερινή κυβέρνηση, την ενεργοποίηση των Επιτροπών Ισότητας στους Δήμους .
Συμφωνήσαμε σε όλα τα σημεία.
Θεωρώ ότι ως γυναίκες πολιτικοί έχουμε την υποχρέωση να ανατρέψουμε τα στερεότυπα και την ισχύουσα κατάσταση.
Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε και να ενθαρρύνουμε με εκστρατείες ενημέρωσης τις γυναίκες που επιθυμούν να εμπλακούν στην πολιτική, εστιάζοντας στην αλληλεγγύη μεταξύ μας.
Αν και στη χώρα μας οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες ψηφοφόρους, ωστόσο δεν υπάρχει ισόρροπη συμμετοχή και εκπροσώπηση γυναικών – ανδρών στα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Από τους 300 βουλευτές γυναίκες είναι μόνο 61, από τους 21 ευρωβουλευτές γυναίκες είναι οι 5, από τους 332 δημάρχους γυναίκες είναι οι 19 και από τους 13 Περιφερειάρχες γυναίκα είναι μία.
Από τα κόμματα που εισήλθαν στη Βουλή στις εκλογές του 2019, μόνο ένα έχει γυναίκα αρχηγό.
Χρειαζόμαστε αναλογικότητα παντού, στη Βουλή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια.
Η μη εκπροσώπηση των γυναικών στις διαδικασίες λήψης των αποφάσεων δεν αντικατοπτρίζει τη σύνθεση της κοινωνίας μας και υποβαθμίζει τη δημοκρατία.
Ως κόμμα Πειρατών πιστεύουμε ότι οι Ελληνίδες γυναίκες πρέπει να εκπροσωπούνται αναλογικά στην πολιτική και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων.
Έτσι θα πετύχουμε περισσότερο αντιπροσωπευτικές και αποτελεσματικές πολιτικές επωφελείς για την κοινωνία μας.
Στη συζήτηση, όπως ήταν φυσικό, τέθηκε επίσης και η κατάσταση της Δημόσιας Υγείας.
Το βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας έπεσε στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
Σύμφωνα με έρευνα της Διεθνούς Αμνηστίας το Ελληνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται ανάνηψη, μετά από μια δεκαετή λιτότητα που οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 42,8%.
Σε πολλές περιπτώσεις ακόμα είναι απαράδεκτες και οι συνθήκες εργασίας του υγειονομικού προσωπικού.
Υπήρξαν λανθασμένοι χειρισμοί από πλευράς κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, τον τουρισμό, τα σχολεία, ενώ δεν έγινε χρήση των δομών της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης για τους εμβολιασμούς.
Για τα εμβόλια και τα φάρμακα για τον κορονοϊό, η νομοθεσία οφείλει να εναρμονιστεί με τις άμεσες απαιτήσεις για μεταρρύθμιση όσον αφορά στα πνευματικά δικαιώματα και τις πατέντες.
Και σε αυτά τα σημεία συμφωνήσαμε.
Δεν είναι λογικό να εξαιρούνται οι πατέντες των εμβολίων από την κατάσταση εξαίρεσης που βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και η ανθρωπότητα.
Η κατοχύρωση μιας ευρεσιτεχνίας και η μη απελευθέρωση και απόδοση της ως κοινό κτήμα εν μέσω πανδημίας, είναι μια κακή ιδέα, είναι εχθρική πολιτική προς τους πολίτες.
Η παγκόσμια παραγωγή και διανομή των εμβολίων είναι ζητήματα πρώτης γραμμής, άπτεται της δημόσιας υγείας που πρέπει να προασπίσουμε με κάθε τρόπο και θυσία.
Επίσης, πρώτης γραμμής ζήτημα είναι και η δημιουργία δομών ψυχικής υγείας σε σχολεία και χώρους δουλειάς για την πρόληψη και αντιμετώπιση κάθε είδους κακοποίησης.
Πιστεύω ότι η φωνή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων πρέπει να ενδυναμωθεί από τις ίδιες τις γυναίκες με την ενεργή συμμετοχή στα πολιτικά τεκταινόμενα.
Με αυτή την προοπτική, είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας. “